Ogledalce,ogledalce...
Idi na stranu Prethodni  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » PSIHOLOGIJA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Olivera Stevanovic
Hodočasnik


Pridružio: 27 Nov 2008
Poruke: 575

 Poruka Poslao: 14 Feb, 2011 11:09 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Jao bre, Rale , Sekiracijo moja ... šta bi ja bez tebe...moraću na kraju da naučim da mislim tvojom glavom i da tebi slepo verujem, jer si ti jedini istiniti i sveznajući WikiRalemesija ... mnoogo si mi simpatičan sa tim svojim nastojanjima da nas izvedeš na prav put , bezgrešni ... da spoznamo... a šta ćemo s gresima koje smo počinili.. ja ti recimo , uopšte ne verujem da pop može da me razreši istih, ako se ispovedim...hoće li bolje i temeljnije da me razreši ako ostavim veći prilog, ili ako se nagodim oko posta, ili kupim veću sveću, ili imam maramu na kravice kad uđem u crkvu a službena kecelja na posluženje mi se ne slaže s dezenom marame... i ispod nje mi vire pantalone koje nije Bogougodno nositi, a ispod marame farbana kosa i šminka ... u čemu je razlika između grešnice koja je obukla dres za religiozni ritual, izvela sve potrebne pripremne radnje i odrecitovala na kolenima i pognute glave šta je sve zabrljala od poslednje ispovesti,, i one koja je razrešena izašla da pravi nove ... jer je po PS -u sve grešno...
Taj odnos forme i suštine je ono što obara svu religioznu praksu... sve je na rupice kao i pravosudna praksa.. ljudski nesavršeno... kao i svi ovi navodi oko kojih se gložite... jer ne možeš da me ubediš da je Bog lično diktirao u pero pisaru bilo koji religiozni tekst..
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
sneguljica
Hodočasnik


Pridružio: 25 Okt 2009
Poruke: 578

 Poruka Poslao: 14 Feb, 2011 14:33 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Olivera Stevanovic
ne verujem da pop može da me razreši istih, ako se ispovedim...hoće li bolje i temeljnije da me razreši ako ostavim veći prilog, ili ako se nagodim oko posta, ili kupim veću sveću, ili imam maramu na kravice kad uđem u crkvu a službena kecelja na posluženje mi se ne slaže s dezenom marame... i ispod nje mi vire pantalone koje nije Bogougodno nositi, a ispod marame farbana kosa i šminka ... u čemu je razlika između grešnice koja je obukla dres za religiozni ritual, izvela sve potrebne pripremne radnje i odrecitovala na kolenima i pognute glave šta je sve zabrljala od poslednje ispovesti,, i one koja je razrešena izašla da pravi nove ... jer je po PS -u sve grešno...
Taj odnos forme i suštine je ono što obara svu religioznu praksu... sve je na rupice kao i pravosudna praksa.. ljudski nesavršeno... kao i svi ovi navodi oko kojih se gložite... jer ne možeš da me ubediš da je Bog lično diktirao u pero pisaru bilo koji religiozni tekst..


Olivera, sa ovim se slazem i ja.
Pozz
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
rale
Mistik


Pridružio: 09 Nov 2008
Poruke: 1283

 Poruka Poslao: 14 Feb, 2011 17:05 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       
Olivera Stevanovic ::
Jao bre, Rale , Sekiracijo moja ... šta bi ja bez tebe...moraću na kraju da naučim da mislim tvojom glavom i da tebi slepo verujem, jer si ti jedini istiniti i sveznajući WikiRalemesija ... mnoogo si mi simpatičan sa tim svojim nastojanjima da nas izvedeš na prav put , bezgrešni ... da spoznamo... a šta ćemo s gresima koje smo počinili.. ja ti recimo , uopšte ne verujem da pop može da me razreši istih, ako se ispovedim...hoće li bolje i temeljnije da me razreši ako ostavim veći prilog, ili ako se nagodim oko posta, ili kupim veću sveću, ili imam maramu na kravice kad uđem u crkvu a službena kecelja na posluženje mi se ne slaže s dezenom marame... i ispod nje mi vire pantalone koje nije Bogougodno nositi, a ispod marame farbana kosa i šminka ...
Сад ће да испадне како сам ја рекао нешто слично овоме што си ти написала?????
Citat:
u čemu je razlika između grešnice koja je obukla dres za religiozni ritual, izvela sve potrebne pripremne radnje i odrecitovala na kolenima i pognute glave šta je sve zabrljala od poslednje ispovesti,, i one koja je razrešena izašla da pravi nove ... jer je po PS -u sve grešno...
Жене које мисле као ти не иду у цркву да се исповедају,као што по себи можеш да приметиш твоја мисао ти не допушта тако нешто јер је то глупо.
Дакле те жене не мисле исто као ти.
Дете шета голо и то му није грех пред Богом. Тако има и жена које могу голе да шетају улицом и д им Бог то не узме за грех.
А тебе Бог да види забуљену као Муслиманку,Бог би ти то узео за грех јер су ти мисли покварене.
Благо речено ти о Богу немаш појма зато тако и причаш.
_________________
једном се живи, али вечно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
IIpotoMajctop
Urednik


Pridružio: 30 Avg 2008
Poruke: 1296
Lokacija: Podunavlje

 Poruka Poslao: 16 Feb, 2011 20:11 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

      Zosim je kreirao i ovog puta jednu zaista lepu književnost. Ova zavodljiva intelektualna konstrukcija, međutim nije solidno fundirana, jer se bazira na dve pogrešne pretpostavke koje ja nisam ni zapazio u prvi mah jer sam bio prosto zadivljen lepotom i šarmom priče koju sam progutao u jednom dahu.
No Rale je iskusno zapazio greške u samim temeljima.

1.
Tako je Bog nije Adama pitao za drugaricu, već mu je to učinio u totalnoj anesteziji. Kasnije će on pre samog izgona iz Raja optužiti Boga zbog toga.
Rale je citirao 2. glavu Postanja, ali u prvoj piše da je Bog „stvorio čoveka, muško i žensko stvori ih“, ali ovo se desilo nakon stvaranja životinja. Obratite pažnju da u 2. Glavi piše da Bog stvorio prvo Adama, pa životinje, pa Evu.
To je zato što taj prvi čovek Adam nije ni bio muško, već izgleda hermafrodit. Bog je kasnije od njegove jedne „strane“ (rebra) razvrstao čovečanstvo na polove, stim što mu je ostavio ružniji pol.
U vezi sa idejom: rebro = strana, pročitajte tekst Biblijskog hrišćanina:
http://www.objave.com/phpBB2/viewtopic.php?t=572
Ima toga i u pravoslavnoj literaturi, mada je takođe ova ideja tamo stigla od protestanata.

2.
Zosim ::
Jer, kako biti „ličnost“ spram Boga? Zvuči smešno, odista.
Eh, sad mi vreme ne dopušta da ovo razmotrim, ali ovo je najvažnije pitanje duhovnosti.
Za svakog čoveka koji je neponovljiva ličnost je Prvi, on sam (Ego=Ja), a prvi Drugi je Bog!
Zato je monaštvo takođe društvena aktivnost, samo sa pr(a)vim Drugim.
Bog potpuno uvažava svaku ličnost i njegovu slobodnu volju da ulazi u zajednicu s kim hoće.
To je ljubav. Bog sve voli podjednako.


Napomena: Olivera, slobodno dođi u lepljivu temu na pdf. Pravoslavlje, da ti hrišćanski konzilijum (Rale, Srbin, ja i dr.) odgovore mirno i argumentovano na tvoje nedoumice – Please!
_________________
Моје племе сном мртвијем спава...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
Olivera Stevanovic
Hodočasnik


Pridružio: 27 Nov 2008
Poruke: 575

 Poruka Poslao: 16 Feb, 2011 22:32 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Proto,
Ja sam pisala o odnosu forme i suštine , a ispovest je jedan od oficijelnih hrišćanskih puteva ka Bogu... Činjenica je da sveštenici uvode običaj da se žene zabrađuju maramom u crkvi, a ne zabuljuju kao muslimanke, što Rale navodi i još otkriva novitete da žene mogu da se šetaju gole ulicama i da to nije grešno.... time samo pokušava da omalovaži žensko viđenje stvari, i svašta mi napriča,,, da se ti nisi javio, ne bi imala volje da bilo šta pišem ovde..

Crkvena administracija i operativci rade svoj posrednički posao, a ja sam uverena da oni nemaju blage veze sa stvarnim putem ka Bogu...

Posle odrastanja u komunističko vreme, kad je bilo sramota ući u crkvu,, moj put otkrivanja Boga je krenuo putem hrišćanstva, krštena sam u 27 godini. Odatle sam krenula da se ponašam po pravilima koja su mi bila dostupna, da postim, da se ispovedam, da odlazim u crkvu na molitve.... ali Bog mi se tamo nije javio. Tamo sam mogla da slušam molitve koje nisam razmela, i da posmatram šta rade ljudi u crkvi, nisam imala nikakve uzvišene misli, niti spoznaje. O svojim iskustvima sa sveštenstvom kad je meni bila potrebna pomoć, pa sam naivno verovala da su milosrdni po službenoj dužnosti obavezni da mi je pruže,,nisam dobila ni moralnu ni nikakvu pomoć... ni podršku... o tome ne želim da pišem, jer je bespredmetno. (samo naj, ništa daj... daj pope ruku.. i te fore uopšte nisu daleko od istine )

S druge strane, uverena sam da su crkve sveta mesta sa posebnom vrstom energije. I u crkvu odavno odlazim samo kad tamo nema nikoga ... Uđem, prekrstim se, upalim sveću, i stanem ispred ikonostasa.. Onda se prepustim svojim mislima dok ne budem sigurna da me je Bog čuo. A najčešće odlazim u crkvu da bih se zahvalila... raznim povodima.. i uvek ih ima, hvala Bogu. Nabrajanje spiskova u formi molitve u pogodbenom obliku, tipa ako mi uslišiš samo ovo i samo ovaj put, biću najbolji vernik, i ovo ću i ono ću... samo daj, pa ću ja tebi.. su najčešći vidovi obraćanja Bogu, upališ sveću kao da si ubacio žeton,i On gore mora da te sluša... a šta mislite zašto se to nikad ne ostvaruje ? Pa zato što crkva nije džuboks,, pa ni ako se uprepodobite najbolje što umete, ili vas život toliko ubije u pojam da ste stvarno očajni i verujete u svoje žalopojke što uzdižete u nebesa..

Meni se Bog javio u mojoj kući... Dao mi je do znanja da čuje moje misli, ne jednom prilikom... ali na pr...,,došla mi je drugarica ( to je bilo odavno,, u vreme mog oduševljenja postovima i crkvenom praksom... otkrivanja te vrste literature ) i donela da joj promenim rasferšlus na pantalonama... trebalo joj je to hitno,, ali mi je i rekla da je tog dana bilo crveno slovo u kalendaru,, neki veliki praznik i da se tada ni po koju cenu ne šije, ne pere i ne rade neki drugi kućni poslovi.. Ja sam sečam se uvek vodila ratove s mojojm bakom, koja je vodila računa o tim stvarima,,i uvek se dešavalo da baš na crveno slovo, ja uzmem nešto da petljam sa iglama ili mašinom za šiće... i nije mi se ništa loše desilo zbog toga...
- Ma šta te briga, sad ću to da ti ušijem, a posle ćemo da odemo u crkvu, zapalimo sveću i kazaćemo da nam je žao ...
U tom trenutku se sa zida otkačila uljana slika i pala na fotelju,,, Tu je stajala godinama na ekseru koji je bio fino zakucan i nije se pomerao... nema šanse da je pala tek tako.. Oborilo ju je nešto što je čulo da ja govorim gluposti...
To je bio jedan od mojih prvih praktičnih uvida... ali ukapirala sam da postupanje po propisanim pravilima nema mnogo smisla,, da Boga ne možeš da zavaraš, ni da mu se dodvoriš, a tek ne možeš da trguješ svojim gresima i željom da ti se oproste...
Rvanje s gresima na način kako propisuje hrišćanska praksa, meni nije delotvorno, jer daje akcenat formi umesto suštini, ostavlja prostora za nove grehe, koji se ne reckaju samo ako se ispovediš, i veliča se uloga posrednika ,, koji kao delegat daje oprost, svima i za sve i svašta...
Tim putem nikad ne može da se dođe u stanje pomirenja sa samim sobom, bar ja nisam mogla.. stroga hrišćanska pravila primoravaju te da se stalno osećaš grešno, stalno na testu , u iskušenjima, i u tim uslovima nikad ne možeš da otkriješ stvarnog sebe. Ja ovde ne radim nikakvu antipropagandu, samo kažem da ja ne verujem u tu vrstu puta..
Pogotovo mi se ne dopada što je cela priča bazirana na prizoru raspeća... o tome se ovde dosta raspredalo, pa nema potrebe da i ja dajem svoj suvišni doprinos... u meni smrt budi različite osećaje... ali verujem da nema većeg bola tuge od majčine za detetom koje umire, i kome ne može da pomogne... sve i da je umro zbog sve ljudske gluposti, neznanja, zlobe, krvožednih uskogudih razloga... umro je ,ako je onako stvano bilo.. a da je sve to nije nestalo s lica zemlje... ali ko sam ja da džaram u svete spise i legende... Da se ja pitam, dala bih deci da sastave novu Bibliju, i ispričaju svoje priče o Bogu, gde je on, kao ga oni vide i čuju, i šta im je rekao...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Petar iz Podgorice
Duhovni učitelj


Pridružio: 07 Jan 2009
Poruke: 2593

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 01:08 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

Nezadovoljna si jer si kasno ušla u formu, sa samoobećavajućom pristrasnom suštinom.
Takvoj i u takvom stanju, suština je logično promakla, i očekivanja su ti iznevjerena.
Rezultat svega toga je uobičajeni novoformirani stav o crkvi kao svetom mjestu
i ljudima koji je vode kao instituciju i ništa više.
Ta novonastala distanca će kod većine, u njihovim glavama opravdano, napraviti još veći jaz sa jasno utvrđenog puta, sa jasnim uputstvima koji štede mnogo vremena tj. mnogo duhovnog lutanja.
Vrijeme u ovom slučaju nije neograničeno.
Inteligentni, a produhovljeni, mogu shvatiti suštinu i bez tog utvrđenog puta i naći uski prolaz za svoje spasenje.
Teško ostalima koji pokušaju slično a nisu dorasli alternativnim načinima.
U ovim vremenima, čini mi se, to su oni koji će gubiti.
A oni su naravno većina.

I da skratim, preporučujem, kada god nam se učini da smo možda malo zalutali,
vratimo se na sami početak. Pa makar taj početak ličio na jeftine dogme.
Makar mu se razum i suprostavljao na kratko.
Mnogo je ljudi prošlo i ostavilo traga u tim institucijama, da bi tek tako lako odbacili sve ono za čim su tako revnosno tragali i ostavili kao utabanu stazu za sobom.
Nemaju svi toliku snagu za nove, sopstvene, staze.
Prije će biti da će zalutati, ili su već zalutali.
Tako lako je danas zalutati, u kraljevstvu obmane,
gdje je podanik najčešće polusvesni preplašeni um.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
rale
Mistik


Pridružio: 09 Nov 2008
Poruke: 1283

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 08:58 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Верујем да прави Хришћаним своје грехе исповеда Господу лично кроз разговор са њим у своме срцу. Такође верујем да је то једина права исповест Богу.
Никад нисам исповедао своје грехе у цркви свештенику,тако да сам о томе слушао од оних који јесу.
Ритуал у нашој сеоској цркви се своди на то да верник клекне,свештеник му пребаци епитрахиљ преко главе и пита.-јеси ли грешио. Или тако нешто.
Верник признаје да је грешио и добија опроштај.
Свештеник каже да Господ бог зна све наше грехе и да нема потреба да се сваки посебно прича пред свештеноком,тако да га ослобађа греха без да саслуша исповест о појединостима сагрешења.
По овоме судим да је исповест у цркви само форма а да се права исповест Богу врши у срцу.
Своди се да су сви ритуали који се обављају у цркви само форма онога шта се дешава у духу.
Невоља је што већина хришћана мисли да је обављајући форму ипунила све своје обавезе према Богу.
А критичари хришћанства узимају ту исту форму и не сагледавши суштину критикују нас а да и не знају шта је суштина хришћанства.
Прави верник хришћанин у форми види огледало суштине и препознаје свој пут у Христу.Док неверник гледа Фопрму и каже каква је бре ово будалаштина.
Неверници који себе називају хришћанима, рецимо посте телесно обављајући при том само форму и не улазећи у суштину поста мисле да су обавили свој дуг према Богу.
А онда кад их Живот кресне по ушима због греха којих се нису чували поштујући форму,они се окрећу и почињу да пљују по хришћанству.
Пуни су приче како су они били верници, како су постили, давали прилоге и свашта друго што су радили у својој заблуди.
Бог је хтео да се сачува форма јер је форма слика онога што се дешава у духовном свету и као таква омогућава схватање духовности на прави начин.
А прави верник ће увек иза форме препознати суштину.
_________________
једном се живи, али вечно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
IIpotoMajctop
Urednik


Pridružio: 30 Avg 2008
Poruke: 1296
Lokacija: Podunavlje

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 12:34 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Teško je reći nešto pametno nakon ova dva sjajna komentara.
Ipak pošto je moja prošla poruka napisano nedopustivo konfuzno, pokušaću sada da se iskupim.

1.
U prvim vekovima je ispovest bila uglavnom javna, ali se s tom praksom prestalo kad je neka žena ispovedila seks sa vrlo uticajnim oženjenim čovekom. Shocked
Dakle, to je bila sasvim transparentna duhovnost. Ja, priznaću, i dalje imam dug spisak važnih stvari koje nisam nikome rekao, a planiram. Jesam se ja u srcu pokajao, ali kamen sa srca mi još nije spao. U tom smislu potrebno je neke stvari i formalno reći ljudima koji su za to kvalifikovani.

2.
U Rimokatoličkoj crkvi, dogmat o papskom posredništvu se bazira na rečima koje je Isus uputio apostolu Petru:
Citat:
(Mt 16:19) I daću ti ključeve od carstva nebeskog: i šta svežeš na zemlji biće svezano na nebesima, i šta razrešiš na zemlji biće razrešeno na nebesima.

Tako se desilo da po hijerarhijskom prenosu Blagodati i sveštenici mogu da razrešuju. Konkretno, u pravoslavlju ovo je jezuitski uticaj iz skorije prošlosti i kod nas nećete naći nijednog ozbiljnog teologa koji bi ovu praksu uporno branio.
Prosto nema smisla verovati da bilo koja Sveta tajna može da uradi nešto magijski bez vašeg učešća, ali ni čovek sam teško može da uradi nešto bez posrednika (Ogledalce, ogledalce...).

3.
No postoji tu jedan drugi aspekt, a to je da je ispovednik ujedno i duhovnik. Svako treba da ima duhovnika, zato se većina ispoveda po Manastirima, mada je prirodnije da vam duhovnik bude parohijski sveštenik kod koga se i ispovedate i koji vas dobro poznaje.
Možemo koristiti Oliverinu podelu da razlikujemo ispovesti:
- Formalna koja je opisana u prethodnim postovima (grešio/la sam – oprašta ti se! Rolling Eyes )
- Suštinska u kojoj razmatramo sa duhovnikom svoje psihološke i duhovne probleme. Ja imam samo dobra iskustva jer sam uvek dobijao korisne savete. Dakle to je razgovor dva prijatelja, a ne forma.

Naravno uvek možete potražiti duhovnika koji više odgovara vašim dostignućima. Nekima to postane arhimandrit, nekima psihijatar, a svima nama forum Objave. Ja lično sam ovde upoznao dosta značajnih duhovnika, ali i nekoliko značajnih mutivoda. Laughing
_________________
Моје племе сном мртвијем спава...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
alex radovic
Mistik


Pridružio: 12 Okt 2009
Poruke: 1814
Lokacija: Smederevo

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 15:05 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

ja bih dodao neko svoje iskustvo, vise kao terapeut, verovatno, nego kao Hriscanin.

Nije isto ispovedati se NEKOM DRUGOM, COVEKU, kao i sam - sebi.
Nema to istu tezinu.
Da li treba ovo objasnjavati?

Ovde ne doticem pitanje OPROSTAJA za nacinjen greh, gresku, nego sa tezinom i SMISLOM.

A sto se tice opraostaja, jasno je, msm, da je BOG - A PRIORI, UNAPRED = OPROSTIO!
Ili sam ja neke druge vere?

Pitanje koje je bitno - JESAM LI JA SAM SEBI - OPROSTIO?
A da bih to ucinio, prvo treba da budem SVESTAN da sam NEKOGA - POVREDIO!
A svesnsto o tome, POTPUNA, JE SAMO KADA JA BUDEM = TA OSOBA, I NA SVOJOJ KOZI TO ISTO =
ISKUSIM, dozivim.
Zato i postoji ta crna - reinkarnacija, hahaha.
jer mi tesko da mozemo SAMI, U POTPUNOSTI i da budemo svesni da smo nekoga - POVREDILI, a kamoli da to, ISTO,
DOZIVIMO NA SVOJOJ KOZI.
Mozemo da znamo, delimicno, u empatiji, KAKO SE TA OSOBA OSECA, ali najcesce cak i nemamo pojma da smo nekoga povredili.
Ubedjeni u svoju iluziju kako smo DOBRI.
Dakle, OPRASTANJE TREBA DA BUDE = POTPUNO.
Kao i NAKNADNO - ISPRAVLJANJE - GRESKE!

To nije bas samo tako i dovoljno - PRIZNATI!
Nego nesto, na tom planu, treba i ISPRAVITI.

Ovo su moja iskustva iz zivota i iz rada regresoterapija.

I onda dolazi i do PROMENE, prvo unutar polja te osobe, pa dodirom dva polja, sa osobom koja je ostecena.
Naravno, da spoznajom procesa ne mora da se ide u reinkarnacije, vec moze da se odradi - sledecih dana.

pozz

o nacinima KAO SE RADI - OPROSTAJ, SAM VEC PISAO, sa seansi.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
Olivera Stevanovic
Hodočasnik


Pridružio: 27 Nov 2008
Poruke: 575

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 15:41 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

O Ralee,
Vidiš da smo rekli istu stvar na različite načine. Ja se ovog puta slažem s tobom. Ali ti imaš potrebu da se držiš podele na prave hrišćane i nevernike, ( ti si vernik ako sam ja nevernik, ogledalce ogledalce kaži mi ko je najlepši na svetu, kako će ti kazati ako su svi jednako lepi ) i sklon si da nekritički strpaš u nevernike ( koje će kad - tad i bilo kako stići zaslužena kazna,,, ) bilo koga ko se usudi da kaže nešto što nije uobičajeno.. i bez obzira na njegove razloge za to..

Petru sam zahvalna za prijateljski pristup, razumevanje i savet. Njegova priča nalazi put do mog srca kao i Protina, i trudim se da razumem o čemu govore...

I Prota mi je ovom prilikom "uzeo reč iz usta " ... svi smo mi ovde u potrazi za alternativnim putem prema Bogu... Iza maskica virimo i tražimo potvrde da nismo nevernici i da nismo otpadnici koji ne mogu da se ukrcaju za spasenje... i ispune ostale uslove da stignu tamo negde... pa..svejedno iako ga ne budemo pronašli,, uvek možemo da se vratimo starom provernom ( kako li ) putu...

Živimo u strašnim vremenima... Prilike da nas život slomi se nalaze na svakom koraku.. Odvojeni smo od svojih osećaja, i večito glumimo da bi nešto dobili... Ovde se projektuju naše stvarne ličnosti jer je koliko toliko bezbedno progovoriti o temama za koje ne postoje prilike u realnom životu, da nam ne bi neko zalepio etiketu s kojom se teže krećeš kroz život..
Skloni smo da verujemo da previše osećaja može da nas ubije ili pomrači razum. Vrhunac te priče je i priča o buđenju kundalinija koja se ovde povremeno provlači,, nedorečena i nedefinisana... ali prevedena na moj jezik, znači - da ako dozvoliš sebi da se preterano približiš Bogu, to bi moglo da te ubije, ili da poludiš... zatvoriš mozak za dalji prijem pogubnih saznanja... čovek se ne plaši toliko svojih mogućnosti i kapaciteta, koliko je pogubna ocena i procena okruženja, potvrda ili osuda... a koja je prvobitno i izdresirala čoveka da se uzdržava od osećaja i osećanja... i izražavanja...

Lud je - i ne moraju oni koji nisu ludi,,nego protokolarno normalni,,, da uvek spale na lomači onog koga su proglasili za ludog, neprilagođenog, ekscentričnog, drugačijeg iz sopstvenog neznanja ili straha.... čitava je lepeza izopštavanja iz društva... cena razvoja je oduvek bila dovoljno previsoka da primorava na izbog - odustajanje ili izopštavanje iz društva,, bez koga pojedinac, obrni okreni ne može... još ako postoji legitimno pravo i postupak za obračun sa hrabrima i radoznalima... očas te pojede mrak... ili te kamenuju na trgu,, koja je razlika...Slažem se i s Petrom oko kulturne baštine koju su stvorile mudre glave u okrilju crkve.. Vladika Nikolaj je bio mudar čovek. Sveti Sava se bavio praktičnom duhovnošću... umeo je i brinuo je o ljudima.. toga je danas nestalo, sveštenstvo ne brine o narodu, sve moraš da platiš tamo. Svuda vise cene i cenovnici i sve je na prodaju, amajlije,vodice razne.... a to je stanje na terenu..

U suštini svako ima svoj put, i pre ili kasnije ga nađe.. Da se suočiš sa samim sobom natera te bolest koja te obori u krevet ,, kad ne obratiš na druge znakove pored puta... To je usamljenički i tegoban put, jer nas nisu učili da budemo ono što jesmo, nego ono što društvo od nas zahteva ili nam je namenilo.. Put otkrivanja sebe je nešto čemu se treba posvetiti pre otkrivanja Boga, jer ovakvi otuđeni, svadljivi, napaćeni, bolesni i nervozni u gomili, nismo Bogougodan prizor. A takvi kakvi smo, bežimo od usamljenosti ko "đavo od krsta" jer se plašimo šta ćemo tamo otkriti...u tom kontekstu sviđa mi se ono što Elementica piše o njenom Hramu vlastite Duše... posle ovoliko vremena od kad je počela o tome da piše,, sve to mi se čini kvalitativno drugačije..sad tu priču i preporuku doživljavam na sasvim novi način...kao da u te hramove svaki dan ulaze neke nove osobe...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
alex radovic
Mistik


Pridružio: 12 Okt 2009
Poruke: 1814
Lokacija: Smederevo

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 17:37 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Olivera, specijalno za tebe - kako OTKLJUCATI SVOJE SRCE,
I UCI - U NJEGA.

Slazem se sa tobom i Elementicom, da je srce = HRAM DUSE.
To kazu i Vede, jer tu obitava Nad dusa.

I svakako da svi mi imamo SVOJ PUT, do srca i do Boga, u skladu sa svojom verom, i - poverenjem.
i u skladu sa okolnostima.

rale, i ovo je deo astralnih, pa cak i visih - projekcija.
sa nekim smislom, spoznaje i isceljivanja.
Kako ti se svidja?


ULAZAK U SRCE

Link

SEANSA SA NAD DUSOM, U SRCU

Link
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
rale
Mistik


Pridružio: 09 Nov 2008
Poruke: 1283

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 20:20 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       
Olivera Stevanovic ::

Petru sam zahvalna za prijateljski pristup, razumevanje i savet. Njegova priča nalazi put do mog srca kao i Protina, i trudim se da razumem o čemu govore...

Прота и Пера знају са женама,ја сам мало невешт у тим стварима Ninja
_________________
једном се живи, али вечно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
bbrozo12
Napredni tragalac


Pridružio: 17 Jun 2010
Poruke: 424

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 20:35 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Olivera, i kod mene je tako. Baš kad je nedjelja i svetak imam potrebu šiti, prati, čak i na njivu ići. Sad kad sam čula da ti je ikona pala sa zida, bolje ću paziti.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
rale
Mistik


Pridružio: 09 Nov 2008
Poruke: 1283

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 20:35 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Алекс
Мало је ово података,мислим на ова два записа да бих дао суд.Раније сам исто хтео да преслушам неки запис што си поставио, са својих терапија, али је био лош квалитет звука.
Занима ме дал пратиш те особе какве постају касније после твојих терапија.
Постају ли боље особе или настављају по старом.Има ли знакова да се у њима развија свест да смо сви део једног и да вреди бити милостив.
Капираш шта хоћу да кажем?
_________________
једном се живи, али вечно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Olivera Stevanovic
Hodočasnik


Pridružio: 27 Nov 2008
Poruke: 575

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 21:12 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       
bbrozo12 ::
Olivera, i kod mene je tako. Baš kad je nedjelja i svetak imam potrebu šiti, prati, čak i na njivu ići. Sad kad sam čula da ti je ikona pala sa zida, bolje ću paziti.


Nisi dobro videla, Smile)) nije ikona pala, nego slika , ulje na platnu... Ništa se strašno nije desilo, samo sam ja to protumačila kao znak da neko ima pristupa našim mislima, kad mislimo nešto važno,, ili ih puštamo da vrludaju.. ili molitvama, bez obzira gde smo. Meni se čini da su najdelotvornije molitve zahvalnosti, one sva vrata otvaraju.

Aleks, hvala .

Rale, love3
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » PSIHOLOGIJA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeci
Strana 6 od 8

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka SOLARNA YOGA 288 TATA SINANA 149027 28 Avg, 2011 21:48 pm
rale Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ko je pravi Bog? 22 WEISHAUPT 17632 13 Maj, 2010 22:54 pm
Mystic_Storm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Deset Božijih Zapovesti- DRUGA ZAPOVEST 139 Vera Bojičić 76491 17 Apr, 2010 23:33 pm
woman Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Secanje da je -- 1 biblijski-hriscanin 4764 28 Dec, 2009 22:47 pm
reborn Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Da li je neko čuo za fakultet homeopatije u NS 11 zvezdica 12639 26 Nov, 2009 23:59 pm
uspensky Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ISTINA - to je moj dar za Tebe 18 Vakan Tanka 23714 06 Okt, 2009 05:19 am
MarkoJakšić Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka KO JE TRENUTNO NA FORUMU 23 Dušan 22623 24 Maj, 2009 02:16 am
Giba Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom