Bazna,eterična ulja,macerati i tinkture
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » LJEKOVITO BILJE, KRISTALI, ULJA...
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
5.elementPridružio: 06 Feb 2009
Poruke: 1613
Lokacija: Zagreb

 Poruka Poslao: 06 Nov, 2010 11:27 am    Naslov: Bazna,eterična ulja,macerati i tinkture
Odgovoriti sa citatom

Biljna bazna ulja

Biljna ulja su po svojem sastavu esteri raznih masnih kiselina, od kojih su neke neophodne našem organizmu. Osim u prehrani i kao ljekovite tvari, koristimo ih u kozmetičke svrhe.

Biljna ulja njeguju i hrane kožu, te nam služe kao nositelji eteričnih ulja. Za biljna ulja koja koristimo u njezi kože (a pogotovo u prehrani!) bitno je da su nerafinirana i hladno prešana, kako bi sačuvala sve svoje vrijedne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitin, flavonoide i arome.

U posljednje vrijeme su pravi hit među poklonicima prirodne kozmetike i prirodnog liječenja biljna ulja sjemenki dobivena CO2 ekstrakcijom. Takva ulja sadrže visok udio esencijalnih masnih kiselina, među kojima se nađe i nekih iznimno rijetkih, poput stearidonske masne kiseline, a česte su i neobične kombinacije masnih kiselina. Kod CO2 ekstrakcije uopće ne dolazi do zagrijavanja biljnog materijala (dok se hladnim prešanjem ipak zagrijava do cca 65 ° C), tako da ne dolazi do oštećenja nezasićenih masnih kiselina.
Bazna ulja čine veči postotak mješavina.

Eterična ulja

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu veoma brzo ulaze u organizam. Da bismo smanjili brzinu ulaska, eterična ulja na kožu nanosimo razrijeđena u biljnim uljima. Time postižemo nekoliko ciljeva: smanjujemo eventualna oštečenja kože do kojih može doći zbog nanošenja čistog eteričnog ulja na istu, spriječavamo nagli ulazak eteričnog ulja u organizam (neka ulja sadrže toksične sastavnice, i zbog naglog ulaska u organizam mogu izazvati neugodne nuspojave). Također, sporija apsorpcija omogućava duže prisustvo terapijskih sastavnica u krvi, ili na ciljanom tkivu. Stoga, eterična ulja se gotovo nikada ne nanose nerazrijeđena na kožu!

U kozmetičke svrhe, eterična ulja se uobičajeno nanose u koncentracijama od 0,5% (njega kože oko očiju) do 3% za njegu lica, te do 10 % za njegu tijela (specifične formulacije protiv celulita, strija i sl.). Moguće su i više koncentracije, no određivanje istih prepustite stručnoj osobi koja dobro poznaje djelovanje eteričnih ulja.

Kako izmjeriti postotak eteričnih ulja u mješavini?

Iako strogo matematički gledano sljedeća računica nije točna, okvirno 1 kap eteričnog ulja na 10 ml baznog ulja znači koncentraciju od 0.5%.

Dakle, 1 ml eteričnog ulja bi bilo cca 20 kapi, s naglaskom na cca, jer to ovisi i o veličini kapalice te viskoznosti eteričnog ulja.

Iz iskustva, rekli bismo da je točnija računica da je 1 ml = cca 20 - 35 kapi.

No, držat ćemo se formule preporučene u većini literature, pa ako želimo izračunati koliko je kapi eteričnog ulja potrebno za željenu koncentraciju, evo malo matematike:

[količina baznog ulja u mL] x [željeni postotak] / 5 = broj kapi
Ako želimo dobiti 2% mješavinu u 30 ml biljnog ulja: 30 x 2 = 60, 60 : 5 = 12 kapi

Postotak neke mješavine se računa prema ovoj formuli:

postotak [%] = 5 x [broj kapi] / [količina baznog ulja u mL]
_________________
..LJudsko srce nikad zadovoljno nije
( Stara narodna )
..I bolje da nije...
( 5.element )
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
5.elementPridružio: 06 Feb 2009
Poruke: 1613
Lokacija: Zagreb

 Poruka Poslao: 06 Nov, 2010 11:39 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Ono što nas prvo privuče eteričnim uljima njihov je miris. To je zato što eterično ulje dotakne naš njušni živac. Čim osjetimo miris, dolazi do promjene na psihičkoj i emotivnoj razini. Neki su nam mirisi ugodni, drugi neugodni i uvijek treba vjerovati vlastitom dojmu. To znači da trebamo izbjegavati korištenje ulja koja su nam nosu neugodna, a koristiti ulja koja nam ugodno mirišu.

Eterična se ulja koriste u kapima, u malim količinama i s oprezom. Gotovo sve biljke imaju eterična ulja i proizvode ih u koncentriranom i sićušnom obliku. Za ljude su blagotvorna i ljekovita upravo zato jer im je kemijska struktura vrlo slična sastavnim dijelovima ljudske stanice. Lijekovi dobiveni u laboratorijima liječe posljedicu poremećaja – bolest, prirodnim lijekovima djelujemo na uzrok bolesti.

Kad koristimo eterična ulja treba oprezno promatrati njihovo djelovanje na naš organizam i biti strpljiv. Ako se primjerice odlučimo na korištenje eteričnog ulja da bismo riješili neki problem s kožom, ne možemo očekivati da će eterično ulje za tjedan dana riješiti problem koji je nastajao našim lošim postupanjem prema koži godinama. Ako smo primjerice pretjerivali s deterdžentima i antibakterijskim sapunima i potpuno oštetili naš vanjski zaštitni sloj kože, potrebno je neko vrijeme da se na površini kože obnovi prirodni sloj zdravih bakterija i tek će nam se tada pokazati korisno djelovanje eteričnih ulja.

Česta predrasuda o eteričnim uljima jest da blagotvorno utječu samo na kožu. Ne treba smetnuti s uma kako sve što nanesemo na kožu ulazi u naš krvotok. To znači da eteričnim uljima možemo liječiti i našu unutrašnjost, ne samo kožu – vanjski omotač našeg organizma. Druga velika predrasuda je da će nam ulja zamastiti kožu i da nisu namijenjena masnoj koži. Po defniciji, eterična su ulja nemasni hlapljivi produkti biljaka. Eterična se ulja dobivaju destilacijom od raznih dijelova biljaka. Biljkama njihova eterična ulja služe da bi rasle, oplođivale se, mamile insekte za oprašivanje, kako bi same sebe zaliječile nakon ozljede i kako ne bi dehidrirale pri velikim vrućinama.

Eterična ulja možemo primjenjivati masažom, pod kompresom, pri kupkama i inhalacijama.

Bazna ulja služe nam kao nosioc eteričnim uljima i omogućuju lakše nanošenje i masažu. Dobivaju se iz sjemenki ili orašastih plodova hladnim tiještenjem ili raznim postupcima ekstrakcije korištenjem otapala i visoke temperature. Najčešća i našem području najdostupnija bazna ulja su bademovo, suncokretovo, lješnjakovo, jojobino, avokadovo, noćurkovo, sojino, laneno. Postoje samo dva eterična ulja koja na kožu smijemo nanositi izravno, dakle, bez da smo ih pomiješali s baznim uljima: eterično ulje čajevca i lavandina.

Postoji još jedna skupina baznih ulja koja se dobivaju namakanjem biljnog materijala u baznom ulju, drže na suncu oko mjesec dana i tek onda koriste kao ljekovita. Zovu se macerati. Odlični su primjeri ružmarinovo, nevenovo, mrkvino ili kantarionovo ulje (Pijani tvor već ima kvalitetan zapis o kantarionovom ulju).

Kad u trgovinama priđemo mirisnim bočicama, često nas privuče njihov miris, ali istovremeno odbije cijena. Zbog dragocjenosti ljekovitih kapi i skupog postupka dobivanja, eterična ulja nisu jeftina. Kad se kupuju, uvijek treba čitati deklaracije. Ulja koja koristimo moraju biti 100% prirodna, moraju imati svoj latinski naziv, garanciju proizvođača i ne smiju imati istu cijenu, bez obzira o kojem se eteričnom ulju iz asortimana radi.

Eterično ulje dobiva se destilacijom suhih ili sviježih biljaka. postupak je sličan dobivanju rakije. U kotau se postavi mreža ili postolje koje odvaja biljke od vode, naliješ potrebnu količinu vode u kotao te ubaciš sloj biljaka. potpališ vatru (idealno pomoću plinskog plamenika) te počinje teći emulzija ulja i vode. Pošto je ulje lakše od vode ispliva na vrh i jednostavno se ga skuplja. voda koja ostane naziva se hidrolatom odnosno mirisna voda.


Hidrolati

Hidrolati, često nazivani i cvjetne vodice, nusprodukti su destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Za proizvodnju hidrolata, kao i eteričnih ulja, idealno bi bilo koristiti certificirani organski biljni materijal, bez pesticida i raznih kemikalija, a koji se sastoji od jedne botaničke vrste, te čistu, nezagađenu vodu.

Hidrolati su nestabilni i lako kvarljivi, stoga nemali broj proizvođača u njih dodaje konzervanse ili alkohol kako bi im produžili rok trajanja. Takvi hidrolati nisu primjereni za korištenje u terapeutske svrhe.

Najkvalitetniji hidrolati se stabilizirani tzv. sterilnom filtracijom - odmah nakon destilacije hidrolati se steriliziraju fitracijom kroz filter pora veličine 200 nm, čime se uklanjaju sve spore i bakterije. Nakon filtracije pune se u sterilne boce, i tako se osigurava da do krajnjeg kupca stignu nekontimirani.Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski. Osim u kozmetici, hidrolati se mogu oristiti i u kulinarstvu, ali i u terapeutske svrhe: kao kapi za nos, oči, uši kao i za vaginalna ispiranja. Ovdje naponjemo da se u svrhu korištenja kapi za nos ili vaginalna ispianja hidrlati moraju izotonizirati, a kod kapi za oči obavezno im se mora prilagoditi i pH.

U kozmetici, najjednostavnija upotreba je nanijeti hidrolat na očišćeno lice, nakon čega nanosimo uljnu mješavinu na kožu još vlažnu od hidrolata – na taj način koži smo dali sve ono što bi joj dala i krema – i vodenu i masnu fazu. Prema potrebi, hidrolatima koje koristimo u kozmetici, možemo dodavati različite komponente: vitamine, biljne ekstrakte i sokove, glicerol.

Ružine latice npr. koriste se za dobivanje hidrolata, tj. otopi se latice u vodi te se nekoliko dana pričeka da se dobije hidrolat. Voda naravno mora biti destilirana.
_________________
..LJudsko srce nikad zadovoljno nije
( Stara narodna )
..I bolje da nije...
( 5.element )
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
5.elementPridružio: 06 Feb 2009
Poruke: 1613
Lokacija: Zagreb

 Poruka Poslao: 06 Nov, 2010 12:00 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Šta je maslac?

Ulja, maslaci voskovi (lipidi) su, ovdje, masni proizvodi i spojevi koji se dobiju iz bilja određenim postupcima.

Šta je vosak?

Vosak je lipid koji obrazuje zaštitni sloj na koži, krznu i perju životinja, ili dijelovima biljaka. Najpoznatiji vosak je pčelinji vosak od koga pčele prave saće.

Šta je macerat?

Macerat je sekundarni proizvod koji nastaje zahvaljujući sposobnosti biljnih ulja da otapaju neke materije. Macerat nastaje potapanjem bilja u ulje . Tim postupkom se ekstrahiraju uljno topive komponente iz biljnog materijala - sam postupak maceriranja traje 3-4 tjedna

Šta je hidrolat?

Hidrolat je Cvijetna Vodica - nusprodukt destilacije eteričnih ulja. Hidrolat je zapravo voda koja je bila korištena u procesu destilacije - kao takva iza postupka ostaje zasićena hidrofilnim komponentama eteričnih ulja (obično sadrži oko 0.1% eteričnih ulja).
_________________
..LJudsko srce nikad zadovoljno nije
( Stara narodna )
..I bolje da nije...
( 5.element )
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » LJEKOVITO BILJE, KRISTALI, ULJA...
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka LEK PROTIV RAKA 91 Vesna 79903 06 Apr, 2011 14:37 pm
Mystic_Storm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka VAŠE POHVALE 79 Mladen 55767 07 Jan, 2011 11:12 am
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Interval ne-vremena 4 adminfob 44372 03 Jun, 2010 23:13 pm
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zaboravljena Povest Zemlje 6 adminfob 37443 04 Jan, 2010 23:41 pm
majstor Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ISTINA - to je moj dar za Tebe 18 Vakan Tanka 22629 06 Okt, 2009 05:19 am
MarkoJakšić Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Virdžinijin Pogovor 1 adminfob 10767 22 Jan, 2008 22:49 pm
plavizrak Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ŽENA TELE BELOG BUFALA 1 adminfob 26935 13 Jan, 2008 00:10 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom