PROGRAMERI PROŠLOSTI
Idi na stranu
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » OBJAVLJIVANJE SE NASTAVLJA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
BelaGalaktickaDamo
Gost

 Poruka Poslao: 16 Okt, 2010 18:44 pm    Naslov: PROGRAMERI PROŠLOSTI
Odgovoriti sa citatom

Bok svima!
Povijest je film u našem umu. Naš um je platno, možda i projektor, ali taj film ni u kojem slučaju nije naš film. Za filmove se uobičajeno kaže da pripadaju režiserima (pa onda kažemo: film Briana de Palme ili film Sergia Leonea), mada su oni proizvod tima ljudi, a pravno gledano autori su režiser, scenarist, autor glazbe itd – mislim da ima ukupno pet kategorija na koje se dijeli autorstvo filma. No, ostanimo i mi kod te filmske tradicije, pa se zapitajmo čiji je film povijest koju znamo? Tko je izrežirao i napisao tu priču, čiji se glavni zaplet tako duboko urezao u nas da nam se ponekad čini da je vidimo u bojama, kao da svjetovi prošlosti još uvijek žive. Naravno, ne vidimo ih uistinu, niti smo ih ikad vidjeli, ali naša memorija se služi slikama koje je vidjela u filmovima, knjigama i drugdje pa stvara varljive, ali uvjerljive prikaze događaja i ljudi.
Čitajući detaljno potkrijepljenje knjige istraživača kao što su William Engdahl, David Icke i drugi, osvjedočio sam se da je novija politička povijest kakvu poznajemo (navodno najbolje dokumentirano razdoblje u povijesti) samo jedna interpretacija, ništa više. Uz to, netočna interpretacija. Kako sad to, reći ćete vi, zar je moguće reći da se Drugi svjetski rat nije dogodio, ili da se neki drugi važni događaji nisu zbili kada je rečeno da su se zbili? Naravno, zbili su se, ali povijest, kao i svaka znanost, nije tek skupljanje informacija već nešto puno važnije – interpretacija informacija.
Kad se prvi put sretnete s drugačijim interpretacijama događaja, nalikuju kuriozitetima. Zato vas privlače, hoćete još, o njima ćete razgovarati i prepričavati ih, mentalno gimnasticirati, praviti se pametni pred drugima ili se zbog njih se naljutiti, ali jedna, a niti par lasti, nikad nisu činile proljeće, pa tako niti te usamljene knjige neće napraviti pravo proljetno čišćenje naše glave opterećene konceptima i podvrgnute masovnoj hipnozi. No, ako se dovoljno dugo izlažemo svim tim manje poznatim podacima i događajima koji nisu dio općeg znanja, pa još ako se privremeno isključimo iz glavne struje informacija, s vremenom će se možda dogoditi ono što je na par mjesta u svojim knjigama napisao David Icke, dok je iznosio dokumente i izvore za drugačiju interpretaciju povijesti. Ne može se dovoljno jako naglasiti koliko je važno, rekao je on po prilici, shvatiti da su se događaji doista ovako zbivali, da ovdje pričamo o stvarnosti, o pravoj povijesti.
Čini mi se da je morao to tako dramatično naglasiti jer se našao sam protiv puno jačeg i brojčano nadmoćnijeg neprijatelja – skoro cjelokupnog obrazovnog i znanstvenog sustava cijelog svijeta – a nije mu cilj bio tek ispričati zanimljivu pričicu.
U Orwellovoj “1984-toj” rečeno je da onaj tko nadzire prošlost nadzire i sadšnjost i budućnost. To je svakako vrlo to?no. Zamislimo ovu situaciju: otvorite povijesni udžbenik za osmi razred osnovne škole, prolistate do kratkog poglavlja (jer, mada djeci preduga, sva su poglavlja u školskim knjigama kratka) o Drugom svjetskom ratu. Na svoje iznenađenje ustanovite da tamo ne piše kako je Njemačka napala Poljsku, pa su onda Britanija i Francuska objavile rat Njemačkoj itd, kako već ta priča uobičajeno glasi. Ne, ovo je drugačiji udžbenik, u kojem piše prava povijest. U njemu piše da je mala vrhuška ljudi koja je upravljala svim tim zemljama (mada njihova odanost ne pripada niti jednoj od njih) pripremila teren za Hitlerov dolazak na vlast, financirala ga i naoružala, pa koordinirano pokrenula događaje s ciljem da se stvori zaista veliki pokolj stanovništva koje je manipulacijom uvučeno u rat, kako bi se stvorio razlog da se osnuju Ujedinjeni narodi kao preteča buduće svjetske vlade koju će nadzirati te iste grupacije koje su izmanipulirale Drugi svjetski rat, kako bi ljude navele da se dobrovoljno odreknu vlastitog suvereniteta i prihvate diktaturu niti ne znajući što im se kuha.
Zamislite da naša djeca u osmom razredu to uče u školi. Zamislite da smo mi to učili, i mnogi drugi. Bi li svijet oko nas, kojeg mi stvaramo, bio isti da su ove informacije javno dostupne i raširene?
Mnogo toga oko nas ne bi se dogodilo kao što se dogodilo, samo da su povijesni udžbenici drugačije napisani.
Isto to vrijedi i za daleku prošlost.
Ma još i više.
Usprkos mojoj opsesiji drevnim vremenima, pretpotopnim civilizacijama, paleokontaktima, kataklizmom, ta mi se slika ukazala tek nedavno, zahvaljujući nekim detaljima u dvjema knjigama koje sam čitao. Prva je “Sđenje Darwinu” Phillipa Johnsona, u kojoj je razobličen mit o nastanku života kakvog nudi darvinistička teorija evolucije (koja se bez ikakvog pravog temelja proglasila autoritetom za to pitanje), kao i mehanizmi kojima to radi.
Druga knjiga jest “Kataklizma & zadivljujući dokaz kozmičke katastrofe 9500 pr. Kr.” D. S. Allana i J.B. Delaira, u kojoj je na jednak način razobličen mit o tzv. ‘ledenim dobima’ kojih navjerojatnije nikada nije bilo, mada su u našoj svijesti tako žive slike dlakavog mamuta koji se propinje u snijegu, sabljastog tigra kako izviruje iz kamene pećine u snježnoj pustoši, i brojnih stripova koji su prikazivali to, za život krajnje neugodno razdoblje.
Neću se na ovom mjestu detaljno baviti niti jednom niti drugom pričom, autori knjiga su već to napravili puno bolje.
Pažnju su mi u njima privukli slični obrasci i detalji u onim poglavljima koji su pokazivali kako su teorije darvinizma i ledenih doba zauzele prostor. U oba slučaja to je bilo relativno naglo, i usprkos mnogim argumentima pripadnika tih struka.
Primjerice, Darwin se sa zagonetkom fosila nosio onoliko koliko su dopuštale obeshrabrujuće činjenice, ali je na pojedina pitanja iskreno morao odgovoriti kako “Ne mogu dati zadovoljavaju?i odgovor”, a povremeno se u njegovim spisima javljao znak očajavanja, kao u sljedećoj rečenici: “Za prirodu se gotovo može kazati da se je čuvala od čestog otkrivanja njezinih prijelaznih ili povezujućih oblika.” Ali, Darwin nikad nije izgubio vjeru u svoju teoriju; jedina je zbrka nastajala kada je valjalo razjasniti neposlušne aspekte fosilnog zapisa.
Treba reći da Darwinova teorija ne samo da je predvidjela da će fosilni prijelazni oblici biti otkriveni već je podrazumijevala da će potpuno očuvani fosilni zapisi biti uglavnim prijelazni i da će ono što zamišljamo kao utvrđene fosilne vrste biti razotkriveno kao tek proizvoljne postaje u procesu stalne promjene. Darvinizam je također sadržavao važno predviđanje o izumiranju, kao nužnoj posljedici borbe za opstanak. Darwin je shvaćao da njegova teorija zahtijeva obrazac izumiranja čak postupniji od obrasca evolucijskog nastanka. No, u nekim slučajevima iščezavanje cijelih skupina bića, kao što su amoniti, dogodilo se čudesno naglo.
Zastanimo na trenutak i razmislimo što jedna nepristrana osoba može misliti o Darwinovoj teoriji evolucije u razdoblju neposredno nakon objavljivanja Postanka vrsta. Jer, nasuprot raširenoj predodžbi, opozicija Darwinovoj teoriji jedva da se može pripisati vjerskoj predrasudi. Među skepticima su bili vodeći paleontolozi i geolozi toga vremena, upravo oni koji su bili najbolje informirani o materiji.
Svakako, moglo se fosilnim dokazima provjeriti teoriju – da su je Darwin i njegovi sljedbenici željeli provjeriti. Darwin je bio kategoričan da je broj prijelaznih posrednika morao biti golem, čak “nepojmljiv”. Možda su dokazi o njihovu postojanju nedostajali, jer je 1859. samo malen broj svjetskih fosilnih ležišta bio istražen, a i stoga jer istraživači nisu znali što da traže. Kad su paleontolozi jednom prihvatili darvinizam kao radnu pretpostavku, i istražili brojna nova fosilna ležišta u nastojanju da potvrde teoriju, ta se je situacija trebala promijeniti. Vremenom se moglo očekivati da se fosilni zapisi uvelike razlikuju i da budu daleko više darvinistički.
Međutim, test da se provjeri teorija ne bi bio pošten kad ne bi bilo moguće da teorija padne. No, kako piše Phillip Johnson, “vjerovanje u Darwinovu teoriju razmahalo se znanstvenim svijetom takvom neodoljivom snagom da je ubrzo postalo ortodoksija”. Dodaje da je “plima bila tako nesavladiva da su čak i najprestižniji među znanstvenicima – Louis Agassiz s Harvarda, primjerice – trenutno postali prošlost jer se nisu pridružili pokretu”.
Paleontolozi su postali toliko okrenuti novom načinu mišljenja da su studije o fosilima bile objavljivane samo ako su išle u prilog teoriji, a ako su pokazivale izostanak evolucijske promjene, tada ih se odbacivalo kao neuspješne. Darvinizam je “prošao fosilnu provjeru”, ali samo zato jer mu nije bilo dopušteno propasti. Kroz vrhovne znanstvene institucije davana mu je sva pomoć koju je trebao, ako se niste popeli na taj val, ubrzo biste se udavili u njemu. Čemu takva iznenadna strast prema jednoj opskurnoj i netočnoj prićici?
Doći ćemo i na to.
Prije toga napomenimo da je slično bilo i s rođenjem teorije o ledenim dobima, koja je zapravo iz poimanja prošlosti izgurala ideje niza katastrofa koji su oblikovali Zemlju i to ne samo u vrijeme dinosaura, nego i u geološki nedavno vrijeme. I opet, nisu zagovornici tzv, ‘katastrofizma’ bili nekakvi teolozi koji su time htjeli potvrditi vjerodostojnost Biblije i kršćanstva, nego najugledniji znanstvenici svoga doba koji su imali u vid podatke i znali ih iščitavati.
Čini se da je katastrofa koja je pogodila Zemlju prije nekih jedanaest tisuća godina imala kozmički uzrok, a potpuno je promijenila lice Zemlje. Tragova tog događaja ima posvuda, kako onih koji su velikih, planetarnih razmjera, tako i manjih. Negdje je uzrokovao potapanje, negdje zaleđenje, negdje pomicanje kore ili njeno napuknuće, negdje naglo izdizanje do tada niskih planina (Alpe, Himalaja) i slično.
U manjim razmjerima (o čemu pišu Allan i Delaire, a puno prije njih je pisao Immanuel Velikovsky, kojeg se, izgleda, još uvijek ne usuđuju spomenuti čak ni oni koji se nadovezuju na njegov rad – njegova sudbina, kad je argumentirano osporio prihvaćene koncepte, postala je dobra pouka za sve buduće potencijalne heretike) o nasilnosti događaja svjedoče izmiješanje kosti raznolikih životinja (ponekad iz raznih dijelova svijeta), kao i takozvane ‘eratske’ stijene (zalutale, koje nisu iste geološke građe kao slojevi oko njega). To ogromno kamenje se nalazi se razbacano u krajolicima u kojem nema te vrste stijena.
Svi ti dokazi katastrofičnog događaja s vremenom su preinačeni u dokaze za postojanje ledenih doba, a tzv. “katastrofizam” se počeo zamjenjivati tzv. “uniformizmom”, konceptom koji je tvrdio da su sva geološka obilježja rezultat sporih i dugotrajanih procesa, a čiji je glavni proponent bio geolog Lyell.
Geolozi ranog devetnaestog stoljeća počeli su preispitivati podrijetlo uglačanih i izbrazdanih stijena te pojedinačnu distribuciju ‘eratskih’ stijena i uvjete pod kojima su se akumulirale naslage ‘nanosa’ akumulirale. Pozabavili su se i jednom od najčudnijih činjenica kasnog osamnaestog i ranog devetnaestog stoljeća, smrznutim sibirskim životinjskim lešinama, za koje se pretpostavljalo da su biološki bile prilagođene ledenim uvjetima (danas se zna da je prepostavka bila kriva). A ostaci istih tih životinja nađeni su i tamo gdje nema leda. Što je automatski, zbog spomenute pretpostavke, značilo da ga je možda prije bilo. Na polagano spuštanje ledenjaka prebačena je odgovornost za eratske stijene. “Odlučeno je”, pišu Allan i Delaire, “da su u ne tako davnoj geološkoj prošlosti velike površine sjeverne hemisfere morale biti ili pod ledom ili su iskusile temperature znatno niže nego danas.”
Niz geologa iz prve polovice 19. stoljeća počeo je nalaze interpretirati u smjeru glacijacije velikih razmjera. Zaključili su da je istinsko ledeno doba, karakterizirano bezbrojnim velikim ledenjacima koji su se spuštali s brda i planina posvuda u središnjoj Europi, nekoć zaista postojalo. Tako se, zbog njihova stalnog nemilosrdnog kretanja, za aktivne (danas nepostojeće) glečere smatralo da su bili izvor stalne sile nužnu za pomicanje velikih kamenih gromada i izbrazdanog i uglačanog stijenja, kao i za produbljivanje i proširivanje starijih dolina.
Švicarski prirodoslovac Louis Agassiz, kojeg se danas smatra ‘izumiteljem’ ledenih doba, je oko 1840. predložio da se veliki pad temperature dogodio prijeuzdignuća Alpi i da je ogromni ledeni pokrov pokrio veći dio sjeverne i zapadne Europe, veći dio zapadnog dijela Mediterana te južno sve do planina Atlas u sjevernoj Africi te da je glacijalni plašt pokrio sjeverozapadnu Aziju i veći dio Sjeverne Amerike. Samo su najveći vrhovi izvirivali iz toga Agassizovog navodnog glacijalnoga mora, najviše zato jer je bilo očito da njihovi nazubljeni i trokutasti profili nikada nisu bili zaobljeni ili uglačani ledom.
Opozicija Agassizu među geolozima bila je jaka, ali je posustajala pred žestinom navale te nove, vrlo pomodne ideje. No, njima je bilo jasno da Agassiz nije uspio objasniti zašto se dogodio pad temperature, tek je neodređeno aludirao na neki oblik klimatološke promjene. To je, poput leda, “bila tek posljedica nekog drugog uzroka – kružni argument, ako se uopće o argumentu može govoriti!”, pišu Allan i Delaire. “Izgleda da Agassizu”, pišu dalje Allan i Delaire, kao ni njegovim sljedbenicima, “nikada nije palo na um da su se takve promjene mogle dogoditi samo zbog nečeg čak radikalnijeg od ogromne akumulacije leda koju je on postulirao.”
Unatoč silnim manjkavostima, Agassizova hipoteza je brzo prihvaćena u geološkim krugovima. Ubrzo je postalo skoro krivovjerno misliti drugačije. Široko se vjerovalo da su veliki glečeri u sporom napredovanju i ledeni pokrov bili dovoljni za sve vidljive fenomene ‘nanosa’. Te ekstenzivne, enormno debele ledene pokrivače koji su se nekad, tijekom pleistocena, prostirali bespućima sjeverne hemisfere, počelo se smatrati činjenicom. Teorija se još jednom preobrazila u činjenicu.
Ali, ali, ali – kada su znanstvenici ipak razmišljali o implikacijama Agassizove teorije, postalo je jasno da se ledeni pokrivači ne bi mogli kretati sami od sebe i navodno pokopati sve osim najviših vrhova. Da bi to bilo moguće trebalo je postojati povišeno tlo da bi im dalo potisak prema ekvatoru.
Da bi se ova poteškoća riješila, predlagalo se da su se dogodila pomicanja kore, koja su rezultirala uzdizanjem niza vrlo visokih planina na sjeveru ili u blizini sadašnjega Sjevernog pola. Silna strmina zbog velike visine tog planinskog lanca navodno je osigurala uvjete koji su bili nužni da bi nagomilani led gurnulo dolje i prema van, do dalekih granica ledenoga pokrivača. Tvrdilo se da su se kasnije ove planine slegle, pa se led, uslijed prestanka nadopune i kretanja, otopio.
Taj scenarij temeljio se na nagađanju, i još je bio potpuno pogrešan. Znanost nikada nije našla bilo kakav trag zamišljenog sjevernog planinskog lanca. Zapravo, gledano unazad, čudi da se ikada pojavilo takvo neznanstveno tumačenje poput koncepta ledenih doba, a ipak u kratkom vremenu je s entuzijazmom prigrljeno (i počelo ga se praktički smatrati činjenicom) to objašnjenje i koncept neizmjerno debelih ledenih pokrivača koji su se spuštali s hipotetskog sjevernog planinskog sustava, da bi pokrili cijelu sjevernu i istočnu Sjevernu Ameriku i zapadnu i sjevernu Euroaziju. Naposljetku, tvrdilo se, nije li polagana nadmoć ekstremno debela leda u pokretu idealno objasnila primjećenu rasprostranjenost ‘erastkog’ stijenja, brazdi i slojeva ‘nanosa? Takvi su se stavovi održali i danas, iako donekle modificirani.
Napustit ćemo ovdje priču o ledenim dobima koja postaje sve kopliciranija, s uvođenjem mnogobrojnih ledenih doba i interglacijala kojima se ‘krpalo’ rupe u podacima. Duljina pleistocena rastegla bi se svaki puta kada bi autori umnažali broj epizoda glacijala i interglacijala. Tako je, od inače skromna trajanja, ovo razdoblje počelo rasti od jednog, dva ili više milijuna godina. Na putu do ove situacije, davale su sve vrste procjena o trajanjima navodnih glacijalnih i interglacijalnih ciklusa, često se o njima raspravljalo i jednako često ih se odbacivalo. Skoro nikad nije došlo do slaganja.
Tako se, kroz zbunjujuću mješavinu terenskih otkrića, zaključaka i pretpostavki, rodio koncept Ledenoga doba smještenog u sve dužem razdoblju pleistocena. Allan i Delaire pišu da cijela zgrada ortodoksije Ledenoga doba počiva na krhkom temelju.
Ako je točno da je vrhuška, zovimo je Elita, poodavno obrazovanje iskrojila prema svojim potrebama, onda je jedna od novijih napora sigurno bio u tom 19. stoljeću kad je suvremena znanost postajala to što jest danas, a sve više ljudi kretalo u školu.
Za slijedeće pitanje uzmimo kao polaznu tezu da imamo dvije lažne priče o davnoj povijesti, koje su pomele sve pred sobom, usprkos očitim manjkavostima, i ubrzo se ustoličile kako nedodirljive istine (taknite u njih i postajete izopčenik, mnogi su se u to uvjerili).
Zbog čega bi one postavljene? Koja se to istina želi njima prekriti? I bi li ta istina iz prošlosti doista bila toliko pogubna za stvaranje sadašnjosti i budućnosti po želji Elite? Bi li posljedice drugačijeg gledanja na prošlost bile jednako dalekosežno utjecajne kao što bi mogle biti one iz gore navedenog mentalnog eksperimenta s drugačijom poviješću Drugog svjetskog rata?
Pa, zamislimo na trenutak naš mentalni svijet bez koncepata darvinizma i ledenih doba.
Izbacivanje ledenih doba iz jednadžbe nužno bi ponovno bi uvelo katastrofe u povijest i otvorilo prostor za pitanja postojanja pretpotopnih civilizacija, koja se danas ridikuliziraju jer “gdje su njihovi tragovi? Izbrisani katastrofom, drugari, osim brojnih indicija da ih je bilo, nikad ih nećemo iskopati.” Možda su one bile drugačije od naše? Možda bi razmišljanje o njima postalo razmišljanje o tome je li društveni sustav u kojem živimo doista najbolji mogući (ili bar najmanje loš), kako nas se uvjerava. Možda bi kopanjem po njima osvijetlili trenutak kad je ljudski rod izgubio uzde vlastite sudbine iz svojih ruku, što tvrdi David Icke. Nadalje, katastrofe impliciraju da preživljavaju najsretniji, a ne ‘najsposobniji’ (no, darvinizam ‘sposobnost’ mjeri isključivo brojem potomaka, pa je to ionako tek tautologija. Preživljava najviše najsposobnijih, a to su oni kojih najviše preživljava.)
Ako bi izbacivanje ledenih doba uvelo pitanja prethodnih krugova civilizacija, izbacivanje darvinizma počinilo bi još veću štetu za današnji materijalistički 3D-svjetonazor. Uvelo bi faktor multidimenzionalnosti našeg svijeta (to je riječ koju sam izabrao da za ovu priliku izbjegnem prečesto zloupotrijebljene izraze kao što su “Bog”, “duhovnost” i slično).
Jer ako svijet više nije slučajni proizvod slijepe mehanike, čega jest?
Valja reći da danas postoje paušalne tvrdnje u kojima se tvrdi da je moguće istovremeno prihvaćati teoriju evolucije i religiju. No, profesor William Provine sa sveučilišta Cornell, darvinist i ugledni povjesničar znanosti, tvrdi da je sukob između znanosti i religije neizbježan do te mjere da osobe koje zadržavaju religijska uvjerenja, a istodobno prihvaćaju evolucijsku biologiju, “moraju provjeriti mozgove na crkvenim vratima.”
Obrazložio je da moderna znanost izričito podrazumijeva da je svijet organiziran strogo u skladu s mehaničkim načelima, da u prirodi ne postoje svrhovita načela niti bogovi i stvaralačke sile koje se racionalno mogu otkriti. Nadalje, kaže on, moderna znanost izravno implicira da ne postoje urođeni moralni ili etički zakoni, nikakva apsolutna vodeća načela za ljudsko društvo. Treće, ljudska bića su veličanstveno složeni strojevi. Pojedinačni čovjek postaje etičkom osobom dvama primarnim mehanizmima: nasljeđivanjem i utjecajima okoliša. Sve je u tome. Četvrto, moramo zaključiti da kada umremo, umremo i to je naš kraj. Konačno, slobodna volja kako se tradicionalno shvaća sloboda činjenja neprisilnih i nepredviđenih izbora među alternativnim mogućim djelovanjima – jednostavno ne postoji. Nema načina da evolucijski proces kako se trenutačno shvaća može stvoriti biće koje je potpuno slobodno u pravljenju izbora.
Provine je izjavio i to da su evolucijski biolozi uglavnom ateisti, “a mnogi su to postali svojim shvaćanjem evolucijskog procesa i znanosti.” Rijetki koji ne vide konflikt između svoje biologije i svoje religije “su ili tupi ili segmentirani u svojem mišljenju, ili su praktički ateisti, a da to i ne znaju.”
Profesor Provine je u pravu. Usput je vrlo precizno oslikao sav onaj svjetonazor bez kojega bismo ostali kad bi darvinizam bio razotkriven kao izmišljena pričica. Već mi naviru suze, kakva bi to bila šteta kad više ne bismo bili strojevi bez slobodne volje!
Ako naša polazna pretpostavka glasi da je određena Elita od samog početka instrumentalizirala obrazovanje i znanost u svrhu masovne hipnoze i dezinformiranja čovječanstva da bi oblikovala svijet u sladu sa svojim ciljem, onda se odjednom ukazuje rješenje misterija ‘blitzkrieg’-prodora i posvemašnjeg prihvaćanja i nametanja besmislenih pričica o ledenim dobima i darvinizmu. Koje bi se, nekom nehipnotiziranome, s lakoćom otkrile u pravom svjetlu. Samo – takvog treba naći, to je već malo teže.
Znam, teško se emotivno angažirati oko tih pričica o dalekoj prošlosti. One na prvi pogled nemaju puno veze s našim svakodnevnim životom. No, to je kao da kažemo da list drveta nema puno veze s korijenjem.
Jer sjetimo se – onaj koji kontrolira prošlošću, nadzire i sadašnjost i budućnost. U konačnici, možda nije pretjerano reći da naš doživljaj prošlosti određuje našu sudbinu.
Mahatma Gandhi je to sročio ovako:
Vaša vjerovanja postaju vaše misli.
Vaše misli postaju vaše riječi.
Vaše riječi postaju vaša djela.
Vaša djela postaju vaše navike.
Vaše navike postaju vaše vrijednosti.
Vaše vrijednosti postaju vaša sudbina.


http://teledisk.hr/blog/?p=14

Thumright love3 Thumright
 Nazad na vrh »
BelaGalaktickaDamo
Gost

 Poruka Poslao: 16 Okt, 2010 18:47 pm    Naslov: Ispiranje mozga
Odgovoriti sa citatom

Ispiranje mozga


Bok svima!
Već prije nekog vremena počeo sam se pitati u kojoj mjeri sam sam uvjetovan i izdresiran, mogli bismo reći – hipnotiziran. Koliko moje misli pripadaju meni, a koliko po glavi vrtim neke tuđe misli – koje me pritom čak i ne zanimaju ili su potpuno dosadne, ali ja ih ipak vrtim, čak i raspravljam ponekad o njima, ali bez entuzijazma, kao neki robot.
Tu je opet na snagu stupio slavni ‘Šokreov zakon obratnosti’ o kojem sam detaljno pisao prije nekoliko mjeseci. Neću sad trošiti vrijeme na njega, ali iz moje nove perspektive opet je ispalo da su neke stvrai koje su se činile loše, zapravo – dobre. Imam na umu razdoblja u životu kad sam bio na sramotnom stupnju nepoznavanja što se zbiva. Do, recimo, dvadeset i četvrte godine nisam nikad gledao dnevnike na televiziji niti sam čitao novine, niti su ih moji roditelji kupovali. Tako da sam nekad znao doživiti prave blamaže. Sjeam se neke nesreće u u nekom rudniku, još tamo krajem osamdesetih, dok sam iša u srednju školu, o kojoj su baš svi pričali u busu, riječ je bila o tragediji i svi su suosjećali i bili upućeni. Osim mene. Ja nisam ni čuo za to, pa bih bio izvrgnut podsmijehu da moji prijatelji nisu već bili naučeni na moj stupanj medijske lobotomije.
Nebrojeno puta sam ispao vrlo neuk kad su se spominjala imena poznatih političara, sportaša, manifestacija, politike – uopće bilo kakvih događaja o kojima je informiran čovjek koji sluša radio u autu ili samo prolista novine i samo jednim uhom čuje dnevnik iz druge sobe. Moj je ponor bio tako dubok da mi je, tamo negdje sredinom devedesetih, urednica Obrazovnog programa Hrvatskoga radija u kojem sam radio, zapovijedila da svaki dan izvolim pročitati novine, a ne da više sramotim struku.
Pa sam ih počeo čitati - i bilo je zabavno. Kad ih čitaš svaki dan, onda to postaje napeto, kao da čekaš novi nastavak nekog krimića. Skroz si u priči, poistovjećuješ se s likovima i uživljavaš u fabulu. Sad kad razmišljam, shvaćam da se događa slijedeće – počneš živjeti tuđe misli i situacije. To znam jer se sjećam vremena kad nisam imao pojma što se zbiva po novinama, niti sam ikada osjetio ikakve posljedice toga u svom svakodnevnom životu. Ima sam neke svoje prioritete i interese, koji su mi bili istinski zabavni.
A ovako, kad sam se svaki dan izlagao vijestima, one su na mene počele imati emocionalni učinak – novinski naslovi bi me razljutili, razveselili, rastužili….Osjećao bih se pun straha bez ikakvog stvarnog razloga. A ništa korisnoga od svega toga za mene. Ako se i zbivalo išta vrijedno ikakvog pamćenja, zbivalo bi se i bez da sam se ja živcirao zbog toga. O onom nebitnom da i ne pričam.
POVRATAK U PRVOBITNO STANJE
I onda sam se, nakon par godina, opet vratio prvobitno stanje i prestao pratiti vijesti. I opet mi se ništa nije dogodilo. Ponekad mi je bila očigledna besmislenost uvučenosti u vijesti, kad bih u prolazu čuo umirovljenike na ulici kako raspravljaju o tezama koje mi stvarn nisu zvučale autorske, već je bilo lako prepoznati nepogrešiv otisak glavne novisnke teze toga dana. Naravno, sve informacije koje su imali nisu nadilazili ono što je pisalo u vijesti, pa tako niti zaključci nisu bili drugačiji od onih koje su mediji plasirali.
U zadnje vrijeme sam povremeno pratio novine, kako bih iz njih iščitao što Elita slijedeće kuha, a pokazalo se da tamo to dosta jasno piše, samo treba izokrenuti smisao. Ali to je već druga priča.
U kontekstu tih razmišljanja naletio sam na raznim mjestima na prosvijetljujuće podatke o načinima kako su osvaja nečiji um, a posebno mi je zanimljivo bilo ono što je u svom govoru na Svjetskom kongresu profesionalnih hipnotizera održanom u Las Vegasu u Nevadi pričao Dick Sutphen, profesionalni hipnotizer.
Sutphen je osjetio poriv da razotkrije hipnotizerske metode kojima smo izloženi, a koje je on moga prepoznati zbog svog zanimanja. Pri tom nije znao zloupotreba ovih tehnika može zaustaviti jer je teško zakonski spriječiti ono što se često ne može otkriti. A osim toga, i oni koji provode zakone koriste ove tehnike.
No, prvi je korak – upoznaj neprijatelja. Osviještavanje neke situacije ili problema najlakši je način da se ona – skoro trenutno – neutralizira.
Suthpen i sam izrađujem kasete s hipnozom i subliminalima, na nekim svojim seminarima koristi taktiku obraćenja kako bi pomogao sudionicima da postanu neovisni i samodostatni, ali svaki put kad koristi te tehnike pritom naglašava, kao svaki profesionalni hipnotizer, da ih koristi, pa prisutni mogu izabrati hoće li sudjelovati ili ne. Oni također znaju koji će biti željeni rezultat sudjelovanja.
KAKO TO RADE KULTOVI
Za početak, elementarna činjenica o pranju mozga glasi:
U cijeloj ljudskoj povijesti nitko kome je bio ispran mozak nije shvatio ili povjerovao da mu je ispran mozak.
Oni kojima je ispran mozak obično će strastveno braniti svoje manipulatore, tvrdeći da su im jednostavno «pokazali svjetlo» .
Obraćenje je zapravo «lijepa» riječ za pranje mozga. Svako proučavanje pranja mozga treba početi s proučavanjem kršćanske vjerske obnove u Americi osamnaestog stoljeća. Čini se da je Jonathan Edwards slučajno otkrio tehnike tijekom vjerske kampanje 1735. u Northamptonu u Massachusettsu. Izazivajući krivnju i akutnu tjeskobu te povećavajući napetost slomio bi i potpuno pokorio «grešnike» koji su prisustvovali njegovim sastancima obnove.
Tehnički, ono što je Edwards radio bilo je stvaranje uvjeta za «brisanje ploče» u mozgu na način da um prihvati novo programiranje. Problem je bio u tome što je novi unos bio negativan. Govorio bi im: «Ti si grešnik! Suđen ti je pakao!» Kao rezultat toga jedna je osoba počinila samoubojstvo, a druga se pokušala ubiti.
A susjedi suicidalnih obraćenika pričali su da su i oni bili toliko duboko pogođeni da su, iako su pronašli «vječni spas», bili opsjednuti dijaboličnim iskušenjem da okončaju vlastiti život.
Kada neki propovjednik, vođa kulta, manipulator ili autoritativna figura stvori fazu u mozgu koja «briše ploču», njegovi su subjekti širom otvoreni. Novi unosi, u obliku sugestija, mogu zamijeniti njihove ranije ideje. Kako Edwards svoju poruku ne bi učinio pozitivnom sve do kraja obnove, mnogi su prihvaćali negativne sugestije i djelovali, ili htjeli djelovati, u skladu s njima.
Charles J. Finney bio je još jedan kršćanski obnovitelj koji je koristio iste tehnike četiri godine kasnije, na masovnim vjerskim obraćenjima u New Yorku. Iste tehnike i danas koriste kršćanski obnovitelji, kultovi, treninzi ljudskih potencijala, neki poslovni skupovi i oružane snage . Većina propovjednika shvaća ili zna da koriste tehnike pranja mozga. Edwards je jednostavno nabasao na tehniku koja je stvarno djelovala, a drugi su je kopirali.
MOZAK U TRI FAZE
Iako su kršćani vjerojatno bili prvi koji su uspješno formulirali pranje mozga, tehničko objašnjenje trebamo potražiti kod ruskog znanstvenika Pavlova. Početkom 1900-ih njegov rad na životinjama otvorio je vrata za daljnja istraživanja s ljudima. Poslije revolucije u Rusiji Lenjin je ubrzo prepoznao potencijal primjene Pavlovljevog istraživanja za svoje ciljeve.
Pavlov je identificirao tri odvojena i progresivna stanja transmarginalne inhibicije. Prva je ekvivalentna faza u kojoj mozak daje jednaku reakciju na jak kao i na slab podražaj. Druga je paradoksalna faza u kojoj mozak aktivnije reagira na slab negoli na jak podražaj. A treća je ultraparadoksalna faza u kojoj se uvjetovane reakcije i obrasci ponašanja pretvaraju iz pozitivnih u negativne ili iz negativnih u pozitivne.
S napredovanjem kroz svaku od tih faza obraćanje postaje sve djelotvornije i potpunije. Načini da se postigne obraćenje brojni su i raznoliki, ali prvi korak u vjerskom ili političkom pranju mozga obično je rad na emocijama pojedinca ili skupine dok se ne postigne abnormalna razina bijesa, straha, uzbuđenja ili živčane napetosti. Progresivan rezultat tog mentalnog stanja ograničavanje je sposobnosti rasuđivanja i povećana sugestibilnost. Što se duže to stanje može zadržati ili intenzivirati, to je dublje programiranje.
Kada se dosegne katarza, ili prva moždana faza, potpuno mentalno preuzimanje postaje lakše. Postojeće mentalno programiranje može se zamijeniti novim obrascima mišljenja i ponašanja.
Druga psihološka oružja koja se često koriste za modificiranje normalnih funkcija mozga su gladovanje, radikalna prehrana ili prehrana bogata šećerom, tjelesne neugodnosti, regulacija disanja, ponavljanje mantre u meditaciji, otkrivanje zadivljujućih misterija, posebni svjetlosni i zvučni efekti, programirana reakcija na tamjan ili opojne droge.
Prema Suthpenu, hipnoza i taktika obraćenja su dvije bitno različite stvari te da su tehnike obraćenja daleko moćnije. Međutim, to dvoje se često kombinira i to s upadljivim rezultatima.
VJERSKA HIPNOZA
Svijet je prepun religijskih propovjednika, a obrazac je obično ovakav: na mjestima propovijedi svirati repetitivna glazba dok se ljudi skupljaju. Repetitivan ritam, idealno u rasponu od 45 do 72 otkucaja u minuti (sličan ritmu ljudskog srca), vrlo je hipnotičan pa kod vrlo velikog postotka ljudi može izazvati izmijenjeno stanje svijesti s otvorenim očima. Kada se uđe u alfa stanje osoba je barem 25 puta podložnija sugestiji nego u punoj beta svijesti. Ljudi se podsvjesno sjete svog stanja uma iz prethodnih službi i reagiraju u skladu s posthipnotičkim programiranjem. Na mnogima će biti vidljivi vanjski znakovi transa: opušteno tijelo i blago raširene oči. Često se počnu njihati naprijed-natrag s rukama u zraku dok sjede na svojim stolicama. Potom izlazi pomoćnik, kojiobično govori «kotrljajućim glasom».
To je stil određenog tempa i uzorka koji koriste hipnotizeri kod izazivanja stanja transa. Također ga koriste mnogi odvjetnici, od kojih su neki visoko uvježbani hipnotizeri, kada žele usaditi neku tvrdnju duboko u umove porotnika. Kotrljajući glas može zvučati kao da govornik govori prema taktu metronoma ili može zvučati kao da naglašava svaku riječ monotonim, šablonskim stilom. Riječi će obično izgovarati tempom od 45 do 60 otkucaja po minuti, radi maksimalnog hipnotičkog učinka. Pomoćnik sada započne proces «dizanja napetosti». On izaziva izmijenjeno stanje svijesti i/ili započinje stvarati uzbuđenje i iščekivanje kod publike. Poslije toga možda skupina, recimo, mladih žena može otpjevati pjesmu. Još ako usred pjesme jedna od djevojaka postane «obuzeta duhom» i padne na pod – tim bolje za povećavanje napetost u prostoriji. To je točka gdje se miješaju taktike hipnoze i obraćenja.
Upravo u tom trenutku, kada publika masovno zuri u alfa mentalnom stanju, obično se šalje zdjelica za milodare. U pozadini bi, kotrljajućim glasom u ritmu od 45 otkucaja u minuti, pomoćni propovjednik mogao poticati: «Dajte Bogu… Dajte Bogu… Dajte Bogu…» A publika doista daje. Bog možda neće dobiti novac, ali njegov već imućan predstavnik hoće. Nakon toga izlazi propovjednik koji govori o «vragu», «odlasku u pakao», ili predstojećem Armagedonu.
Na većini obnoviteljskih okupljanja poslije strahom ispunjene propovijedi obično slijede «svjedočenja». Ljudi iz publike dolaze na podij i iznose svoje priče. «Bio sam bogalj, a sada mogu hodati!» «Imao sam artritis, a sad je nestao!» To je psihološko manipuliranje koje djeluje. Nakon što čuje brojne povijesti slučajeva čudesnih ozdravljenja prosječan čovjek u publici s manjim problemom bit će siguran da može ozdraviti. Prostorija je nabijena strahom, krivnjom, intenzivnim uzbuđenjem i očekivanjima. Sada one koji žele biti iscijeljeni često postroje u red na rubovima prostorije ili im kažu da dođu naprijed. Propovjednik ih može čvrsto hvatati za glavu i vikati: «Ozdravi!» To oslobađa psihičku energiju i kod mnogih dovodi do katarze. Katarza je čišćenje potiskivanih emocija. Pojedinci mogu plakati, padati na pod ili čak dobivati spazme. Ukoliko se izazove katarza imaju izgleda da budu iscijeljeni. U katarzi (jednoj od tri ranije spomenute faze mozga), «ploča» u mozgu privremeno se briše i prihvaća se nova sugestija.
Za neke to ozdravljenje može biti trajno. Kod mnogih će trajati od četiri dana do jednog tjedna što je slučajno upravo onoliko koliko obično traje hipnotička sugestija dana subjektu koji mjesečari. Čak ako ozdravljenje i ne potraje, budu li se vraćali svaki tjedan moć sugestije može kontinuirano premošćivati problem… ili ponekad, nažalost, može maskirati fizički problem što se dugoročno može pokazati kao vrlo štetno za tu osobu. Događaju se i stvarna ozdravljenja, ali to nije predmet ovog teksta.
Hipnotizer Dick Sutphen eksplicitno tvrdi:: ako mislite da možete prisustvovati takvim skupovima bez da to djeluje na vas, vjerojatno ste u krivu.
Savršen je primjer slučaj žene koja je otišla na Haiti uz pomoć Guggenheimove stipendije kako bi proučavala haitski vudu. U svom je izvještaju opisala kako glazba s vremenom izaziva nekontrolirane tjelesne pokrete i izmijenjeno stanje svijesti. Iako je razumjela proces i smatrala da je iznad njega, kad je počela osjećati da je i sama osjetljiva na glazbu pokušala se oduprijeti i otići. Bijes ili otpor gotovo uvijek jamče obraćenje. Nekoliko minuta kasnije obuzela ju je glazba i počela je plesati u transu po kući u kojoj su se okupljali sljedbenici vudua. Glazba i uzbuđenje izazvali su fazu u mozgu i ona se probudila osjećajući se preporođeno.
Kad smo kod šest znakova obraćanja – sastavni dio žestoke vojne obuke jest lomljenje ljudi prije nego ih «ponovno izgradi» kao nove ljude – sjetite se drila američkih marinaca. Na isti način kao što kult slomi svoje ljude i ponovno ih izgradi kao sretne prodavače cvijeća na uglu ulice. Ljudima se praktično ispere mozak.
DEKOGNICIJA
Jednom kad se ostvari početno obraćenje, kultovi, oružane snage i slične skupine ne mogu imati cinizam među svojim članovima. Članovi moraju odgovarati na zapovijedi i raditi kako im se kaže, inače su opasni za organizacijsku kontrolu. To se obično postiže pomoću procesa dekognicije koji uključuje tri koraka.
Prvi korak je smanjenje pozornosti: Kontrolori izazivaju poremećaj rada živčanog sustava, zbog čega postaje teško razlikovati fantaziju od stvarnosti. To se može postići na nekoliko načina.
Jedan je loša prehrana: čokoladni kolači i bezalkoholna pića. Šećer ruši živčani sustav. Suptilnija je «duhovna prehrana» koju koriste mnogi kultovi, kaže Sutphen. Oni jedu samo povrće i voće; bez uzemljenja koje daju žitarice, orasi, sjemenke, mliječni proizvodi, riba i i slično, osobe postaju mentalno «otkačene». Nedovoljan san je još jedan osnovni način za smanjenje pozornosti, posebno kad se kombinira s dugim radom ili intenzivnom tjelesnom aktivnošću. Bombardiranje intenzivnim i jedinstvenim iskustvima postiže isti rezultat.
Drugi korak je programirana konfuzija: Mentalno napadanje dok je pozornost smanjena kao u prvom koraku. To se postiže poplavom novih informacija, predavanjima, grupama za raspravu, susretima ili obrađivanjem jedan-na-jedan, što obično znači da kontrolor bombardira osobu pitanjima. Tijekom te faze dekognicije stvarnost i iluzija često se stapaju i lako se prihvaća poremećena logika.
Treći korak je zaustavljanje misli: Koriste se tehnike kojima se postiže da um postane «ispuhan». To su tehnike za izmijenjena stanja svijesti koje u početku izazivaju smirenost, dajući umu nešto jednostavno čime se može baviti i na to fokusirati svijest. Dugotrajna upotreba izaziva osjećaj ushićenosti i na kraju halucinacije. Rezultat je smanjenje mišljenja i s vremenom, koristi li se dovoljno dugo, prestanak svakog mišljenja i povlačenje od svakoga i svega osim onoga što kontrolori naređuju. Ovladavanje je tada potpuno. Važno je biti svjestan da kad se članovima ili sudionicima naredi da upotrijebe tehnike «zaustavljanja misli», kaže im se da će od toga imati koristi: postat će «bolji vojnici» ili će «naći prosvjetljenje».
Tri su osnovne tehnike koje se koriste za zaustavljanje misli. Prva je stupanje: ritam doslovno stvara samohipnozu i time drastično povećava podložnost sugestiji.
Druga tehnika za zaustavljanje misli je meditacija. Provodi li se dnevno sat do sat i pol u meditaciji, velika je vjerojatnost da se nakon nekoliko tjedana osoba neće vratiti u puno beta stanje svijesti, tvrdi hipnotizer Dick Sutphen. Osoba će ostati u stalnom alfa stanju sve dok bude nastavila meditirati. Ne tvrdi da je to loše, ako to osoba radi sama, tada može biti vrlo blagotvorno. Ali činjenica je da se postiže to da mozak bude prazan.
Treća tehnika zaustavljanja misli je jednolično pjevanje i često jednolično pjevanje u meditaciji. Sve tri tehnike zaustavljanja stvaraju izmijenjeno stanje svijesti.
To može biti vrlo dobro ako osoba kontrolira proces, jer tada također kontrolira i unos. Samohipnoza je vrlo blagotvorna. Ali osoba je osjetljivija na sugestiju.
TEHNIKE UVJERAVANJA
Uvjeravanje tehnički nije pranje mozga nego manipuliranje ljudskim umom od strane druge osobe, bez da je izmanipulirana strana bila svjesna što je uzrokovalo njenu promjenu mišljenja.
Danas postoji nekoliko tisuća tehnika, ali osnova uvjeravanja uvijek je pristupiti našoj desnoj polovici mozga. Lijeva strana našeg mozga analitička je i racionalna. Desna je strana kreativna i maštovita. To je previše pojednostavljeno, ali dovoljno za objašnjenje. Ideja je skrenuti pažnju lijevog mozga i držati ga zauzetim. Idealno je kada osoba koja uvjerava izazove izmijenjeno stanje svijesti s otvorenim očima, kada iz beta svijesti pređete u alfu; to se može mjeriti na uređaju za EEG.
Evo primjera skretanja pozornosti lijeve polovine. Političari koriste te moćne tehnike cijelo vrijeme, odvjetnici koriste mnoge varijacije koje zovu «stezanje omče». Recimo, političar koji drži govor najprije on može stvoriti ono što se zove «potvrdni niz». To su izjave koje kod slušatelja izazivaju slaganje, oni čak mogu i nesvjesno kimati glavom u znak odobravanja.
Zatim dolaze očiglednosti. To su obično činjenice o kojima se može raspravljati ali, nakon što je političar naveo svoju publiku na slaganje, izgledi su na političarevoj strani da publika neće zastati kako bi samostalno razmislila pa će se i dalje slagati.
Posljednja dolazi sugestija. To je ono što političar želi da radimo i, budući da sme se cijelo vrijeme slagali, može nas se nagovoriti da prihvatimo sugestiju. Evo primjera u kojem su prve tri rečenice «potvrdni niz», sljedeće tri očiglednosti, a posljednja je sugestija.
«Dame i gospodo: jeste li bijesni zbog visokih cijena hrane? Jeste li umorni od astronomskih cijena benzina? Je li vam dosta neobuzdane inflacije? Pa, poznato vam je da je Druga stranka dopustila prošlogodišnju inflaciju od 18%; znate da je kriminal na nacionalnoj razini porastao za 50% u zadnjih 12 mjeseci, i znate da vaša plaća jedva da pokriva vaše troškove. Pa, rješenje za ta pitanja je da izaberete mene u sabor.»
Također treba paziti na ono što se naziva uklopljene naredbe. Primjerice, na ključnu riječ govornik će napraviti gestu svojom lijevom rukom, za koju su istraživanja pokazala da lakše pristupa vašem desnom mozgu. Današnje medijski orijentirane političare i vješte govornike često trenira cijeli novi soj stručnjaka koji koriste sve trikove iz priručnika – nove i stare – kako bi nas izmanipulirali da prihvatimo njihovog kandidata.
Dick Sutphen tvrdi da su koncepti i tehnike neurolingvistike toliko snažno čuvane da je na teži način otkrio da čak i javno govoriti ili pisati o njima rezultira prijetnjama pokretanjem tužbi. Ipak, neurolingvistički trening lako je dostupan svima koji su spremni posvetiti svoje vrijeme i platiti cijenu. To su neke od najsuptilnijih i najmoćnijih manipulacija. Mnogi ljudi iz vlada su, čini se, prošli te tečajeve.
Još jedna tehnika zove se tehnika protkivanja i ideja je govoriti jednu stvar riječima, ali usađivati podsvjesni dojam ili nešto drugo u umove slušatelja i/ili gledatelja.
Primjerice, ako neki komentator govori nešto što zvuči kao činjenična tvrdnja, i naglasi određenu riječ, a posebno ako napravi pravu gestu rukama uz ključne riječi, može ostati podsvjesni dojam nekog suprotnog smisla. To je subliminalni cilj izjave a govornika se ne može ni za što okriviti.
Tehnike uvjeravanja također se često koriste u mnogo manjim razmjerima s jednakom djelotvornošću. Agent osiguravajućeg društva zna da će njegov mamac vjerojatno biti mnogo djelotvorniji ako uspije navesti da osoba vizualizira nešto u svom umu. To je obraćanje desnom mozgu. Na primjer, može zastati u razgovoru, polako pogledati oko sebe po vašoj dnevnoj sobi i reći: «Možete li si samo zamisliti ovaj predivni dom spaljen do temelja?» Naravno da možete! To je jedan od podsvjesnih strahova i, kad nas prisili da ga vizualiziramo, vjerojatnije je da će izmanipulirati potpisivanje police osiguranja.
Hare Krishne, koji operiraju na svakom aerodromu, piše Sutphen, koriste tehnike šoka i konfuzije kako bi omeli lijevi mozak i izravno komunicirali s desnim mozgom. Jednom je, čekajući avion, više od sat vremena promatrao jednoga kako radi. Imao je tehniku da skoro skoči pred nekoga. U početku mu je ton bio glasan, a onda bi ga snizio dok bi nagovarao osobu da uzme knjigu i da novac za stvar. Kad su šokirani, ljudi se obično odmah povuku. U ovom slučaju šokirala ih je čudna pojava, iznenadna materijalizacija i povišen ton sljedbenika Hare Krishne. Drugim riječima, ljudi su ulazili u alfa stanje zbog sigurnosti jer se nisu htjeli suočiti sa stvarnošću pred sobom. U alfi su bili vrlo osjetljivi na sugestiju pa su reagirali na sugestiju da uzmu knjigu. Istog trenutka kad bi uzeli knjigu osjetili bi krivnju i reagirali na drugu sugestiju: da daju novac.
Svi smo uvjetovani da ako nam netko nešto da, moramo i mi njima nešto dati zauzvrat; u ovom slučaju, to je bio novac. Gledajući tog mahera bio je dovoljno blizu da primijetim kako su mnogi od ljudi koje je zaustavio pokazivali vanjske znakove alfe – oči su im bile raširene.
SUBLIMINALNO PROGRAMIRANJE
Subliminali su skrivene sugestije koje zapaža samo naša podsvijest. To može biti zvučna poruka skrivena iza glazbe, ili vizualna, zračnim kistom ubačena u sliku, prikazana na ekranu toliko brzo da ju svjesno ne vidite, ili pametno inkorporirana u sliku ili uzorak.
Najstarija audio subliminalna tehnika koristi glas koji slijedi glasnoću glazbe tako da je subliminale nemoguće otkriti bez parametričkog ekvilajzera. Psihoakustički se sugestije mogu prilagoditi i sintetizirati tako da se projiciraju u istom akordu i frekvenciji kao i glazba, što im daje učinak da su dio glazbe. Kod primjene te tehnike nema načina da se smanje razne frekvencije kako bi se otkrili subliminali. Drugim riječima, iako podsvjesni um čuje sugestije, nije ih moguće otkriti čak ni najsofisticiranijom opremom.
To je lagana tehnika, pa je prepušteno našoj mašti zamisliti koliko je tehnologija postala sofisticirana uz neograničena sredstva koja osiguravaju vlada i marketinška industrija. A što je s propagandom i reklamnim manipulacijama kojima smo svakodnevno izloženi? Jednostavno nema načina da znamo što je iza glazbe koju slušamo. Možda je čak moguće sakriti drugi glas iza glasa koji čujemo.
Postoji serija dr. sc. Wilsona Bryana Keya o subliminalima u oglašavanju i političkim kampanjama koja dobro dokumentira zloupotrebu na mnogim područjima, posebno u tiskanom oglašavanju u novinama, magazinima i na plakatima.
Veliko pitanje u vezi sa subliminalima glasi: djeluju li? Dobre su rezultate pokazali programi kao što su subliminali iza glazbe u robnim kućama. Navodno je jedina poruka zapovijed da se ne krade: jedan lanac robnih kuća s Istočne obale prijavio je smanjenje krađa od 37% u prvih devet mjeseci testiranja.
Članak iz 1984. objavljen u tehničkom biltenu Brain-Mind Bulletin kaže da, prema direktoru Laboratorija za kognitivnu psihofiziologiju pri Sveučilištu u Illinoisu, čak do 99 posto naše spoznajne aktivnosti može biti «nesvjesno». Poduži izvještaj završava izjavom: «Ova otkrića podržavaju upotrebu subliminalnih pristupa kao što su snimljene sugestije za gubitak težine i terapijsku primjenu hipnoze i neurolingvističkog programiranja.»
MASOVNA ZLOUPOTREBA
Dick Sutphen piše kako je osobnoiskusio kako je sjediti u jednom gledalištu u Los Angelesu s više od deset tisuća ljudi koji su se bili okupili kako bi čuli jednu današnju karizmatičnu figuru. Dvadeset minuta nakon što je ušao u gledalište postao je svjestan da ulazi i izlazi iz izmijenjenog stanja svijesti. Oni koji su bili sa njim doživjeli su istu stvar. Budući da je to bio njihov posao bili su svjesni što se događa, ali ljudi oko njih nisu. Pažljivije promatrajući vidjeli su da je ono što je izgledalo poput spontanih izlaganja bilo, u stvari, vješto manipuliranje. Jedino po čemu je mogao zaključiti da se izaziva stanje budnog transa bilo je to što se u prostoriju puštala vibracija od 6 do 7 ciklusa u sekundi iza zvuka klimatizacijskih uređaja. Ta konkretna vibracija izaziva alfu, što čini publiku posebno osjetljivom. Deset do 25 posto stanovništva sposobno je za mjesečarsku razinu izmijenjenih stanja svijesti; kod tih ljudi sugestije govornika, ako nisu prijeteće, mogle bi potencijalno biti prihvaćene kao «naredbe».
ENF
akođer postoje nečujni ENF valovi (ekstremno niske frekvencije). Oni su elektromagnetske prirode. Jedna od glavnih primjena ENF-a je komunikacija s podmornicama. Ugledni istraživač dr. Andrija Puharich je u pokušaju da upozori američke dužnosnike na rusku upotrebu ENF-a postavio eksperiment. Dobrovoljce je spojio žicama tako da se njihovi moždani valovi mogu snimati EEG-om. Bili su izolirani u metalnoj sobi u koju ne može prodrijeti normalan signal.
Puharich je zatim usmjerio ENF valove na dobrovoljce. ENF prolazi ravno kroz Zemlju i, naravno, ravno kroz metalne zidove. Oni unutra nisu mogli znati šalju li se signali ili ne. A Puharich je promatrao reakcije na tehničkoj opremi: 30% ljudi u sobi postali su obuzeti ENF signalima u roku od šest do deset sekundi.
Kada se kaže «obuzeti» misli se na to da je njihovo ponašanje pratilo promjene predviđene za određene vrlo precizne frekvencije. Valovi ispod 6 ciklusa uzrokovali su da subjekti postanu snažno emocionalno uznemireni, a narušavali su čak i tjelesne funkcije. Pri 8,2 ciklusa osjećali su se euforično, uzvišeno, kao da su bili u majstorskoj meditaciji koja se uči tijekom više godina. Ciklusi od 11 do 11,3 izazivali su valove potištene agitacije koja je vodila do buntovnog ponašanja.
NEUROFON
Dr. Patricka Flanagana početkom 1960-ih, dok je bio tinejdžer, magazin Life uvrstio je među najveće znanstvenike svijeta. Jedan od njegovih brojnih izuma je neurofon – elektronički instrument koji može uspješno programirati sugestije izravno kroz kontakt s kožom. Kad je pokušao patentirati svoj uređaj vlada je zahtijevala da dokaže da funkcionira. Kad je to učinio, Agencija za nacionalnu sigurnost zaplijenila je neurofon. Flanaganu su trebale dvije godine pravne bitke da dobije natrag svoj izum.
Kod korištenja tog uređaja ništa se ne čuje ni ne vidi; primjenjuje se na koži, za koju Flanagan tvrdi da je izvor posebnih osjetila. Koža sadrži više senzora za toplinu, dodir, bol, vibracije i električna polja od bilo kojeg drugog dijela ljudske anatomije.
TELEVIZIJA
Što se više, kroz današnja napredna tehnološka istraživanja, saznaje o tome kako ljudska bića funkcioniraju, više se uči kontrolirati ljudska bića. Medij za ovladavanje je već prisutan - televizori u našoj dnevnoj i spavaćoj sobi čine mnogo više od toga da nas zabavljaju.
Kad se uđe u izmijenjeno stanje, prebacuje se u desni mozak, što pak dovodi do unutarnjeg oslobađanja opijata samog tijela: enkefalina i beta-endorfina, kemijskih tvari gotovo identičnih opijumu. Drugim riječima, to stvara dobar osjećaj, želite se vratiti po još. Nedavni testovi istraživača Herberta Krugmana pokazali su da je, dok su osobe gledale televiziju, aktivnost desnog mozga prevladavala nad aktivnošću lijevog mozga u odnosu od dva naprama jedan. Jednostavnije rečeno, gledatelji su bili u izmijenjenom stanju, u transu, veći dio vremena. Dobivali su svoj «fiks» beta-endorfina.
Kako bi mjerio raspon pažnje psihofiziolog Thomas Mulholland iz bolnice Veterans Hospital u Bedfordu (Massachusetts) priključio je mlade gledatelje na EEG uređaj koji je bio spojen tako da isključi televizor svaki put kad bi mozgovi djece stvarali pretežno alfa valove. Iako su djeci govorili da se koncentriraju, svega ih je nekoliko moglo držati televizor upaljenim duže od 30 sekundi!
Većina gledatelja već je hipnotizirana. Produbiti trans je lako. Jedan jednostavan način je staviti jednu praznu, crnu sliku na svake 32 slike u filmu koji se prikazuje. To stvara ritam od 45 otkucaja u minuti koji zapaža samo podsvjesni um, što je idealan ritam za izazivanje duboke hipnoze. Reklame ili sugestije prikazane nakon takve emisije koja izaziva alfa stanje imaju mnogo veću vjerojatnost da će ih gledatelj prihvatiti. Visok postotak gledatelja koji imaju sposobnost mjesečarske dubine lako bi mogao prihvatiti te sugestije kao naredbe – sve dok te naredbe ne traže od gledatelja da učini nešto što je u suprotnosti s njegovim moralom, religijom ili samoodržanjem.
Medij za ovladavanje je tu, piše Sutphen, jer do dobi od 16 godina djeca provedu 10.000 do 15.000 sati gledajući televiziju – više vremena nego što provedu u školi. U prosječnom domu televizor je upaljen šest sati i 44 minute dnevno, što je povećanje od devet minuta u odnosu na prošlu godinu i trostruko više od prosječnog rasta tijekom 1970-ih.
Očigledno stvari ne idu nabolje. Ubrzano se krećemo prema svijetu alfa razine – vrlo lako moguće prema orvelovskom svijetu 1984. – krotki, staklastih očiju i pokorno slušajući zapovijedi.
Istraživački projekt Jacoba Jacobya, psihologa sa Sveučilišta Purdue, pokazao je da je od 2.700 testiranih ljudi 90% pogrešno razumjelo čak i tako jednostavan materijal kao što su reklame i serija «Barnaby Jones». Samo nekoliko minuta nakon gledanja tipičan gledatelj pogrešno bi odgovorio na 23 do 36 posto pitanja o onome što je odgledao. Naravno da je tako: ulazili su i izlazili iz transa. Uđete li u duboki trans, mora vam se narediti da zapamtite – inače automatski zaboravljate.
Kad bolje razmislim – odoh ja čitati novine! Very Happy
http://blog.vecernji.hr/misak/2010/04/19/ispiranje-mozga/
 Nazad na vrh »
bbrozo12
Napredni tragalac


Pridružio: 17 Jun 2010
Poruke: 424

 Poruka Poslao: 16 Okt, 2010 20:55 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Znači, da bi se hipnoza mogla primjeniti i obrnuto. Kad bismo samo znali kako se radi. Svaki put bismo imali obranu od neugodnih ljudi. Lagano bi ih hipnotizirali kad nas napadnu, a oni čak to ne bi ni znali. Jednostavno bi odj...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Almsivi
Majstor


Pridružio: 30 Jan 2008
Poruke: 1135
Lokacija: Fizicki svet

 Poruka Poslao: 16 Okt, 2010 22:28 pm    Naslov: Re: Ispiranje mozga
Odgovoriti sa citatom

Cool

Ima istine u ovim textovima. BGD uhvatila si se malo zesce materije? Smile
_________________
.. Bitno joj je da sada, u ovom trenutku, ume da prepozna sebe na mapi svemira. ..
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Yahoo Messenger MSN Messenger
kosmička_beba
Mistik


Pridružio: 11 Okt 2010
Poruke: 1386

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 01:50 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

bbrozo12
Odgovor na tvoje pitanje:
zašto bi nas uopšte interesovalo hipnotisati nekog drugog?
Kako bi bilo hipnotisati samoga sebe?
Koliko nas je današnje globalno društveno uređenje onesposobilo da verujemo sebi samima?
Toliko se vrlo jasnih uputstava do dana današnjeg moglo pronaći kako unaprediti sopstveni život?
Sve se svodi na sopstvenu kultivaciju.Naše oči uprte su ka spolja, a trebalo bi ka unutra.
Pročitah tonu tekstova na temu teorije zavere,pri tome svemu jedini opšti zaključak koji može da se izvede jeste da čoveku treba biti POTPUNO SVEJEDNO ko stoji iza takvih manipulativnih AKATA , prosto ono što treba da se zapita jeste:
kakvu igru u životu ću da prihvatim
a) živim duhovan život i moje vrednovanje je u tom smeru i prihvatam ono što taj put donosi , ne lažem sebe i ne lažem druge da je na tom putu manipulacija ljudima i činjenicama moguća-kada nije;
b)živim materijalan život i moje vrednovanje je u tom smeru i prihvatam ono što taj put donosi, a to je da ću biti izmanipulisan i da ću manipulisati činjenicama i ljudima.

Između ne postoji.Materijalizacija se događa u slučaju b); a pronalaženje radosti življenja i osluškivanje i praćenje finih sinhonizacija sopstvene kreativnosti sa voljom SVEGA ŠTO POSTOJI-onda kada je sve što se događa u sada pod utiskom čuđenja i čudesa jeste pod slučajem a).

Razlika između a) i b) je , što si u slučaju a) deo jednog mnogo višeg plana,dok si u slučaju b) smrtnik koga više sfere kontinuirano zovu da im se pridružiš-tada više nema manipulacije .

Živa istina.Srećom po mene moj šift od b) do a) trajao je veoma kratko.
Ne postoji neko ko nije u nekom od ova dva slučaja, jer postoje i oni kojima je mrsko i suviše su lenji da priznaju da su konce kojima treba da upravljaju sopstvenim životom predali u tuđe ruke svesno i spremno.

Ko god da se krio iza teorija zavere , pa čak i zlonamerni vanzemaljci iz ćetvrte dimenzije o kojima je i Kastaneda pričao, čovečanstvo je dobilo dovoljno poziva da se ULJUDI.Po mom mišljenju mi smo ljudi u iščuđavanju negde skrenuli sa glavne staze, preterali u zatrpavanju materijalnim čudima i moći koju pridodajemo jednoj običnoj reči.
Zbog reči se danas i uništava, da ne kažem ubija.Jedan sretan pomak u danu ,pomera celu nedelju dana, vreme je potpuno nevažno u našem krajnjem cilju.Ono što je danas Leptirov lepet krilima, sutra je uragan.Nemojmo biti nestrpljivi i nasrtljivi.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
bbrozo12
Napredni tragalac


Pridružio: 17 Jun 2010
Poruke: 424

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 03:37 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

To ti je slično Nemu u Matrixu. Mogao je vjerovati da ne može učiniti ništa ili je mogao početi vjerovati da može učiniti sve i da je moć u njemu. Plejađani su rekli : Moć je u emocijama. Mislili su u pozitivnim emocijama? Iskopat ćemo mi to.
Sve se čini kao bajka, ali ja volim bajke. Pa znaš onu bajku: u čovjeku je aktivirano 2 lanca DNK, a moglo bi biti 12 lanaca DNK. Čovjek koristi 8% mozga. A zašto mu je Bog onda dao onih 92%? Kažu znanstvenici: to je samo smeće. Ali mi smo odlučili da im ne vjerujemo.
Otkrila sam, naprimjer: ako patiš od nesanice... kad legneš, nemoj sklopiti oči, nego ih širom otvori. Ubrzo ćeš zaspati. To je slično samohipnozi.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 03:42 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
KOSMIČKA BEBO,
želim ti srdačnu dobrodošlicu na Objave !


_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
bbrozo12
Napredni tragalac


Pridružio: 17 Jun 2010
Poruke: 424

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 06:40 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Emocije i misli, 101. put
Ako ujutro ustanem prij svih, sjednem, oči nisu sklopljene, u tišini, miru i samoći (bez Interneta, tv, radija) i razmišljam, kontempliram o životu, smislu, planovima, mukama. Puštam svoje emocije, slobodno osjećam patnju, bol, muku, veselje, smijeh....
Mislim da moja Viša svijest želi doći do mene, ali ne može od buke koja me okružuje, a u tom jutarnjem trenutku kad se čuje samo lupkanje kiše i sata pokraj mene... U tom jutarnjem trenutku moja Viša svijest može okrenuti moje misli u pravom smjeru i onda moje misli mogu pokrenuti prave stvari.
Što mislite kolika je naša kolektivna svijest? Kad jedna velika zvijezda \"slučajno\" pokaže svoje gaćice na tv ili u novinama, onda zvijezde i zvjezdice širom svijeta pokazuju \"slučajno\" svoje gaćice u raznim bojama (crvenim, bijelim, crnim) na tv i u novinama. Very Happy
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
bbrozo12
Napredni tragalac


Pridružio: 17 Jun 2010
Poruke: 424

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 07:23 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Sad će reći neki mačo- men: Pa, pokazuju one koje imaju što pokazati.
-Pa, istina je, slažem se. Ali da sam ja lijepa bar upol kao one smislila bi nešto pametnije.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kosmička_beba
Mistik


Pridružio: 11 Okt 2010
Poruke: 1386

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 12:10 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Tja, lepota je u očima posmatrača.
Svako čini izbore u životu.
I ja sam.Moj je izbor bio-godinu dana bez posla.
Sve se to vrati u životu.Ako živiš od svog fizičkog izgleda,
sve su verovatnoće da ćeš puno novaca koji si zaradio da
trošiš opet ponovo na njega.
Što se tiče tih dama, njih mi je iskreno žao,
daleko od toga da prema njima treba osećati zavist,jer i time
se one hrane, a ne činiš im nikakvu uslugu osudom.
Od osude one žive, to im je opredeljenje u životu.
Zavoleti ih svim srcem bilo bi strašno za njih.


Vesna - HVALA VELIKO ZA DOBRODOŠLICU,
bolje vas našla Srce si!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
BelaGalaktickaDamo
Gost

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 12:31 pm    Naslov: Re: Ispiranje mozga
Odgovoriti sa citatom

[quote=\"Almsivi\"]Cool

Ima istine u ovim textovima. BGD uhvatila si se malo zesce materije? Smile[/quote]
Ma jok to ti keksitj za mene Cool
 Nazad na vrh »
bbrozo12
Napredni tragalac


Pridružio: 17 Jun 2010
Poruke: 424

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 12:51 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Robin S. Sharma: Otkrijte svoju sudbinu uz redovnika koji je prodao svoj ferrari
\"Svako jutro sam rano ustajao i provodio mnogo vremena u tihom razmišljanju, ponirući u sebe dublje nego ikad prije. Detaljno sam osvijestio mnoge uzorke koje sam ponavljao tijekom godina, načine razmišljanja, osjećanja i ponašanja koje nisam mogao prepoznati prije susreta s Julianom. Svjesnost doista prethodi novim izborima. Kako uopće mogu izabrati novo životno usmjerenje ako nisam svjestan što trebam poboljšati? A moji novi izbori su doista doveli do promjene. Uvidio sam koliko si često proturječim i ograničavam svoj život. Promotrio sam svoje ponašanje i po prvi put u životu ozbiljno istražio njegove uzroke. Jako je uzbudljivo upoznavati sebe. Također sam osjetio i malo sjete jer sam uočio koliko puta sam se iznevjerio.\"
\"Osjeti svoje osjećaje. Neki ljudi će ti reći da u teškim vremenima trebaš \"samo misliti pozitivno\". Takav savjet ne pomaže. Slažem se da ne možeš voziti automobil prema naprijed ako buljiš u ogledalo i da nije zdravo živjeti u prošlosti, ali ne smiješ prebrzo preoblikovati negativan događaj u pozitivan. Zbog toga ćeš se uhvatiti u poricanje. Do kraja osjeti bol, bijes ili tugu koji se prirodno pojavljuju. Dobro je osjećati ih. Ustvari to je zdravo. Kad ih u potpunosti proživiš, onda ćeš ih otpustiti. Samo se nemoj zaglaviti u njima. Prava tajna je u postizanju ravnoteže. Iskusi osjećaje koji se pojavljuju jer te tako oni neće progutati i gnojiti se u tebi. Istodobno pomoću moći razuma shvati da u svakom zlu ima nešto dobra. Tu nema previše mudrosti i trebaš učiniti što ti osjećaš da je najbolje.\"
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
rale
Mistik


Pridružio: 09 Nov 2008
Poruke: 1283

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 13:43 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Згодан потпис БГД

Занимљиво је како се та иста глупост огледа у другима,па друге види као глупе.
_________________
једном се живи, али вечно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kosmička_beba
Mistik


Pridružio: 11 Okt 2010
Poruke: 1386

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 14:20 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

\'\'Kada neki propovjednik, vođa kulta, manipulator ili autoritativna figura stvori fazu u mozgu koja «briše ploču», njegovi su subjekti širom otvoreni. Novi unosi, u obliku sugestija, mogu zamijeniti njihove ranije ideje. Kako Edwards svoju poruku ne bi učinio pozitivnom sve do kraja obnove, mnogi su prihvaćali negativne sugestije i djelovali, ili htjeli djelovati, u skladu s njima.\'\'

Da, tako su pokušali i samnom.
Šta me je spasilo???

Eeee, to je moja nepokolebljiva potreba i moje srčano buntovno biće.

Oduvek sam bila buntovnik, i kad god je neko pomislio da me je pridobio,
moje srce bi me zavrtelo u nekom drugom pravcu, u pravcu u kome učenik
treba da nadiđe učitelja.
Volela sam one od kojih su drugi okretali glavu,
okretala glavu od onih koji su primali svu pažnju ovoga sveta,
išla sam tamo kuda mi je srce govorilo.
Prolazila sam razne faze .
Bilo je onih koji su u mom buntovništvu pomislili da je moguće usaditi tamnu stranu,
o kako su se grdno prevarili.
Nije buntovništvo pravo ako ga opravdaš i opereš u CILJU.
Ko god vam kaže da postoji krajnji cilj u kome vi treba da dočekate zaslugu,
zavrtite svoje srce - da li bi ste mogli da se okrenete i ostavite one koji po nečijem
merilu ne zaslužuju???
Podela na svetlost i tamu najveći je generator fizičke egzistencije.
Onda kada vas stave u stanje \'\'brisanja ploče\'\', razmislite koju ćete ideju materijalizovati.
To je ono što postoji u svakom od nas,nulta tačka.
Borba svetla i tame u nama centralno je bojište u UNIVERZUMU.
A borba se vodi upravo oko ljudskih misli koje su vrlo sposobne da materijalizuju.
To je polje na kome se vodi bitka.U stanju nulte tačke-ona misao koja se usađuje -ta se misao manifestuje.Upamtite- ako u tom trenutku smatrate da postoje određena bića sa određenim osobenostima -verujte vi ćete ih manifestovati.
To je tajna nad tajnama,jer to je ono što se krije i ono što je mnogima bilo od koristi da se sakrije.Prodor u ljudski um mnogima je važan, jer na taj način dobijaju energiju materijalizacije.Što više neukih i slepih koje je lako zavesti-bio je nečiji cilj.Kada je Mesija sišao - rekao je činićete čuda veća od mojih.Pa onda deco-simbolizam spiranja naših grehova nije bio samo simbolizam, kroz jednog čoveka aktivirale su se nulte tačke,brisanje ploče, a ostalo je istorija.Oproštaj nije samo simbolizam, oproštaj leži u nultoj tački, oproštaj jedini može prirodno da otključa nultu tačku.Iz nje se menja i prošlost i budućnost u sada.Oproštaj nije privilegija slabih već jakih.Ko dobija bitku nije svršen čin.Vera je vrlo velelepna reč-sve ostale su surogati koji nekom ili nečemu KORISTE.
Odgovor je u vama, svi ostali koji vam govore drugačije su oni koji koriste vaše
mišljenje da ste nemoćni.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
BelaGalaktickaDamo
Gost

 Poruka Poslao: 17 Okt, 2010 14:29 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       [quote=\"rale\"]Згодан потпис БГД

Занимљиво је како се та иста глупост огледа у другима,па друге види као глупе.[/quote]
rale zanimljivo je da ti ponovo zena nije donela dorucak u krevet Wink
 Nazad na vrh »
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » OBJAVLJIVANJE SE NASTAVLJA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeci
Strana 1 od 8

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka VAŠE KRITIKE 42 adminfob 36652 01 Maj, 2011 08:43 am
Nosferatu Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka VAŠE SUGESTIJE 105 adminfob 97031 26 Mar, 2011 01:56 am
Jazz08 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Suština vašeg sadašnjeg duhovnog stava, ubeđenja ? 22 plavizrak 32316 08 Nov, 2010 09:22 am
rale Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Interval ne-vremena 4 adminfob 43698 03 Jun, 2010 23:13 pm
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka FONTANA MLADOSTI - Tibetanske vežbe za podmlađivanje 19 adminfob 36307 25 Maj, 2010 09:17 am
filip Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka TRAGANJE ZA ISTINOM 32 plavizrak 32289 07 Sep, 2009 04:30 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tvorac i zemlja 2 adminfob 43978 11 Maj, 2008 23:06 pm
Vesna Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom