SLOVENSKI VEDIZAM
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Jun, 2009 03:25 am    Naslov: SLOVENSKI VEDIZAM
Odgovoriti sa citatom

...
SLOVENSKI VEDIZAM

Slovenski vedizam predstavlja jedan zanimljiv fenomen koji se na paganskoj sceni pojavio pre nekih desetak-petnestak godina. Osnovu ovog sistema nalazimo u Velesovoj knjizi, izuzetnom delu o čijoj se autentičnosti i dan-danas vode rasprave. Ova knjiga prikazuje istoriju, religiju i etički sistem Slovena do devetog veka naše ere a pisana je na drvenim daščicama pismom sličnim Runama-vlesovicom. Velesovu knjigu nadograđuju Slovenska vede Jurija Miroljubova i Slovenska astrologija Aleksandra Asova a ove tri knjige kasnije su postale glavna inspiracija za razvoj teorije o Slovenskom vedizmu. Važno je napomenuti i da ovaj sistem ne predstavlja tradicionalni slovenski paganizam zbog čega nije bio oberučke prihvaćen u svim slovenskim krugovima. Ipak, za raliku od tradicionalne vere Slovena on predstavlja SISTEM. Pokušaj klasifikacije slovenske vere kroz sistem astroloških korespodencija kao i pokušaj konstrukcije slovenskog univerzuma svakako je vredan hvale zbog čega ćemo vam ukratko predstaviti ovaj sistem.


Osnovne odlike sistemaOvaj sistem zapravo predstavlja sintezu staro-indijskog vedizma i tradicionalnog slovenskog paganizma. Ta sinteza oličena je u pojavi mnogih božanstava koja su izvorno indijska a koji su sada dobila slovenska imena kao i svoje mesto u sistemu slovenskih Bogova. Neka od tih Božanstava su Višnji, Krišnji i Mater Sva koja svoje uzore imaju u indijskim Bogovima:Višnuu, Krišni i Materisvan. Osim slovenske i indijske tradicije prisutan je i uticaj hrišćanstva koji se smatra jedinim pravim nastavljačem stare slovenske vere. Postoje mnoge sličnosti između ove dve tradicije a jedna od njih je svakako pojam Trojstva. Sveto Trojstvo hrišćanstva ima svoju paralelu u slovenskom pojmu Triglava. U samoj slovensko vedskoj religiji Triglav je odlika koja se odnosi na sva Božanstva koja su po svojim funkcijama ili važnosti grupisana u Trojstva. Tako imamo prvi i najvažniji Triglav koga čine Svarog, Perun i Svetovid, za njim sledi Triglav Horz-Veles-Stribog, tu je i Radgost-Krišnji-Koledo i tako dalje.

Ono što prvo zapažamo u Velesovoj knjizi je visoka moralna svest slovesnkih naroda čija su religiozna i etička shvatanja opisana u njoj. Izuzetna religioznost i posvećenost duhovnim ciljevima osnovne su odlike naših predaka, koje u ovim vremenima gubitka slovenskog identiteta treba da nam budu glavna nit vodilja. Posebno je zanimljiv odnos Slovena prema ratu..Iako sami nisu napadali susedna plemena, Sloveni nikad nisu zazirali od otvorene borbe nitu su strahovali da život daju za svoj narod i svoje Bogove. »Odlazili smo u smrt kao u praznik» prenosi Velesova knjiga reči slovenskih ratnika koje je u borbu vodlila Mater Sva, solarna ratnička Boginja. Odakle Slovenima ovakva duhovna i fizička snaga? Gde da tražimo izvor njihove duhovnosti i životne inspiracije koji je istovreno obnavljao kako njihova tela tako i njihove duše. Odgovor je jednostavan-bilo je to Sunce.

Sloveni u Velesovoj knjizi nazivaju sebe Dažbogovim unucima, decom Sunca. Oni su zbog toga konstantno ratovali sa plemenima čiji je kult bio lunaran (Grci, Rimljani) a ova borba zapravo proizilazi iz različitih moralnih koncepata lunarnog i solarnog prtincipa. Dok je Sunce uvek bilo vezano za duhovnost, samžrtvovanje i ispunjavanje visokih moralnih ciljeva, Mesec je pretežno vezan za ono materijalno (što se na fizičkom planu vidi kao kruženje ovog nebeskog tela oko Zemlje). Lunarna plemena su u staro doba najčešće ratovala zbog bogatsva i osvajanja zemlje dok su solarni Sloveni to radili isključivo iz samodbrane (ako je verovati Velesovoj knjizi).
Mater Sva, koju smo već spomenuli je «ptica od Sunca nastala». Ona je kao simbol zapravo taj sunčani princip koji je vodio Slovene kroz njihove životne i istorijske borbe. Tu je takođe i surica, sveti napitak koji su Sloveni pili pet puta na dan a koji se spravljao od raznih biljaka, mleka i meda. Surica je bila ostavljena nekoliko dana na suncu ne bi li u sebe primila Sunčevu energiju i , naravno, fermentisala kao tečnost. Ovaj napitak bio je izvor telesne snage Slovena ali on je takođe snažio i njihov duh. Surica ipak nije samo piće već je i snaga koju su Sloveni crpeli iz samog Univerzuma jer se na više mesta u Velesovoj knjizi govori o surici kao nebeskom mleku koga daje krava Zemun. Spomenućemo svakako i svastiku kao magijski i religijski simbol koga su kao su koristili svi Arijevci pa tako i Sloveni a ovaj simbol koriste i danas slovenski pagani slaveći tako Sunce kao boga svojih predaka. I na kraju, tu je Hiperboreja kao mitska pradomovina Slovena koja je, po predanju, stanište Sunčanog boga. Hiperboreja je i za slovenske i za germanske narode oduvek predstavljala imaginarni duhovni centar u čije su postojanje verovali mnogi slovenski i germanski okultisti. Grčka mitologija spominje Hiperboreju kao zemlju koja se nalazi na krajnjem Severu, zemlju u kojoj boravi bog Sunca- Apolon a ovaj mit preuzeli su kasnije Sloveni i Germani smatrajući Hiberboreju svojom duhovnom prapostojbinom. U prilog ovoj teoriji govore članci Dragoša Kalajića, indijskog naučnika Bâl Gangâdhar Tilaka kao i radovi nemačkih okultista koji su bili ideolozi budućeg nacističkog pokreta. U filozofiji ovih poslednjih centralni pojam je kraljevstvo Thule koje je samo jedno od mnogih imena mitske Hiperboreje. Kako god shvatali Hiperboreju, značaj koji joj se pridaje u delima teoretičara slovenskog vedizma je neizmeran što dovoljno govori o prevlasti solarnog principa u duhovnosti Slovena.

Naš preci su, dakle, poštovali jedan specifičan moralni i duhovni kod koji je u današnje vreme gotovo potpuno iščezao iz srca i umova ljudi. Ovaj etički princip u slovenskom vedizmu nazvan je stazom Prava, manifestacijom samog kosmičkog zakona.
(Vesna Kakaševski)

http://www.starisloveni.com/SlovenskiVedizam.html
_________________
Jednom se živi, ali večno...


Poslednji izmenio Vesna dana 13 Apr, 2010 14:39 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
majstor
Mistik


Pridružio: 14 Mar 2009
Poruke: 1456
Lokacija: putnik

 Poruka Poslao: 31 Okt, 2009 15:44 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Zanimljivo je da je ovo kljucna tema, za razumevanje ko mi jesmo , sta smo bili, i kako da to opet budemo, ali na celom forumu niko da se prikljuci temi, razmisljao sam zasto? Jedini odgovor je da " elita", matrix, tamne sile ili kako god hocete, pokusavaju da marginalizuju dve teme i da ih udalje od njih ljude, ne samo na ovom forumu nego i hiljadama godina kroz sve aspekte zivota, vedeizam je jedna od njih, nacin zivota tih ljudi i njihove slobode
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 18 Nov, 2009 04:35 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
Dragoš Kalajić :
ARKTIČKA PRADOMOVINA VEDA

http://www.scribd.com/doc/16103566/Arkticka-Pradomovina-Veda
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
IIpotoMajctop
Urednik


Pridružio: 30 Avg 2008
Poruke: 1296
Lokacija: Podunavlje

 Poruka Poslao: 12 Mar, 2010 10:42 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Није само Вук Караџић сакупљао Народне песме, то је чинио и Милош Милојевић у 19. веку - ево једне од њих:А ево још о истој:


Link

_________________
Моје племе сном мртвијем спава...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
Litlneks
Mistik


Pridružio: 16 Jan 2008
Poruke: 1982

 Poruka Poslao: 12 Mar, 2010 20:32 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Tako je brate mili,konačno počinje da se skida paučina,da se sa ponosom sećamo naših VELIKIH predaka,koje lažno optužiše da su pagani,koje nemilosrdno poubijaše,istoriju nam iskriviše,običaje promeniše,pismo prekrojiše i nasilno proteraše na sve strane ovoga sveta,ali iskru ljubavi ne mogoše u dušama našim ugasiti do kraja,ona gori i svakog dana raste da se sloveni ili ta vedska srećna civilizacija koja sa Bogom u sreći i radosti živeše ponovo zasija na Zemlji stvarajući jedno veliko prostranstvo ljubavi,jedno veliko Rajsko mesto u kome će živeti srećne porodice u ljubavi i harmoniji igrati igru stvaranja sa ocem našim nebeskim Bogom!!!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
majstor
Mistik


Pridružio: 14 Mar 2009
Poruke: 1456
Lokacija: putnik

 Poruka Poslao: 12 Mar, 2010 20:57 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

A sve nas je vise koji to znamo, secanje se pocelo vracati

pozzz

majstor
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 12 Apr, 2010 06:56 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Bilo bi lepo da se svi nadjemo i podelimo ovo malo znanja sto smo sakupili, ko zna sta ce biti sutra..

Globalizacija je poprilicno zatupila mnoge narode i nacije, oduzela interest omladine od tradicije i kulture ka mc donaldsu, terminatoru, kokaj-kola(i) i skupoj odecu kao i zivotu u smradu..

Sada retko ko se moze naci da ga interesuje uopste odakle ovaj narod potice i kakva mu je bila stara kultura.. a ako neko i pokaze interes onda obicno ide samo do nekih par stotina godina unazad ako i toliko ode..

Postepeno sva kultura ce biti unistena ovim tempom kao i tradicija koja ce ostati kao mit.. nekog odavno mrtvog doba..

eto licno zivim po vedama koliko mogu i to je moja kultura..
_________________
~~ "Smatram svoje delovanje prema drugima kao moje delovanje prema Bogu; i delovanje svake osobe prema meni prihvatam kao delovanje Boga." ~~
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 13 Apr, 2010 13:51 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
talerman ::

Sviđa mi se slika u uvodu teme...
Ko god da je naslikao tu sliku, crpeo je inspiraciju iz sličnih izvora koje sam i ja koristio kada sam putovao u prošlost.

Brate Tale, evo da te obradujem sa ovim linkom, na kom imaš čitavu galeriju slika istog umetnika.
To je sjajni ruski slikar Vsevolod Ivanov :

http://www.swarog-fond.ru/article/mythology/

Pozdrav, i uživaj u prelepim slikama starih Slovena !
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 13 Apr, 2010 14:58 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
SRBI I INDIJA
Kакву студију треба написати о Србима у Индији, или – како Милојевић каже,
на основу записане српске народне песме:

У Инђији, у земљи проклетој,
Ђе понеста хљеба за просфору!”

На стр. 39. својих “Одломака…” он пише, да су Срби били у Инђији:

“… за ово такође имамо довољно дата и то:

1. - У описима војевања Александра Великог у Инђији;

2. - У оставшим још називима места у Инђији, која још и данас носе - или чисто српска имена, или слична са овима. Ови су називи имена места - итд, која једино у српском језику имају значаја и овим се могу протумачити;

3. - У инђијским споменицима;

4. - У споменицима српског народа;

5. - У српским именима лица, места, села, планина, вода итд., као и у народним пословицама, загонеткама, обредима, обичајима и сротству нашег дохришћанског веровања и управо једног и истог са старим Инђијанцима - и сувише позната, нећемо наводити, ван једне песме народње, која сведочи: и о некадашњем живљењу српском у Инђији, и о његовом утамањењу у тој прастарој и првобитној његовој отаџбини. Та је песма “Свеци благо дијеле”…”

Милојевићеве речи са стране 46.:

”… та имена и називи баш и доказују још и дан данашњи некадашње борављење и живљење народа српског тамо. Ту драгоценост ми видимо још и дан данашњи - не само у Инђији (Indiji) и Китају (Kini), него и у СВОЈ АЗИЈИ - само ређе - (мисли: ређе него у Индији) - којом се обистињава некадашње живовање тамо пропавшег народа српског. Међу многим и неизбројним остацима, некадашњег живовања, тамо српског народа, ми ћемо навести имена места и осталог и то само таква, која се још и дан данашњи само у српском народу налазе и која се САМО ЈЕЗИКОМ СРПСКИМ МОГУ ОБЈАСНИТИ И ПРОТУМАЧИТИ. ЈЕР ЈЕ ЊЕГОВА СВОЈИНА И ВИШЕ НИЈЕДНОГ НАРОДА НА ОВОМ БОЖИЈЕМ СВЕТУ!

Тако из поменутих записа Макорова, да наведемо ове месности у некадашњим српским, одн. индо - европске расе земљама, или санскритским налазимо:… НАГОР, ЧАРНИГОР… као у оној народној песми: “ЧАРНА ГОРО!”… КОБИЉЕ, КОВИЉЕ, СТАН, МАЛАБАРА, ВЕЛЕСГРАД (данашњи ВЕЛЕС у ПРАВОЈ СРБИЈИ!)…

Даље, многа. имена станова, од СТАНИШТА показују такође, да су у тим земљама некада живели Срби… Такви су ИНДОСТАН, АВГАНИСТАН, БЈЕЛУДЖИСТАН, (тако у књизи), стан БЈЕЛИЋА српског племена, ЛАРИСТАН, КУРДИСТАН, РАТИСТАН… Па месности у Инђијама, које још данас носе чисто српска имена, која немају никаквог значаја за данашње Инђијанце, нити се могу данашњим њиховим језиком протумачити шта значе, чиме се и тврди некадашње становање наше у Инђији.
Тако у књизи и карти Британске Империје у Индији, сачињеној од шведског ген. лојтн. грофа Бјорнштајерна пр. Голуб., Москва, 1840. - налазимо ова имена: МЛАВА, УД, РАЈАСТАН, или РАЦОСТАН, ПРАМЕН, СЕРБА, ДРВАР, ЋУРУР, СРБУМПУР, СЕРБИНАГОР, ЛЕЈА, ЛАЂАНА, МУТИН, МИЋАНИ, САРБЈА, РАВНАГОРА, ЛАЂАНИ, КОТОР, БАРКА, ВЕЂОВА, БУНА, итд, итд.”

Мислимо, да нема смисла одвише оптерећивати овај већ предугачак рад, јер је све ово предмет за неколико нових студија, којима се мора прикључити све оно, што је још данас заједничко Индији и Србији, као - нпр. - извесна обредна певања у Источној Србији, која сам тек недавно открила. Невероватно је, до које мере та чудна и прастара мелодија подсећа на Индију, те ћу се постарати, да се та необична врста древног народног певања у тому II ове студије убележи нотално.


Почнемо ли пак да анализирамо чак и народне рукотворине Индије и Србије - и ту ће бити многих открића, као, нпр., слика (на жалост, лоша!) ћилима тканог у Индији, који још носи српско име: SARDAR INDES, уз који имамо прилике да посматрамо (на следећој страни) слику веома сличног српског ћилима “са митолошким мотивима”, тканог у Пироту. Прву слику захваљујем Госпођи Ружици Борисављевић, а другу сам пронашла у дивним бојама у новом “Српском митолошком речнику”, чији су аутори: Ш. Кулишић, П. Ж. Петровић и Н. Пантелић. Речник је издат у Београду, 1970. г., а илустровао га је углавном Милић Станковић, зв. Милић од Мачве.

Пре него што напустимо Индију, на коју се мора вратити цела екипа српских истраживалаца, у потврду свега, што је Милош Милојевић написао, да наведемо овде једног страног писца нашег доба, по имену Henri Hubert, који је написао:

»… on rapporte des faits comparables du nord de l’Inde et des Sebes du sud…’,
tj.:
“… показују се паралелне ствари ca севера Индије и код Срба на југу… “

Као што се види из наслова дела “Келти и келтска цивилизација”, писац уопште није имао намеру, да у њему даје нека сведочанства о Србима. Његова опаска је тек узгредна, па је утолико драгоценија, јер је одраз извесног ауторовог знања и објективности.

Уверивши се, да се у Милојевићевој толико скраћеној српској историји, да ју је он назвао “Одломцима…”, налазе предмети за више стотина нових студија, да само споменемо, да је он уз “програм”, или “конспект” о Китају (Kini), Инђијама, изнео и детаљнији програм о свакој области Европе и Азије, где су, како он то каже - Срби “живовали”…

Za kraj, slikovito poređenje, koje samo za sebe dovoljno govori :

ВЕДСКА PRIYA,
CABPEMEHA СРПСКА ПРИЈА,
СКАНДИНАВСКА FREYA И
CTAPA СЛОВЕНСКА БОГИЊА PRIYA

Reč je, naravno, o istoj Boginji ...

Izvor: http://srbinarodnajstariji.blog.com
.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 17 Jun, 2010 03:02 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

SLOVENSKE (ARIJSKE) VEDE (kompletne) -
http://www.4shared.com/document/ID-s2Jf5/Slovenske_Vede.html_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 23 Jun, 2010 07:48 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Slavenska veda


Otkrivena je zbirka bugarskih narodnih, prethistorijskih i pretkršćanskih pjesama u Trakiji i Makedoniji, izdanih 1874.g., autor Stefan I. Verković.

Autor je prikupljao pjesme više od deset godina iz dvije regije:
- Rodopa, najveće planine u Trakiji, gdje Bugari govore pomaškim dijalektom
- Istočne Makedonije, gdje se govori marvaškim dijalektom

Tamošnji stanovnici (nekadašnja plemena) žive u najizoliranijim krajevima i tijekom vremena su uspjeli sačuvati svoje najstarije običaje.

U gore navedenoj zbirci su pjesme o Krišni, Višnuu, Šivi, Orfeju itd. Jedna od njih je iz sela Elešnica u Istočnoj Makedoniji (današnja Grčka):


Rođenje Orfeja

“Brava krale… si se moli:
Oi ti Boje, Višnu Boje!
Ja dai si mi Boje,
na staro vreme edno čedo
Lu da si gu vide pa da si um
Toi da si mi zeme nasledi…”
“Dete junak…ša si furka na nebetu,
sus svirka Višnu Boga da si fail.
Sova dete moštne nišanlie ša si bode,
ša zaptisa sita zeme i planini,
da si bode purva krale na zemeta.”
Reče staru dedu ne otreče,
pa si furkna gore na nebetu,
du si fail Višnu Boga,
što si pravi čuda na zemeta.

"Jedan stari kralj je molio:
Oh, Veliki Bože, Višnu
Daj mi, molim Te, oh Bože
Dijete u mojim starim godinama.
Da ga barem vidim pa da umrem,
Nek on naseli moju zemlju.“
(Kasnije se s neba spušta sveta osoba i kaže predviđajući:)
Ti ćeš imati nebeskog sina,
On će slaviti Gospodina Višnua svojom frulom (flautom).
To dijete ima sve dobre osobine,
On će pomiriti sve zemlje i planine,
On će biti kralj Zemlje.“
Svetac je sve to rekao
I vratio se natrag na nebo
Da slavi Gospodina Višnua.
Koji je izvodio Svoja čuda na zemlji.

Verkovič je prikupio 56 pjesama, a izdao ih je samo 15. Kasnije je od neizdanih pjesama odabrirao poneke i slao ih francuskom veleposlaniku u Plovdivu Augustu Dozonu. Potonji ih je izdao kao "Neizdane bugarske narodne pjesme“ ("Chanson popilaires Bulgares inedites“) u Parizu 1875.g. Sada su pronađene u arhivu Bugarske akademije znanosti.

Slijedi još jedna pjesma o Orfeju slomljenog srca nakon smrti voljene žene. Ovo je samo dio od 462 stiha:

Orfej traži svoju ženu Danu

Ni ta klel Šiva boga
ja ta klel Višnu boga”…
“Višnum Dana Defina
Defina mi trisuletna…

"Nije kriv Gospodin Šiva
Već Gospodin Višnu
Dana je postala Višnuov sluga,
Sluga na tri godine."

Iako Orfej to razumije, ima snažnu želju vidjeti Danu i počinje moliti:

Višnu le Boje
tebe sa Boje mole
če na tebe dumilevam!
Orfei sa molba moli
Višnu mu molba čue…

"Oh dragi moj Gospodine Višnu
Molim se Tebi
Ti si moje jedino utočište!“
Orfej je ponizno molio
I Gospodin Višnu ga je čuo…

Višnu je milostivo ispunio njegove želje i uzeo ga u palače na nebu.

Ime Višnua spominje se u pjesmama stotinu puta i uvijek je opisano kao Svevišnji Gospodin (Gulema Boga). Postoje i druge pjesme koje slave Šivu, Durgu, Surju, Agnia itd.

Ateisti i komunisti pjesme nazivaju mitologijom ili mistikom. Kršćani ih proglašavaju poganstvom. Bugarsko ministarstvo prosvjete ih, također, nije htjelo objaviti sve do 1997.g., ali znanstvenici su se složili da su autentične i pretkršćanske.

Krišna se ne spominje u pjesmama o Orfeju, ali na stranicama Slavenske vede se pojavljuje pod imenom Kolada, što znači mladi ili mali Krišna zvan Krusni, čuvar krava, koji je postao kralj Zemlje.

Slijede stihovi o Krišni (Drugi dio Slavenske vede):

Bre li mi Krusnju,
bre mi na pole tsare
mene sa ljutum kani,
či da si rodi mujku dete,
zlatna si sabe vie,
ta mi dete seče.

"Oh dragi moj Krišna
Pogledaj, ovaj zao kralj
Koji me želi umoriti
Zbog sina kojeg ću donijeti.
Zlatnim mačem maše
Želi mi ubiti dijete."

F sarae mu star bilarin,
blirna mu kniga pee,
blirna mu kniga kitape,
či ša rode mujku dete.

"Mudrac u njegovoj maštovitoj palači
Sastavlja drevnu knjigu za njega.
I ta drevna knjiga kaže,
Da ću dobiti muško dijete."

Carju sa dosta naljuti,
naljuti sa, razedi sa,
ta ma metna u zandana
da ma seče zaluk pu zaluk.

"Kralj je zaista ljut
Ljut, vrlo bijesan!
Bacio me u zatvor
I odsjeca mi dio po dio."

Stara mi maika u gora,
u gora u Vida
mujku si dete rodila,
mujku hi dete Krusna.
Či hi sa care kani
da hi dete seče.

"Moja je stara mati u šumi,
U šumi Vida,
Rodila sjajnog sina,
I Njegovo ime je Krišna.
I kralj želi,
Želi isjeći njenog sina.“

Malu mi mlogu devet godini
sivu mi stadu pase…

"Oko devet godina
Krišna čuva Svoje nebrojene krave…"

Krusna mi mlada pastuha
sivu mi stado pase,
Veda si kniga pee,
ta si mi juda mae.

"Krišna, moj dječak pastir,
Čuva sive krave, oh,
I pjeva Vedske stihove,
Šarmira sve božice u šumi."

Pa mi na pole sleva
care mu na urdie,
ta mi sa borba bori,
ja gu s karlika nadbori.

"Tada je ušao u borbenu arenu,
Na izazov kralja.
Nakon strašne borbe,
Pokazao je moć samo sa Svojim štapom."

Ta mu sarae pleni.
Krusna mi mlada care.

"I osvojio je prijestolje.
Krišna – mladi kralj svijeta."

Pusta zeme zaselil,
pusta mi zeme Zain,
det mu čuvek ni fodil,
det mi pile ni furkanalu.

Naseljene pustinjske zemlje,
Zemlje prije samog kraja,
Gdje nitko do sada nije bio,
Gdje ptice ne lete niti pjevaju.

Pa mi sa Krusna ni jeni,
či e na nebe Vedju,
Vedju mi diven.
Krusna mi kniga pee.

"Od tada Krišna se nije ženio,
On je sveznajući i božanski.
On je Poznavalac veda,
Krišna ih stalno recitira."

Ta si care nadbori
ta mu pleni saraete,
Krusna mi mlada care.

Pobjedio je zlog kralja,
I preuzeo njegovo prijestolje.
Krišna, moj mladi Gospodar!

Ja mi sedi malu-mlogu,
malu-mlogu tri godini,
zakara si mladi junatsi,
mladi junatsi, malki momi,
ta mi utide na pole,
det’ mi e pole pustu,
pustu mi zapustenu,
Zaina mi zeme zaseli.

"Godine su prošle,
Vladao je tri godine.
Tada se pridružio Svojim hrabrim prijateljima,
Svojim hrabrim prijateljima i mladim ženama,
Otišao je gdje nitko nikada nije bio,
Pustinjske zemlje nitko nije vidio.
Da nastani te izgubljene zemlje
Koje su na samom kraju."

Krusna mi veke stara,
ja mu duša ni izleze,
lu si furkna na nebetu,
ta mi na nebe Vedju.

"Krišna je živio jako dugo,
Ali Njegov Duh nije nikad otišao,
On ustade na nebu – kakav jest,
Iznad neba je Njegovo prebivalište."

Vedju mi diven.
Subrali sa malki momi,
subrali sa av sarae,
ta mu pesna,
ta mu pesna ustanala.

"Oh, moj Gospodine sveznajući i božanski!
Okupile se mlade djevojke,
Okupile u palači,
I pjevale su pjesmu,
Pjesmu koja se zauvijek čuje."


izvor:
http://www.bhagavad-gita.com.hr/index.php/svijet_vaisnava/slavenska_veda/

edit: ovo je beleska jednog bhakte sa Fejsbuka, pa sam je samo prekopirao kao i dva komentara dole :)
_________________
~~ "Smatram svoje delovanje prema drugima kao moje delovanje prema Bogu; i delovanje svake osobe prema meni prihvatam kao delovanje Boga." ~~


Poslednji izmenio MarkoJakšić dana 23 Jun, 2010 07:56 am, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 23 Jun, 2010 07:52 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Jedan covek je komentovao na ovo :
Između Busovače i Zenice nalazi se planina Kuber, a kubere su nekakva šumska bića iz indijske mitologije..

Bhakta Neven odgovori:
Hvala gospodine Anto. Tzv. "indijska" mitologija iza paravana od vremena, zapravo tek kao teret nosi to imenovanje, mada je to veliko prostranstvo (s druge strane rijeke Sind ili Hind, kako su je nazivali muslimani koji su i krunisali zemlju tim imenom) apsorbiralo sanskritsko-vedsku kulturu čiji su korijeni, po svemu sude... See Moreći, na tlu Europe, čime se pomalo (nevješto) pokušava ukazati gornjim tekstom. Iz Mahabharate saznajemo da su praunuci kralja Parikšita stolovali na prostoru između grčkog i rimskog carstva (po krahu vedske civilizacije) dok je također poznato da su Arijevci stigli na tlo današnje Indije sa strane (mnoštvo oprečnih teorija o pravcu iz koga su došli) i među tamošnjim "ljudima bez nosa", odnosno domicilnim pripadnicima sasvim druge rase, te začeli vedsku civilizaciju. Treba biti veoma oprezan, zbog toga što su određeni fakti u povijesti višestruko zlouporabljeni, ali i polagano rasvjetljivati, kako opće pojmove, tako i sve ono vezano uz njih. Pogledajmo na trenutak kakvu su ljagu bacili nacisti na sveti simbol, swastiku i mnoštvo drugih vedskih dragulja i zapitajmo se nije li tako civilizacija uskraćena za rast, zloupotrebom i prikrivanjem prave istine. Mnoštvo činjenica ukazuje na veliku prevaru, što se savršeno uklapa sa neprekinutim tokom djelovanja tzv. religijskih, a kasnije i ateističkih društvenih pokreta... Široko polje, no ne sumnjam da na način kojim ste razumjeli i pokušali dosljedno opisati ilirsko doba, možete učiniti približno isto i sa arijevskom/vedskom civilizacijom. ;)
Btw, u vedskoj mitologiji, Kubera ili Kuvera je polubog (anđeosko biće) koji brine za rajska bogatstva (rizničar na rajskim planetima), a sa šumom ga veže priča o Nalakuvari i Manigrivi, njegovim sinovima koji su kletvom Narade Munija pretvoreni u drveće koje je iščupao Krišna, tako ih oslobodivši materijalizma. Lijep pozdrav.
_________________
~~ "Smatram svoje delovanje prema drugima kao moje delovanje prema Bogu; i delovanje svake osobe prema meni prihvatam kao delovanje Boga." ~~
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 23 Jun, 2010 07:54 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatomSlikica iz veda slovena :)
Eto ga Brahma :)
_________________
~~ "Smatram svoje delovanje prema drugima kao moje delovanje prema Bogu; i delovanje svake osobe prema meni prihvatam kao delovanje Boga." ~~
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 19 Avg, 2010 17:07 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

,,VEDA I MITOLOGIJA SLOVENA''
http://www.4shared.com/account/document/k8v-sI_I/veda_i_mitologija_slovena_J_P_.html
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka VAŠE SUGESTIJE 105 adminfob 105773 26 Mar, 2011 01:56 am
Jazz08 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka MEDITACIJA- OSNOVNI POJMOVI 50 Vesna 49209 16 Nov, 2010 14:55 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Suština vašeg sadašnjeg duhovnog stava, ubeđenja ? 22 plavizrak 35501 08 Nov, 2010 09:22 am
rale Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka FONTANA MLADOSTI - Tibetanske vežbe za podmlađivanje 19 adminfob 38655 25 Maj, 2010 09:17 am
filip Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tvorac i zemlja 2 adminfob 45998 11 Maj, 2008 23:06 pm
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Uticaj Fotonskog Pojasa na ljudsko telo 2 adminfob 13011 11 Apr, 2008 02:22 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ŽENA TELE BELOG BUFALA 1 adminfob 27822 13 Jan, 2008 00:10 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom