Duhovnost i vaspitavanje dece (dijalozi...)
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » REČI LETE - SPISI OSTAJU
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
plavizrak
Mesija


Pridružio: 07 Jan 2008
Poruke: 4870

 Poruka Poslao: 25 Jan, 2009 01:27 am    Naslov: Duhovnost i vaspitavanje dece (dijalozi...)
Odgovoriti sa citatom

1) Da započenemo sa jednom ZAJEDNIČKOM knjigom…

2) Kao prva biće varijanta KNJIGE U VIDU VOĐENJA DIJALOGA. Ona je jednostavnija zato što onaj ko preuzme da bude urednik – sredi samo tekstove u nekoj temi na forumu. (Što ne znači da je jednostavno da se izvede i da ne traži prilično vremena i energije...) Odabere delove koji su pogodni i njih spakuje u poglavlja, potom postavi kao temu u ovom podforumu.

3) Svako poglavlje će biti nekoliko dana izloženo u ovoj temi, TAKO DA SVI ONI KOJI SU UČESTVOVALI U DIJALOGU – MOGU DA PREDLAŽU IZMENE U SVOJIM PORUKAMA, A TAKOĐE, UKOLIKO NE ŽELE DA BUDU U KNJIZI, DA ZATRAŽE DA SE NJIHOVE PORUKE IZBRIŠU.

4) Posle toga poglavlje se ubacuje u knjigu. I posle toga nije kasno za izmene.

5) Pomišljao sam da pre početka ovakvog rada zatražim od svih koji su učestvovali u temi – saglasnost. Odustao sam od toga, posle Analetinog podsećanja da se ovde radi o JAVNIM TEKSTOVIMA, I VALJDA JE SVAKOME KO JE UČESTVOVAO U DIJALOGU – U INTERESU DA I NJEGOVE DOBRE PORUKE BUDU TRAJNIJE ZABELEŽENE.

6) Pogotovo što se poruke zatrpavaju, može se videti koliko svega toga ima samo posle godinu dana postojanja foruma…! PRAVLJENJE OVAKVIH KNJIGA ZNAČI MOGUĆNOST DA SE VREDNIJE PORUKE I VREDNIJE TEME SPAKUJU I SAČUVAJU U OBLIKU KNJIGE.

7) NARAVNO, NIJE SVAKA TEMA POGODNA ZA PRETVARANJE U KNJIGU. Ne zbog same teme, već zbog dijaloga koji su vođeni u određenoj temi.

8) I to iz dva razloga:
a) kada ima dosta poruka koje znače udaljavanje od teme,
b) kada ima dosta “lepljenja” tekstova, tj. dosta dugih citata.

9) To ne znači da u varijanti knjige sa dijalozima nema mesta za kraća udaljavanja od teme i za razmenu kraćih poruka koje znače razmenu pozdrava, podrške, itd, JER U OVAKVOJ KNJIZI SAMA FORMA DIJALOGA DAJE KNJIZI ZANIMLJIVOST.

10) Druga varijanta ZAJEDNIČKE KNJIGE bi bio zbornik radova.
U njoj bi svaki član foruma (koji je učestvovao u diskusiji u jednoj temi, ukoliko to želi) od svojih poruka u jednoj temi sastavio JEDAN ILI DVA-TRI teksta, on ili urednik zbornika, po dogovoru.

11) DAKLE, EVO PREDLOGA DRUGOG POGLAVLJA IZ PRVE (ukoliko me Analeta ne pretekne) ZAJEDNIČKE KNJIGE ČLANOVA FORUMA. (Drugog, jer će prvo biti moj uvod, kao urednika.) Naslov knjige bi bio: "Duhovnost i vaspitavanje dece (dijalog članova foruma "Objave")".

12) SVI ONI ČLANOVI FORUMA KOJI IMAJU TEKSTOVE U OVOM POGLAVLJU – MOGU DA PREDLOŽE EDVENTUALNE IZMENE U SVOJIM PORUKAMA (tako što će kopirati svoju poruku, uneti izmene i poslati kao poruku u ovoj temi).

13) Ovo poglavlje će biti nekoliko dana na raspolaganju, da bi svako mogao da ga pogleda i predloži izmene.

14) Naravno, svako ko želi može da uzme jednu temu i da od nje, kao urednik, sklopi knjigu... Tako ćemo malo srediti i sačuvati dobre poruke i dijaloge koje imamo na forumu...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
plavizrak
Mesija


Pridružio: 07 Jan 2008
Poruke: 4870

 Poruka Poslao: 25 Jan, 2009 01:31 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

„Blokeri“ i vaspitavanje dece

Talerman


Bez obzira na neke manje medđusobne razlike, mi spadamo u jednu malobrojnu kategoriju ljudskih bica i imajuci to u vidu, želim da vam postavim jedno pitanje.

Kako da vaspitavamo našu decu?

Neki od nas imaju decu, drugi ce tek imati, ali i za jedne i druge postavljam pitanje, kako vaspitavate i kako planirate da vaspitavate vašu decu?

Ja mom sinu postepeno otkrivam neke tajne, ali uz veliki oprez, jer on ima svega šest godina. Imam još jednog sina, njemu je 2 godine sutra, tako da je on jos previše malen za to.

Naime, pod mojim uticajem, stariji sin počinje da meditira, da se interesuje za kristale, priča mi kako oseća energiju pri dodiru kamena i ponekad me zaista iznenadi nekim svojim mudrostima koje nije mogao da čuje od ostalih ljudi. Šta mislite, da li to može biti opasno po njega ili je to, naprotiv, njegova velika šansa i sreća?

Ja bih dao sve kada bi moji sinovi postali slobodni, nezavisni, slobodoumni, duhovni ljudi,
i voleo bih da ih vaspitavam u tom pravcu, ali njima tek predstoji konvencionalna škola i prilagođavanje kako bi se uklopili u ovu postojeću civilizaciju, a valjda mi bar znamo koliko je to sve, u ćemu oni treba da se pokazu, zasnovano na lažima i licemerju.

Svom starijem sinu govorim kako sve te tajne koje mu ja dozirano prenosim, ostanu samo među nama, kako ne bi bio ismevan u društvu.

Nije lako biti roditelj.


Plavi zrak


Telermane, i sam sam pomišljao da otvorim ovakvu jednu temu…

Tako da si me pretekao...!

Važno je da je neko pokazao interesovanje za ovu temu. Dakle, ispričaću šta znam i mislim, čim budem imao malo više vremena...


Elfe


Super tema.

Ja sam pre neki dan napisala nešto o ovoj temi:

“Ja cu sad otići na sasvim drugu temu.

Naime, radi se o tzv. blokerima, što je Zoran (napomena: član foruma, Zoran iz Zemuna) spominjao u ranijim tekstovima.
Zoran reče da nam blokere (koji nam sprečavaju napredak - bilo koje vrste - u životu ) većinom „usađuju“ roditelji ili okolina u najranijim godinama. I sama ih imam, a znam i otkud, i kako, i kad, i uvijek sam govorila: „Kad postanem ja roditelj, sve ce biti drugačije“! Da, ali malo morgen. Upravo postajem i ja jedan od roditelja koji poćinje svome djetetu da usađuje blokere i time otežavam djetetovu budućnost (barem imam osjecaj da je to slučaj).

Imam bebu, dijete (kako hoćete) od 17 mjeseci i veci dio dana provedem govoreci: “Ne, ne ..ne to, ne ono.. ostavi to, ajd tamo, ajd vamo…” Naime, ona je u fazi otkrivanja, istraživanja, to je vrijeme kad dijete istražuje svijet, a doduše ona je i dosta “živa” u odnosu na drugu djecu, pa mi nekad stvarno izmakne kontroli, pa povisim ton, da bi se posle toga pokajala, zaplakala i izvinila se svom nedužnom djetetu, jer…nije ona kriva što ja nisam u stanju da kontrolišem svoje raspoloženje i emocije.

Zoran je u pravu kad kaže da bi neki roditelji trebali raditi ispite pre nego što rode djecu. Biti roditelj je jedna velika, ogromna odgovornost. Nosiš odgovornost za nečiji život, jer kako ga ti usmjeriš tako će i biti . Šta znači biti roditelj - zna samo onaj ko je i sam roditelj.

E sad, istina je i da djetetu ne treba sve pustiti. Ali kako djetetu, pogotovo kad je riječ o tako malom djetetu ( da li je uopšte moguće tako malom djetetu već u tom dobu usaditi blokere?) objasniti neke stvari , čta sme, a šta ne?! Znam slučaj gdje je djetetu sve pušteno od malih nogu, s namjerom da „ojača“ svoju volju ili šta već , time što će živjeti „bez granica“, pa je sve izmaklo kontroli, i sad se to dijete, sad odrasla osoba, mora probijati kroz život ko mrav u gradu. O poremećenoj psihi te osobe i da ne pričam. Znači, i pustiti djete da živi bez granica je isto karta za propast.

Iskreno se trudim da budem primjerna majka svome djetetu (a ko to ne radi?!), ali mi to baš ne uspijeva uvijek najbolje. Uvijek posrnem, vidim da pogriješim, neko vrijeme sve opet bude dobro i onda opet kad psihički ne mogu da podnesem pritisak, pa opet nanovo.
Svoje djete ne tučem , i ako stvarno dođe do toga , onda me treba u psihijatriju, i to ću sama uraditi u slučaju da dođe do toga, nego jednostavno radi se o tome da ja ne želim da moje dijete živi u strahu, da joj ja kao osoba koja treba da je uputi u sigurnu budućnost, usađujem strahove i blokore koji će joj ugrožavati ili u najgorem slučaju uništiti život.”

Biti roditelj je zaista težak posao. Koliko god i uživali u toj ulozi, toliko zna biti i naporno.
Drago mi je da postoji tema gdje možemo da razmenimo iskustva i savjete.


Plavi Zrak


(Citat) Talerman: “Naime, pod mojim uticajem, stariji sin, pocinje da meditira…”, itd.

Da li je sve to sam tražio da proba, posmatrajući tebe, ili si ga ti navodio da isproba?


Plavi Zrak


(Citat) Elfe: “Imam bebu, dijete (kako hoćete) od 17 mjeseci I veći dio dana provedem govoreći…”, itd.

Elfe, za ovaj tip situacije sama si objasnila šta je ispravan stav. Priča o "blokerima" ima smisla, ali to ne znači da je treba mehanički primenjivati za svaku situaciju. Voleo bih nekog pametnog da čujem kako bi bez "blokera" postupao baš u ovoj situaciji koju si opisala, kada dete ne može da shvati ni upozorenje, ni elementarno objašnjenje u vezi sa nečim na šta ga upozoravamo.
E, ali postoje još dva tipa situacija - o njima drugi put.

Što se tiče kontrole raspoloženja i emocija... Niti smo mi savršeni, niti nam okolnosti u kojima živimo dozvoljavaju da to budemo. Od roditelja koji je, npr, izložen brojnim naprezanjima u toku dana, ne može se očekivati savršena samokontrola. Ovde je suština u samoj nameri da to ostvaruješ koliko možeš. Ali je glupo da osećaš krivicu onda kada ti to ne pođe za rukom.


Talerman


(Odgovor Plavom Zraku)
Ne navodim ga (napomena: sina) , vec on posmatra šta radim, šta pričam sa drugima, šta čitam, i valjda kao svaki mali sin vidi u meni nekakvog idola.


Plavi Zrak


Postoje neki jasni opšti principi, ali opet - mnoge situacije u životu su komplikovane i od sluha roditelja zavisi kako će te principe primeniti.

Na jednoj strani: jasno je da detetu u situacijama koje je Elfe naznačila moramo da nabacujemo "blokere". Ne možemo malom detetu koje se približava vreloj pegli ili peći da držimo predavanja: "Pazi ovamo, sine, da ti tata objasni. Objekat ka kome se krećeš je u termičkom stanju koje karakteriše visoka temperatura. Ako dodirujemo objekat u takvom termičkom stanju, izazvaćemo na svom telu opekotine, itd. Zato ti, sine, tata toplo preporučuje da ne dodiruješ vrelu peglu."

Na drugoj strani, kako u deci počinje da se budi neka vrsta svesti ili samosvesti (ne sećam se u kojem periodu se to dešava) - treba maksimalno da dopuštamo da u deci prorade njihova lična interesovanja, talenti, impulsi. Naravno, uz našu diskretnu podršku, objašnjenja, usmerenja, ali bez našeg nagovaranja i insistiranja.

Nezavisno od toga da li mi deci neposredno ili posredno postajemo idoli, ono što mi radimo, čime se zanimamo, kako se ponašamo - može da bude za njih, privremena ili trajna, inspiracija. Ali za sve to mora postojati, kao što Rusi kažu - "otklik" u duši deteta.

Poznata je situacija, kada neko donese detetu poklon, a roditelj, bilo glasno i otvoreno, bilo da iskrivi usta kao Beni Hil, tako da rođaci ne čuju, podseti dete:
- Kaži čika-Miši: "Hvala!"!
- Hvala, čika-Mišo!
- Pitaj čika-Mišu: "Šta radi bata Branko?"!
- Čika-Mišo, šta radi bata Branko?
Dete će hiljadu puta da registruje kako se mi nekome zahvalimo kada nam nešto pokloni. Dok pravi smisao svega toga ne dopre do njegove svesti, dok se ne javi "otklik", ono neće osećati impulse da se samo zahvaljuje, bilo zbog toga što se stidi, bilo zato što oseća da je prirodno da mu se daju pokloni i da tu nije potrebna nikakva procedura zahvaljivanja.

*

Možda su mnogi primetili da deca, do polaska u školu, pokazuju jednu neobičnu logiku i kreativnost (zaista sam sve to zaboravio i ne bih mogao da navedem primere, možda nam Talerman pomogne), koji sa stanovišta konvencionalne logike koju mi koristimo može da deluje "uvrnuto", a sa stanovišta duhovnosti to je kao refleks nejasnog malog kontakta sa Višim sferama.

Sa polaskom u školu - i ta logika, i ta kreativnost bolno i žalosno se slamaju.
Na scenu stupa Svemoćni Znalac (učitelj, nastavnik, profesor), on donosi upakovana mrtva znanja i njima kljuka decu. Tu je prosto sramota da se prethodno spomenuta logika i kreativnost, koji su putevi ka razvoju unutrašnjih moći, intuicije, itd, ispolje i u najblažem vidu.
Umesto da, na primer, okupi decu oko gliste, negde u školskom dvorištu, posle kiše, i da zatraži od dece da opisuju šta vide, da postavljaju pitanja, da sami, ono što mogu i koliko mogu, zaključuju, itd. - on će ih zatvoriti u zagušljiovoj učionici ili kabinetu i započeće sa psihološkom torturom:
"Pazi ovamo, danas govorimo o glistama! Glista je... blablabla! Gliste se dele na...blablabla! Dođosmo i do građe gliste, glista ima...blablabla!" Umesto da se koncentrišu na kontakt i spontano proučavanje jednog živog bića, u njihovom umu se formira virtuelna šema nekog bića koje kao da živi na Marsu, a tek kad treba sve te podatke ubacivati u um...!
ITD, ITD!

Ne znam kakvo je interesovanje na forumu, možemo da uđemo i u tu tešku i jezivu oblast: postojeće, zvanično školstvo, škole, tzv. obrazovanje i vaspitavanje, itd.


Talerman


Plavi zrače, hvala ti na odgovoru.

Moj sin polazi u prvi razred za nešto više od dve nedelje.

Sad ja treba da mu govorim da treba da se uklopi kako bi tamo bio dobar đak, da ima petice i da marljivo radi domaće zadatke.

O Boze?! Pa on nema ni sedam godina!

Znači, ja moram da radim ono što društvo očekuje od mene!
Moram da se ponašam u skladu sa konvencijama, jer se očekuje da budem produžena ruka obrazovnog sistema. Sada svi moramo da radimo na tome da se suština mog sina upakuje tako da bi bila korisna društvu na ovaj ili onaj način.

Neću tako!

Ali ne znam ni kako drugačije!


Vesna


Pozdrav, Talermane!
Moja prijateljica se upravo vratila sa Rainbowa, sa Rtnja,
i ispričala mi da je ovaj put zaista bilo puno roditelja sa decom.
Upoznala je nekoliko parova sa decom, iz inostranstva,
i najinteresantnije je to - što oni svoju decu ne šalju u zvaničnu školu,
niti ih vakcinišu... Našli su razne načine da ih sami podučavaju.
I svuda ih vode sa sobom...
Kod nas je to teško izvodljivo, jedino za bogate,
koji mogu svojoj deci da plate privatne profesore,
i da ih obrazuju iz onih oblasti koje sami izaberu.
A pošto su bogati, za njih je sitnica da plaćaju i kazne,
zbog nevakcinisanja deteta.
Ne treba ni da napominjem koliko su vakcine STVARNO RIZIČNE.


Talerman


Hvala Vesna, mislim da to nije izvodljivo u našem slučaju.

Moraću pronaći neko rešenje, mozda tako što ću ga podržavati u konvencionalnoj školi i što ću paralelno sa njim izgrađivati odnos poverenja, kako bsmo govorili o nekim "samo nama znanim tajnama i istinama".

To bi mu, nadam se, dalo podstrek da napreduje i kroz konvencionalno i kućno obrazovanje, a pre svega to da se izgradi u slobodno misleće biće koje će samo jednog dana doneti odluku po sopstvenoj slobodi izbora šta će raditi sa svojim životom.


Vesna


Brate Talermane,
Želim ti puno, puno uspeha u vaspitavanju tvojih sinova !


Talerman


Oh, hvala ti, sestro Vesna, na lepim željama, hvala!
Mene mnogo raduje kada smo tu da podržimo jedni druge!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » REČI LETE - SPISI OSTAJU
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka Obaveštenje: Pravilnik foruma OBJAVE.COM 0 adminfob 30436 07 Jan, 2008 07:29 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Izaslanici iz jednog drugog vremena 4 adminfob 12657 15 Jul, 2011 09:39 am
Nosferatu Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka VAŠE SUGESTIJE 105 adminfob 91772 26 Mar, 2011 01:56 am
Jazz08 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Interval ne-vremena 4 adminfob 42672 03 Jun, 2010 23:13 pm
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pra-Stvaratelj na Putu 3 adminfob 22850 13 Feb, 2010 11:11 am
plavizrak Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zaboravljena Povest Zemlje 6 adminfob 35626 04 Jan, 2010 23:41 pm
majstor Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Virdžinijin Pogovor 1 adminfob 9887 22 Jan, 2008 22:49 pm
plavizrak Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom