Zaboravljenjo sećanje na Boga Prvog i Jedinog i Izvorište Svetog Trojstva
Uvid:
Čitajući zadnje Isusove reči na krstu:
„Ili! Ili! Lama savahtani? To jest: Bože moj! Bože moj! Zašto me ostavi?“ (Mt. 27:46)
uvek sam se pitao: Kako je moguće da Isus Boga zove Ilijinim imenom? Jer naši su stari slavili Boga Iliju Gromovnika i pre Isusa. Pa zašto se onda Ilija sa Hrišćanstvom izgubi, kada Ga je i sam Isus tim imenom dozivao?
Da ne bude nikakve nedoumice o ovim zadnjim Isusovim rečima i Jevanđelist Marko isto svedoči, samo što u njegovom Jevanđelju piše: „Eloi! Eloi!“, što se opet prevodi na naš jezik kao Ilija.
Ne treba ni naglašavati da oba Jevanđelista potvrđuju da je Ilija = Eloi ime Boga! Ako je to istina, kako je moguće da mi danas slavimo dan našeg Ilije Gromovnika kao dan Svetog Ilije? Sveti Ilija je bio čovek – svetac, ne Bog. Na žalost, u daljem tekstu ćemo videti da Sveti Ilija čak nije ni dostojan tolike slave. Gde i kako se izgubio Ilija Gromovnik, Perun Silni, Bog koga naši stari voleše, poštovaše i slaviše? Zašto Ga mi danas ne vidimo i ne prepoznajemo?
Da bi smo otkrili tajnu Boga Ilije, moramo se okrenuti Starom Zavetu, ali ne prema našem prevodu Starog Zaveta koji prikriva Iliju, već prema hebrejskom originalu gde je istina još uvek vidljiva.
Kompletan tekst na: Secanje na Prvog i Jedinog _________________ "Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se." (Luk 11:9)
Занимљива размишљања, мада можда пре за подфорум SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA.
Можда само мали додатак твојим истраживањима:
Citat:
Погрешно је што Васић име Тројан везује за римског Императора Трајана, који је остао познат у
историји по освајању Дакије (данашње Румуније), јер зашто би староседеоци Балкана који су већ
вековима били под Римском управом толико значаја давали том једном римском императору?
Није овде реч о Трајану који је освојио Дакију, већ о једном каснијем римском цару који је рођени Сремац. Он се зове Деције Трајан и то је онај са "козијим ушима".
Можемо основано посумњати да је реч о првом Илирском (српском) императору па је зато овде сачувано много митова о њему.
Претпостављам да су га његови сународници сматрали за утеловљење старог хтонског бога-демона Тројана, поготово јер је цар био страшни прогонитељ хришћана иако је владао свега две године.
Наравно, ово су све нагађања...
Pridružio: 11 Jun 2008 Poruke: 4822 Lokacija: Kina
Poslao: 26 Avg, 2011 13:36 pm Naslov:
Dragi moj Proto,
Kako je on mogao da bude toliko strasni progonitelj hriscana, ukoliko je vladao samo dve godine?
Verovatno mu je bilo potrebno najmanje prvih sest pocetnih meseci da bi ustalio i utvridio vlast.
Tih prvih sest meseci je uvek bilo jako bitno za bilo koju vlast, kako danas, a bas tako i pre 2 hiljade godina.
Dakle, onda mu je preostalo jos samo godinu i po dana da se pokaze kao strasni progonitelj hriscana.
A da li se on tako stvarno pokazao?
Ja bih ponovo, ako treba i sto puta, ponovio...
Nije hriscanstvo nestalo, vec su nestali pagani....
Pa ko je onda tu progonio koga?
Pagani hriscane? Ili hriscani pagane?
Ovo sto ja govorim, ne znaci da nisam hriscanin. Naprotiv. Hrista obozavam...
Ne znaci cak da nisam pravoslavac.
Mislim da je pravoslavlje bitno kao jedan od vaznijih temelja srpske nacije, nacije onakva kakva je ona danas...kakva je...nasa je...
I onda...
Na samom kraju...
Ovo kazem radi istine... _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
Не знам заиста, ти си историчар.
Мада, Сремци су доста преки људи...
talerman ::
Mislim da je pravoslavlje bitno kao jedan od vaznijih temelja srpske nacije, nacije onakva kakva je ona danas...kakva je...nasa je...
I onda...
Na samom kraju...
Poslao: 26 Avg, 2011 15:30 pm Naslov:
Da, to sam ja, da to sam ja...malo sam se promenia. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
Poslao: 26 Avg, 2011 15:38 pm Naslov:
Ovo gore je verovatno najgluplji post sto sam ga postirao u poslednje vreme.
Mi svo si sada u milosti i nemilosti Administratora koji nije Administrator.
Drzi nas u saci.
Obuzdao nas je i zauzdao.
Na njegovoj smo milosti i nemilosti.
Moze da razori ceo forum jednim potezom...
A ipak nam dopusta da jos tu i tamo na njemu nesto napisemo...
Zaista ne znam sta vise da kazem.
Lazni administrator uopste ne razume koliki je karmicki teret na sebe navukao ovim svojim pristupom. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
Занимљива размишљања, мада можда пре за подфорум SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA.
Можда само мали додатак твојим истраживањима:
Citat:
Погрешно је што Васић име Тројан везује за римског Императора Трајана, који је остао познат у
историји по освајању Дакије (данашње Румуније), јер зашто би староседеоци Балкана који су већ
вековима били под Римском управом толико значаја давали том једном римском императору?
Није овде реч о Трајану који је освојио Дакију, већ о једном каснијем римском цару који је рођени Сремац. Он се зове Деције Трајан и то је онај са "козијим ушима".
Можемо основано посумњати да је реч о првом Илирском (српском) императору па је зато овде сачувано много митова о њему.
Претпостављам да су га његови сународници сматрали за утеловљење старог хтонског бога-демона Тројана, поготово јер је цар био страшни прогонитељ хришћана иако је владао свега две године.
Наравно, ово су све нагађања...
Едит: Неки тврде да је први српски император Римског царства Максимин Трачанин.
Ok, šta si hteo ovde da kažeš? Da je za dve godine taj Lala izgradio i silna utvđenja po celom Balkanu za samo 2 godine? Vredan čovek, nema šta.
Ta mani se toga.
Kao što si i sam rekao: Sve su to nagađanja. _________________ "Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se." (Luk 11:9)
Ok, šta si hteo ovde da kažeš? Da je za dve godine taj Lala izgradio i silna utvđenja po celom Balkanu za samo 2 godine?
Зашто би неко помислио да сам то хтео да кажем?
Да ли си некад чуо кад је неко одважан да му се овде каже "Обилићу", или кад је издајник "Бранковићу", или кад мудро збори "свака ти је ка Његошева"?
У старија времена су људи сматрали да су поједине важне личности утеловљења неких божанстава.
У још старија времена су персонификовали природне појаве па су мислили да грми Перун, Зевс, Илија...
Ето то сам мислио, а и написао о Декију Трајану. Он је вероватно био веома значајан владар за Илире па су га сматрали као утеловљење (инкарнацију) старијег божанства.
Обилић је добар пример. Да ли је он уопште постојао? Није ни битно, он је веома утицајна личност код Срба. Колико је година владао, колико је утврђења сазидао? _________________ Моје племе сном мртвијем спава...
Ето то сам мислио, а и написао о Декију Трајану. Он је вероватно био веома значајан владар за Илире па су га сматрали као утеловљење (инкарнацију) старијег божанства.
Обилић је добар пример. Да ли је он уопште постојао? Није ни битно, он је веома утицајна личност код Срба. Колико је година владао, колико је утврђења сазидао?
Па 'ајд сад. Хтео сам само да се нашалим. Нисам хтео да начињем ову тему али изгледа не може без тога.
Елем, само име Трајан (вероватно наше Тројан) говори на жалост да се радило о "потурици" и то је оно што нама Балканцима никако не иде на част. Били смо у саставу Римске Импеирије, а њима си буразеру био користан само ако си крварио гаће кољући другу браћу Словене.
И тако, Дачани су били изузетни ратници и Рим их вековима није могао да пороби. Тамо су све планинчине и Римске Легије нису баш ту добро пролазиле. И сада, ко ин је поробио за Рим? Па ми, ко би други? Побили смо све словенско што је у Дакији било остало. _________________ "Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se." (Luk 11:9)
Sva vremena su GMT + 1 sat Idi na stranu Prethodni 1, 2
Strana 2 od 2
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu