GURĐIJEV, USPENSKI, MORAVLJEV
Idi na stranu
1, 2, 3  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » KNJIGE NA SAJTU I VAŠI KOMENTARI
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 01 Feb, 2008 00:19 am    Naslov: GURĐIJEV, USPENSKI, MORAVLJEV
Odgovoriti sa citatom

.
Gregorij Ivanovič Gurdjijev


Gregorij Ivanovič Gurdjijev


„Pamti sebe uvek i svuda.“

“Seti se da si ovde došao sa prethodnim razumevanjem
o neophodnosti borbe sa sobom – samo sa sobom.
toga budi zahvalan svakom ko ti pruži tu mogućnost.”

“Jedno od najboljih sredstava za buđenje želje za radom na sebi
je uvid da možeš umreti u svakom trenutku.
Ali prvo moraš naučiti da TO imaš na umu.”

( Gregorij Ivanovič Gurdjijev)Gregorij Ivanovič Gurđijev je rođen 1887.g. u Aleksandropolju, blizu rusko-persijske granice, od oca Grka i majke Jermenke.
Njegov otac je bio ašok, narodni pripovedač, nastavljač kontinuiteta pripovedanja ,,Epa o Gilgamešu'' i drugih priča iz starine.
Rastao je u uslovima ohrabrujućim za studije u oblasti interesovanja koja su se u njemu razvijala. Napustio je kuću još dok je bio veoma mlad i nije se vraćao 20 godina. Za to vreme putovao je Azijom, Evropom i Afrikom u potrazi za ezoteričnim znanjima. U knjizi "Susreti sa izuzetnim ljudima", koju ne treba shvatiti samo kao njegovu autobiografiju, mada njen narativni sloj govori upravo o ovom njegovom periodu života, on preko parabola, metafora i simbola iznosi sistem koji se može dešifrovati pažljivim dekodiranjem. U tom periodu boravio je na Tibetu, u Centralnoj Aziji, u Indiji, Arabiji i na Bliskom istoku, u Egiptu i verovatno drugim delovima Afrike. Sretao se sa fakirima, dervišima, proučavao hipnozu i jogu. U Moskvi je 1912. osnovao grupu koja je radila po njegovom sistemu, ali zbog oktobarskog prevrata su on i još neki učenici, među kojima i P.D. Uspenski, napustili Moskvu i bili prinuđeni da preduzimaju mnoga putovanja. Tiflis, Konstantinopolj, Nemačka, Pariz u koji stiže krajem 1922. Najintezivniji deo njegovog rada se odvijao u Francuskoj, u zamku Prijer u Fontemblou. Umro je u Parizu 1949. U međuvremenu je odlazio u Ameriku i u London gde je demostrirao svoje tehnike.

Njegov život i rad sa učenicima može se opisati pre svega kao neprekidni eksperiment, istraživanje, stalna promena, iznenađenje. Iako je iza ovoga svega stajao temeljan sistem kojem je podučavao svoje učenike, tehnike koje je primenjivao podvrgavane su stalnoj promeni. Ponavljanje mehaničkih modela ponašanja, pokušavanje da se zadrži nepromenljiva forma "pokreta" čega se drže neki njegovi sledbenici danas, zapravo bi predstavljalo fosilizaciju suprotno nedogmatskom sistemu Gurđijeva. To bi bilo kao kada bismo želeli da pomoću fotografije zadržimo neki trenutak u njegovoj statičnosti. Zato će i ono što će ovde biti rečeno predstavljati samo fragmente, istrgnute isečke nečega što je neprekidna kreativnost i autentičnost života Gurđijeva.

Kako to da radije mislimo o stvarima, nego o procesima u tom apsolutnom toku? To je zato što zatvaramo oči za sukcesivne događaje. To je jedan veštački stav koji u toku promene pravi isečke i naziva ih stvarima... Kada budemo znali istinu stvari, shvatićemo koliko nam je apsurdno da obožavamo izolovaneproizvode neprekidnog niza preobražavanja kao da su večni i stvarni. Život nije nikakva stvar ili stanje stvari, već jedno neprekidno kretanje i promena (Radakrišnan:1922:369)

Osim literature o njegovom životu i "radu" (kako on i njegovi učenici nazivaju proces kome se podvrgavaju radeći grupno, ali i svako za sebe u svakodnevnom životu) i mog neznatnog praktičnog upoznavanja sa pokretima tokom jednodnevne radionice (Beograd 1994), dragocenu pomoć u pisanju ovog teksta pružili su mi i razgovori sa praktikantom koji je u radu po sistemu Gurđijeva.

Da bi donekle bila objašnjena suština pokreta koje je Gurđijev koristio, treba ocrtati neke momente njegovog sveobuhvatnog sistema. Pre svega, on je tvrdio da čovek nije svestan sebe, da je u stvari u snu, da spava i da ništa zaista ne čini. Njemu se sve samo "dešava" i on je automat koji deluje pod uticajem spoljašnjih stimulusa, koji kontrolišu spoljašnji stresovi, što je uporedivo sa teorijom socijalnog konstruktivizma. Takođe, po Gurđijevu, čovek poseduje sedam centara funkcionisanja, međutim postoji zbrka u načinima na koji se oni koriste međusobno se boreći za prevlast, umesto da svaki preuzima svoju funkciju. Naše uobičajeno stanje prepuno je identifikacija koje su suprotne svesti o sebi. Zbog njih čovek nije u stanju da se seća sebe i jedna od stvari koje treba vežbati je sećanje sebe. Pokreti i plesovi se izvode u cilju da se praktikant seti sebe. Naša uobičajena pažnja je usmerena napolje i mi smo izgubljeni za sebe same. Ovakvo razmatranje pojma identifikacije podrazumeva proces deidentifikacije što možemo povezati sa idejom o dekonstrukciji koja je već poprimila razmere sujeverja i zato postoji oopasnost od fosilizacije ovog pojma, njegovog zaokruženja. Zato Pegi Kamuf u svom članku "Univerzitet u dekonstrukciji" (Kamuf:1997:33) lukavo uvodi pojam raz-otkrivanje jer smatra da bi učinak upotrebe institucionalizovanog imena bio zatvoren kritički prostor.

Sam sistem pokreta i rada (sa) telom ima za cilj otvaranje prostora unutar tog zatvorenog kruga, u kome može da se dovede u pitanje legitimnost njega samog. Rad sa telom se vrši da bi se pobedio imperijalizam razuma koji nastoji da vlada stvarima kao objektima svog mišljenja i tako ostaje sopstveni zarobljenik. Neki od pokreta koje koriste učenici Gurđijeva najslikovitije bi se mogli objasniti primerom dečije igre u kojoj treba jednom rukom da tapkamo teme a drugom kružno gladimo stomak. Zbunjenost koju osećamo prilikom pokušavanja da ovo izvedemo i dugotrajno opstajavanje u tom pokušavanju stvaraju mogućnost pukotine u našem uobičajenom mehaničkom funkcionisanju. Same vežbe, iskustvo njihovog činjenja, ne predstavljaju svrhu njihovog izvođenja. One na neki paradoksalan način ne predstavljaju (kao ni koan u zenu) ni pripremu jer ona ne omogućava momenat sećanja. Taj momenat se javlja skoro kao nepovezan ili apsurdno povezan sa aktivnostima koje su mu prethodile. To nije trenutak koji ima veze sa prošlošću ili budućnošću. Naravno, ovo ne predstavlja negiranje važnosti onoga što ne-možemo zvati pripremama.

Pokret se koristi da se blokira um, da se telo oslobodi dominacije uma. Da bi se pojavilo celovito biće, mehanički centri (mišljenje, osećanje i motorički centar) treba da usaglase svoje funkcije da bi se u tome oslikalo ono što dolazi iz viših sfera. Svaki centar je kao automat koji mehanički dejstvuje. Mogli bismo to da predstavimo kao programiranu mašinu u koju su upisane neke komande. Kada jedan centar počne da dominira on izbacuje ostale centre. Da bi se ovo razumelo potrebno je iskustvo a znanje samo po sebi je podložno interpretaciji. Po ovom učenju, ono što doživljavamo da jeste-jeste, a ono pomoću čega utvrđujemo da nešto jeste, to nije. Ne postoji referentna vrednost pomoću koje bi se bilo šta okvalifikovalo kao npr. lepo ili ružno. Naš diskriminatorni um sklon razlikovanju neprekidno stvara poredak, vrednuje i kvalifikuje.

Nekad se radi sa određenim pokretima od kojih svaki korespondira funkcijama nekog od centara i harmonizuje ih. Takodje, telo se dovodi u određene položaje koji su stresni. Vremenom, zbog tenzije koja se pojavljuje u telu ono teži da kroz pokret umanji ovaj pritisak a da ipak ne izađe iz samog telesnog položaja koji je zadat. Tu se pojavljuju pokreti koji su doživljeni kao novi, kao raz-otkriveni, a ne kao stvoreni. Osećaju se kao da proizilaze iz samog tela, da nisu smišljeni, da nije u umu odlučeno da se bilo koji pokret načini. Um je eliminisan kao kontrolor samih pokreta. Ovo oslobađanje tela je praćeno osećanjem egzaltacije, destabilizacijom uobičajenih ograničenja u kojima je telo zarobljeno i stapanjem spoljašnjeg i unutrašnjeg univerzuma, što je poznati cilj mnogih duhovnih i religijskih sistema. Sam pokret u koji ulazi moje telo je komplementaran sa ostalim učesnicima iako u to nije uključena posebna namera da to tako bude. Ovo, naravno nije na neki apsolutan način, jer svaki učesnik, takođe ima neki svoj unutrašnji ritam i razvoj potpuno individualne prirode, ali ipak u toj svojstvenosti, dinamički je povezan sa celinom.

Nekada se radi na određenim segmentima tela, npr. u vežbama u kojima učestvuju samo oči, čime se potpuno može dovesti u pitanje uobičajena percepcija. Recimo prostorni odnosi, udaljenost objekata se potpuno relativizuje jer plafon koji je po nekim objektivnim standardima udaljen 4 m, tada mi je izgledao kao da se spustio sasvim blizu očiju. Ali, koja je od ove dve (ili više) percepcije "prava"? Drugi primer su vežbe koje uključuju usta, jezik i grlo, pri kojima se oslobađa glas, što sam uvidela kroz sopstveno iskustvo neopisivo čudnog, grlenog pevanja, kakvo nisam ni znala da postoji, koje se potpuno spontano otkinulo iz mog grla i koje mi je pričinjavalo izvanredno zadovoljstvo. Voditelj radionice ničim nije sugerisao moguće efekte pojedinih vežbi, tako da je za mene bilo začuđujuće sve ono što mi se na najmanje očekivan način dešavalo. Takođe je zanimljivo oslobađanje pokreta karlicom, koji veoma podsećaju na seksualne pokrete, s tim što su ovde nesputani, lišeni inhibicija.

Ograničenja koja postavlja jezik, jer se o ovome ne može govoriti, nagoveštava nam zen izreka Juan Bua "Nema pukotine u koju bi zagrizli svojim intelektualnim zubima". Nešto više od reči bi nam moglo pružiti gledanje inserata iz filma >Susreti sa izuzetnim ljudima< snimljenog 1979.g. na osnovu istoimene knjige, i pod supervizijom Žan de Salcman, učenice Gurđijeva. (Ona je deo direktne linije prenosa na koju se oslanja beogradska grupa u svom radu.) Film je režirao čuveni Piter Bruk, jedan od mnogih umetnika i intelektualaca koji su bili pod uticajem ovog sistema. Plesovi koji su prikazani u ovom filmu su autentični. Glumci koji su igrali u ovom filmu pripremali su se za scene tako što su i sami izvodili pokrete sve do momenta ulaska u totalnu kreaciju, improvizaciju, kada se pokret napušta kao zadat. O ovome je svedočio glumac Dragan Maksimović, koji je (što je malo poznato) tumačio glavnu ulogu. Igrao je samog Gurđijeva. Od tada, pa do svoje nedavne smrti, nije sebe prestao da smatra tragačem za sopstvenim pokretom.

Hrana za Mesec

(Iz knjige U Potrazi za Čudesnim; P.D. Uspenski):

Gurđijev je uvijek govorio o Planetama i Mesecu kao o živim bićima, koja imaju određenu starost kao i određen period života, pa time i mogućnosti razvitka i tranzicije na više ravni postojanja. Iz onoga što kaže možemo vidjeti, da on ne podrazumijeva Mesec nikakvim “mrtvim” planetarnim tijelom, nego nasuprot tome, planetom koja je u “fazi rađanja”, odnosno, jednoj veoma ranoj fazi svog razvoja, i koja još uvijek nije dostigla “stepen inteligencije koju posjeduje naša planeta Zemlja”:

"Ali Mesec raste i razvija se, i jednom će, vjerovatno, doseći isti nivo kao i Zemlja. Onda će se u njegovoj blizini pojaviti novi Mesec a Zemlja će postati Sunce. Nekada davno je i Sunce bilo slično Zemlji, a Zemlja Mesecu."

"U kakvom je odnosu inteligencija Zemlje sa inteligencijom Sunca?" pitao sam ga.

"Inteligencija Sunca je Božanske prirode," rekao je G. "Ali i Zemlja može postati to isto.
Samo, to naravno nije garantovano, jer Zemlja može i da umre, i tako da ne postigne ništa."

"Od čega to zavisi?" pitao sam ga.

Gurđijevov odgovor je bio nejasan. "Postoji jedan određen period," rekao je, "da se učini određena stvar. Ukoliko se do jednog određenog vremena ne uradi ono što treba da se uradi, Zemlja može da propadne, i tako da ne ostvari ono što je mogla da ostvari."

"Da li je poznat taj period?" pitao sam ga.

"Da, on je poznat," odgovorio je Gurđijev. "Međutim, nema nikakve koristi ako bi to ljudi znali. Čak bi bilo još gore.
Jedni bi vjerovali u to, drugi ne, a treći bi tražili dokaze. Nakon toga bi počeli da se međusobno čupaju za kose.
Tako sve završava kada su ljudi u pitanju."
.


Poslednji put izmenio Vesna dana 29 Dec, 2009 22:17 pm, izmenio ukupno 4 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 01 Feb, 2008 00:36 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

GURĐIJEV O SVESNOSTI


Gurđijev je pomenuo mogućnost da grupa SVESNIH ljudi može pozitivno da utiče na sudbinu ove planete. On je takođe pomenuo period kada ćemo se naći na jednoj "raskrsnici." Čini se da je ta “raskrsnica” koja se nalazi ispred nas ono što mi ovdje nazivamo “Talas”( fotonski pojas )

Gurđijev je takođe pomenuo mogućnost da jedna takva grupa SVESNIH individua već postoji na ovoj planeti kao i to da je broj njenih članova premal, ili da oni nisu odlučili da stupe u akciju, ili možda nisu ni mogli jer čovječanstvo previše čvrsto “spava”.

Oni koji su čitali alhemičarsku priču “Konferencija Ptica”, znaju kako je jedna njihova grupa krenula u potragu za “skrivenim majstorima (gospodarima)”, Kraljem Svijeta. Na kraju su shvatili da su ONI sami ti “skriveni majstori” i da su oni upravo kroz svu tu njihovu potragu i borbu sami postali ono što su tražili.

Isti slučaj je možda i sa “Nama iz budućnosti”.
Moguće je da NE BUDE POMOĆI sa strane. Jednom prilikom Kasiopejci su rekli sasvim jasno: “Vi će te raditi ono što će te raditi” i da će stanje stvari zavisiti od “pisaca programa”, tj. vas/nas iz budućnosti."

To je jedna od stvari koju moramo ozbiljno uzeti u obzir. Ako smo mi “sve što imamo na raspolaganju”, šta bi to značilo i kakvu vrstu odgovornosti to podrazumijeva za svakog od nas?


USPENSKI - ČETVRTI PUT

"Ako zamislimo čovječanstvo u obliku četiri koncentrična kruga, tu takođe možemo zamisliti četiri prolaza na kružnici trećeg, unutrašnjeg kruga, tj. egzoteričnog kruga, kroz koje ljudi iz mehaničkog kruga mogu da prođu.

"Ta četiri prolaza su ujedno u vezi sa četiri puta, o kojima smo prije pričali.

"Prvi put je put fakira, put namijenjen za ljude tipa čovjeka br. 1, koji su fizička tijela, instiktivno-pokretačko-osjetilni ljudi bez mnogo pameti i bez mnogo srca.

"Drugi put je put monaha, religiozni put, put ljudi tipa čovjeka br. 2, tj. emocionalnih ljudi. Ovdje jedno jako tijelo i um nisu toliko potrebni.

"Treći put je put jogija. To je put uma/intelekta, put čovjeka br. 3. Ovdje srce i tijelo ne trebaju biti nešto posebno jaki, jer bi to predstavljalo samo jednu smetnju na tom putu.

"Pored ova tri puta postoji i ČETVRTI PUT, kojim mogu da idu oni koji iz bilo kog razloga ne mogu da idu bilo kojim od ona prva tri puta.

"Osnovna razlika između prva tri puta, tj. puta fakira, puta monaha, puta jogija i četvrtog puta sastoji se u činjenici da su oni uvezani u jednom stalnom obliku koji postoji kroz jedan dugi vremenski period naše istorije i oni se skoro, kao takvi, nisu nimalo promijenili. U temelju ovih institucija nalazi se religija.


"Tamo gdje postoje škole jogija, one se samo spolja razlikuju od religijskih škola. U različitim istorijskim periodima postojala su razna društva i redovi fakira u različitim državama i ona još uvijek postoje.

"Ova tri tradicionalna puta predstavljaju stalne puteve koji postoje u okviru našeg istorijskog perioda.

"Prije dvije ili tri hiljade godina postojali su i drugi putevi koji više ne postoje a ovi putevi koji postoje danas nisu nekad bili toliko podijeljeni, oni su bili mnogo bliži jedan drugome.

"Četvrti put se razlikuje od starijih i novijih puteva po činjenici da on nikada nije jedan stalan put. On nema nikakve određene oblike, niti institucije koje su vezane za njega. On se pojavljuje i nestaje pod uticajem nekih njegovih posebnih zakona.

"Četvrti put nije nikada bez jednog određenog značenja, on nije nikada bez preduzimanja jednog poduhvata; i on može jedino postojati oko njega i u vezi s njim. Kada se s tim poslom završi, da tako kažemo, četvrti put onda nestaje sa određenog mjesta, on nestaje u tom svom određenom obliku, da bi se kasnije možda pojavio opet na nekom drugom mjestu i u nekom drugom obliku.

"Škole četvrtog puta postoje za potrebe posla koji se obavlja u vezi sa predviđenim projektom. One nikada ne postoje same od sebe za svrhu obrazovanja ili obuke.

"Mehanička pomoć nije uputna ni u kakvom radu koji je u vezi sa četvrtim putom. Samo jedan svjestan rad može biti koristan prilikom rada na četvrtom putu.
Mehanički čovjek nije sposoban za jedan svjestan rad, tako da je prvi zadatak za ljude koji počinju sa radom, da stvore svjesne pomoćnike.

[ "mehanička pomoć nije uputna..." podrazumijeva da od kojekakvih hemijskih sredstava ili vještački izmjenjenih stanja svijesti – produžene vježbe meditacije, molitve, i kojekakvi rituali – nema nikakve pomoći. Ukratko rečeno, prvo pravilo je – PRESTANI da se ponašaš mehanički. “RITUALI SPUTAVAJU I OGRANIČAVAJU ČOVJEKA." (Nije nimalo slučajno zašto se oni nameću ljudima, kako od strane vjerskih institucija, tako i od strane kojekavih sekti i ‘tajnih društava’)]


"Iz razloga što ljudsko biće ima mnoge specifične karakteristike, posebno tzv. moderni čovjek, istina može jedino doprijeti do njega samo u obliku laži – i samo u tom obliku je čovjek može prihvatiti; samo u tom obliku ljudi su u stanju da istinu probave i asimiliraju.

"Gola istina, za njih bi bila isto što i neprobavljiva hrana.

"Pored svega toga, u pseudo-ezoteričkim pokretima, u crkvenim religijama, okultnim i teozofskim školama, ponekad se može naći jedno ZRNO ISTINE u svom čistom obliku. Ono može biti sačuvano u njihovim spisima, ritualima, tradiciji, koncepciji njihove hijerarhije, njihovim dogmama ili u njihovim principima.

O INICIJACIJI


"Sam pojam inicijacije koji dopire do nas kroz pseudo-ezoterične sisteme, je takođe prenesen do nas u kompletno pogrešnom obliku. Legende o vanjskim obredima inicijacije stvorene su od otpadaka informacija kojima mi raspolažemo u vezi starih ‘škola misterija’. Te Misterije predstavljaju jednu specijalnu vrstu puta kod kojih je, rame uz rame, sa jednim teškim dugotrajnim radom, povremeno dolazilo da jednog teatralnog prikazivanja, specijalne vrste, prilikom čega se na jedan alegoričan način prestavljao cijeli put evolucije čovjeka i svijeta.

"Prelazi sa jednog nivoa bića na drugi nivo bića bili su obilježavani ceremonijama u kojima su takve specijalne prezentacije bile zastupljene, te je to podrazumjevalo jednu inicijaciju.

"Međutim, promjena bića se ne može ostvariti uz pomoć bilo kakvih obreda ili rituala.

"Ritualima se može samo obilježiti (ili proslaviti, prim. prev.) ostvarena tranzicija bića.

"A u pseudoezoteričnim sistemima, gdje ne nalazimo ništa drugo do te rituale, oni pridaju tim ritualima jedan neovisan značaj. Oni pretpostavljaju da se jednim ritualom, pretvorenim u jednu svetu tajnu prenose određene sile na one koji u njemu sudjeluju. To je opet u vezi sa psihologijom imitacije.

"Ne postoji niti će ikada postojati bilo kakva spoljna inicijacija. U stvarnosti, postoje samo: samo-inicijacija i samo-prezentacija. Sistemi i škole mogu samo indicirati metode i načine, ali nema tog sistema ili škole koji mora da odradi za čovjeka onaj posao kojeg on mora da uradi sam. Unutrašnji rast, promjena bića, potpuno zavisi od rada kojeg čovjek mora da obavi sam."USPENSKI - " U POTRAZI ZA ČUDESNIM " :
http://www.4shared.com/account/file/33444287/5ad7274f/Ouspensky_-_U_potrazi_za_cudesnim.html?sId=1HCLoza3nZWnDNTz


Poslednji put izmenio Vesna dana 16 Apr, 2008 22:32 pm, izmenio ukupno 2 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 02 Feb, 2008 19:19 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Gurđijev jednom prilikom reče nešto u smislu da ukoliko čovjeku pođe za rukom da se na momenat probudi, snage koje ga drže u snu obrušavaju se na njega desetorostrukom jačinom i vraćaju ga nazad u san?! (ne znam, da li ovo još uvijek važi, jer mi se čini da u ovom periodu dolazi do nekih promjena koje još uvijek nisam u stanju racionalno objasniti.)

Obilje literature o Gurđijevu i Uspenskom na sajtu:

www.ivantic.net


Poslednji izmenio Vesna dana 26 Feb, 2008 03:18 am, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 13 Feb, 2008 00:24 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

GURĐIJEF O EVOLUCIJI ČOVEČANSTVA"Dio organskog života koji evoluira je čovječanstvo. Čovječanstvo takođe ima jedan svoj dio, koji evoluira, ali o tome ćemo pričati kasnije; [ovdje primjećujemo još jedan nagovještaj postojanja “dvaju rasa”] u međuvremenu, gledaćemo na čovječanstvo kao na jednu cjelinu.

"Ukoliko čovječanstvo ne evoluira to znači da će evolucija organskog života takođe prestati i to će imati za posljedicu zaustavljanja rasta ovog zraka stvaranja.
U isto vrijeme, ukoliko čovječanstvo prestane da evoluira, ono će onda postati beskorisno, s tačke gledišta svrsishodnosti zbog koje je stvoreno, te će i ono kao takvo morati biti uništeno. Na taj način, prestanak njegove evolucije može istovremeno podrazumijevati i uništenje čovječanstva.

"Mi nemamo nikakve naznake koje bi nam mogle ukazati na to u kom se periodu planetarne evolucije sada nalazimo, i da li će zemlja i mjesec morati da čekaju na odgovarajuću evoluciju organskog života, ili ne.

"U isto vrijeme, kada ispitujemo istorijski razvoj čovječanstva, onakvog kakvog ga mi znamo, dolazimo do zaključka da se on odvija u jednom krugu. U jednom vijeku čovječanstvo uništava sve što je stvorilo u drugom, a onda se nastavlja sa razvojem mehaničkih stvari iz poslednjih stotinjak godina na račun gubitka mnogih drugih stvari koje su možda daleko više važnije za njega.

"Uopšteno govoreći, postoji mnogo razloga da slobodno možemo zaključiti da se čovječanstvo sada nalazi u jednom zastoju i da iz tog zastoja postoji jedan put koji vodi pravo prema dole, ka degeneraciji.

"Stagnacija podrazumjeva da se određeni proces našao u stanju ravnoteže. Pojava bilo kakvog novog kvaliteta podrazumjeva istovremenu pojavu drugog, koji mu je proturiječan.

"Porast znanja u jednom domenu, uzrokuje porast ignorancije u drugom; prefinjenost na jednoj strani izaziva pojavu vulgarnosti na drugoj strani; sloboda u vezi s jednim, uzrokuje ropstvo u vezi s drugim; nestanak jednih predrasuda utiče na pojavu i rast drugih; i tako dalje.

[U vrijeme kada je Gurđijev ovo govorio, čini se da je stvarno bilo došlo do određene stagnacije. Kako trenutno stvari stoje, mislim da smo se strmoglavili prema dolje... ]


http://www.galaksija.com/metafizika/znanje.htm


Poslednji izmenio Vesna dana 04 Mar, 2008 00:11 am, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
plavizrak
Mesija


Pridružio: 07 Jan 2008
Poruke: 4870

 Poruka Poslao: 26 Feb, 2008 20:28 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Vesna, u još jednoj poruci si spomenula nešto što nismo dovoljno naglašavali: uticaj sila Tame.
Na sve one muke (lepo se kaže u "Kosmičkom priručniku": vi ste već i previše emocionalno iscrpljeni) koje preobražavanje samo po sebi znači - dodaju nam se i muke kao posledice delovanja sila Tame na nas. U jednoj ranijoj objavi se kaže: razumemo da je teško (u ovim okolnostima) biti stabilno ljudsko biće.
Kada bi ideja o formiranju sopstvene realnosti mogla da da praktične rezultate, bila bi spasonosna za one koji imaju jače duhovne težnje, u onom smislu u kojem se kaže u "Objavi sa Plejada": neka bića Tame su vrlo moćna, u odnosu na njih vi ste kao David protiv Golijata, ali vi ćete izabrati dimenziju u kojoj ih nećete susretati.
To bi u ovim sadašnjim uslovima značilo: ko ume i uspe da kreira svoju, na principima duhovnosti zasnovanu realnost, ako ne izbegne sasvim, a ono može značajno da, živeći sa pažnjom u njoj - anulira uticaj sila Tame. U tom slučaju, sa pažnjom u preobražajnom procesu u kojem smo - mi bismo osećali samo nezaobilazne muke tog procesa, a ne i istovremeno muke koje su posledica uticaja sila Tame.
Uslov za to je da je temeljna ideja "Kosmičkog priručnika" praktično izvodljiva...
_________________
"U ime JA JESAM TO ŠTO JA JESAM, Elohime Apolone, molim te da uzmeš pod svoju kontrolu prostranstvo koje me okružuje i da ga ispuniš samo Božanskim ispoljavanjima svuda, gde se ja budem nalazio: kod kuće, na poslu, na društvenim mestima!"
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Enoch
Majstor


Pridružio: 10 Apr 2008
Poruke: 822
Lokacija: ..u prostranstvu simbola i beskonacnosti u jednome trenu...

 Poruka Poslao: 22 Apr, 2008 01:56 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

I Gurdjieff i Ouspensky ljudi su sa ogromnom, ogromnim znanjem. I jedan i drugi su se trudili izbjegavat simboliku i svoje spoznaje iznijet van na direktan nacin. Preporucujem Belzebubove Price Unuku (Sve i Svja) od Gurdjieffa i Novi Model Univerzuma od Ouspenskog ( kod nas u u Hrvatskoj u izdanju bibloteke Fabula Nova).
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 23 Apr, 2008 23:30 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Enoch, dobrodošao na forum !
Pozdrav, Vesna.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Enoch
Majstor


Pridružio: 10 Apr 2008
Poruke: 822
Lokacija: ..u prostranstvu simbola i beskonacnosti u jednome trenu...

 Poruka Poslao: 25 Apr, 2008 00:54 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Hvala Vesna Wink Pozdrav tebi i svima na forumu Wink
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 06 Maj, 2008 19:20 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

GURĐIJEV I ZNANJE


Pokušajmo zamisliti nešto, što ne posjeduje nikakvo znanje, bilo to svjesno ili ne. Bez znanja mi bi bili niko i ništa; mi jednostavno ne bi mogli egzistirati. Sama egzistencija po svojoj definiciji podrazumijeva i određeni nivo znanja. ZNANJE JE KLJUČ NAŠE EGZISTENCIJE.
Tip znanja i njegova količina, koju sadržimo u sebi, određuje našu egzistenciju. Dok egzistenciju možemo definisati kao “ono što jeste”, takođe je moguće da postoje različiti nivoi te egzistencije, odnosno, različiti nivoi “onoga što jeste”. Odatle bi se moglo reći da postoje i različiti nivoi realnosti. Manje znanja bi onda podrazumijevalo manje egzistencije a iluzorno znanje bi označavalo jednu iluziju, ili jednu nestvarnu egzistenciju. Realnost se označava znanjem, odnosno, vrstom i količinom znanja koja postoji u toj realnosti. Ukoliko bi neko bio u stanju da kontroliše tu količinu i kvalitet znanja u određenom realitetu, kao oblasti postojanja, onda bi on kontrolisao taj realitet kao i bića u njemu, čija je egzistencija definisana znanjem.
Ovdje ispod navodimo neke veoma interesantne komentare Gurđijeva na tu temu:

Uspenski pita Gurđijeva (iz knjige - U Potrazi za Čudesnim; P.D. Uspenski):

"Zašto, ako su prastara znanja sačuvana, uopšteno govoreći, i ako postoji jedno znanje različito od onoga koje je karakteristično za našu nauku i filozofiju, koje ono čak možda daleko i prevazilazi, zašto je ono tako pažljivo SAKRIVENO, tj. zašto se ono nije učinilo dostupnim svima nama u smislu zajedničke imovine? Zašto oni koji posjeduju ta znanja ne žele da ih puste u javni opticaj u ime jedne uspješnije borbe protiv prevare, zla i ignorancije?"

Gurđijev je odgovorio:

"Postoje dva odgovora na to. Na prvom mjestu, to znanje NIJE sakriveno; a na drugom mjestu, ono ne može po samoj svojoj prirodi postati zajednička imovina. Prvo ćemo uzeti u obzir ovu drugu tvrdnju.

Vi ovo ne razumijete, jer ne razumijete to da je Znanje, kao i sve ostalo u ovom svijetu, materijalne prirode a materija je ograničena. Znači, ukoliko je znanje materijalno, to podrazumijeva da postoji jedna ODREĐENA količina Znanja koja nam je dostupna. Ako se ono preuzme u većim količinama na određenom mjestu, recimo od strane jednog čovjeka ili manje grupe ljudi, onda ono može da proizvede dobre rezultate; ukoliko se ono uzme u jednoj manjoj količini (tj. od strane svakog čovjeka u nekoj većoj grupi), onda od njega nema nikakve koristi; ili ono onda čak može da donese negativne rezultate, što je obrnuto od onoga što se očekivalo.
Stoga, ako se jedna određena količina Znanja raspodijeli između miliona ljudi, svaki od njih će dobiti veoma malo, i ta mala količina znanja koju je dobio neće promijeniti ništa ni u njegovom životu niti u njegovom poimanju stvari.
"Međutim, ako su, na suprot tome, velike količine Znanja koncentrisane u malom broju ljudi, onda će to Znanje dati veoma velike rezultate. S te tačke gledišta mnogo više prednosti je u tome ukoliko se Znanje čuva između malog broja ljudi a ne da se ono raspršava po masama.

Kad bi Znanje bilo dato svima, onda niko ne bi dobio ništa od njega. Ukoliko se ono čuva među malim brojem ljudi, onda će svaki od njih dobiti dovoljno njega, ne samo da ga čuva, nego i da poveća ono što je dobio.

"Na prvi pogled ova teorija se čini nepravednom, jer se situacija u kojoj se nalaze oni kojima se to znanje uskraćuje, da bi ga drugi više dobili, čini veoma tužnom i nezasluženo težom, nego što bi ona trebala biti. Međutim, u suštini, to uopšte nije tako; i u raspodjeli znanja nema ni najmanje nepravde.
Činjenica je da ogromna većina ljudi NE ŽELI da ima bilo kakvo znanje; oni odbijaju svoj dio tog znanja, pa čak ne uzimaju ni onu porciju koja im je dodijeljena za životne potrebe!

Iz ovog gornjeg navoda možemo razumjeti da na ovoj planeti postoje najmanje DVE različite grupe ljudi, sa veoma različitom unutrašnjom orjentacijom.
Kao što Gurđijev reče: "ogromna većina" odbacuje i ono malo istine što im je dostupno. Ova oblast postojanja je kontrolisana od strane onih koji kontrolišu Znanje koje sačinjava realnost ovoga svijeta. Neki ljudi žele ovu ovakvu ograničenu i iluzornu realnost koja im se prezentira;

Drugi teže ka jednom potpunijem razumijevanju ISTINE. Ova druga grupa je trenutno, kako se čini, u velikoj MANJINI. Oni koji se nalaze u potrazi za objektivnom istinom ne mogu se oslanjati na izvlačenje nekih zaključaka iz riječi i ponašanja većine onih, koji su sasvim sretni sa svojim životom u ILUZIJI.
Prvi korak na svom pohodu ka Istini, čovjek mora napraviti SAM. Nakon što sami krenemo tim putem, onda možemo potražiti društvo onih koji se takođe nalaze na istom putu. Mi ne možemo tražiti svoj spas izvan nas samih, nego samo uz pomoć okretanja samom sebi.
Naravno, ono što se podrazumijeva, to je da imamo u sebi jednu duboku ŽELJU da saznamo istinu. Ukoliko smatramo da se ona nalazi izvan nas, onda počinjemo svoju potragu za stvarnim i istinskim u vanjskom svijetu.

Ovo je pogotovo očigledno u vremenima MASOVNOG LUDILA, kao što su ratovi, revolucije i slično, kada se čini da ljudi iznenada izgube i ono malo zdravog razuma kojeg su imali te se preobraćaju u mašine, masovno se predajući sveobuhvatnim rušilačkim aktivnostima, drugim riječima, gubeći čak i instikt za SAMOODRŽANJEM.

Zahvaljujući tome, ogromne količine Znanja, da tako kažemo, ostaju bez potražnje i mogu se podijeliti među onima koji shvataju njegovu vrijednost. "U svemu ovome nema ništa nepošteno, jer oni koji su prihvatili znanje nisu uzeli ništa što je pripadalo nekome drugom, oni nisu nikoga ni za šta oštetili; oni uzimaju samo ono što su drugi odbacili kao beskorisno i što bi u svakom slučaju bilo izgubljeno, da oni to nisu uzeli.

"Skupljanje Znanja od strane jednih zavisi od odbacivanja Znanja od strane drugih. "Postoje periodi u životu čovječanstva, koji se generalno podudaraju sa počecima i propašću ljudskih kultura i civilizacija, kada mase bespovratno gube racionalnost i počinju da uništavaju sve što je bilo stvoreno tokom vijekova i milenijuma ljudske kulture. Takvi periodi masovnog ludila, obično praćeni sa geološkim kataklizmama, klimatskim promjenama, i sličnim fenomenima planetarnog karaktera, otpuštaju ogromne količine materije Znanja.
Sve ovo, stvara jednu potrebu da se počne raditi na skupljanju tog Znanja, koje bi u svakom drugom slučaju bilo izgubljeno. Tako, ovaj posao na skupljanju razbacane materije znanja često se podudara sa početkom uništenja i propasti ljudskih kultura i civilizacija.

Čini se da je Gurđijev veoma dobro znao posljedice dejstva globalnih poremećaja, - na večinu čovječanstva, koja se čvrsto drži ILUZIJE. Kada se nađu suočeni sa jednim procjepom koji se stalno širi između realnosti koja im se prezentira i činjenica koje im se nalaze ispred očiju, u jednom momentu kada nisu više u stanju da izmire to dvoje, oni koji su se do tada grčevito držali laži, počinju da LUDE.

Sada imamo priliku da vidimo kako uz pomoć ovog navodnog“RATA PROTIV TERORIZMA”, američka i izraelska vlada pokušavaju da izlude ljude u svijetu, držeći ih u jednom stalnom stanju napetosti i straha od “ludih arapskih terorista” i opasnosti koju oni predstavljaju po sve nas. Mossad, izraelska obavještajna služba, navjerovatnije je odgovororna ne samo za rušenje STC-a, nego i za podmetanje eksploziva u Madridu, kao i onaj teroristički akt u Rusiji, kako bi se posijao strah među Evropljanima.

Izgleda da je Gurđijev svojevremeno dobro razumjeo da takav jedan strah i opšte ludilo predstavlja priliku za one koji traže Istinu, da je napokon vide i upoznaju. Mi ne možemo ignorisati činjenicu da su sve prilike da se ova naša sadašnja civilizacija trenutno nalazi na ivici jedne provalije. Na jedan prirodan način, to se može smatrati i “Pozivom na Buđenje” onih koji imaju jednu duboku unutrašnju želju da saznaju Istinu.

"Ovaj aspekt tog pitanja je prilično jasan. Gomile ne žele niti traže Znanje, a vođe te gomile, iz svog vlastitog interesa, pokušavaju da pojačaju njihov strah i otpor prema svemu što je novo ili nepoznato. Ropstvo u kome čovječanstvo trenutno živi, bazirano je na ovom strahu. Mi čak nismo u stanju ni zamisliti sav užas ovakvog ROPSTVA. Mi ne možemo da shvatimo koliko ljudi gube.
Međutim, da bi se razumjeli uzroci ovog ropstva dovoljno je vidjeti kako ljudi žive, šta predstavlja cilj njihove egzistencije, objekat njihovih želja, njihove strasti, težnje, ono što oni misle, o čemu oni pričaju, koga služe i kome se klanjaju. Uzmimo samo u obzir ono na šta oni kulturniji ljudi iz današnjeg društva troše pare, čak ako izuzmemo ratove, šta im odvlači najviše novca; gdje je najveća GUŽVA.
Ukoliko na trenutak razmislimo o ovim pitanjima, postaje nam jasno da čovječanstvo, ovakvo kakvo je ono sada, sa interesima koje trenutno ima, ne može ni očekivati da ima nešto drugačije od onoga što ono trenutno ima.

Koliko ima u svemu ovome Istine, možemo upravo da vidimo u trenutnom stanju na ovoj planeti. Čini se da sama istina nikada nije ni bila jedno područje u kojem su ljudi obitavali.
Još od praskozorja ove moderne civilizacije, Istina se skriva i koristi više za svrhu kontrole nego oslobođenja. U ovom momentu mi živimo na pred samim krajem jedne vijekovne PREVARE grandioznih razmjera.

Sada, kada se ovaj naš svijet nalazi na rubu jednog opšteg rata i kataklizmičkog uništenja, mase i dalje nastavljaju sa izvođenjem jedne komplikovane mentalne gimnastike, kako bi obezbjedile nastavak svojih ILUZIJA, kako o sebi samima, tako i o svijetu u kome žive. One će vjerovati u BILO ŠTA, pod uslovom da se ne radi upravo o ovoj realnosti čija egzistencija trenutno visi o koncu.
Na kraju krajeva, ipak se ne može reći da pravda neće biti zadovoljena, jer šta to može biti pravilnije, nego kad neko dobije ono što je tražio? Kao rezultat ovog svog apetita za ILUZIJOM , vrlo je vjerovatno da će uspavane mase, uljuljkane iluzijom, dobiti upravo ono šta su tražile – one će postati žrtvom najveće prevare od strane onih kojima su uprkos svake logike poklonile svoje povjerenje.

Zamislite da se cijelom čovječanstvu dodjeljuje svake godine pola kilograma Znanja. Ukoliko se to Znanje pravilno raspodijeli među svima, svako će dobiti toliko malo da će ostati budala kao što je i prije bio. Međutim, zahvaljujući činjenici da je veoma MALO onih koji žele da imaju to Znanje, oni koji ga žele i uzmu, dobiće dovoljno, čime će steći mogućnost da postanu inteligentniji.
Svi ne mogu postati inteligentni, čak i kad bi htjeli. Čak i kada bi to uspjeli, stvar se ne bi promijenila. Postoji jedan opšti ekvilibrijum koji se ne može narušavati. "To je jedan aspekt. Drugi se, kako smo već rekli, sastoji od činjenice da niko ništa ne sakriva; tu nema nikave misterije.

Jedni mogu pokušavati da pomognu drugima u razumijevanju osnovnih elemenata objektivne realnosti, ali sve do jedne određene GRANICE. Tragaoc je taj na kome leži odgovornost za poduzimanje vlastitih koraka u razumjevanju onoga sto je odlučio da potraži. Ukoliko odlučimo da se upustimo u potragu za Znanjem, onda moramo SAMI nešto RADITI, a ne očekivati da će nam Znanje biti servirano na tanjuru, dok je s naše strane dovoljno to što pokazujemo jedno određeno interesovanje.

Međutim, sticanje ili prenos istinskog Znanja zahtjeva ulaganje jednog velikog rada i velikog napora od strane obojice, tj. kako od onoga koji ga prihvata, tako i od onoga koji ga predaje. Oni koji posjeduju to Znanje činiće sve što je u njihovoj moći da ga prenesu na što veći broj ljudi, da pomognu ljudima da mu se približe, kao i da ih pripreme na to da saznaju ISTINU.
U ovom univerzumu nema “besplatnog obroka” – ako mislite da ima, onda rizikujete da sami postanete nečiji “obrok”.
Kakva je svrha vašeg postojanja ako ste voljni da se odreknete i odbacite sposobnosti koje imate? Kakva je vaša svrha u tom slučaju? Da li neko drugi treba da razumije ovu realnost umjesto vas?
Naš cilj je da budemo od koristi u ovoj kreaciji, da stvaramo, da se uskladimo sa onim što je Istinsko, da odbacujemo laži i prevare na svakom svom koraku, uključujući i one koje dolaze iz dubina našeg ličnog bića.
Ljudi koji vjeruju u ILUZIJU i u laži, istovremeno se izjašnjavaju ovome životu, istinskom i objektivnom Univerzumu, da ne žele da žive u njemu. Dok u mnogim slučajevima mi ne dobijamo od života ono što želimo, možemo biti sigurni da ćemo na kraju dobiti nazad sve ono što smo mi njemu dali.

Tako će svi oni od nas koji su se svrstali na stranu iluzije, na stranu onoga što nije istinsko, i sami postati upravo to isto - "jedan SAN iz prošlosti." Oni koji poklanjaju striktnu pažnju na objektivnu realnost sa svoje lijeve i desne strane, postaće realnost ‘Budućnosti’.


http://www.galaksija.com/metafizika/znanje.htm
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
easy
Majstor


Pridružio: 27 Jan 2008
Poruke: 988

 Poruka Poslao: 06 Maj, 2008 21:20 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

Poslednji izmenio easy dana 19 Jul, 2009 22:20 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Dušan
Hodočasnik


Pridružio: 02 Feb 2008
Poruke: 523
Lokacija: Srbija

 Poruka Poslao: 06 Maj, 2008 23:09 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Smile

easy,

daj prosledi JOŠ ovakvih mudrolija,

pogotovu ovih iz Zen filozofije.

-super su-
Wink
_________________
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
easy
Majstor


Pridružio: 27 Jan 2008
Poruke: 988

 Poruka Poslao: 07 Maj, 2008 00:12 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

Poslednji izmenio easy dana 19 Jul, 2009 22:20 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
easy
Majstor


Pridružio: 27 Jan 2008
Poruke: 988

 Poruka Poslao: 08 Jun, 2008 19:54 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

Poslednji izmenio easy dana 19 Jul, 2009 22:21 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 13 Jun, 2008 23:35 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

GURĐIJEV O LIČNOSTI I SUŠTINI,
O ISTINI I BUDJENJU


"Da bi došlo do unutrašnjeg razvoja, i da bi se moglo raditi na samom sebi, potrebna je jedna određena razvijenost LIČNOSTI, isto kao i određena snaga SUŠTINE.
Nedovoljno razvijena ličnost čovjeka podrazumjeva nedostatak Znanja, nedostatak informacija i materijala na kome se mora bazirati rad na samom sebi. Bez određenih zaliha znanja, bez određene količine materijala koji ‘nije njegov’, čovjek ne može početi sa radom na samom sebi, on ne može početi da proučava samog sebe, on ne može početi da se bori protiv svojih mehaničkih navika, on jednostavno neće imati ni razloga ni motiva da poduzme jedan takav posao.


"To ne znači da su svi putevi zatvoreni za takve ljude. Put fakira i put monaha, koji ne zahtjevaju neki intelektualni razvoj još uvijek im ostaju dostupni. (…)

"Tako je evolucija za kulturnog čovjeka podjednako teška kao i za nekulturnog čovjeka.
"Kulturan čovjek živi daleko od prirode, daleko od prirodnih uslova egzistencije, u vještačkim životnim okolnostima i on tako razvija svoju ličnost na račun svoje suštine.

"Manje kulturan čovjek živi u normalnijim i prirodnijim uslovima, te tako on razvija svoju suštinu na račun svoje ličnosti.

"Uspješan početak rada na sebi zahtijeva jednu srećnu okolnost, gdje su ličnost i suština kod čovjeka podjednako razvijeni. Iz takve jedne okolnosti može da proistekne najveći uspjeh.

"Ako je njegova suština veoma malo razvijena, onda će čovjeku trebati jedan duži pripremni rad i taj posao će biti skroz besplodan ukoliko je čovjekova suština trula iznutra ili ima neka nepopravljiva oštećenja. Takvi slučajevi se dešavaju veoma često. Kod jednog abnormalnog razoja ličnosti često se dešava da se razvoj suštine zaustavi u jednoj veoma ranoj fazi, tako da ona ostane veoma mala i deformisana. Od neke male i deformisane stvari ništa se ne može napraviti.

"Što je još gore, vrlo često se događa da suština umre u čovjeku dok su njegova ličnost i tijelo još uvijek živi. Značajan procenat ljudi koje svakodnevno susrećemo na ulicama velikih gradova su ljudi koji su prazni iznutra, tj. oni su, u stvari, već mrtvi.”

[Ovo sto Gurđijev ovdje reče, trebalo bi nam odnekud biti poznato!? Pogledaj temu: Organski Portali]

"Na svu našu sreću, mi to nismo u stanju da vidimo i znamo. Kad bi mi znali koliko ljudi je stvarno mrtvo i koliko mrtvih ljudi upravlja našim životima, mi bi poludjeli od užasa.

"Stvarno se i dešava često da ljudi polude zato što su saznali nešto slično, a da prethodno nisu bili pripremljeni za to, tj. vidjeli su nešto što nisu trebali da vide.”

"Da bi čovjek VIDEO bez opasnosti po sebe, on mora već da se nalazi na PUTU. Ukoliko čovjek, koji nije u stanju da išta učini, vidi ISTINU - onda će on sigurno poludjeti. Međutim, to se rijetko dešava. Obično, sve je tako aranžirano da čovjek ne može ništa da vidi pre vremena.

"Ličnost vidi samo ono što ona voli da vidi i što nema uticaja na njen život. Ona nikada ne vidi ono što ne želi da vidi.
To je istovremeno i dobro i loše. Dobro je ukoliko čovjek želi da spava, a loše – ukoliko želi da se PROBUDI."

....
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
talerman
Glavni urednik


Pridružio: 11 Jun 2008
Poruke: 4822
Lokacija: Kina

 Poruka Poslao: 14 Jun, 2008 04:59 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

"ne znam, da li ovo još uvijek važi, jer mi se čini da u ovom periodu dolazi do nekih promjena koje još uvijek nisam u stanju racionalno objasniti.)"

Vesna,
moguce je da se zid koji razdvaja ovaj nas svet istanjio i postao prozirniji usled ranijih i sadasnjih duhovno snaznih ljudi i njihovih pozitivnih energetskih uticaja kojim su zracili i kojim sada zrace, a moguce je da je to i zbog toga sto smo se od Zlatnog doba sada vec toliko udaljili da smo mu se u tom udaljavanju poceli sada i priblizavati.

Meni se cini jako prihvatljivim to da su u ranijim srecnijim epohama, vecina ljudskih bica bila na mnogo visem nivou svesti nego sto smo mi danas, ali da zato u ovoj eri kulminacije materijalizma, Bog mnogo obimnije nagradjuje one koji se iskreno i bez kalkulacija posvecuju potrazi za istinom.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » KNJIGE NA SAJTU I VAŠI KOMENTARI
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu
1, 2, 3  Sledeci
Strana 1 od 3

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka VAŠE SUGESTIJE 105 adminfob 105446 26 Mar, 2011 01:56 am
Jazz08 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka MEDITACIJA- OSNOVNI POJMOVI 50 Vesna 49078 16 Nov, 2010 14:55 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Suština vašeg sadašnjeg duhovnog stava, ubeđenja ? 22 plavizrak 35356 08 Nov, 2010 09:22 am
rale Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Interval ne-vremena 4 adminfob 45694 03 Jun, 2010 23:13 pm
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka FONTANA MLADOSTI - Tibetanske vežbe za podmlađivanje 19 adminfob 38554 25 Maj, 2010 09:17 am
filip Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka TOČAK MEDICINE VEČNOGA BIĆA 3 adminfob 33032 18 Jan, 2010 10:15 am
Satćitananda Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tvorac i zemlja 2 adminfob 45789 11 Maj, 2008 23:06 pm
Vesna Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom