PROJEKAT CERN
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » OBJAVLJIVANJE SE NASTAVLJA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 25 Sep, 2008 21:11 pm    Naslov: PROJEKAT CERN
Odgovoriti sa citatom

...

2012. i CERNOV EKSPERIMENT


Za neke CERN-ov eksperiment, koji je započet u Ženevi, i stvoriće uslove kakvi su postojali u svemiru odmah nakon Velikoga praska, predstavlja strah da će zbog njega doći do kraja svijeta.

Eksperiment bi, kažu neki znanstvenici, moglao izazvati pojavu minijaturnih CRNIH RUPA koje bi, povećavajući se, apsorbirale svu materiju koja ih okružuje i na kraju tako progutale naš planet.

Nadalje, 'Ništa se neće dogoditi najmanje ČETIRI godine ( do 2012.). Onda će netko uočiti svjetlosnu zraku koja dolazi iz Indijskog oceana tijekom noći i nitko to neće moći objasniti. Nekoliko tjedana kasnije, slično ćemo vidjeti na drugoj strani planete, a tada ćemo shvatiti da je mali kvazar unutar naše planete', rekao je.

Profesor Rossler je rekao da će se na mjestima na kojima
izlaze zrake, događati potresi i tsunamiji.

'Vrijeme će se potpuno promijeniti, izbrisati život i vrlo uskoro cijela će planeta biti 'pojedena' u zastrašujućem scenariju. Bit će to biblijski Armagedon', rekao je Rossler, te dodao kako sudskim putem pokušava zaustaviti eksperiment s argumentom da se njime krši pravo na život.

http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=147&start=740

.


Poslednji put izmenio Vesna dana 28 Apr, 2010 20:58 pm, izmenio ukupno 2 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 04 Okt, 2008 16:18 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
ČEKAJUĆI 2012...

( Zar im CERN nije dovoljan ? )


Ajnštajnov teleskop“ posle Velikog praska
Autor: CDC/IB | Foto:afp | 15.09.2008. - 06:48Tek što je prošle nedelje startovala simulacija Velikog praska u Evropskom institutu za nuklearna istraživanja (CERN), koja je mesecima izazivala strah neupućene javnosti od mogućeg smaka sveta, a fizičari već prave planove za još veću mašinu s namerom da reše pitanja za koja odgovore nije znao čak ni Albert Ajnštajn.

Internacionalni linearni kolajder (ILC) trebalo bi da bude titanska mašinerija dužine 50 kilometara, koja će sadržati dve „puške“ za ubrzavanje elektrona i čestica antimaterije, tipa materije koje u svemiru ima pet puta više nego materije kakvu poznajemo.
Rezultati tog eksperimenta mogli bi da otvore neke od gorućih tema u fizici, kao što je postojanje dodatnih dimenzija i poreklo gravitacije.
„ILC bi mogao da nastane na osnovama novog Velikog hadronskog kolajdera (LHC) u CERN“, smatra Brajan Foster, profesor eksperimentalne fizike na Univerzitetu Oksford i direktor projekta. Fizičari širom sveta potrošili su oko 190 miliona evra na crteže nove mašine, nazvane „Ajnštajnov teleskop“, od kako je projekat pokrenut pre tri godine.
Tokom vikenda 80 istraživača iz raznih zemalja okupili su se na koledžu „Emanuel“ u Kembridžu kako bi proučavali planirani projekat koji bi koštao pet milijardi evra
i startovao 2012 .

ILC bi morao da bude potpuno prav, sa dva velika linearna akceleratora usmerena jedan ka drugom.
Takva mašina mogla bi dati odgovore na neka od pitanja koja proizlaze iz Ajnštajnove teorije relativiteta.


MISLIM, ŠTA REĆI ? Crying or Very sad


.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 19 Nov, 2009 16:32 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

Dakle,
Proteklih dana su bile tri vesti koje naizgled nisu imale veze, ali sada izgleda da su sve, zapravo, jedna vest.
Prvo je bilo ono da je CERN opet doživio maler, ovaj put u vidu ptice kojoj je iz kljuna ispao komad hljeba, i baš na neki vanjski uredjaj CERNA, te su oni morali zaustaviti pripreme za ponovno puštanje akceleratora u pogon.
http://www.blic.rs/svet.php?id=119500
Medjutim ovde:
http://www.whatdoesitmean.com/index1298.htm
Kažu da po Kremlju kruži vijest da su 1. 11. naučnici CERNA započeli seriju experimenata u okviru priprema za ponovno puštanje akceleratora. E onda su bili šokirani kad su otkrili da su time narušili Zemaljino magnetno polje i da su ispalili „vremenski talas“ u smjeru zemaljskog jezgra.A njihovi uredjaji su još pokazali da se taj talas okrenuo pravo prema „Kapiji Sunca“ u Bolivijskim Andima.
„Kapija Sunca“ je onda taj talas proslijedila dalje u prostor nad Južnom Amerikom, i doslovno se ispriječila ispred Airbusa A330-300 koji se upravo spremao sletjeti u Santa Cruz u Boliviji.
http://avherald.com/h?article=4226d6a8
http://www.godlikeproductions.com/forum1/message923397/pg1


Kapija Sunca u Bolivijskim Andima

Avion se onda naglo „trenutno i misteriozno“našao nad Santa Cruzom u Španiji oko 8900 km dalje.
Svi putnici i posada su bili u redu, samo su se putnici žalili što im niko nije objasnio kako je do takve greške moglo doći.
CERN je odmah isključio mašine i optužio onu pticu.
Ruski naučnici tvrde da je „Kapija Sunca“ taj talas poslala do sistema južnoameričkih piramida, što je izazvalo nestanak struje za 70 000 000 ljudi.
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5hQm_ThDXM4wLX2DDcyVRVh6j4xIA

Još kažu da posljedice nisu time iscrpljene, nego da je narasla seizmička aktivnost u području, i da će dalje rasti.

AH, TA PTIČICA ...
_________________
Jednom se živi, ali večno...


Poslednji put izmenio Vesna dana 20 Nov, 2009 02:35 am, izmenio ukupno 4 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Petar iz Podgorice
Duhovni učitelj


Pridružio: 07 Jan 2009
Poruke: 2593

 Poruka Poslao: 19 Nov, 2009 18:58 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Što se više bude išlo u manipulaciju sa manjim česticama materije, oslobađaće se veća energija.
Nažalost ,dosada, nove energije se slabo kontrolišu i uglavnom su zloupotrebljavane. Još kada su se drva pretvarala u toplotnu energiju, pa preko hemiskog tretiranja molekula i otkriča razih eksplozivnih sredstava, sve do manipulacije sa atomima i atomske energije, priča je uvijek ista.
Otkriće prisvoji najači i prvom prilikom kada se poklopi sa njegovim interesom, zloupotrebi ga.
Nije slučajno to što se događa u Švajcarskoj.
Scenario je uvijek isti. Ovaj put su kao fizičari cijelog svijeta okupljeni za dobrobit čovječanstva. Isto kao kada se traže podrške što više zemalja za neku vojnu intervenciju. Svi smo onda krivi, svi smo to zajedno uradili.
Šta se stvarno krije iza svega?
Jasno je kao dan da gube kontrolu i da ne ide po planu.
Jasno je i da ih zanima nova količina moći, inače čemu to sada.
Toliko toga može da se uradi, sve postojeće energije su pod monopolima, a oni istražuju nešto takvo sada, za dobrobit čovječanstva.
A potkupljeni fizičari, željni mrvica slave i malih koristi, daju podršku u kojima hvale projekat jer i sami negdje na periferiji događaja kao učestvuju.
Ali šta mi tu možemo, osim da smo svesni vječne ljudske igre.
Utjeha je to što kroz čitavu istoriju, otkrića se okrenu protiv onih koji hoće da ih zloupotrebe, pa ipak malo napredujemo...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zvoncica
Mesija


Pridružio: 09 Jan 2009
Poruke: 4073

 Poruka Poslao: 21 Nov, 2009 14:54 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

21. 11. 2009.

(Objavljeno prije 6 sati)

14. 53


CERN PONOVO POKRENUO LHC: SVE JE SPREMNO ZA ODGOĐENI "SMAK SVIJETA"NAKON 14 mjeseci pauziranja projekta simulacije Velikog praska, zbog kvara na LHC-u, jučer je oko 16 sati CERN-ov akcelerator čestica ponovno pokrenut, izvijestila je Europska organizacija za nuklearna istraživanja.

"Prvo testno ubrizgavanje subatomskih čestica započelo je oko 16 sati", potvrdio je za AFP glasnogovornik CERN-a James Gillies. Stabilna cirkulacija čestica u LHC-u postignuta je tijekom noći te je pokus nastavljen. LHC će, ne pođe li i ovog puta nešto po zlu, raditi sljedećih godinu dana.

Podsjetimo, nakon prvog pokretanja LHC je radio svega devet dana, a onda je zbog niza tehničkih poteškoća CERN bio prisiljen prekinuti istraživanje, koje će, tvrde u CERN-u, razotkriti misteriju nastanka svemira.

Uređaj čija je izgradnja trajala godinama i koštala oko 9,5 milijardi dolara, smješten je u 27 kilometara dugom tunelom, stotinu metara pod zemljom, ispod francusko-švicarske granice.

Projekt je od samog početka izazvao zabrinutost, budući da su se pojavila neka istraživanja koja su pokazivala da bi simulacija Velikog praska mogla dovesti do stvaranja crne rupe koja će progutati Zemlju, odnosno do "smaka svijeta". Iz CERN-a su odmah odbacili te navode nazvavši ih neutemeljenima.http://www.index.hr/vijesti/clanak/cern-ponovno-pokrenuo-lhc-sve-je-spremno-za-odgodjeni-smak-svijeta/461110.aspx
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
ENEMOON
Hodočasnik


Pridružio: 23 Jul 2008
Poruke: 778
Lokacija: Shumadiya

 Poruka Poslao: 22 Nov, 2009 13:09 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Bog protiv CERN-a?
Crna rupa

Piše:Spomenka Milić
Projekat Velikog hadronskog sudarača (Large Hadron Collider – LHC), nade savremene fizike, otišao je, kako stvar, stoje - u ćorskokak. Odmah po “konačnom” puštanju u rad, septembra prošle godine, ispao je “iz koloseka”. Jara je probila otvor u sistemu za raslađivanje, a žitki gel je istekao iz cevi i zamrznuo sve okolo – temperatura se spustila skoro do apsolutne nule. Na remont su utrošeni milioni evra i organizacija CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) planirala je da obnovi rad akceleratora u septembru ove godine. Ipak, probni rad je odložen, kako stvari stoje, do oktobra, jer treba sakupiti više informacija koje bi pomogle da se izbegnu havarije u budućnosti. A sami eksperimenti, u najboljem slučaju, neće početi pre rane zime 2009. Neki naučnici se pitaju da li će se i to desiti, jer su i sami predstavnici CERN-a još prošle godine govorili da je sprovođenje eksperimenta zimi rasipno, zbog manjka električne energije.
Ovaj “raspust” nije prvi. Po planovima, akcelerator je trebalo da radi već dve godine. Ali, već u početku, umešala se jedna eksplozija, pa problem sa tranformatorom, pa još jedna eksplozija, a tu je i upad hakera u CERN-ov kompjuter (grupa koja sebe zove Grčki bezbednosni tim), dok sumnjičavci tvrde da je problema bilo i više nego što se navodi u zvaničnim saopštenjima....

CILJEVI I STRAHOVANJA
Da se vratimo na početak... Sagradivši najveću i najskuplju mašinu na svetu naučnici su očekivali da uz njenu pomoć proniknu u tajnu stvaranja univerzuma. Cilj je, kako objašnjava američki fizičar Majkl Tarner, da se odredi priroda kontinuuma prostor-vreme, uz dopunjska merenja koja bi pomogla da bi se sazna od čega je sazdana vasiona i kako ona „radi“.
Najvažniji zadatak LHC-a je pronalaženje čestice nazvane Higsov bizon, koji nazivaju i Božja čestica, “odgovorna“ za masu u svemiru. Ime je dobila po engleskom fizičaru Piteru Higsu, koji je “predskazao” njeno postojanje krajem šezdesetih godina. Ako česticu ne nađu, to može ukazati da su sadašnji pogledi na ustrojstvo vasione pogrešni. Još neka značajna pitanja očekuju odgovore od Velikog sudarača hadrona, a tiču se supersimetrije, ekstra dimenzija, tamne materije i tamne energije, narušenja simetrije između materije i antimaterije...
To je sve lepo, ali strah kod kod edukovanih ljudi izaziva ideja da
će biti sprovedena dopunska merenja, koja bi, po njima, mogla dovesti do pojave tzv. crnih rupa.

CRNE RUPE
Ovim eksperimentima, ako je po popularnoj Teoriji stringova, rupe bi se – obavezno pojavile. Još sedamdesetih godina, teoretičari su upozorili tako nešto. A 2001. napravljen je proračun po kojem je akcelerator sposoban da stvara jednu rupu u sekundi! Prošle godine je i na sajtu CERN-a bilo u suštini priznato da je tako nešto moguće.
Dakle – rupa će, po svojoj prilici, biti. A dalja rasprava vodi se oko toga jesu li one opasne ili ne. Povodom predstojećih eksperimenata, neko od fizičara smislio je aforizam „Pokušaćemo da vidimo šta će biti, i probati da shvatimo šta to znači”. Poznati britanski astrofizičar Stiven Hoking smatra:
- Crne rupe će se stvoriti, ali će brzo i nestati, to jest, brzo će se “raspršiti”.
Mnogi tvrde da ne postoji opasnost za naš svet, čak i da se rupe pojave. Dvoje fizičara - specijalista za Teoriju stringova – Henrijeta Elvang sa Masačusetskog tehnološkog instituta i Pau Figueras sa Univerziteta Barselone, izračunali su da LHC može stvoriti crnu rupu, objekat sličan minijaturnom Saturnu. To bi bio “crni Saturn”, sa centralnom crnom rupom i drugom, u obliku prstena. Prsten će rotirati, uvlačeći za sobom kontinuum „prostor-vreme“. Međutim, ovaj objekat će brzo nestati.
Drugi, recimo američki fizičar Volter Vagner, plaše se da će energija sudarenih čestica u akceleratoru biti previsoka. Posledice su praktično nepredvidive, jer, smatra on, koncentracija energije može biti jednaka onoj stvorenoj u vreme Velikog praska.
- Dopuštam i mogućnost da rad akceleratora može biti potpuno bezopasan, ali to mi to još nije dokazao – kaže Vagner.
U CERN-u “teše” da će, ako bude bilo problema, akcelerator biti zaustavljen. Ali Oto Resler, profesor hemije sa Univerziteta u Tubingengu(Nemačka), smatra da se može desiti da crna rupa u deliću sekunde dospe do centra Zemlje i da će odatle dalje rasti, uništivši planetu za nekoliko godina.
Povodom ove opasnosti, časopis New Scientist nedavno je publikovao ideju jedno od naučnika iz CERN-a, koji je želeo da ostane anoniman. Radi se pravljenju “zamke” za crnu rupu. To bi bila kutija sa zidovima negativnog naelektrisanja, koja bi “čuvala” rupu, a slična je onoj koja je čuvala antimateriju u filmu po romanu Dena Brauna „Anđeli i demoni“.

RUKA IZ BUDUĆNOSTI
No, može se desiti da brinemo bez razloga. Ništa se strašno neće dogoditi, jer - Bog neće dozvoliti da akcelerator proradi.
- Ako ima Boga, on upravlja nama iz budućnosti – pretpostavljaju naučnici koji su još pre dve godine, odmah posle prve havarije na akceleratoru, izložili svoju teoriju: Japanac Maso Ninimija sa instituta Jukave u Kjotu i kolega iz CERN-a, Holanđanin Holger Nilsen sa Instituta Nils Bor. Oni u svom radu „Model zakona prirode sa čudima“ (Model for Laws of Nature with Miracles) tvrde da kvarovi nikako nisu puka slučajnost.
Suština originalne teorije je, ukratko, u tome da u vasioni postoji neka sila koja ne dozvoljava pojavu “čuda” – onoga što protivreči zakonima prirode, odnosno, zamislima “viših sila”. To “nešto” stvara protivdejstvujuća „antičuda“. Recimo – kvari akcelerator. A priželjkivani i božanstveni Higsov bozon dvojica naučnika smatraju - upravo takvim neželjenim čudom, odnosno, tvrde da je grupisanje tih čestica u LHC-u u suprotnosti sa zakonima prirode. Smatraju da će se neko pobrinuti da se tako nešto ne desi. I da, u skladu sa time, bozoni neće biti otkriveni – zato što akcelerator nikada neće proraditi. Dakle, problem sa crnim rupama biće samo od sebe rešen. Na pitanje „A ako ipak proradi?“ fizičari jednostavno odgovaraju: „To bi verovatno značilo da je naš model netačan“. Gde je istina? Ko preživi, pričaće...

SUPERMAŠINA
Veliki hadronski sudarač je supermašina koju su napravili predstavnici pedesetak zamalja, okupljenih oko CERN-a. Inače, među osnivačima CERN-a, 1954, bila je i Jugoslavija, kada je u njeno ime svoj potpis stavio Pavle Savić. Ipak, Jugoslavija je napustila organizaciju 1961. godine. U CERN-u je zaposleno više od 3.000 naučnika i drugih radnika, a u njemu povremeno boravi više od 6.500 eksperata.
Veliki sudarač hadrona, LHC, najveći je instrument koji je čovek napravio.
LHC se nalazi kod Ženeve, na švajcarsko-francuskoj granici, u tunelu dugom 27 kilometara, na dubini od 100 metara.
Inače, i Srbija ima svoje predstavnike u CERN-u – jedan tim sa Instutita za nuklearne nauke „Vinča“, koji radi na detektoru CMS, i drugi tim, sa Instituta za fiziku u Zemunu, koji učestvuje u eksperimentima na detektoru ATLAS.
_________________
NIKO NIJE TOLIKO SLEP,KOLIKO ONAJ KOJI NE ZELI DA VIDI.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Yahoo Messenger
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 11 Nov, 2010 17:33 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
...CERN - IPAK IZVEDEN EKSPERIMENT,
I PORED SVIH UPOZORENJA NAUČNIKA...


Vesti B92, 09. 11. 2010.
Eksperiment je sproveden u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) uprkos upozorenjima nekih naučnih krugova da bi jedan takav test mogao da prouzrokuje lanac kataklizmičkih reakcija, pogubnih za našu planetu.

Eksperimentom su proizvedene temperature milion puta više od onih u jezgru Sunca koje izazivaju topljenje atomskih čestica, poput protona i neutrona, i stvaranje "supe" od materije. Naučnicima ostaje sada da proučavaju čestice u nadi da će pronaći šta to atome drži na okupu i daje im masu.

Sudari su proizvedeni propuštanjem snopova jona olova velikom brzinom - atoma iz kojih su uklonjeni elektroni - kroz 27 kilometara dug podzemni tunel CERN-a koji se nalazi na granici između Švajcarske i Francuske.

Dr Dejvid Evans sa univerziteta u Birmingemu kazao je da su svi u CERN-u oduševljeni postignutim rezultatima.

"Kolizije su proizvele mini verzije 'velikog praska' kao i najviše temperature i gustine ikada ostvarene u toku nekog eksperimenta", izjavio je Evans.

On je dodao da se proces odvio u bezbednom, kontrolisanom okruženju, proizvodeći neverovatno vrele i guste subatomske užarene lopte sa temperaturama više od deset triliona stepeni, milion puta vrelije od samog jezgra Sunca.

Evans je objasnio da se na tim temperaturama čak i protoni i neutroni, koji tvore nukleus atoma, tope u vrelu, "gustu supu" kvarkova i gluona, poznatu pod nazivom "Kvark-gluon plazma" (QGP).

"Proučavanjem ove plazme, fizičari se nadaju da će saznati više o 'jakoj sili', jednoj od četiri fundamentalnih sila prirode", naveo je on.

Izvor:
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2010&mm=11&nav_id=470844.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » OBJAVLJIVANJE SE NASTAVLJA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka NAJDELOTVORNIJE TEHNIKE KOJE KORISTITE... 188 Aleksandra-Caca 209008 18 Jul, 2011 22:36 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka NOVO NA SAJTU 69 adminfob 122121 27 Mar, 2011 09:52 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka PUT SRCA... 89 Vakan Tanka 154164 23 Dec, 2010 05:49 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ZORAN IZ ZEMUNA - Čitaocima koje to zanima (2008.) 2294 Vesna 1774481 08 Nov, 2010 01:48 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka OSHO - citati 40 Akasha 101657 16 Nov, 2009 16:00 pm
Akasha Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ČITAOCIMA KOJE TO ZANIMA - Sezona proleće/leto 2009. 2184 Starcy 1482654 08 Okt, 2009 02:46 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ČITAOCIMA KOJE TO ZANIMA - 2009. 2462 Aleksandra-Caca 1708330 27 Mar, 2009 11:34 am
Vera Bojičić Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom