KELTI, DRUIDI I SRBI
Idi na stranu Prethodni  
1, 2, 3  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 01 Maj, 2010 04:24 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
Srbi i Kelti potomci istog pradede

(Autor:Zoran Nikolić)


Genetska istraživanja kažu da, od svih evropskih naroda, najsličniju strukturu krvi imaju Srbi i Velšani. Naši preci su bili neobično bliski sa Keltima, koji su pradede mnogih današnjih naroda u Evropi. Štaviše, mnogi stručnjaci će reći da su se Kelti sa našeg podneblja stopili sa slovenskim narodom. Uostalom, srpska prestonica je grad koji ima višemilenijumsku istoriju, ali istina je jedna – sagradili su ga Kelti.
Beograd je prvi put bio „Grad Singa“ (Singi Dun) koji je dugo posle rimskog osvajanja nosio romanizovano ime Singidunum. Kelti su se selili Evropom i naseljavali mnoge njene važne oblasti. I danas postoji Keltska unija, koja okuplja narode čije poreklo je sačuvano u obliku bliskom izvornom, a među njima se, pored pomenutih Velšana, izdvajaju Škoti, Irci, Bretonci, Gali...

FRULA I GAJDE – ZAJEDNIČKI INSTRUMENTI

Ovi neobični podaci govore da su Marko Kraljević i Asteriks bili rmpalije koje su „sišle sa istog kalupa“. Veseo, ali dobro „naoružan“ naučnim potvrdama ove teze, za „Treće oko“ govori poznati muzičar Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, lider muzičke grupe „Ortodoks Kelts“. Kada je nedavno svom sinu Stefanu Vuku pokazao sliku slovenskog boga Peruna, mališan je odmah odgovorio: ”Isti Asteriks”!
- Srbi i Kelti imaju više od 4.000 zajedničkih reči koje su ili potpuno iste, ili veoma podsećaju jedne na druge – počinje priču Aca Seltik. - U prestonici Velsa Kardifu, dugo je predavala slavistiku ugledna profesorka Ranka Kuić koja je strastveno proučavala ovaj fenomen. Ona je autor više od 5.000 strana studija o fenomenu „Srba kao Kelta“. Bila je zagovornik teze da smo narod istog porekla, odnosno, da u najmanju ruku potičemo iz istog korena.
Kelti, prema rečima našeg sagovornika, nisu nestali sa istorijske scene, već su se neki značajni njihovi delovi smešali sa našim stanovništvom. Primera radi, mi imamo planinu Taru, a svi irski kraljevi bili su krunisani na planini koja postoji u ovoj zemlji, a nosi isto ime! Mi svoje Užičane zovemo Ere, dok je staro, izvorno ime za Irsku takođe – Era...
Petrović se poziva i na tvrdnje Jovana Deretića, a kako tvrdi, sve je više onih koji se slažu sa njegovim mišljenjem da su Kelti samo deo slovenskog korpusa. Postoji mišljenje da su oni predstavljali jurišne jedinice, takozvanu “čeljad” u tadašnjim slovenskim vojnim formacijama. Prema Petrovićevim rečima, oni su sačinjavali prve slovenske “specijalne jedinice”.
- Da se vratimo muzici – nastavlja naš sagovornik. - Srpski nacionalni instrumenti su frula i gajde. Mada trubu danas tretiramo kao narodni instrument, ona na naše podneblje stiže tek u 19. veku. Sa harmonikom je slično. Sa druge strane, u Irskoj je ova tradicija identična. Tako se dešava da su kompletni melodijski sklopovi srpskog i irskog entosa isti ili slični u gotovo 70 odsto slučajeva! Triler, koji je svojstven našem melosu, gotovo na identičan način postoji u irskom, samo je drugačije pozicioniran u okviru kompozicije.

KORENI SU MNOGO DUBLJI...

Petrović je pratio istoriju i tradiciju oba naroda kojima se posvetio. Jednog, iz kojeg potiče, i drugog, sa kojim je bezmerno blizak. On kaže da u nauci danas postoje teze kako na genetskom nivou imamo zapisanu istovetnu informaciju o našem zajedničkom pretku, jer su se naša dva naroda na Balkanu spojila u jedan.
- Tako sam, na primer, u različitim keltskim izvorima pronašao podatke da se na beogradskoj Karaburmi nalazi najveće antičko keltsko groblje u Evropi. Čak su postojale i precizne karte koje to podvrđuju. Takođe, u Srbiji postoji legenda o četiri keltska konjanika koja su ujahala u planinu Juhor i nikada nisu izašla iz nje. Do pre nekoliko godina, ova priča je tretirana kao obična legenda. Međutim, predanje je dobilo potvrdu posle jedne hajke na lisice u ovom kraju. Kada su lisicu isterali iz jazbine, preplašena životinja iznela je u čeljustima deo uzengije, koja je bila sastavni deo opreme jednog od konjanika. Dabome, keltske... Arheolozi su uskoro imali naučnu potvrdu koja je jedno staro, narodno predanje pretočila u naučnu istinu.
Nedavno je kod Zrenjanina otkriveno nepoznato keltsko groblje. Prema informacijama našeg sagovornika, očekuje se da će ovo nalazište potvrditi da prisustvo ovog naroda kod nas potiče iz mnogo dublje prošlosti nego što zvanična nauka pretpostavlja.
- Istina može da bude samo jedna i do nje jednom moramo doći – zaključuje Petrović. - Mnogo je onih koji danas sasvim otvoreno govore kako su savremenu, modernu istoriju pisali Germani i da su nam “dali” mesto za koje misle da nam pripada. Mnogo je onih koji su danas okrenuti traženju prave istine i stvarnih korena našeg porekla.
Karakterom i običajima smo veoma slični Ircima. Petrović kaže da je to bezbroj puta osetio na ličnom primeru, družeći se sa različitim muzičarima keltskog porekla. Jedan njegov poznanik je iz Irske došao u Novi Sad, gde se oženio. Kada su ga pitali kako će se prilagoditi novim običajima i načinu života, ovaj je lakonski odgovorio: “Zašto bih se prilagođavao, vidite da smo svi isti“?!

AMBASADORKA LJUBAVI I POŠTOVANJA

Strastveni istraživač, Ranka Kuić, našla je zaista impresivne podatke i veze između našeg i velškog naroda. Mi ćemo koristiti ustaljene termine, mada je ona (sasvim ispravno) ovaj današnji deo Velike Britanije nazvala Vejlz. Nju su, na brojnim naučnim usavršavanjima i tokom kontakata sa meštanima nazvali Ranka – Velšanka.
U knjizi Crveno i belo, srpsko-keltske paralele iznosi nekoliko dirljivih, ali i neverovatnih podataka. Njihov jezik je, kako je zabeležila, izuzetno težak, i sada ga je u velikoj meri potisnuo engleski. Ipak, sačuvana je njihova drevna poezija koja uveliko podseća na naš kosovski ciklus. Njihovi junaci Kamri, uoči velike bitke sa Englezima u kojoj su brojčano potpuno podređeni, hrle u boj „za slobodu zlatnu, jer više vole carstvo nebesko“, a u isto se zaklinju i Lazarevi vitezovi. I jedni i drugi pre bitke prisustvuju večeri tokom koje polažu zakletvu knezu na vernost.
A Skordisci, keltsko pleme koje ima velike direktne veze baš sa Kamrima, pre oko dve hiljade godina osnovalo je prvo naselje na teritoriji današnjeg Beograda. Kuić je veoma ponosna i na, kako kaže, epohalno otkriće nadgrobnog spomenika u okolini Prizrena, gde su se na trodelnom natpisu našli istovremeno latinski, keltski i srpski zapisi! To je vreme iz doba Kelta, dakle od pre dva milenijuma, a jasno je čitljiva srpska reč „praotac“.
Skordisci su bili najčešće konjanici koji su jezdili našim planinama prema Delfima i odatle nazad, pa mnogi naši toponimi nose njihova imena. Pošto Velšani u svom starom jeziku koriste višesložne reči, ne možemo da odvojimo dovoljno mesta za precizno objašnjavanje svih pojmova, ali evo objašnjenja za neke od njih. Bagrdan (od reči koje se čitaju kao Bad-Gre-Din) znači „mnoštvo čopora konja i ljudi“, Juhor je „granična oblast sa jelenima“, mesto Kladovo na keltskom se čita kao Kladva, a ono je oznaka za groblje... Ovu tezu je gospođi Kuić potvrdio legendarni arheolog Dragoslav Srejović. Apatin je u prevodu „sinovljeva tvrđava“, Knin je „grad mladih“, Mislođin „grad štedljivih“, Negotin „tvrđava ratnog pohoda“, a Paraćin „otporna tvrđava“. U Škotskoj postoji reka Bojana, a naziv joj potiče od reči „boan“ koja se odnosi na pleme Boi. Dunav je mogao da bude „reka boginje Danu“,
I u Velsu, na kamrijskom jeziku, za dostojanstvenika kažu „ban“ isto kao i kod nas, naš i njihov „dim“ su isti, reč „breg“ se čita i piše na potpuno identičan način, naša „krv“ je njihova „krav“... Kada u kamrijskom jeziku neko „skrene“ kažu da je „dilead“, dok je kod nas „dileja“. Naša „dizgina“ kod njih je „dizgvina“. Prilog „gore“ ili „gornji“ kod njih je samo „gor“, a „gunj“ je „gun“. U Srbiju se tokom sumornih dana spušta magla, a u Velsu „maglad“. Palica im je „paled“, a gozba „gozb“. Reči za purpur potpuno su identične, a planeta im je „planed“. Iste reči koristimo i za rad, a i kod njih se dete, baš kao i kod nas – rodi.
Starom, kamrijskom jeziku i našem, srpskom, preti ista sudbina. Naši dedovi ne bi mogli da razumeju zašto smo izrekli stupidariju ako smo već transparetno bili na hepeningu odmah posle brifinga. Ili, zašto smo umesto zdravorazumskog odgovora očekivali nekakav respons?
Da li su Srbima i Kamrima nestajanje i stapanje u nekakav moderni svet koji će pričati samo jednim jezikom zajednički usud?


EKSPERIMENT


Redakcija Naučnog programa Televizije Beograd obratila se svojevremno Ranki Kuić sa molbom da im protumači nazive nekih mesta u Srbiji na kojima su arheolozi upravo pronašli ostatke keltske materijalne kulture.
- Zamolila sam da mi ne kažu šta su pronašli, a ja ću proučiti nazive tih mesta i reći im šta bi, na osnovu njihovih imena, takvi toponimi mogli da predstavljaju – zabeležila je Kuić. - Tražili su da im objasnim upravo reči Bagrdan, Juhor i Blagotin. Rekoh, Bagrdan predstavlja mnoštvo čopora konja i ljudi, Juhor je granična oblast sa jelenima, a Blagotin bi trebalo da se nalazi ispod predvodnikove tvrđave.
Kolege iz televizije bile su bukvalno zaprepašćene. Jer, nedugo pre toga, arheolozi su im javili kako su u oblastima koje proučavaju našli predmete koji ukazuju na veliki broj konja i ljudi, vođinu tvrđavu i neku vrstu granične oblasti u kojoj su, očigledno, živeli jeleni!

POTOMCI

Od Kelta koji su se selili kroz Evropu nastali su Bohemi i Moravci u Češkoj, Belovuci u Nemačkoj, Lombardi u Italiji, Belgi, Bretonci, Irci, Velšani, Škoti...


SVETI PATRIK

Kao lider muzičke grupe “Ortodoks kelts” Petrović je imao sijaset neobičnih kontakata, ali jedan ga je posebno obradovao kada je nedavno dobio elektronsku poštu iz Sjedinjenih Američkih Država. Javio mu se jedan poštovalac koji je deo irske pravoslavne populacije.
Tako mu je i napisao: ”Ja sam pravoslavac. I ja sam Kelt!”

Preuzeto sa : http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=56&articleId=288

.
_________________
Jednom se živi, ali večno...


Poslednji put izmenio Vesna dana 07 Jun, 2010 15:11 pm, izmenio ukupno 3 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Dreammer
Gost

 Poruka Poslao: 02 Maj, 2010 16:33 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Jedan sajt na vašem jeziku:
http://www.baklja.com/forum/index.php?topic=10458.0

Samo - još jednom - pitanje je, koliko je sve to (mitologija, drugo) zaista arheološki dokazano (mješanje srednjeg veka sa autentićkim prerimskim vremenom dje je zlato doba keltske kulture). U novodobnim "Keltima" samo malo je od autentićkom materiala - a pogotovo kao "horoskop" - Kelti svog zannja nikada nisu zapisali. Slićnu valja za muziku ..... irska muzika nema ništa zajednićkog sa autohtonom muzikom iz gvozdjenog doba, ali to muziku rekonstruira jedan A. Paulus iz Beća, CD izladje u ovom proljeću i nema ništa zajednićkog sa irskom srednjevekovnom muzikom.
Od kud Z. Nikoliću info, da je bila Karaburma najveća europska keltska zajednica?
Isto, što je jako opasno, je mješanje etnićke slike ljudi sa materialno-društvenom oblikom kulture (slićnosti izmedju Veližana i Srba). Dokazano je, da je na Ostrvo (Anglija) u periodu gvozdjenog doba došlo jako malo novih stanovnika, nikada nije bilo "invazije", tako malo, da oni nisu uopšte utjecali na genetski profil ljudi koji su tamo već živjeli. Nekoliko od gena u Angliji imaju ljudi iz neolita (a tada ljudi došli su sa Juga: preci od sadašnjih Baska), i onda kasnije u srednjevekovnoj Europi drugi veliki val od nordijskih ljudi (ne samo Vikinga i tako genetski profil je slićan ostalim u sjevernoj Europi). Još više: genetski inštututi obajavljaju veoma razlićite DNK profilske slike ..... tako da sve infose nužno je nadalje preispitivati i ne sljepo vjerovati.

Pogledat ću, ako zaista ima genske slićnosti. Kao drugo: keltski DNK uopšte ne postoji. Ono što nekvi inštituti reklamiraju kao izvorno keltski profil je zapravo profil neolitskog vremena (poput kultue iz Vinće) ili još raniji. Znano je, da je većina europskih stanovnika (prićam za srednju Europu) potomaka od ljudi iz obdunauskog prostora izpred oko 7000 - 8000 g i to tada izviru opet iz drugog prostora iz Centralne Azije... Ako onda napravimo paralelu - većina sadašnjih naroda je u Europi iz prilićno isteg izvora (i ne samo Srbi i Velžani). Tako da zadeve treba je malo detalnije preizpitivati i ne sljepo verovati.
Primjer ova debata ovdje:
http://www.igenea.com/index.php?content=132&st=344

Genetska slika Balkana - ali opet: kako da definiramo religijske ili druge etnićke grupe na sliki? Na sva ova pitanja ovi od IGENEa mi nisu znali odgovoriti, da nemaju dovoljno dokaza ali to ih ne sprećava, da oni ne bi proširili ovakvih gluposti:
http://www.bosniafacts.info/web/genetic_makeup_of_the_balkans.php rekao sam, da "celtic" ne postoji pošto Kelti nikada nisu bili narod.

Ovdje stoji to, da Veližani su slićni sjevernim narodima, pa ćak i Baskima (Španjolska - legende o malima tamnima Formoriancima iz juga ) - nikde ne piše, da su Srbima:
http://www.gnxp.com/MT2/archives/001140.html ali to ja poznajem iz sasvim drugih foruma.

Smile

Ovaj post je izmenjen!
Možete pogledati prethodne verzije...
 Nazad na vrh »
Dreammer
Gost

 Poruka Poslao: 02 Maj, 2010 17:19 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

... ova debata ovdje: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=821328

istotako naglašava problematićnost termina koji su etnićko-kulturni. Autor ove tabele genetskog profila nije napisao izvor podataka: i to je opet, IGENE-a.
O time kakva je genetska situacija u Angliji i Irskoj, izmenjivao sam si infose sa ljudima od tamo iz prve ruke. Napisao sam slićno kako i ovdje. U debatu došli su nekvi ćak iz Kanade i Americe ali kad sam dao ove argumente, vidjeli su da stvari nisu uvjek ok. Tako da u zadnjom vremenu i u Angliji genetski izvor se revidira, i oni koji zaista bave se njihovom prošlom kulturom jako se raduju, ako nalaze na autore, koji proširuju vezu izmedju njihove kulture i Kelta, jer ove veze praktićko nema. Anglija nikada nije poznala gvozdjenog doba kakvog mi poznajemo ovdje na kontinentu, u istom paralelnom vremenu tamo traje bronzano doba. Kelti tamo nisu donjeli prilićno dosta novog utjecaja i onda nešto dodaju tek Rimljani. Pravo gvozdjeno dobo dodje na ostrvo tek sa dolazkom Normana i srednjeg veka.

Origin of the ancient european DNS:
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_history_of_the_human_population_of_Europe

Pozdrav! Smile

Ovaj post je izmenjen!
Možete pogledati prethodne verzije...
 Nazad na vrh »
Dreammer
Gost

 Poruka Poslao: 02 Maj, 2010 21:05 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Zdravo!
Keltska mitologija - ovdje:
http://www.sacred-texts.com/neu/celt/index.htm

Pozdrav! Smile
 Nazad na vrh »
Dreammer
Gost

 Poruka Poslao: 07 Maj, 2010 17:06 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Ovdje link do već zatvorene izložbe u Bg (naštampali su katalog):
http://www.glassrbije.org/info/index.php?option=com_content&view=article&id=16916:izloba-qtaurunum-skordiskaq-u-galeriji-qstara-kapetanijaq&catid=41:izlasci&Itemid=56

Pozdrav!
Smile
 Nazad na vrh »
Nosferatu
Majstor


Pridružio: 12 Apr 2010
Poruke: 1024

 Poruka Poslao: 07 Jun, 2010 11:06 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Vesna je napisala:

PITOMCI
Od Kelta koji su se selili kroz Evropu nastali su Bohemi i Moravci u Češkoj, Belovuci u Nemačkoj, Lombardi u Italiji, Belgi, Bretonci, Irci, Velšani, Škoti...

Mada su Lombardi(kako su ih nazivali Rimljani) bili u predelu panonije,ustvari oni su uz granicu nemacke i poljske silazili do panonije.Tu su se sukobljavali sa rimljanima.Inace su se zvali Langobarti,sto sam vec napisao da kad se to prevede sa nemackog znaci Duge-brade Very Happy sto me samo podseti na Cetnike.Kasnije su bili i rimski placenici koje su rimljani ocenili kao lenje i neposlusne.Ocito se ovaj narod pomesao sa starosedeocima balkana koji ipak nisu bili kelti.Ja mislim da su starosedeoci Tracani.A o njima se malo zna,kao i o etrurcima.Uopste o svim pokorenim plemenima se malo zna,jer je istina o njima unistena.Ali nisu mogli unistiti govor,jezik tih plemena pa se po tom moze bolje videti ko je starosedeoc.A trakija-rakija-srbija je uvek postojala.Nasi Druidi su pekli rakiju i lecili narod.

Nekako su ti kelti sa skandinavije morali da se sele jer nisu mogli da zive na planinama u hladnoci.Zeleli su svoju zemlju,raj.A mi nismo nigde isli jer je ovde raj:D
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
TATA SINANA
Duhovni učitelj


Pridružio: 24 Jun 2008
Poruke: 2805
Lokacija: Negde oko duge

 Poruka Poslao: 08 Jun, 2010 21:24 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

I da ovde nije samo raj.
ovde je i SMI - RAJ....
_________________
Dela i jedino dela su ona koja dele bica ...
Na ona koja imaju znanje i ona koja ga jos uvek nemaju...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Ans i Eva Jargi
Napredni tragalac


Pridružio: 29 Mar 2010
Poruke: 445

 Poruka Poslao: 08 Jun, 2010 21:30 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       
STRATKO ::
I da ovde nije samo raj.
ovde je i SMI - RAJ....


Misliš S MI RAJ ...?? Very Happy
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
TATA SINANA
Duhovni učitelj


Pridružio: 24 Jun 2008
Poruke: 2805
Lokacija: Negde oko duge

 Poruka Poslao: 08 Jun, 2010 21:49 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

NE SMI
je skracenica od SMISAO...

MAda genijalna ti je replika...
_________________
Dela i jedino dela su ona koja dele bica ...
Na ona koja imaju znanje i ona koja ga jos uvek nemaju...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Ans i Eva Jargi
Napredni tragalac


Pridružio: 29 Mar 2010
Poruke: 445

 Poruka Poslao: 08 Jun, 2010 21:53 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       
STRATKO ::
NE SMI
je skracenica od SMISAO...

MAda genijalna ti je replika...


Misliš smisao, od SMISLITI?

S MI SLITI? S MI SLIVENI? Very Happy
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Nosferatu
Majstor


Pridružio: 12 Apr 2010
Poruke: 1024

 Poruka Poslao: 08 Jun, 2010 22:45 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Smisliti ,zamisliti ili ziveti u iluziji.Jel to?
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Ans i Eva Jargi
Napredni tragalac


Pridružio: 29 Mar 2010
Poruke: 445

 Poruka Poslao: 09 Jun, 2010 09:35 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       
Nosferatu ::
Smisliti ,zamisliti ili ziveti u iluziji.Jel to?


Ne, mislim S MI SLIVENI - na istim talasima, vibracijama, ... ENERGIJOM MISLI SLIVENI U JEDNO ...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Sol_InvictusPridružio: 05 Jun 2010
Poruke: 11
Lokacija: Hiperboreja

 Poruka Poslao: 29 Jun, 2010 18:33 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Evo i jedan tekst Miloša Crnjanskog

Везе у преисторији


Келти у нашим рекама

Траг Келта, у именима британских река и острва, није много познат у јавности, ни на британским острвима, ван кругова археолога. Тај траг, међутим, заслужује пажњу и наших археолога. Већ самим тим да је, невероватно, славофон. То неће бити заслуга scriba средњег века.

Ево каква сам имена налазио у археологији Шкотске, Енглеске, Ирске, Велса, у келтска и античка времена, и на античким, географским картама британских острва: Liig, Varar, Cenen, Drem, Murav, Cegin, Cethen, Don, Limina, Вoyan, Vechan, Lagan, Tama, Idris, Lab, Ultava, Thaya, Malena, Machno, Nen, Vedra, Sochan, Prosen, Braid, Iscir, Tuessis, Bar, Bach, Dobronos, Bingos, Peukh, Oboka, Tolka, Stour, Waya, Thamesis, Nith, Buna, Mur, Derwent, Ram. A у именима потока, на пример: Tromie, Malkie. И за основца у археологији та имена морају бити запрепашћујуће славофона.

И поред латинског преписа о изворима и на географским картама и у хроникама, обичном анализом, сваки ће наћи одговарајућа имена, чак и synonime за та имена у нашим рекама, од старина. На пример: Liig, са истим значењем, келтским, у нашем Љигу. У старовелшком је протумачен као „утока реке која је блатна“. А river mouth ending in mood. Поред те речи, за утоку, на античким картама, овде, јавља се и „usc“. Протумачено је као синоним за исту хидрографску појаву, за Ушће. (И ако један британски археолог предлаже, баскијско, алародијско, тумачење, јасно је да је код нас оставила та реч келтски траг. )

Varar, Vardanos, јавља се на картама већ у Скитији, Јужној Русији, у близини вароши Керч. Као и у Кубану. А налази се доцније у Македонији. Корен тог имена је келтски. За воду. Drem, Murav, имају synonime у славенским Мурама, Моришима, Мравама. Cegin и Cethea оставили су трага у Црној Гори, и Далмацији. Limina je латинизирани synonim за Лим. Речица у Кенту. Ирски Boyan не треба ни тумачити. Весhan, и Vechan, су протумачени у британској келтској топонимији као хладне реке. Као и наш Zvechan. Lagan i Тама су, без даљега, упадљиво славофони.

Идрис је оставио име једној реци Истре. Lab je познато име славенских река. Ultava је Влтава. Ческа је еминентно келтска земља у преисторији. Упадљиво су славофони и Thaya и Machno. Nen има трага у Далмацији. Prosen, у V. Brit. протумачен је као сеновит, — shadowy, а има га тако и у Словенији. Iscir je оставио траг у Бугарској. И у имену Дунава. Tuessis je Тиса. Грчки Pathisos. Wedra и Wear су јасно славофони, а немају англосаксонског тумачења. Sochan je наша Соча. Dobronos нема тумачења саксонског.

А славофони су, нарочито за Русе, и Birgos, и Oboka и Tolka. Peukh je пек, златоносни, Пек. Тако је протумачен и у Енглеској. Stour и Waya су занимљиви у Словачкој. Јављају се у речи и имена река: Vah, Gway, Wye. Nith, келтски је протумачен као вировит (wirrling ). Налази се у нашој речи за вир, а исто тако је сачуван и у Србији, као и Ness, Nesae, Nith, Naissus, данас Нишава. Buna, Bana, Bonatia, у старој Ирској, оставила je трага у корену река и код нас, као и Boyan. Murev, Muravia, овдашња, у имену славенских река на више места. Murev je, на пример, утока у Варар, већ код Птоломеја. А Морава је записана тако у Чешкој већ године 822. Derwent и Ram, нису само славофони, него их има и у Босни, еминентно келтској земљи у преисторији.

Келтски корени у називу свих тих река, у Европи, из преисторије, сами по себи можда и не би били толико чудновати за нас, као субстрат. Оно што је зачуђавајуће, то је њихова јака славофоност. Ако се уз та имена река на британским острвима (нарочито у Шкотској ) просто испишу имена наших река, уопште славенских река, почев од Херодота, резултат је још чуднији. Ister, ca Boristhenes, ca Tanais, ca Don, налазе се и у Шкотској. Ево на пример, како имена наших река, стају поред ових на британским острвима из келтског доба: Мур, Сора, Кокра, Сутла, Сана, Уна, Корана, Идрис, Соча, Драгона, Драва, Добра, Коритњача, Крка, Коруна, Арса, Випава, Лика, Цетина, Укрина, Спреча, Лим, Дрим, Искер, Осма, Вид, Лаб, Караш, Тамна, Пек, Морача, Бојана, Вардар, Нис, Буна. Сва су келтског корена и порекла.

Једино ће за Ибар, можда, професор Оштир имати право да је алародијског порекла.

И друге речи хидрографске на британским острвима звуче славофоно, кад су из келтског доба. Ваr, bara, mochar, су синоними и наших речи. Тешко да су то транскрипције scriba. Свакако да у именима и наших и британских река можда има још старијег санскритског корена, и санскритских веза (као на пример: Arun, Cutch, Tamar, Kerka, Sutla, које и данас још живе у Индији ), али тешко да је славофоност келтских и наших имена река случајна. По мом мишљењу то су знаци преисторијских додира и веза.

Та иста појава сродности, фонетике, и корена, постоји и у именима наших и британских острва на старим географским картама. Птоломеј, на пример, бележи у Великој Британији, следећа имена острва: Šoa, Hinba, Olanig, Ebuda, Monarina, Mul, Scarba, Jura, Golin, Ulva, Bol, Ram, Barra, Gorbal. Све су та имена из доба тајанствених Picta (Pictoni, Pictavi ), чије порекло није протумачено ни данас, а о којима се уопште тако мало зна. Тешко је замислити да је Птоломеј просто измишљао имена острва. Питање остаје: ко су били Picti? Тешко је замислити да су британски антиквари просто измишљали СЛАВЕНСКА имена. Ми. мислимо да се поред грчког корена, и код нас, на Јадрану, у именима острва, налази келтски траг. Овде то даје археолозима много главобоља. Професор Chadwick, чувени археолог Шкотске, пита се шта значе имена малих шкотских речица прастарих времена: Ладо и Малена. Каже да су шашава. Simply fun. Ми мислимо да су славенска.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 18 Avg, 2010 23:49 pm    Naslov: Re: KELTI, DRUIDI I SRBI
Odgovoriti sa citatom

     
Vesna ::
...
Друиди

У старијим келтским гробницама кнежева и кнегиња, нађени су коњска опрема и коњска кола положени у гробницу заједно са покојником (али не и сам коњ, што је супротно обичају који се среће на истоку, код Скита -древног српског племена (по Херодоту), који је, несумњиво, директно или индиректно, утицао на Келте).

Алтајска ледена принцеза

Aрхеолог Наталија Полосмак 1993. године на самој граници између Русије и Кине, пронашла јединствену гробницу. Отклањајући камен по камен са повеће хумке, пажљиво копајући, Наталија и њени сарадници су под муљем и ледом открили масиван дрвени ковчег у чијој се близини налазило шест жртвених коња – обиљежја изузетног значаја покојника сахрањеног на падини Алтаја. Ковчег је до врха био испуњен непрозирним ледом који се пресијавао на дневној свјетлости, а испод леда назирао се лик беле девојке, у богато украшеној одећи.


.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Danko
Iskušenik


Pridružio: 16 Dec 2010
Poruke: 71

 Poruka Poslao: 17 Dec, 2010 15:04 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Ево, морам ја мало да убацим политике у келтско питање.
Знате како наш народ каже: "О покојнику све најбоље."
Тако и Западна Европа; да не би Словенима дала шта је њихово, они лепо све што нису могли да сакрију пришише истребљеним Келтима и сада могу на миру да пишу историју. Јер, не заборавите: По званичној историји Келти су се простирали свуда по просторима по којима данас живе Словени. Чак је име реке Дон, ако нисте знали, келтског порекла. Confused
_________________
"Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se." (Luk 11:9)
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  
1, 2, 3  Sledeci
Strana 2 od 3

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka SRBI, PRVOBITNO IME SLOVENA 288 Ans i Eva Jargi 105569 26 Avg, 2011 13:40 pm
Danko Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Svetozar Radišić - Nestanak velikog brata, 2012-ta 6 rade1969 6379 23 Jan, 2011 09:49 am
rade1969 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ECKHART TOLLE 24 divinesound 27705 12 Jan, 2011 23:42 pm
sofija Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka LUŽIČKI SRBI 25 Vesna 18333 17 Dec, 2010 09:00 am
Danko Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Okupljanje Plemena.... 21 Vakan Tanka 17524 27 Okt, 2010 22:53 pm
Vakan Tanka Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka SRBI KATOLICI 8 Vesna 8310 21 Okt, 2010 22:15 pm
Pitija Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka SRBI I GRCI 7 Vesna 5292 23 Okt, 2009 02:20 am
joschua Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom