STANOVI-NAJOPASNIJA MESTA ZA ŽIVOT
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » NAUČNA ISTRAŽIVANJA I SLUŽBENA MEDICINA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 10 Apr, 2008 13:14 pm    Naslov: STANOVI-NAJOPASNIJA MESTA ZA ŽIVOT
Odgovoriti sa citatom

STANOVI-NAJPOASNIJA MESTA ZA ŽIVOT

Ubica iz potaje

(Piše Miodrag Milanović)

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (NjHO), najzagađenija mesta na našoj planeti su STANOVI. Naime, od naftne krize 1977. godine, opasnost od zagađenja u kući izuzetno je povećana, jer se stambena tehnologija okrenula boljoj termičkoj izolaciji i jeftinim materijalima. To je, sa jedne strane, dovelo do unosa materijala, veoma štetnih po zdravlje, a sa druge, do ugradnje prozora i vrata koji gotovo da uopšte ne propuštaju vazduh, pa otrovne materije ostaju u stanu.
Na globalnom planu i na osnovu podataka WHO, predloženo je da se donesu propisi kojima bi bio limitiran unos štetnih materija i sredstava u mesta stanovanja (domove) i na taj način se obezbedila zdrava mikroklima. Međutim, samo u Nemačkoj bi, nakon primene ovih propisa, trebalo iseliti najmanje 15 odsto porodica, jer je mikroklima njihovih stanova opasna po zdravlje.


Otrov u zavesama

Hemičarka iz Henkela, Ingrid Bergmajer, kupila je predivnu kuću pored jezera Starnberger, ali je naglo počela u njoj, umesto uživanja, da se oseća tromo i iscrpljeno; gubila je na težini, dobila je kožni osip, poremetila joj se cirkulacija i počele su da je muče jutarnje glavobolje. Institut za ekološku hemiju (Minhen), ustanovio je krivca u pentahlorfenolu, materiji kojom se štiti drvo od različitih insekata, glodara, gljivica i plesni. Tragovi ovog otrova nađeni su u zavesama, tapetama, tepisima i knjigama, mada se čulom mirisa nije mogao raspoznati, a detektovan je i u mokraći stanara Bergmajerine porodice, kao i kod ostalih ljudi čija drvenarija u kući sadrži ovu materiju. Na ovaj otrov naročitu pažnju treba obratiti pri zaštiti lamperije, tako omiljene u našem narodu, pa nameštaj štititi od napasnika lanenim uljem ili voštanim premazom.
Početak dvadesetog veka obeležen je hemijskim procvatom celuloida i formaldehida. Oba su na velika vrata ušla u naše živote, nalazeći primenu u industriji iverica i šper-ploča, preko sredstava za čišćenje u domaćinstvima, do creva za proizvodnju viršli, kobasica, boja i papira. Udisanje formaldehida može da izazove alergijska oboljenja i bronhijalnu astmu. Primer sa jednom srednjom školom u Lengedeu (Nemačka) je tipičan - škola je zatvorena posle dvogodišnjih žalbi učenika i profesora koji su počeli da pate od netipičnih glavobolja i problema sa očima. Stručnjaci su ustanovili da je količina formaldehida, po kvadratnom metru, iznosila 700 mikrograma, umesto dozvoljenih 120. Izbegavajući formaldehide u izolirajućim materijalima, bolje je koristiti staklenu vunu, a za nameštaj i zidne obloge izabrati ivericu (E klase), koja vrlo slabo isparava, ili neki drugi materijal.


Praživotinje napadaju

Od hemijskih sredstava, iz podnih i zidnih obloga, najpre stradaju disajni organi. U tepisima, obično druge klase, često se nalazi supstanca metilamin, vrlo neprijatnog mirisa, koji može da bude uzrok obolevanja disajnih organa. Iz tepiha vreba i jedan parazit, mikroskopska životinjica po imenu Dermatophodies pteronyssinuds (grinja), koja se hrani otpacima peruti i dlakom kako ukućana, tako i njihovih kućnih ljubimaca. Izmet ovog napasnika može izazvati alergiju i astmu. Deci preti najveća opasnost, jer vole da se igraju na podu. Ova životinjica više voli itisone i tapisone nego klasične tepihe, jer se iz njih teško može izbaciti. Takođe, veliki broj bakterija i najrazličitijih gljivica nalazi stanište u itisonima, brojnim ćebadima i tkaninama (u Beogradu je, svojevremeno, na ovu temu, Aleksandar Jeftović napisao magistarski rad, u kojem opisuje brojne parazite iz ovih stvari). Najefikasnija borba protiv patogenih mikroba i praživotinja iz tkanina je redovno usisavanje, čišćenje i svođenje njihove upotrebe na minimum. U stanu je, takođe, dobro imati što veći broj kućnih BILJAKA koje luče isparljive antibaktericide i antigljivične materije (fitoncide), kao što su fikus, filodendron, dragoljub, zevalica itd.
Iz omiljenih termo- peći i ”norveških” radijatora vreba opasan materijal - azbest. Sa toplim vazduhom, one izbacuju i ova mikroskopski sitna vlakna. Prema merenjima u Betel institutu, nađeno je čak 6.000 iglica azbesta u kubnom metru kućnog vazduha, što je količina daleko veća od kritične, koja može imati kancerogeno dejstvo. Ranije se azbest mnogo koristio za malterisanje zidova, pa je sportska dvorana u Alzeju (Nemačka) zatvorena, jer je azbestna prašina vidljivo padala sa zidova (bilo je 7.500 vlakana po kubnom metru). Drastičan primer je beogradsko “azbestno naselje” koje se, nakon višegodišnjih protesta i pritisaka na gradsku vladu, konačno iseljava.


Radioaktivni dom

Boje i lakovi, kojima se tretira nameštaj, izvor su hemikalija koje mogu izazvati hronične poremećaje u ljudskom organizmu. Lak za radijatore je izuzetno štetan, jer se jedan njegov opasan sastojak, tek posle 2,5 godine od početka sušenja, svede na polovinu. Ova supstanca izaziva glavobolju, probleme sa grlom i očima, a koža pecka i svrbi. Podovi i zidovi tavanica odaju još jednog zagađivača - radioaktivnost. Produkt radioaktivnog raspadanja uranijuma, radijuma i torijuma - gas radon - isparava u vazduh i emituje alfa čestice. Ovi procesi su naročito intenzivni u dobro izolovanim prostorijama, pa ako se i retko vetre, u njima se gomilaju ogromne količine ovog radioaktivnog gasa. Materijali, koji posebno izračuju, ovo tzv. “sekundarno” zračenje su granit, tuf, beton, šljaka, krečnjak i hemijski gips koji sadrži fosforit. U ovakvim stanovima je dnevna količina ozračenja na nivou ukupne godišnje ozračenosti, usled udisanja radona. Najbolja mera protiv ovog štetnog gasa je DUŽE VETRENJE prostorija.
Već dobro poznati i ozloglašeni fluor-hlor-ugljovodonik (FCH), veliki je neprijatelj ozonskog omotača koji nas štiti od ubitačnih ultraljubičastih zraka. Međutim, od FCH-a, koji se koristi da bi se iz konzerve izbacio sadržaj spreja, mnogo je opasniji sam sadržaj sredstva koje sadrži koncentrovane hemikalije namenjene dezinfekciji, čišćenju i sl. Međutim, ove materije se brzo uvlače u kožu, stvari ili nameštaj, u zavisnosti šta sprejem tretiramo i, nakon prskanja ovih sredstava, potrebno je pet dana intenzivnog provetravanja prostorija da bi se otrovi iz spreja u našem stanu smanjili na bezopasnu količinu. Sa ljudske kože štetni elementi iz spreja skidaju se vodom i sapunom.


Nije ni kamin bezopasan

Kućni ljubimci i sobno bilje, kao i vlažne prostorije, mogu biti izvori opasnih gljivica Asperogilus fumigatus, koje izazivaju mikoze i alergije. Najteža je aspergiloza, plućno oboljenje. Ova gljivica naročito voli neprovetrena kupatila, jer u vlažnom vazduhu dolazi do zasićenja sporama i kreće razmnožavanje gljivica, a ukućani mogu često imati nagle i jake napade astme i bronhitisa, a da uopšte ne posumnjaju na ovog uzročnika.
Čak i prijatan, romantičan kamin, može da bude izvor opasnosti, naročito ako pored njega borave strasni pušači. U dimu, koji nastaje kombinacijom iz ova dva izvora (kamin, cigareta), nalaze se čestice čađi, ugljen monoksid, azotni oksid, formaldehid, ugljovodonici, kao i kancerogeni benzopiren. U organizmu nepušača, koji sedi pored kamina u društvu pušača, posle jedne popušene cigarete, nakupi se benzopirena kao da je on sam popušio 4 cigarete, jednu za drugom. Najveće žrtve ovog otrova su nežni dečji organizmi.
I za ovo postoji efikasna odbrana. Pored pušača treba da bude zapaljena SVEĆA, jer ona upija dim, a što se tiče kamina, valja ložiti samo suva drva, jer mokra, pri sagorevanju, razvijaju sve navedene štetne gasove. Osim toga, i ovde važi univerzalno pravilo o što češćem provetravanju prostorija.


Čuvajte se ogledala

Od prostorija u kojima se najčešće boravi, a pogotovo od spavaće sobe, ne treba praviti “električnu centralu”. Noćna lampa, muzički centar, televizor, kompjuter, DVD... i, još se pitamo: otkud glavobolja i nesanica? Ako su aparati neohodni, zbog skučenog prostora, isključite ih noću iz struje, da elektricitet ne bi “cirkulisao” oko vašeg organizma koji se odmara i regeneriše. Takođe, treba izbegavati metalne krevete i madrace - i oni se napajaju strujom, koju posle zrače u vašem pravcu, izazivajući nesanicu i noćne more. Ako u spavaćoj sobi postoji veliko ogledalo, ono treba noću da bude prekriveno, jer zrači svetlošću koja uznemirava nervni sistem (olovo!).
Neonsko svetlo, u zadnje vreme vrlo popularno, ima deprimirajući i štetan efekat na ten i nervni sistem. Treba imati standardno svetlo (obične sijalice). Takođe, boje koje dominiraju stanom treba da budu mirne, u pastelnim zelenim, braon i roze nijansama. Terapija bojama i svetlom je odavno u upotrebi.
Koristite nameštaj od DRVETA, jer ne zrači i ne proizvodi statički elektricitet, kao što je to slučaj sa onim od plastike, metala i stakla, koji prvo upija, a onda usmerava štetne zrake na čoveka. Ako želite da stanujete ekološki, vaš dom treba da je pun pažljivo odabranih BILJAKA, sa širokim glatkim listovima, koje upija ogroman broj otrova, dim i zračenje, pročišćavajući vazduh. Neke biljke ispuštaju u prostor isparljiva etarska ulja, koja imaju antimikrobno dejstvo i predstavljaju saveznike u borbi protiv zagađenja. Još ako u stanu imate mesta da postavite mali AKVARIJUM sa ribicama, biće to pun pogodak, jer pumpe akvarijuma proizvode jone negativnog naelektrisanja koji imaju blagotvorno dejstvo na nervni sistem i opšte zdravlje čoveka. Sedenje pored akvarijuma i gledanje ribica kako plivaju je izuzetno uspešna antistres terapija, koja se u svetu već uveliko koristi. Ekološko stanovanje nije hir - to je nasušna potreba u svim velikim, prenaseljenim gradovima.


http://www.treceoko.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=182&editionId=7&articleId=31
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
TATA SINANA
Duhovni učitelj


Pridružio: 24 Jun 2008
Poruke: 2805
Lokacija: Negde oko duge

 Poruka Poslao: 15 Dec, 2008 19:29 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

NASI PRECI NISU ZIVELI U ZATVORENOM...
SMATRA SE DA SU SVAKOGA DANA OTPRILIKE PROVODILI OKO 14 SATI NAPOLJU RADECI KOJEKAKVE POSLOVE I SETAJUCI SA STOKOM...
A DANAS, DANAS I DECU ZAROBLJAVAMO U STANOVE...
PA SE POSLE CUDIMO ZASTO IMAJU SLAB IMUNI SISTEM???
_________________
Dela i jedino dela su ona koja dele bica ...
Na ona koja imaju znanje i ona koja ga jos uvek nemaju...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tazika
Iskušenik


Pridružio: 07 Okt 2008
Poruke: 67
Lokacija: blizu Zagreba

 Poruka Poslao: 14 Feb, 2009 14:49 pm    Naslov: VAŽNO!!!
Odgovoriti sa citatom

VAŽNO!!!

ŽENE - DOMAĆICE - I DRUGE ČISTAČICE!!!

I SVI OSTALI KOJI ŽIVITE U NAJOPASNIJIM MJESTIMA NA SVIJETU!

NOVA REKLAMA ZA STARO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

...idem ispočetka:

Nisam sve pročitala (ali mi je dosta i previše!) pa tako neznam da li je spomenuto SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE koje naše tepihe, fotelje, pokrivače, jastuke itd. STERILIZIRA, jedino sredstvo koje sigurno UNIŠTAVA GRINJE i sve ostale mikroskopski sitne gadove, sredstvo snažnije i efikasnije od svih kemijskih sredstava za čišćenje koja postoje, a zove se - Sunčevo Svjetlo!!!
Vjerujte mi, redovito ga upotrebljavam!
Osim što koristim sunčane dane da izsteriliziram jastuke, pokrivače itd., uskoro kad počne ljeto izbaciću van (prvo sve ukućane i kućne životinje) SVE što mogu, a one krevete i ormare koje je preteško nositi dobro ću okretati i osunčati sa svih strana pred otvorenim prozorima. I svu robu ću issunčati.

E sad, ako živite u zaista zagađenom dijelu velegrada, neznam što da vam kažem... osim da bar jednom godišnje napunite auto robom, a na krov još pričvrstite i tepihe i sve šta stane, i odete preko vikenda baki na selo ili nekom tko si je sredio život na čistom zraku.

Iznendilo me kad sam pročitala da su se OPERACIONE SALE i KIRURŠKI INSTRUMENTI STERILIZIRALI UV ZRAKAMA! Dakle-nabavite UV lampu i nećete imati grinje ni ostalo, eto vam rješenja!
Onda su izmislili silne baktericidne kemije i s njima steriliziraju bolnice, "čiste" i naše stanove nevjerojatnom vojskom po život opasnih kemikalija (koje mi čak i plaćamo). A onda to sve ide niz cijevi u rijeke, pod zemlju... kao da će nestati! Poznato je da više niti na Himalajama snijeg nije čist i da nigdje više nema čistog izvora... Ali još uvijek je bolje ako se maknemo 10 - 20 km od velegrada ili većih zagađivača, zar ne?

Godinama sam tragala za nekim sredstvom za čišćenje koje nije ubitačna kemija, pogotovo otkad imamo dijete, a odgovor je bio tu pred nosom - Sunce!!! Kako su tu informaciju tako uspješno sakrili od nas?! A da! - besplatno je.

2. FLEKE. Puno mrlja, u stvari većina, se može uloniti sa onim, mi to zovemo "Zmaj koji riga paru", kupili smo ga za 100kn (115 Eura), to je ona kantica na struju koja za minutu zakipi običnu vodu, i onda usmjeriš paru tam gdi treba. Ima 5 nastavaka, tako da čistiš s tim (i steriliziraš, jasno) i fuge i utore, kao i krevete i zavjese i robu, aute, podove i pločice, ma skoro sve, jedino nisam probala očistit svog original Van Gogha, neću riskirat jer tip je umro pa mi nebi došel naslikat novu sliku (a ni suncokreti više nisu što su onda bili...)

Nisam čistunac do gluposti, jasno da ispod sudopera imam redenik detergenata, šampona, sapuna itd., volim i kako mirišu, ali kad legnete na izsunčan krevet, u plahte dobro zapeglane suncem, i osjetite onaj miris djetinjstva, miris kreveta kod bake (svoje ili tuđe, svejedno) - plahte doma tkane, suncem okupane -

- - -


- - -


(nisam pjesnik dovoljno dobar da to opišem - - -)
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tazika
Iskušenik


Pridružio: 07 Okt 2008
Poruke: 67
Lokacija: blizu Zagreba

 Poruka Poslao: 14 Feb, 2009 14:58 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Ovo nisam skužila:

"Ako u spavaćoj sobi postoji veliko ogledalo, ono treba noću da bude prekriveno, jer zrači svetlošću koja uznemirava nervni sistem (olovo!)."

Kaj, olovo zrači samo od sebe, ili je nezdrav u olovu odbljesak raznih neprirodnih noćnih svjetlila?
Molim da mi objasni ako tko zna... Naravno da imam velika ogledala, i to posvuda, sviđa mi se što rade sa prostorom i svjetlom (VOLIM sunčevo svjetlo pa ga pojačavam), plus što sam naslijedila više starih komada namještaja sa velikim ogledalima (neobarok i te fore, oko/preko 100god. staro)

- kaj to šteti?!
- kak????
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
TATA SINANA
Duhovni učitelj


Pridružio: 24 Jun 2008
Poruke: 2805
Lokacija: Negde oko duge

 Poruka Poslao: 14 Feb, 2009 16:43 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

MA to nema veze...
draga Tazika...
Znas da su mnogi ljudi sujeverni?
Znas li da su najcesce sujeverni na ogledalo???
E to ti je to sa tim pokrivanjem....
Pokrivala, ne pokrivala isto ti je...
_________________
Dela i jedino dela su ona koja dele bica ...
Na ona koja imaju znanje i ona koja ga jos uvek nemaju...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 14 Feb, 2009 19:06 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Jedino ako radis demonolatriju i sa veoma tuznim entitetima onda prekrivaj ogledalo..
inace je hm.. nezgodno..

Inace jesu stanovi najgora mesta za zivljenje.. Prostor treba da se iskoristi tako da deluje u nasu korist inace u stanovima obicno radi protiv nas. Ljudi mogu dobiti i rak zbog neskladnih prostorija u kojima zive.. U Vastu-u je ovo lepo objasnjeno.

eva ga ponovo link

Lepo Vastu predavanje na srpskom jeziku
http://video.google.com/videoplay?docid=5160146457332483026&hl=en
_________________
~~ "Smatram svoje delovanje prema drugima kao moje delovanje prema Bogu; i delovanje svake osobe prema meni prihvatam kao delovanje Boga." ~~
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » NAUČNA ISTRAŽIVANJA I SLUŽBENA MEDICINA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka MEDITACIJA- OSNOVNI POJMOVI 50 Vesna 46320 16 Nov, 2010 14:55 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Suština vašeg sadašnjeg duhovnog stava, ubeđenja ? 22 plavizrak 33339 08 Nov, 2010 09:22 am
rale Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Interval ne-vremena 4 adminfob 44300 03 Jun, 2010 23:13 pm
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka FONTANA MLADOSTI - Tibetanske vežbe za podmlađivanje 19 adminfob 37115 25 Maj, 2010 09:17 am
filip Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka TOČAK MEDICINE VEČNOGA BIĆA 3 adminfob 31970 18 Jan, 2010 10:15 am
Satćitananda Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zaboravljena Povest Zemlje 6 adminfob 37348 04 Jan, 2010 23:41 pm
majstor Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ŽENA TELE BELOG BUFALA 1 adminfob 26893 13 Jan, 2008 00:10 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom