SLOVENSKA RELIGIJA- BOGOVI, KULTOVI, RITUALI
   www.OBJAVE.com forum -> SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA -> SLOVENSKA RELIGIJA- BOGOVI, KULTOVI, RITUALI
 
NA OVOJ STRANICI SE NALAZE SVE VERZIJE OVOG POSTA! Svi postovi na ovoj stranici se prikazuju u obratnom hronološkom redosledu, tako da se na vrhu liste nalazi sadržaj trenutne verzije, a na kraju ove liste se nalazi originalna verzija, kao poslednji post. Na ovaj način vodi se evidencija o tome KO JE i KADA menjao ovaj post... PAŽNJA! S obzirom da postoje zapamćene sve verzije ovog posta, ovaj post može da obriše samo adminfob. Pored VLASNIKA POSTA i korisnika sa specijalnim ovlašćenjem kao što su adminfob, Vesna i admin2, ovaj spisak mogu da vide samo nadležni urednici ovog podforuma...
Autor Poruka
lazicmaja
Gost

Poslao: 25 Jun, 2010 02:49 am    Naslov: SLOVENSKA RELIGIJA- BOGOVI, KULTOVI, RITUALI Pogledaj IP autora

.
SLOVENSKI BOGOVI

Očigledno smo savremenici novih arheoloških istraživanja koja bi mogla da bace i neko novo svetlo na poreklo i religiju Slovena, ovaj post sam zamislio samo kao "opšta mesta" i iznosim ih u nadi da će me neko, upućeniji, dopuniti ili korigovati.
Hristijanizacija Slovena je obavljena od sredine 9. do kraja 10. veka. Kod Južnih i Istočnih Slovena su se paganska verovanja zadržala u tragovima, kod Zapadnih Slovena su gotovo iskorenjena - katolička crkva je, kao i uvek, bila vrlo revnosna.
Ova kraća rekonstrukcija slovenskog panteona je izvršena, pre svega, na osnovu folklornih zaostataka u obrednim i ostalim narodnim pesmama i drugim kolektivnim umotvorinama. Fragmenti stare religije su održani u likovima i kultovima pojedinih hrišćanskih svetaca npr. svetog Djordja, svetog Nikole, svetog Ilije i sv. Save.
Pitanje je da li je ikada postojala zajednička religija svih Slovena, može se pretpostaviti da su postojale sličnosti, ali su ipak- verovatno- postojala tri panteona : južno-, istočno-, zapadnoslovenski.


ROD I LADA
Kao i svi narodi i sve religije, i staroslovenska religija ima priču o postanju.
Postanje je jedno od prvih pitanja svesnog bića. Odkud se ono ovde stvorilo? Odkud čovekova okolina i kako je nastala? Koji je cilj čoveka na Zemlji? Kako se ponašati i ophoditi? Religije na dosta tih pitanja odgovor daju upravo mitom o postanju. Nastanak daje uvek i povod, a povod cilj postojanja.

Rod je bio Stvoritelj. On zapravo jeste sve što postoji. Rođen je sam od sebe. U početku postojala je samo tama, i Rod je bio, poput pupoljka, zarobljen u ZLATNOM JAJETU. Kada je podatio život Boginji Ljubavi, Ladi, ljuska je pukla i kroz otvore je izašla ljubav - BOGINJA LADA (Ovakav način stvaranja Univerzuma jako podseća na Veliki Prasak).

Presekavsi sebi pupčanu vrpscu Rod je razdvojio je nebeske vode od vode okeana, među njih stavljajući zemlju. Kada se oslobodio iz jajeta nastavio je sa stvaranjem. Razdovojio je istinu od laži, svetlo od tame, Nav od Jav-a, dobro od zla. Nakon toga stvorio je Majku Zemlju koja je ušla u okean. Rod je stvoritelj svih Bogova. Na kraju stvaranja Rod je od sebe stvorio nebeska tela, prirodu i prirodne fenomene. Sunce je stvorio od svog lica, Mesec od svojih grudi, zvezde od svojih očiju , izlazak i zalazak sunca od svog čela , mračne noći od svojih misli, vetrove od svog daha, kišu ,sneg i grad od svojih suza i munje i gromove od svog glasa. Rod je time postao princip Univerzuma. Stvorio je kravu Zemun i kozu Sedunju. Njihovo mleko se rasulo i stvorilo je Mlečni put.
Stvaranje sveta je završio Svarog, postavljajući 12 stubova na koji podupiru nebeski svod (ZODIJAK). Pojedini izvori navode da je Rod stvorio kamen Alatir kojim je promešao mleko života i iz mleka se stvorila Majka Zemlja i mlečni okean. Alatir je po istim izvorima ostao na dnu mlečnog okeana i iz morske pene se stvorila patka Sveta, koja je kasnije izlegla mnoge Bogove.
Rod zapravo predstavlja monoteističku stranu staroslovenske religije. Iako postoji mnogo bogova u kod Slovena, Rod zapravo predstavlja Boga kakvog ga znaju današnje monoteističke religije. Takođe Rod se uklapa u šemu Niche-ovog Boga, koji je postojao da bi stvorio svet i napravio principe Univerzuma. Kad je završio svoj cilj, on je mogao da nestane, da umre. Rod postaje princip i prestaje da se pojavljuje kao Bog, prestaje da se meša u živote smrtnika i Bogova direktno, ali on je uvek tu prisutan, i principi koje on predstavlja utiču na sve. On je u svemu, zapravo, on je osnova svega. Sve vidljivo i nevidljivo predstavlja Roda.
Rod je obožavan i na drugi način, međutim i taj način ima veze sa postojanjem. Rod je zaštitnik uroda, rodjenja, porodice. Sve ove imenice u svim slovenskim jezicima imaju u korenu reč ROD. Rođak, rodbina, porod, priroda, narod, sve su to reči koje u svom korenu sadrže ROD. To pokazuje koliko je Rod bio poštovan kod Slovena i koliko su u njemu videli osnovu svega. Priroda je pri Rodu. Narod je na Rodu, i Rod je u principu i zaštitinik naroda. Rod je zaštitnik krvnih veza i odnosa između klanova. Rod se prožima kroz sve kao osnova, ili neka vrsta temelja. Rod je svuda oko nas, kao što je to kasnije predstavljano u hrišćanstvu (s tim što je Rodu oduzeto ime, jer je hrišćanski Bog bezimen).
Moguće je da su mnogi bogovi kod Slovena samo epiteti ili inkarnacije Roda. Sličan slučaj je sa hinduizmom gde Krišna ima mnogo inkarnacija. Tako da se uspostavlja veza između Slovena u Evropi i perioda pre dolaska u Evropu, dok su, kao i svi Indo-Evropski narodi živeli na području današnje Indije. Paralela koje dovode do ove teorije ima više, počev od toga da mnoge Slovenske reči vode poreklo iz Sanskrita (npr Svarga, na sanskritu znači nebo, bog Svarog).


DAŽBOG ili DAJBOG : Svarogov sin, bog Sunca koji daruje blagostanje i sreću. Drevni idol ovog božanstva stajao je na brdu u Kijevu, zajedno sa idolima Peruna, Horsa, Striboga, Semorgla i Mokoši.
U srpskom predanju DAJBOG ili DABOG, hromo božanstvo donjeg sveta, gospodar mrtvih, bog plemenitih metala, pronalazač i zaštitnik kovačke veštine, funkcije Daboga su prenete na sv. Jovana, sv. Savu, sv. Nikolu itd, a njegov lik je poistovećen sa satanom, odnosno Dabog postaje djavo i naziva se Dabo, Daba ili hromi Daba. Jedna od hipostaza Dabogovih je verovatno Vid, božanski vidar.

PERUN : Bog gromovnik, poštovan kod svih slovenskih naroda, mogućni vrhovni Bog, posvećeni su mu planinski vrhovi, izvori, zamišljan je kao zreo čovek sa ognjenim kamenom, batinom ili strelama u rukama. Prizivan je prilikom sklapanja ugovora i polaganja zakletvi, odnosno kažnjavao je svakog verolomnika. Ispred njegovog kipa u Novgorodu i danju i noću je gorela vatra od hrastovog drveta. Ako bi se ta vatra ugasila, svi bi bili kažnjeni smrću. Od drveća mu je posvećen hrast, a od biljaka perunika, za koju se vrovalo da čuva od groma, požarai svake nesreće. Posle pokrštavanja, Sloveni su perunov lik i funkcije preneli na sv. Iliju.

SVETOVID: Veliko slovensko božanstvo na ostrvu Rujnu (Rigen), bog ratai zaštitnik plodnih njiva. Središte njegovog kulta bilo je Arkona. U centru grada nalazio se drveni hram posvećen tom božanstvu, ukrašen obojenim drvorezom, sa dvostrukom ogradom. Spoljnja ograda bila je pokrivena crvenim krovom, dok se unutrašnja sastojala iz zastora i četiri stožera. U desnoj ruci držao je rog izradjen od raznih vrsta metala, koji je svake godine sveštenik punio pićem i na osnovu isparenja predskazivao rodnu ili nerodnu godinu. U levoj ruci, spuštenoj niz telo se nalazio luk. Imao je i mnogo drugih atributa, izmedju ostalog mać sa kanijom i balčakom.Njegovo svetilište srušeno u Arkonim 1168. Svetovid je sve iznosio na videlo, uz njegovu pomoć, u raznim obrednim pesmama, sve tajne su izlazile na svetlost dana čak i tajna večnog života.

SVAROG : Bog neba, Sunca i vatre. Pod imenom Svarožić poznat je kao bog vatre i zaštitnik domaćeg ognjišta.

TROJAN : demon ili božanstvo povezano sa rimskim imperatorom Trajanom : biće s tri glave, s kozjim ili magarećim ušima, koje se plaši sunca i kreće samo noću. Verovalo se da dan provodi u svom zamku na planini, jednom prilikom ga jue sunce stiglo na putu i spržilo,

VELES: božanstvo nejasnih funkcija, u vreme hrišćanstva zamenjen hrišćanskim zaštitnikom stada, svetim Vlasijem. Kod Istočnih Slovena poštovan kao bog vegetacije, kao dar mu je ostavljan pregršt nepožnjevenog klasja.

VILE : Ženska natprirodna bića, devojke zlatnih kosa, sa krilima, odevene u duge, prozračne haljine, naoružane strelama, radjaju se iz rose, iz cveča, kad pada kiša, kad se na nebu pojavljuje duga, igraju u kolu, rane vidaju biljem, proriču budućnost, teško praštaju uvrede, usmrćuju one koji ih povrede,

STRIBOG : bog zime i mraza, svi vetrovi su smatrani njegovim unucima.

RUSALKE : demonska bića, dugokose mlade devojke koje u noći mladog meseca igraju na proplancima, ovenčane zelenim vencima. Mame prolaznike, zadaju im zagonetke ili ih ubijaju smehom. To su u stvari duše umrlih mladih devojaka, onih koje su umrle nasilnom smrću ili utopljenice.Tesno su povezane sa vodom i svetom mrtvih

POLUDNICE : U slovenskoj mitologiji poljski duh zamišljen kao lepa visoka devojka koja se pojavljuje u vreme žetve, hoda po poljima i kad naidje na čoveka ili ženu na poslu, hvata ih za kosu i obara na zemlju bez milosti

NAV, NAVI : Oličenje smrti, Carstva mrtvih i gospodara Podzemlja, demona koji su nastali od duša mrtvorodjene i nekrštene dece. U bugarskim predanjima zamišljene su kao ptice koje uz zaglušujuće krike obleću oko kuća i napadaju trudnice, dojilje i decu. Kod Srba i Hrvata se nazivaju nekrštenci ili nevidinčići, a zamišljani su kao velike ptice sa dečijim glavama.

MORA, MARA, MARUHA : zli duh koji luta noću, sedi na grudima zaspalih i siše im krv. To može biti sen umrlog ili duša živog, koja u vidu leptira napušta telo da bi mučila ljude. Verovalo se da postaje od ženskog deteta rodjenog u krvavoj košuljici ili od devojke koja se povezala s đavolom. Može se provući kroz ključaonicu.

MOKOŠ : Boginja plodnosti, zaštitnica žena i plodnosti, žena velike glave i dugih ruku.

MARENA, MARANA, MARŽANA, MARŽENA : Lutka od slame koja je korišćena u ritualima vezanim za umiranje i vaskrsenje u prirodi ili u činima za kišu

LEŠIJ, LESOVIK, LESOVOJ, LEŠAK, LESNIK: duh koji gospodari šumama i zverima, pastir čije stado čine jeleni, košute i zečevi, koje čuvaju vukovi i risovi, Njegovi obrazi su plavi, oči zelene, brada zelena, ogrnut je krznom, nema senke, krv mu je plava, putnike navodi na pogrešan put, gospodar vukova. U okolini Leskovca naziva se Lesnik

KUPALA : Biće povezano s praznicima leta, božanstvo letine, obilja i veselja, takodje i lutka od slame i drveta, odevena u žesku odeću, bacana u vodu ili vatru uz rituale koji su obuhvatali kupanje, skakanje preko vatre, pletenje venaca od ivanjskog cveća, cvet koji procveta u noći izmedju 23. i 24. juna ima moć da savlada demone, otkrije mesto na kojem je zakopano blago i podari veliko bogatstvo,

JARILO : Bog prolećne vegetacije i plodnosti, mladić izuzetne lepote, na belom konju, okićen poljskim cvećem, bosonog i u beloj odeći sa svežnjem klasja u rukama.

DOMOVOJ: Kućni duh, omlen dlakavi starac, s rogovima i repom, preobražava se u različite životinje, mačku, psa, kravu, zmiju, žabu, brine o stoci, glas njegove supruge Domovike nagoveštava nevolju ili smrt

BELOBOG : Bog svetlosti i sreće, pominje se kao Bjelun, starac bele brade, obučen u belo i pojavljuje se se samo danju da ljudima čini dobročinstva i pomaže u nevolji_- KREATIVNA POZITIVNA SNAGA.

Njemu je suprotstavljen ČERNOBOG- DESTRUKTIVNA SILA


Eto završismo Panteon arhetipskim dualitetom, neka bića smo izostavili, poput vampira, a i ovo, jedan čudesan zaboravljeni svet, samo služi za razbibrigu, sve sličnosti s bićima koje pojedini sreću u astralu su ... slučajna!

.

Korisnik koji je menjao ovaj post: (Vesna)
Nazad na vrh
lazicmaja
Gost

Poslao: 20 Okt, 2008 22:40 pm    Naslov: SLOVENSKA RELIGIJA- BOGOVI, KULTOVI, RITUALI Pogledaj IP autora

.

SLOVENSKI BOGOVI

Očigledno smo savremenici novih arheoloških istraživanja koja bi mogla da bace i neko novo svetlo na poreklo i religiju Slovena, ovaj post sam zamislio samo kao "opšta mesta" i iznosim ih u nadi da će me neko, upućeniji, dopuniti ili korigovati.
Hristijanizacija Slovena je obavljena od sredine 9. do kraja 10. veka. Kod Južnih i Istočnih Slovena su se paganska verovanja zadržala u tragovima, kod Zapadnih Slovena su gotovo iskorenjena - katolička crkva je, kao i uvek, bila vrlo revnosna.
Ova kraća rekonstrukcija slovenskog panteona je izvršena, pre svega, na osnovu folklornih zaostataka u obrednim i ostalim narodnim pesmama i drugim kolektivnim umotvorinama. Fragmenti stare religije su održani u likovima i kultovima pojedinih hrišćanskih svetaca npr. svetog Djordja, svetog Nikole, svetog Ilije i sv. Save.
Pitanje je da li je ikada postojala zajednička religija svih Slovena, može se pretpostaviti da su postojale sličnosti, ali su ipak- verovatno- postojala tri panteona : južno-, istočno-, zapadnoslovenski.

Za sada ću opisati samo najpoznatija božanska i demonska bića slovenskih naroda, a kultove i rituale ostavljam za kasnije.


ROD I LADA

Kao i svi narodi i sve religije i staroslovenska religija ima pricu o postanju. Postanje je jedno od prvih pitanja svesnog bića. Odkud se ono ovde stvorilo? Odkud čovekova okolina i kako je nastala? Koji je cilj čoveka na zemlji? Kako se ponašati i ophoditi? Religije na dosta tih pitanja odgovor daju upravo mitom o postanju. Nastanak daje uvek i povod, a povod cilj postojanja.
Rod je bio Stvoritelj. On zapravo jeste sve što postoji. Rođen je sam od sebe. U početku postojala je samo tama, i Rod je bio, poput pupoljka, zarobljen u ZLATNOM JAJETU. Kada je podatio život Boginji Ljubavi, Ladi, ljuska je pukla i kroz otvore je izašla ljubav - BOGINJA LADA (Ovakav način stvaranja Univerzuma jako podseća na Veliki Prasak).Presekavsi sebi pupčanu vrpscu Rod je razdvojio je nebeske vode od vode okeana, među njih stavljajući zemlju. Kada se oslobodio iz jajeta nastavio je sa stvaranjem. Razdovojio je istinu od laži, svetlo od tame, Nav od Jav-a, dobro od zla. Nakon toga stvorio je Majku Zemlju koja je ušla u okean. Rod je stvoritelj svih Bogova. Na kraju stvaranja Rod je od sebe stvorio nebeska tela, prirodu i prirodne fenomene. Sunce je stvorio od svog lica, Mesec od svojih grudi, zvezde od svojih očiju , izlazak i zalazak sunca od svog čela , mračne noći od svojih misli, vetrove od svog daha, kišu ,sneg i grad od svojih suza i munje i gromove od svog glasa. Rod je time postao princip Univerzuma. Stvorio je kravu Zemun i kozu Sedunju. Njihovo mleko se rasulo i stvorilo je Mlečni put.
Stvaranje sveta je završio Svarog, postavljajući 12 stubova na koji podupiru nebeski svod (ZODIJAK). Pojedini izvori navode da je Rod stvorio kamen Alatir kojim je promešao mleko života i iz mleka se stvorila Majka Zemlja i mlečni okean. Alatir je po istim izvorima ostao na dnu mlečnog okeana i iz morske pene se stvorila patka Sveta, koja je kasnije izlegla mnoge Bogove.
Rod zapravo predstavlja monoteističku stranu staroslovenske religije. Iako postoji mnogo bogova u kod Slovena, Rod zapravo predstavlja Boga kakvog ga znaju današnje monoteističke religije. Takođe Rod se uklapa u šemu Niche-ovog Boga, koji je postojao da bi stvorio svet i napravio principe Univerzuma. Kad je završio svoj cilj, on je mogao da nestane, da umre. Rod postaje princip i prestaje da se pojavljuje kao Bog, prestaje da se meša u živote smrtnika i Bogova direktno, ali on je uvek tu prisutan, i principi koje on predstavlja utiču na sve. On je u svemu, zapravo, on je osnova svega. Sve vidljivo i nevidljivo predstavlja Roda.
Rod je obožavan i na drugi način, međutim i taj način ima veze sa postojanjem. Rod je zaštitnik uroda, rodjenja, porodice. Sve ove imenice u svim slovenskim jezicima imaju u korenu reč ROD. Rođak, rodbina, porod, priroda, narod, sve su to reči koje u svom korenu sadrže ROD. To pokazuje koliko je Rod bio poštovan kod Slovena i koliko su u njemu videli osnovu svega. Priroda je pri Rodu. Narod je na Rodu, i Rod je u principu i zaštitinik naroda. Rod je zaštitnik krvnih veza i odnosa između klanova. Rod se prožima kroz sve kao osnova, ili neka vrsta temelja. Rod je svuda oko nas, kao što je to kasnije predstavljano u hrišćanstvu (s tim što je Rodu oduzeto ime, jer je hrišćanski Bog bezimen).
Moguće je da su mnogi bogovi kod Slovena samo epiteti ili inkarnacije Roda. Sličan slučaj je sa hinduizmom gde Krišna ima mnogo inkarnacija. Tako da se uspostavlja veza između Slovena u Evropi i perioda pre dolaska u Evropu, dok su, kao i svi Indo-Evropski narodi živeli na području današnje Indije. Paralela koje dovode do ove teorije ima više, počev od toga da mnoge Slovenske reči vode poreklo iz Sanskrita (npr Svarga, na sanskritu znači nebo, bog Svarog).


DAŽBOG ili DAJBOG : Svarogov sin, bog Sunca koji daruje blagostanje i sreću. Drevni idol ovog božanstva stajao je na brdu u Kijevu, zajedno sa idolima Peruna, Horsa, Striboga, Semorgla i Mokoši.
U srpskom predanju DAJBOG ili DABOG, hromo božanstvo donjeg sveta, gospodar mrtvih, bog plemenitih metala, pronalazač i zaštitnik kovačke veštine, funkcije Daboga su prenete na sv. Jovana, sv. Savu, sv. Nikolu itd, a njegov lik je poistovećen sa satanom, odnosno Dabog postaje djavo i naziva se Dabo, Daba ili hromi Daba. Jedna od hipostaza Dabogovih je verovatno Vid, božanski vidar.

PERUN : Bog gromovnik, poštovan kod svih slovenskih naroda, mogućni vrhovni Bog, posvećeni su mu planinski vrhovi, izvori, zamišljan je kao zreo čovek sa ognjenim kamenom, batinom ili strelama u rukama. Prizivan je prilikom sklapanja ugovora i polaganja zakletvi, odnosno kažnjavao je svakog verolomnika. Ispred njegovog kipa u Novgorodu i danju i noću je gorela vatra od hrastovog drveta. Ako bi se ta vatra ugasila, svi bi bili kažnjeni smrću. Od drveća mu je posvećen hrast, a od biljaka perunika, za koju se vrovalo da čuva od groma, požarai svake nesreće. Posle pokrštavanja, Sloveni su perunov lik i funkcije preneli na sv. Iliju.

SVETOVID: Veliko slovensko božanstvo na ostrvu Rujnu (Rigen), bog ratai zaštitnik plodnih njiva. Središte njegovog kulta bilo je Arkona. U centru grada nalazio se drveni hram posvećen tom božanstvu, ukrašen obojenim drvorezom, sa dvostrukom ogradom. Spoljnja ograda bila je pokrivena crvenim krovom, dok se unutrašnja sastojala iz zastora i četiri stožera. U desnoj ruci držao je rog izradjen od raznih vrsta metala, koji je svake godine sveštenik punio pićem i na osnovu isparenja predskazivao rodnu ili nerodnu godinu. U levoj ruci, spuštenoj niz telo se nalazio luk. Imao je i mnogo drugih atributa, izmedju ostalog mać sa kanijom i balčakom.Njegovo svetilište srušeno u Arkonim 1168. Svetovid je sve iznosio na videlo, uz njegovu pomoć, u raznim obrednim pesmama, sve tajne su izlazile na svetlost dana čak i tajna večnog života.

SVAROG : Bog neba, Sunca i vatre. Pod imenom Svarožić poznat je kao bog vatre i zaštitnik domaćeg ognjišta.

TROJAN : demon ili božanstvo povezano sa rimskim imperatorom Trajanom : biće s tri glave, s kozjim ili magarećim ušima, koje se plaši sunca i kreće samo noću. Verovalo se da dan provodi u svom zamku na planini, jednom prilikom ga jue sunce stiglo na putu i spržilo,

VELES: božanstvo nejasnih funkcija, u vreme hrišćanstva zamenjen hrišćanskim zaštitnikom stada, svetim Vlasijem. Kod Istočnih Slovena poštovan kao bog vegetacije, kao dar mu je ostavljan pregršt nepožnjevenog klasja.

VILE : Ženska natprirodna bića, devojke zlatnih kosa, sa krilima, odevene u duge, prozračne haljine, naoružane strelama, radjaju se iz rose, iz cveča, kad pada kiša, kad se na nebu pojavljuje duga, igraju u kolu, rane vidaju biljem, proriču budućnost, teško praštaju uvrede, usmrćuju one koji ih povrede,

STRIBOG : bog zime i mraza, svi vetrovi su smatrani njegovim unucima.

RUSALKE : demonska bića, dugokose mlade devojke koje u noći mladog meseca igraju na proplancima, ovenčane zelenim vencima. Mame prolaznike, zadaju im zagonetke ili ih ubijaju smehom. To su u stvari duše umrlih mladih devojaka, onih koje su umrle nasilnom smrću ili utopljenice.Tesno su povezane sa vodom i svetom mrtvih

POLUDNICE : U slovenskoj mitologiji poljski duh zamišljen kao lepa visoka devojka koja se pojavljuje u vreme žetve, hoda po poljima i kad naidje na čoveka ili ženu na poslu, hvata ih za kosu i obara na zemlju bez milosti

NAV, NAVI : Oličenje smrti, Carstva mrtvih i gospodara Podzemlja, demona koji su nastali od duša mrtvorodjene i nekrštene dece. U bugarskim predanjima zamišljene su kao ptice koje uz zaglušujuće krike obleću oko kuća i napadaju trudnice, dojilje i decu. Kod Srba i Hrvata se nazivaju nekrštenci ili nevidinčići, a zamišljani su kao velike ptice sa dečijim glavama.

MORA, MARA, MARUHA : zli duh koji luta noću, sedi na grudima zaspalih i siše im krv. To može biti sen umrlog ili duša živog, koja u vidu leptira napušta telo da bi mučila ljude. Verovalo se da postaje od ženskog deteta rodjenog u krvavoj košuljici ili od devojke koja se povezala s đavolom. Može se provući kroz ključaonicu.

MOKOŠ : Boginja plodnosti, zaštitnica žena i plodnosti, žena velike glave i dugih ruku.

MARENA, MARANA, MARŽANA, MARŽENA : Lutka od slame koja je korišćena u ritualima vezanim za umiranje i vaskrsenje u prirodi ili u činima za kišu

LEŠIJ, LESOVIK, LESOVOJ, LEŠAK, LESNIK: duh koji gospodari šumama i zverima, pastir čije stado čine jeleni, košute i zečevi, koje čuvaju vukovi i risovi, Njegovi obrazi su plavi, oči zelene, brada zelena, ogrnut je krznom, nema senke, krv mu je plava, putnike navodi na pogrešan put, gospodar vukova. U okolini Leskovca naziva se Lesnik

KUPALA : Biće povezano s praznicima leta, božanstvo letine, obilja i veselja, takodje i lutka od slame i drveta, odevena u žesku odeću, bacana u vodu ili vatru uz rituale koji su obuhvatali kupanje, skakanje preko vatre, pletenje venaca od ivanjskog cveća, cvet koji procveta u noći izmedju 23. i 24. juna ima moć da savlada demone, otkrije mesto na kojem je zakopano blago i podari veliko bogatstvo,

JARILO : Bog prolećne vegetacije i plodnosti, mladić izuzetne lepote, na belom konju, okićen poljskim cvećem, bosonog i u beloj odeći sa svežnjem klasja u rukama.

DOMOVOJ: Kućni duh, omlen dlakavi starac, s rogovima i repom, preobražava se u različite životinje, mačku, psa, kravu, zmiju, žabu, brine o stoci, glas njegove supruge Domovike nagoveštava nevolju ili smrt

BELOBOG : Bog svetlosti i sreće, pominje se kao Bjelun, starac bele brade, obučen u belo i pojavljuje se se samo danju da ljudima čini dobročinstva i pomaže u nevolji_- KREATIVNA POZITIVNA SNAGA.

Njemu je suprotstavljen ČERNOBOG- DESTRUKTIVNA SILA


Eto završismo Panteon arhetipskim dualitetom, neka bića smo izostavili, poput vampira, a i ovo, jedan čudesan zaboravljeni svet, samo služi za razbibrigu, sve sličnosti s bićima koje pojedini sreću u astralu su ... slučajna!
Nazad na vrh
   www.OBJAVE.com forum -> SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA -> SLOVENSKA RELIGIJA- BOGOVI, KULTOVI, RITUALI Sva vremena su GMT + 1 sat
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom