ŽENSKI POL - religije, učenja i mudrovanja o njemu
Idi na stranu
1, 2, 3  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » POTRAGA ZA SVEZNANJEM
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 27 Feb, 2009 21:07 pm    Naslov: ŽENSKI POL - religije, učenja i mudrovanja o njemu
Odgovoriti sa citatom

.

ŽENSKI POL
Čitajuci postove i teorije koje su prikazane, došla sam do zaključka da se uglavnom radi o uvidima ka muskom polu ili tacnije, put ka Ocu.

Moji uvidi su uglavnom iz suprotnog pola, pola stvaranja ili Majke. Iz te pozicije se može videti celina i samo postanje.

Mislim da bi bilo interesantno staviti na jedno mesto, šta to religije i razna učenja govore o ženi kao polu, kako se vidi njeno delovanje i mesto.

Mnogo teorija se odnosi na oba pola ali oni u sužtini ne reaguju isto, imaju i razlićit odnos prema životu. Ista tumaćenja ne važe za oba pola.

Molila bih svakoga ko raspolaže ovom vrstom teksta da ga prikači na temu, Da pogledamo, zarad znanja. malo i drugu stranu
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Feb, 2009 04:08 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
Evo čuvenog gnostičkog prehrišćanskog teksta O POREKLU SVETA,
u kom je primarna uloga Ženskog principa (Boginje Majke-Sofije Pistis),
a zatim i Eve.


O POREKLU SVIJETA
(II 97, 24-127, 17)

Uvidjevši da svi, Bogovi i ljudi, kažu da ništa nije postojalo prije Kaosa, ja ću dokazati da griješe, jer ne znaju ništa o poreklu Kaosa i njegovim korijenima. Evo kako ja to tumačim. Ljudima je najlakše reći 98 da je kaos vrsta tame! No, kaos ustvari proizlazi iz sjene, koja se naziva "tamom". A sjena proizlazi iz tvorevine koja postoji od samoga početka. Štoviše, jasno je da je postojala prije kaosa, te da je kaos nastao poslije prve tvorevine.

Pozabavimo se, stoga, činjenicama vezanima uz tvar, te prvom tvorevi¬nom iz koje je proizašao kaos.

Na taj ćemo način doći do istine.

Kada se prirodna struktura besmrtnih bića posve razvila iz beskonačnog, sličnost je proizašla iz Pistis (Vjere); ona se naziva Sofija (Mudrost). Izra¬zila je volju i postala tvorevinom nalik prvobitnoj svjetlosti. Njezina se volja odmah očitovala kao nebesima slična i nezamislivo velika; nalazila se između besmrtnih bića i onih stvari koje su nastale poslije njih, poput [...]; ona (Sofija) djelovala je kao koprena koja dijeli čovječanstvo od stvari koje su gore.

Izvan vječnoga kraljevstva (Eona) istine nema sjene, jer se u njemu nalazi bezgranično svjetlo. No, njegova je vanjština sjena, koja se naziva "tamom". Odatle potječe sila koja vlada tamom. A sile koje su nastale poslije njih nazivaju sjenu "beskonačnim kaosom". On je izvor svih božan¬stava [...] i čitavoga prostora, stoga je sjena nastala poslije prve 99 tvore¬vine. U ponoru se (sjena) pojavila, a potječe iz gore spomenute Pistis.

Sjena je osjetila da postoji nešto moćnije od nje, i u njoj se probudila zavist; a kada je zatrudnjela po vlastitoj volji, iznenada je iznjedrila lju¬bomoru. Od toga dana, princip ljubomore prisutan je u svim vječnim kra-ljevstvima i njihovim svjetovima. Sama je ljubomora tvorevina bez duha. Poput sjene, zaživjela je u golemoj vodenoj tvari. Tada je žuć koja je pote¬kla iz sjene bila bačena u dio kaosa. Od toga dana, vodena tvar postala je vidljiva. A ono što je potonulo u njoj otplovilo je dalje, vidljivo u kaosu. Kao što iz žene koja rodi istekne sva suvišna tekućina, tako se i tvar koja je nastala iz sjene od sjene odvojila. Tvar nije napustila kaos, nego je bila u njemu kao njegov dio.

Kada su se te stvari zbile, Pistis se pojavila iznad tvari kaosa, koja je bila odbačena poput pometnuta fetusa, budući da u njoj nije bilo duha. Jer sav (kaos) bijaše beskonačna tama i voda bez dna. Vidjevši što je proizašlo iz njezine nepotpunosti, Pistis se uznemirila. I pojavio se strašan nemir, sju¬rivši se k njoj u kaos. Ona se okrenula prema njemu i puhnula mu u lice u ponoru koji je ispod 100 nebesa.

Kada je Pistis Sofija poželjela da se stvar koja nije imala duha oblikuje u njoj sličnu i da zavlada nad tvari i svim njezinim silama, prvi se put iz voda pojavio vladar, lavljega lika, dvospolac koji je u sebi posjedovao veliku moć ali nije znao odakle je potekao. Kada ga je Pistis Sofija vidjela kako se pokreće u dubinama, rekla mu je: "Dijete, dođi ovamo," a njegovo je ime “yalda baoth".

Od toga dana, načelo govora prisutno je među bogovima, anđelima i ljudima. Ono što je nastalo kao posljedica govora završili su bogovi, anđeli i ljudi. Što se Jaldabaota tiče, on ne poznaje snagu Pistis: on nije vidio njezino lice, samo je u vodi vidio njezinu sliku koja mu se obratila. Zbog toga glasa on je sebe nazvao "Jaldabaot". No, savršeni ga zovu "Ariel", jer bijaše poput lava. Kada je dobio vlast nad tvari, Pistis Sofija povukla se u svoje svjetlo.

Kada je vladar vidio svoju veličinu - a vidio je samo sebe, ništa drugo, osim vode i tame - zaključio je da samo on postoji. Njegovo [...] bijaše zavr¬šeno govorom: 101 pojavilo se kao duh koji se gibao nad vodama. Kada se taj duh pojavio, vladar je razdvojio vodenu tvar. Ono što je bilo suho, pono¬vno je razdvojio. Od tvari je sebi načinio prebivalište i nazvao ga "nebesima". Od tvari je vladar sebi načinio podnožje i nazvao ga "zemljom".

Nadalje, vladar je imao misao - svojstvenu njegovoj prirodi - te je putem govora stvorio dvospolca. Otvorio je svoja usta i zahukao. Ovaj je otvorio oči, pogledao u svoga oca i rekao mu: "Eee!" Njegov ga otac nazva Eee-a-o (“Jao"). Potom stvori drugoga sina. Zahukao je. Ovaj je otvorio oči i rekao svome ocu: "Eh!" Njegov ga otac nazva "Eloai". Potom stvori i trećega sina. Ovaj je otvorio oči i rekao svome ocu: "Asss!" Njegov ga otac nazva “Astafaj". To su tri očeva sina.

Sedmoro se dvospolaca pojavilo u kaosu. Oni imaju muška i ženska imena. Žensko je ime Pronoia (Razboritost) Sambatas, što je "tjedan".

I njegov se sin zove Yao: njegovo žensko ime je Gospodstvo.
Sabaoth: njegovo žensko ime je Božanstvo.
Adonai: njegovo žensko ime je Kraljevstvo.
Elai: njegovo žensko ime je Ljubomora.
Orai: njegovo žensko ime je Bogatstvo.
I Astafai: njegovo žensko ime 102 je Mudrost (Sofija).

To je sedam sila sedam nebesa kaosa. One su rođene kao dvospolci, prema besmrtnom uzoru koji je postojao prije njih i prema želji Pistis: kako bi slika onoga što je postojalo od početka moglo vladati do kraja.

O učincima tih imena i snazi muških bića saznat ćete u Arhanđeoskoj (Knjizi) proroka Mojsija, a o imenima ženskih bića saznat ćete u prvoj Knjizi Norainoj.

Budući da je posjedovao golemu vlast, prvobitni je otac Jaldabaot govo¬rom stvorio nebo za svakoga od svojih potomaka - stvorio im je lijepa pre¬bivališta - a u svakom nebu stvorio je velike slave, sedam puta najveće. Prijestolja, palače i hramove, te kočije i djevičanske duhove i jednog nevi¬dljivog, kao i njihove slave. Svaki je (potomak) to imao u svom nebu; moćne vojske bogova, gospodara, anđela i arhanđela - beskrajno mnoštvo ¬koji su im služili. O tome podrobno govori prva Pripovijest Oraina.

Iz toga su se neba oni usavršili do šestoga neba, odnosno neba Sofije. Nebo i njegovu zemlju uništio je remetitelj koji je bio ispod njih sviju. Šest se nebesa snažno zatreslo; jer, sile kaosa znale su tko je uništio nebo ispod njih. Kada je Pistis doznala za lom koji je proizašao iz nemira, poslala je svoj dah, svezala ga i bacila dolje u Tartar. Nebo je, zajedno sa svojom 103 zemljom, osnažilo kroz Sofiju, kćer Jaldabaota, onu koja je ispod sviju.

Kada su nebesa osnažila zajedno sa svojim silama i njihovom upravom, prvobitni se otac uzoholio. Slavile su ga sve anđeoske vojske. I svi bogovi i njihovi anđeli blagoslivljahu ga i slaviše. On je u tome uživao i neprestano se trsio, govoreći: "Ne treba mi nitko." Rekao je: "Ja sam Bog, i osim mene nitko ne postoji." Kada je to izgovorio, počinio je grijeh prema svim besmr¬tnim bićima koja su mu odgovorila. I ona mu to uzeše za zlo.

Zloća najvećega vladara ispunila je Pistis gnjevom. Ona bijaše nevi¬dljiva. Ona reče: "Griješiš, Samaele," ("slijepi bože").

"Jedan besmrtan čovjek svjetlosti postojao je prije tebe i on će se pojaviti među tvojim obli¬čjima; on će te zdrobiti poput lončareve gline. A ti ćeš,sići k svojoj majci, ponoru, zajedno s onima koji ti pripadaju. Jer, pri zatiranju tvojih djela, sva nesavršenost koja je postala vidljiva izvan istine bit će uništena i prestat će postojati, kao da je nikada nije bilo."

Izrekavši to, Pistis razotkrije sliku svoje veličine u vodama. Učinivši to, povuče se u svoje svjetlo.

Kada je Sabaot, sin Jaldabaota, čuo glas Pistis, zapjevao joj je u slavu i osudio oca [...] 104 na njezinu riječ; slavio je Pistis jer ih je podučila besmrtnom čovjeku i njegovu svjetlu. Tada Pistis Sofija ispruži svoj prst i izlije na njega svjetlo iz svoga prsta, proklinjući tako njegova oca. Kada je Sabaot bio prosvijetljen, dana mu je golema vlast nad silama kaosa. Od toga dana naziva se "Gospodarem Sila".

Mrzio je svoga oca, tamu, i svoju majku, ponor, te je prezirao svoju sestru, misao prvobitnoga roditelja, koja se gibala nad vodama. Zbog njegova svjetla, svi su mu moćnici kaosa zavidjelii. Kada su se oni uznemirili, sedam je nebesa zaratilo. Kada je Pistis Sofija vidjela rat, poslala je Saba¬othu sedam arhanđela iz svoje svjetlosti. Oni su ga oteli i odveli u sedmo nebo. Stajali su pred njim kao sluge. Poslala mu je još tri arhanđela i uspostavila za nj kraljevstvo da vlada nad svima i da prebiva iznad dvanaest bogova kaosa.

Kada je Sabaoth zauzeo svoje mjesto, kao nagradu za pokajanje, Pistis mu je za ženu dala svoju kćer Zoe (Život) i dodijelila mu veliku moć, te ga je podučila o svemu što postoji na osmom nebu. Kada je stekao vlast, najprije je sebi izgradio palaču. Ona je golema, veličanstvena, sedam puta sjajnija od sviju koje postoje na sedam nebesa.

Ispred 105 svoje palače načinio je prijestolje, koje je bilo golemo a stajalo je na kočiji s četiri lica zvanoj Kerubin. Kerubin ima osam obličja na svakom od četiri ugla, lavlja, teleća, ljudska i orlovska, ukupno šezdeset četiri obličja, a pred njim stoji sedam arhanđela; on je osmi i ima vlast. Postoji ukupno sedamdeset dva obličja. Nadalje, iz te se kočije oblikuje sedamdeset dva boga; oni uzimaju obličja kako bi mogli vladati nad sedam-deset dva jezika kojima govore narodi. Pomoću toga prijestolja on je stvorio druge, zmijolike anđele zvane "Serafini", koji ga neprestano slave. Potom je stvorio anđeoski zbor (ekklesia), nebrojeno mnoštvo, koje je naikovalo zboru na osmom nebu; te prvorođenca zvanog Izrael, čije ime znači "čovjek koji vidi Boga"; te drugo biće, zvano Isus Krist, koje nalikuje spasitelju gore na osmom nebu, i koje sjedi njemu zdesna, na uzvišenom prijestolju. Njemu slijeva, na prijestolju sjedi djevica svetoga duha i slavi ga. Pred njom stoji sedam djevica, [...] s trideset harfi, psaltira 106 i truba, slaveći ga. I sve ga anđeoske vojske slave i blagoslivljaju ga. On sam sjedi na prijestolju od svjetlosti [u] velikom oblaku koji ga prekriva. S njim je u oblaku samo Sofija [kćer] Pistis, koja ga podučava o svim stvarima koje postoje na osmom nebu, kako bi mogle biti stvorene stvari slične njima, a njegova vladavina potrajala do uništenja nebesa kaosa i njihovih sila.

Pistis Sofija odvojila ga je od tame i pozvala ga sebi zdesna, dok je prvo¬bitnoga oca postavila sebi slijeva. Od toga se dana desno naziva pravdom, a lijevo zlom. Iz toga su razloga svi primili kraljevstvo (kosmos) u zajedniš¬tvu pravde i zla, [...] stoji [...] nad stvorenjem [...] sve.

Stoga, kada je prvobitni roditelj kaosa vidio svoga sina Sabaotha i slave u kojoj je prebivao kao najveći od svih vladara kaosa, pozavidio mu je. Obuzet gnjevom, iz svoje je smrti poslao Smrt: on (Smrt) je bio ustanovljen u šestom nebu, [jer] je odatle Sabaoth otet. Tako je postignut broj šestorice vladara kaosa. Budući da je bio dvospolan, Smrt se pomiješao s (vlasti¬tom) prirodom i rodio sedam dvospolnih potomaka. Ovo su imena muških potomaka: Ljubomora, Gnjev, Suze, Uzdisanje, Patnja, Tugovanje, Gorko Plakanje. Ovo su imena ženskih potomaka: Gnjev, Bol, Požuda, Uzdisa-nje, Kletva, Gorčina, Svadljivost. Oni su se međusobno sparili i svaki je od njih rodio sedmoro, te postoji ukupno 107 četrdeset devet dvospolnih demona.

O njihovim imenima i učincima saznat ćete u Knjizi Salomonovoj.

U njihovoj nazočnosti, Zoe, koja je bila sa Sabaothom, stvorila je sedam dobrih dvospolnih sila. Ovo su imena muških sila: Nezavidan, Blago¬slovljen, Radostan, Istinit, Nesebičan, Ljubljeni, Pouzdan. Ovo su imena ženskih sila: Mir, Zadovoljstvo, Radost, Blagoslov, Istina, Ljubav, Vjera (Pistis). Iz njih je poteklo mnogo dobrih i dobrodušnih duhova.

O njihovim utjecajima i učincima saznat ćete u Oblici sudbine neba koje je ispod Dvanaest.

Vidjevši sliku Pistis u vodama, prvobitnog je oca obuzela žalost, osobito kada je čuo njezin glas, poput prvoga glasa koji ga je pozvao neka izađe iz voda. Kada je shvatio da mu je one dale ime, uzdahnuo je. Postidjeo se svoga grijeha. Shvatio je da doista postoji besmrtnik svjetlosti koji je posto¬jao prije njega, i to ga je veoma uznemirilo. Jer, svim bogovima i njihovim anđelima govorio je: "Ja sam Bog. Osim mene nitko ne postoji." Naime, strahovao je da bi ga oni osudili, saznavši za drugoga koji je postojao prije njega. No, nesposoban za razumijevanje, prezreo je osude i postupio nerazborito. Rekao je: "Ako je 108 išta postojalo prije mene, neka se pojavi, kako bismo vidjeli njegovo svjetlo."

I gle! Smjesta je svjetlo izašlo iz osmoga neba i prošlo kroz sva nebesa zemlje. Kada je prvobitni otac vidio ljepotu svjetlosti koja je zračila, zapanj¬io se i postidio. Kada se ta svjetlost pojavila, u njoj se pojavila ljudska slika, izvanredno lijepa. Nitko je nije vidio izuzev prvobitnoga oca i Pronoie koja je bila s njim. Pa ipak, ta se svjetlost ukazala svim silama nebeskim. I njih obuze nemir.

Kada je Pronoia ugledala toga poslanika, zaljubila se u nj. No, on ju je mrzio jer je bila u tami. Željela ga je zagrliti ali nije bila sposobna to učiniti. U nemogućnosti da utaži svoju ljubav, izlila je svoju svjetlost na zemlju. Od tada se taj poslanik naziva "Adam od Svjetlosti", što znači, "svijetao čovjek od krvi". Zemlja se pred njim prostrla, sveti Adaman, što znači "Sveta Zemlja Adamantina". Od tada svi moćnici slave djevičinu krv. Zemlja se pročistila pomoću djevičine krvi. No, što je još značajnije, voda se proči¬stila kroz sliku Pistis Sofije, koja se u vodama ukazala prvobitnom ocu. S pravom se, stoga, kaže: "kroz vode." Budući da sve oživljuje, sveta je voda 109 pročišćava.

Iz te prve krvi nastao je Eros, dvospolac. Njegova je muževnost Himi¬reris, vatra iz svjetlosti. Njegova ženstvenost koja je s njime - duša krvi - je od Pronoine tvari. Kada su ugledali Erosa, svi su se bogovi i njihovi anđeli zaljubili u nj. Pojavljujući se u svakome od njih, zapalio ih je: kao što jedna svjetiljka pali mnoge svjetiljke, dok se njezina svjetlost pritom ne umanjuje. Tako se i Eros proširio svim stvorenim bićima kaosa i nije se umanjio. Kao što se Eros pojavio u sredini, između svjetla i tame, a u sredini, između anđela i ljudi zbilo se tjelesno sjedinjenje Erosovo, tako je iz zemlje procvjetalo prvobitno zadovoljstvo. Žena je slijedila zemlji. Vjenča¬nje je slijedilo ženi. Rođenje je slijedilo vjenčanju. Razrješenje je slijedilo rođenju.

Poslije Erosa, vinova je loza izniknula iz te krvi izlivene na zemlju. Zato se u onima koji od nje piju rađa žudnja za tjelesnim sjedinjenjem. Poslije vinove loze, iz zemlje su izniknula stabla smokve i nara, kao i sve druge vrste drveća, imajući u sebi sjeme iz 110 sjemena moćnika i njihovih anđela.

Tada je Pravda stvorila Raj, neizmjerno lijep i izvan putanja mjeseca i sunca, u Zemlji Bezbrižnosti, na Istoku, među kamenjem. Žudnja obitava među prelijepim, plodovima bremenitim drvećem. A drvo vječnoga života nalazi se, prema volji Božjoj, na sjeveru Raja, kako bi darovalo vječnost dušama čistih, koje će proizaći iz obličja siromaštva na kraju vremena. Boja drveta života je poput boje sunca. Njegove su grane veoma lijepe. Njegovo je lišće poput čempresova. Njegov plod, kada je bijel, nalikuje grozdu. Drvo života visoko je do nebesa. Pokraj njega nalazi se drvo znanja (gnosis), koje posjeduje snagu Boga. Njegova je svjetlost poput mjesečeve, kada je u punom sjaju. Njegovo je lišće poput smokvina. Njegov je plod poput datuljina. To se drvo nalazi na sjeveru Raja, kako bi duše oslobodilo iz demonskih okova, ne bi li se one približile drvetu života i jele od njegova ploda i prezrele moćnike i njihove anđele.
Učinak toga drveta opisan je u Svetoj Knjizi ovim riječima: "Ti si drvo znanja, koje je u Raju, od čijega je ploda jeo prvi čovjek i koje je otvorilo njegov um; on je volio svoju žensku družicu i prezreo 111 ostale, strane slike."

Poslije njega, izniknulo je stablo masline, koje je imalo pročistiti kra¬ljeve i velike svećenike pravednosti koji će se pojaviti na kraju vremena. Stablo masline proizašlo je iz svjetlosti prvoga Adama, zbog pomazanja koje će oni primiti.

Prva duša (psiha) voljela je Erosa koji je bio uza nju, i izlila je svoju krv na nj i na zemlju. Iz te krvi najprije je izniknula ruža, iz zemlje, iz trno¬vita grma, kao izvor radosti zbog svjetlosti koja se imala pojaviti u grmu. Poslije nje, iz zemlje je izniknulo raznoliko cvijeće opojna mirisa, iz svake djevičanske Pronoine kćeri. Kada su one uzljubile Erosa, izlile su svoju krv na nj i na zemlju. Poslije njih, iz zemlje je izniknulo bilje svake vrste, ima¬jući u sebi sjeme moćnika i njihovih anđela. Poslije njih, moćnici su iz voda stvorili sve zvijeri, gmazove i ptice, koji su u sebi nosili sjeme moćnika i njihovih anđela.

No, prije svega toga, kada se pojavio prvoga dana, proboravio je na zemlji otprilike dva dana, ostavivši nižu Pronoiu na nebu. Potom se uzdi¬gnuo u svoju svjetlost. Smjesta je tama zastrla čitav svemir. 112 Kada je to poželjela, Sofija, koja je bila na nižem nebu, primila je vlast od Pistis i oblikovala veličanstvena svijetleća tijela i sve zvijezde. Postavila ih je na nebo kako bi obasjavali zemlju i označavali vrijeme, godišnja doba, godine, mjesece, dane, noći, trenutke... Tako je bio ukrašen čitav nebeski prostor.

Kada je Adam Svjetlosti izrazio želju da uđe u svoju svjetlost - tj. u osmo nebo - nije to mogao učiniti zbog siromaštva koje se pomiješalo s nje¬govom svjetlošću. Stoga je za se stvorio golemo vječno kraljevstvo. U tom vječnom kraljevstvu stvorio je šest vječnih kraljevstava i njihove ukrase, ukupno šest, koji su bili sedam puta bolji od nebesa kaosa i njihovih ukrasa. Sva ta vječna kraljevstva i njihovi ukrasi postoje u beskonačnosti koja se nalazi između osmoga neba i kaosa ispod njega, uključujući svemir koji pripada siromaštvu. Njihov je poredak zapisan u Sedmom svemiru proroka Hieralije.

Prije negoli se Adam Svjetlosti povukao u kaos, moćnici koji su ga vidjeli podsmjehivali su se prvobitnom ocu, jer je lagao kada je rekao: "Ja sam Bog. Nitko ne postoji prije mene." Došli su k njemu i rekli: "Zar to nije bog koji je uništio naše djelo?" On im odgovori: "Da. Ako ne želite da on uništi naše djelo, stvorimo čovjeka od zemlje, prema slici našega tijela i prema slici 113 toga bića, kako bi nam služio i kako bi se, kada vidi sebi sličnog, u nj zaljubio. Tako više neće uništavati naše djelo, a mi ćemo rođene iz svjetlosti učiniti svojim slugama, za sve vrijeme trajanja toga vje-čnoga kraljevstva." Sve se to dogodilo u skladu sa zamisli Pistis, kako bi se čovjek pojavio poslije sebi sličnoga, i prezreo ih zbog njihova obličja. A njihovo je obličje postalo omotač svjetlosti.

Potom su moćnici primili Znanje (Gnosis) potrebno za stvaranje čovjeka. Sofija Zoe - ona koja je uz Sabaotha - predvidjela je to. I nasmijala se nji¬hovoj odluci. Jer, oni su slijepi: i ne znajući, stvorili su ga na svoju štetu. Ne shvaćaju što čine. Ona ih je pretekla i načinila svoga čovjeka, koji je imao podučiti njihovo obličje kako da ih prezire i pobjegne od njih.

Taj je učitelj nastao na sljedeći način. Kada je Sofija ispustila kapljicu svjetlosti, ona je pala na vodu, te se smjesta pojavilo dvospolno ljudsko biće. Tu je kapljicu najprije oblikovala kao žensko tijelo. Poslije toga, kori-steći se tijelom, oblikovala ga je na sliku majke koja se pojavila. Svoje je djelo završila za dvanaest mjeseci. Bilo je stvoreno dvospolno ljudsko biće koje Grci nazivaju Hermafroditom; njegovu majku Hebreji nazivaju Evom Života (Zoe), naime, ženskim učiteljem života. Njezin je potomak biće koje je gospodar. Moćnici 114 su ga poslije nazvali "Zvijer", kako bi moglo zavoditi njihova obličja. "Zvijer" se tumači kao "učitelj", jer se pokazalo da je najmudrija od svih bića.

Eva je prva djevica, ona koja je bez muža začela svoga prvog potomka. Samoj je sebi bila babica. Ona je, navodno, rekla:

Ja sam dio svoje majke; ja sam majka.
Ja sam žena; ja sam djevica.
Ja sam ona koja ublažava porodiljne muke.
Moj me muž oplodio; ja sam njegova majka.
On je moj otac i gospodar.
On je moja snaga; Ono što želi on govori s razlogom.
Ja sam proces nastajanja; rodila sam čovjeka kao gospodara.
Voljom [...] oni [...] Duše koje su imale ući u obličja moćnika očito¬
vale su se Sabaothu i njegovu Kristu. Njima je sveti glas rekao: "Množite se i poboljšavajte! Budite gospodari svih stvorenja." Njima je sudbina nami¬jenila da ih zarobi prvobitni otac. Tako su bili zatvoreni u tamnice obličja i ondje će ostati do kraja vremena. Onima koji su bili uza nj, prvobitni je otac iznio svoje mišljenje o čovjeku. Svaki je od njih tada izlio svoje sjeme u središte pupka zemlje. Toga je dana sedam vladara oblikovalo čovjeka tijela nalik njihovu, no njegova je slika nalikovala čovjeku koji im se ukazao. Oblikovan je dio po dio. Njihov je vođa oblikovao mozak i živčani sustav. Poslije toga, on se pojavio kao prvi. Postao je 115 čovjek obdaren dušom. I bio je nazvan "Adam", što znači "otac", prema imenu onoga koji je posto¬jao prije njega.

Kada su završili Adama, on ih je napustio kao beživotna posuda, budući da je poprimio oblik kao odbačen plod, u njemu nije bilo duha. Kada se vrhovni vladar prisjetio Pistisinih riječi, obuze ga strah da će pravi čovjek ući u njegovo obličje i njime zagospodariti. Stoga je svoje obličje ostavio četrdeset dana bez duše, povukao se i napustio ga. Četrdesetoga dana, Sofija Zoe udahnula je svoj dah u Adama koji nije imao duše. Počeo se kretati po tlu, ali nije mogao ustati.

Kada je stiglo sedam vladara, vidjeli su ga i uznemirili se. Prišli su mu i zarobili ga. On (vrhovni vladar) upitao je dah u njemu: "Tko si? Odakle si došao?" Dah mu odgovori: "Došao sam iz sile čovjeka za uništenje vašega djela." Kada su to čuli, slavili su ga jer je umirio njihove strahove i nemir. Taj su dan nazvali "Počinak", jer su otpočinuli od naporna rada. Kada su vidjeli da je Adam ustao, bijahu radosni, te ga uzeše i smjestiše u Raj. Tada su se povukli u svoja nebesa.

Poslije toga dana počinka, Sofija je poslala svoju kćer Zoe, zvanu Eva, kao učiteljicu, kako bi učinila da Adam, koji nije imao duše, ustane, te da oni koje on iznjedri postanu nositelji svjetlosti. Kada je ll6 Eva vidjela svoga muškog druga gdje leži na zemlji, sažalila se na nj rekavši: "Adame! Oživi! Ustani sa zemlje!" Njezina se riječ smjesta pretvorila u djelo. Ustavši, Adam je otvorio oči. Kada ju je ugledao, rekao je: "Zvat ćeš se `Majkom živih'. Jer, ti si mi dala život."

Kada su moćnici doznali da je njihovo obličje oživjelo i ustalo, veoma su se zabrinuli. Poslali su sedam arhanđela da izvide što se dogodilo. Oni su došli k Adamu. Vidjevši Evu gdje s njim razgovara, rekoše jedni dru¬gima: "Što je ta svijetla žena? Nalikuje slici koja nam se ukazala u svjetlosti. Zarobimo je i stavimo u nju njezino sjeme, kako bi postala bremenita i nemoćna da se uzdigne u svoju svjetlost. Mi ćemo zapovijedati onima koje rodi. Ali, ne recimo Adamu ništa, jer on nije jedan od nas. Učinimo da usne dubokim snom. U snu ćemo mu kazati da je ona potekla iz njegova rebra, kako bi mu se pokorila i kako bi on bio njezin gospodar."

Eva, kao sila, nasmijala se njihovoj odluci. Zamaglila je njihove oči i potajice ostavila uz Adama svoju sliku. Ušla je u drvo znanja i ondje ostala. Tražili su je, a ona im je otkrila da je ušla u drvo i postala drvetom. Obuzeti strahom, slijepa su stvorenja pobjegla.

Kada je magla iščeznula iz njihovih očiju, došli su k Adamu; vidjevši da je uza nj slika te žene 117 veoma su se uznemirili, misleći da je to prava Eva. Nerazborito su joj prišli, zarobili je i bacili svoje sjeme na nju. Učinili su veliko zlo, oskrvnuvši je ne samo na prirodne, nego i na odvratne načine. Najprije su oskvrnuli pečat njezina glasa - onaj koji im je govorio, rekavši: "Što postoji prije vas?" - kaneći tako oskvrnuti one koji bi na kraju (vremena) mogli reći da su rođeni od istinskoga čovjeka putem govora. Pogriješili su, ne znajući da su oskvrnuli vlastito tijelo: na svaki su način moćnici i njihovi anđeli oskvrnuli sliku.

S prvim vladarom začela je Abela. Drugog je potomka začela sa sedam moćnika i njihovim anđelima. Sve se to dogodilo prema zamisli prvobi¬tnoga oca, kako bi prvobitna majka u sebi ponijela svako sjeme, pomiješana i usklađena sa sudbinom svemira, njegovim oblicima i Pravdom. Prethodno smišljen plan ostvario se u pogledu Eve, kako bi obličja moćnika postala omotačima svjetlosti i kako bi ih se preziralo kroz njihova obličja.

Prvi Adam, (Adam) Svjetlosti, obdaren duhom (pneumatikos), pojavio se prvi dan.
Drugi je Adam obdaren dušom (psychikos), a pojavio se šestoga dana koji se naziva Afrodita. Treći je Adam stvorenje zemlje (choikos), odnosno, čovjek zakona, a pojavio se osmoga dana [...] spokoj 118 siro¬maštva, koji se naziva "Dan Sunca" (nedjelja). Potomstvo zemaljskoga Adama bilo je brojno i potpuno, te je proizvelo svakojake znanstvene podatke o dušom obdarenom Adamu. No, svi su bili u neznanju.

Dopustite mi da kažem još i to da je vladarima bilo drago kada su vidjeli njega i žensko stvorenje kako griješe u neznanju, poput zvijeri. Kada su shvatili da ih besmrtnik neće zanemariti, obuzeo ih je strah veći nego kada se žena pretvorila u drvo. Veoma su se uznemirili, rekavši: "Možda je to istinski čovjek - ovo biće koje je na nas poslalo maglu i podučilo nas da je ona koja je oplođena nalik njemu - a mi ćemo biti pobijeđeni!"

Tada su njih sedmorica iznijeli planove. Krotko su došli k Adamu i Evi. Rekli su mu: "Plodovi svih stabala koja su za te stvorena u Raju bit će poje¬deni; no, čuvajte drvo znanja i ne jedite od njegova ploda. Ako od njega jedete, umrijet ćete." Usadili su u njih strah i povukli se k svojim moćni¬cima.

Potom je stiglo najmudrije od svih stvorenja, zvano Zvijer. Kada je (Zvijer) vidjela (sliku) njihove majke Eve, rekla joj je: "Što ti je Bog rekao? Je li ti rekao: `Ne jedite od ploda drveta znanja (gnosis)'?" Ona joj odgo-vori: "Nije rekao samo: `Ne jedite od njegova ploda', nego i `Ne dotičite ga se, da ne biste umrli."' (Zvijer) joj reče: "Ne bojte se. U smrti nećete umrijeti. Jer, on zna da će, budete li jeli 119 od njegova ploda, vaši umovi postati bistri, te da ćete vi sami biti poput bogova, znajući razliku između zlih i dobrih ljudi. Doista, to vam je rekao u ljubomori, kako ne biste jeli od ploda drveta znanja."

Eva je povjerovala učiteljevim riječima. Pogledala je drvo i vidjela kako je lijepo i bremenito plodom. Drvo joj se svidjelo, stoga je uzela njegov plod i pojela ga. Svome je mužu također dala da jede od ploda, i on je jeo. Potom se njihov um otvorio. Jer, kada su pojeli, obasjala ih je svjetlost znanja. Kada su se zaodijenuli stidom, znali su da su lišeni znanja. Kada su se otrijeznili, vidjeli su da su nagi, te su se zaljubili jedno u drugo. Vidjevši da oni koji su ih načinili imaju oblik zvijeri, prezreli su ih: bili su veoma svjesni.

Kada su vladari saznali da su Adam i Eva prekršili njihove zapovijedi, ušli su u Raj, uz potres i strašne prijetnje. Adam i Eva zadrhtaše i sakriše se pod rajskim drvećem. Vladari nisu znali gdje su se sakrili, te zazvahu: "Adame, gdje si?" On im odgovori: "Ovdje sam, jer sam se strahujući od vas sakrio, ispunjen stidom." U neznanju su ga upitali: "Tko vam je rekao za stid kojim ste se zaodijenuli? - osim ako niste jeli od ovoga drveta!" On im reče: "Žena koju ste mi dali - ona mi je dala da jedem, i ja sam jeo." Potom su upitali ženu: 120 "Što si učinila?" Ona im odgovori: "Učitelj me ponukao, i ja sam jela."

Vladari su potom pristupili učitelju. Njihove su se oči zbog njega zama¬glile, te mu nisu mogli ništa učiniti. Prokleli su ga, jer su bili nemoćni.

Poslije toga, došli su k ženi i prokleli nju i njezino potomstvo. Potom su prokleli i Adama, a zbog njega i zemlju i usjeve; prokleli su sve što su stvori¬li. Oni nemaju blagoslova. Dobro ne može proizaći iz zla.

Toga su dana vladari shvatili da doista postoji nešto moćnije od njih: shvatili su samo da njihove zapovijedi nisu bile izvršene. Zbog besmrtnika, svijetom je zavladala zavist. Kada su vladari vidjeli da je njihov Adam ušao u nepoznato stanje znanja, poželjeli su ga iskušati, te su skupili sve domaće životinje i divlje zvijeri zemaljske i ptice nebeske, i doveli ih Adamu da vide kako će ih nazvati. Kada ih je Adarn vidio, dao je imena njihovim stvorenjima.

Među njima je zavladao nemir, jer je Adam izdržao sva iskušenja. Oku¬pili su se i iznijeli planove. Rekli su: "Pogledajte Adama! Postao je poput nas , te zna razliku između svjetla i tame. Možda će biti zaveden, kao u slu-čaju Drveta Znanja, te će jesti i s Drveta Života i postati besmrtan, i postati gospodarem, i prezreti nas i svu našu slavu! Tada će se odreći nas i našega svemira. Istjerajmo ga 121 iz Raja, protjerajmo ga u zemlju iz koje je bio odveden, kako ne bi znao više od nas."

I tako su prognali Adama iz Raja, zajedno s njegovom ženom. I to što su učinili nije im bilo dovoljno. Strahovali su. Okružili su Drvo Života strašnim živim bićima zvanima "kerubini", i među njih postavili vatreni mač koji je neprestano vitlao, kako nijedno zemaljsko biće ne bi moglo ondje ući.

Budući da su vladari zavidjeli Adamu, željeli su Adamu i Evi skratiti živote. Međutim, u tome ih je spriječila sudbina koja im je (Adamu i Evi) bila određena od samoga početka. Jer, svakome je bio dodijeljen životni vijek od tisuću godina, u skladu s gibanjem svijetlećih tijela. No, iako vla¬dari to nisu mogli učiniti, svaki od tih zlobnika oduzeo im je po deset godina. Preostali životni vijek tako je iznosio devet stotina i trideset godina; ispunjenih bolom, slabošću i zlom. I život će takvim ostati do kraja vre¬mena.

Vidjevši da su vladari tame prokleli njezine, Sofija Zoe se uvrijedila. Izašavši iz prvoga neba u punoj snazi, istjerala je vladare iz njihovih nebesa i bacila ih u grješni svijet, na zemlju, kako bi ondje prebivali u obliku zlih duhova (demona).

[...], 122 kako bi u Raju moglo provesti tisuću godina - dušom obda¬reno živo biće zvano "feniks". Ono samo sebe ubija i ponovno oživljuje, kao svjedok presude protiv njih, jer učiniše zlo Adamu i njegovu naraštaju, sve do kraja vremena. Postoje [...] tri čovjeka i njhovi potomci, sve do kraja vremena: duhom obdaren i vječan, dušom obdaren i zemaljski. Jednako tako, postoje i tri feniksa [u] Raju - prvi je besmrtan; drugi živi tisuću godina, dok za trećega Sveta knjiga tvrdi da je umro. Postoje, također, i tri krštenja - prvo je duhovno, drugo je krštenje vatrom, treće je krštenje vodom. Kao što se feniks pojavljuje kao svjedok o anđelima, tako je i vodena hidra egipatska svjedok onih koji silaze u krštenje istinskoga čovjeka. Dva egipatska bika posjeduju misterij, sunce i mjesec, kao svje¬doke Sabaotha: naime, preko njih je Sofija primila svemir; od dana kada je stvorila sunce i mjesec, stavila je vječni pečat na svoje nebo.

A crv koji je rođen iz feniksa također je ljudsko biće. O njemu je pisano (Ps 91:13 LXX): "Kao feniks cvate pravednik"*. Feniks se najprije poja¬vljuje u živom stanju, potom umire i ponovno ustaje, kao znak onoga što postaje očito na kraju vremena. Ti veliki znakovi pojavljivali su se samo u Egiptu - nigdje drugdje - kao naznaka 123 da je (ta zemlja, op. prev.) poput Božjega Raja.

Vratimo se gore spomenutim vladarima, kako bismo kazali još nešto o njima. Kada je sedam vladara bačeno s njihovih nebesa na zemlju, stvorili su sebi sluge, mnoštvo demonskih anđela. Ovi su ljude podučili raznim vrstama grijeha, te magiji, čarobnim napitcima, obožavanju idola, prolije¬vanju krvi, svetištima, hramovima, žrtvama te žrtvovanjima svim zemalj¬skim duhovima, imajući sudbinu njihova suradnika koji je došao u život sporazumom između bogova nepravde i pravde.

Svijet je, dakle, od početka griješio. Jer, svi ljudi na zemlji, od postanka do svršetka, obožavali su duhove (demone), - kako pravedni anđeli, tako i nepravedni ljudi. Tako je svijetom vladala zaluđenost, neznanje i nepomi¬čnost. Svi su griješili, sve do pojave istinskoga čovjeka.

Neka ovo za sada bude dovoljno. Nastavimo s razmatranjem našega svi¬jeta, kako bismo točno završili opis njegova poretka i uprave. Tada će nam postati jasno kako je otkriveno vjerovanje u neviđeno kraljevstvo, koje je bilo vidljivo od postanka do svršetka vremena.

Došao sam, dakle, do glavnih točaka vezanih uz besmrtnoga čovjeka: govorit ću o svim bićima koja mu pripadaju i objasniti kako su se našla ovdje.

Kada je nastalo mnoštvo ljudskih bića, od Adama 124, koji je bio obli¬kovan, te iz tvari, i kada je svijet već bio napučen, vladari su njime gospo¬darili - odnosno, držali su ga ograničenog neznanjem. Zašto? Iz sljedećega razloga: budući da besmrtni otac zna da nedostatak istine postoji u vječnim kraljevstvima i njihovu svemiru, kada je poželio uništiti vladare gubitka pomoću stvorenja koja su oblikovali, poslao je tvoju sliku dolje, u svijet gubitka, naime, blagoslovljene, male, nedužne duhove. Njima znanje nije strano. Jer, sve je znanje sadržano u jednom anđelu koji se pojavio prije njih; on nije nemoćan u pratnji oca. I [on] im je dao znanje. Kad god se pojave u svijetu gubitka, smjesta i najprije razotkrivaju uzorak trajnosti, kao osudu vladara i njihovih sila. Kada su se blagoslovljena bića pojavila u oblicima koje su im dali vladari, budili su zavist. A iz zavisti su vladari pomiješali svoje sjeme s njima, nadajući se da će ih oskvrnuti. Nisu uspjeli. Kada su se blagoslovljena bića pojavila u svijetlom obliku, pojavila su se na različite načine. Svaki od njih, počevši u svojoj zemlji, razotkrio je svoju (vrstu) znanja vidljivoj crkvi sastavljenoj od obličja gubitka. Ona (crkva) je bila osnovana kako bi sadržavala sve vrste sjemenja, zbog sjemena vladara koje se s njome pomiješalo.

Tada je Spasitelj stvorio [...] sviju njih - i njihovi su duhovi očito nadmoćniji, (jer su, op. prev.) blagoslovljeni 125 i raznoliki. (Stvorio je) tako¬đer mnoga druga bića, koja nemaju kralja, te su bolja od svakoga tko je postojao prije njih. Postoje, dakle, četiri rase. Tri rase pripadaju kraljevima osmoga neba. No, četvrta rasa nema kralja, to je savršena i od sviju najviša. Jer, oni će ući u sveto mjesto njihova oca. I oni će steći mir i spokoj i vječnu, neizrecivu slavu i beskrajnu radost. Štoviše, oni su kraljevi u smr¬tnom području, u njemu su besmrtni. Oni će osuditi bogove kaosa i njihove sile.

Riječ koja je iznad svih bića poslana je samo da bi on mogao objaviti nepoznato. On je rekao :

"Ništa nije skriveno što nije očito, i ono što nije bilo prepoznato, bit će prepoznato."

Ovi su poslani da obznane ono što je skriveno, te sedam moćnika kaosa i njihovu bezbožnost. Time su bili osu¬đeni na smrt.

Kada su se svi savršeni pojavili u oblicima koje su im dali moćnici, i kada su razotkrili neusporedivu istinu, osramotili su svu mudrost bogova. I njihova je vjera bila prokletstvo. I njihova se moć isušila. Njihova se vlast istopila. Njihova je misao postala praznina, zajedno s njihovom slavom.

Prije svršetka vremena, čitav prostor potrest će snažan grom. Tada će vladari tugovati, [...] njihova 126 smrt. Anđeli će oplakivati svoje čovje¬čanstvo, demoni će plakati nad svojim dobima, a njihovo će čovječanstvo tugovati i kukati u svojoj smrti. Tada će započeti doba, i oni će se uznemi¬riti. Njihovi će kraljevi biti zatrovani vatrenim mačem, te će međusobno zaratiti, a zemljom će poteći krv. Ti će ratovi uznemiriti vode mora. Zvije-zde na nebu zaustavit će svoja kretanja. Grom će zagrmjeti iz velike sile koja je nad svim silama kaosa, gdje se nalazi nebeski svod žene. Stvorivši prvu tvorevinu, ona će odstraniti mudru vatru razuma i zaodjenuti se nera¬zboritim gnjevom. Tada će progoniti bogove kaosa, koje je stvorila zajedno s prvobitnim roditeljem. Bacit će ih dolje, u ponor. Bit će zbrisani zbog svoje zlobe. Jer, postat će poput vulkana i proždrijeti jedan drugoga dok ne iščeznu u ruci prvobitnoga roditelja. Kada ih on uništi, okrenut će se protiv sebe i sebe samoga uništiti dok ne prestane postojati.

A njihova nebesa past će jedno na drugo, i njihove će sile progutati vatra. Njihova će vječna kraljevstva također biti pregažena. A njegovo će nebo pasti i razbiti se na dva dijela. Njegova [...] će pasti dolje, na [...] podr-žati ih; oni će pasti u ponor, i ponor će biti pregažen.

Svjetlost će [...] tamu i zbrisati je: bit će 127 nešto što nikada nije bilo. A tvorevina kojoj je slijedila tama rastopit će se. I nedostatak će biti iščupan iz korijena (i bačen) dolje, u tamu. I svjetlost će se vratiti svome korijenu. I pojavit će se slava nerođenih. I ispunit će čitavo vječno kraljevstvo.

Kada proročanstvo i pripovijest o onima koji su kralj (? kraljevi, op.prev.) budu obznanjeni i kada ga ispune oni koji se nazivaju savršenima, oni koji - za razliku (od njih, op. prev.) - nisu postali savršeni u nerođenu ocu, primit će njihovu slavu u svojim kraljevstvima i kraljevstvima besmr¬tnih: no, nikada neće ući u kraljevstvo bez kralja. Jer, svatko mora otići na mjesto odakle je potekao. Doista, po njegovim djelima i znanju, svaki čovjek razotkrit će svoju (vlastitu) prirodu.
( Apokrifi iz Nag Hamadija )

.
_________________
Jednom se živi, ali večno...


Poslednji izmenio Vesna dana 01 Mar, 2009 03:26 am, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 28 Feb, 2009 09:39 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

U samoj osnovi duhovnog zivota trebamo shvatiti da nismo ovo telo vec vozac..
Tako da ne hrani se vozac isto kao i automobil.. svakako necemo vozacu dati da jede benzin.
Tako da treba prvo da se prevazidje telesna koncepcija zivota, posle toga lakse ce se dosta razviti svest.
Muska zenska tela.. to su razlicite samo masine, razliciti automobili. Kao sto i nasa braca zivotinje jednostavno se nalaze u tom telu trenutno inace su vecne duhovne duse kao i mi.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 28 Feb, 2009 14:01 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Primetila sam da se uglavnom ljudi vrte u krug i nikako da pronadju izlaz iz toga kruga, Zatim sam primetila i razlog tome. Ljudi posmatraju samo jedan pol koji i jeste krug. Da bi se izaslo iz njega mora se videti i drugi pol, jer tada krug postaje osmica ili frekfencija,

Nisam takvim razmisljanjem iznenadjena jer i moje poimanje sveta se odnosilo na vrednost mozga kao upravljackog elementa.
A onda sam videla istinu da znanje izvire iz srca i seli se ka mozgu. Taj neprimetni zenski pol stvaranja pokrece zivot i mozak stvara.

Tela nisu problem u tome poimanju polova jer ona jasno govore po cemu se razlikuji i sta koji pol ima za misju.
Jedan pol stvara a drugi odlucuje.
Svi vole da odlucuju ali pol stvaranja emituje buducnost.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 01 Mar, 2009 09:30 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Posto nisam upoznata sa religijama i ucenjima, svakako da cu mudrovati na osnovu vizija koje imam, naravno kao i svi, prikazivati desavanja opisom kroz paralelan svet koji vidimo.

Poznato je da ljudski mozak naj vise vremena trosi na razgovor sam sa sobom. prikaz koji je Dušan izbacio, će mi poslužiti za poredjenje

FUNKCIJE LIJEVE STRANE MOZGA

1.koristi logiku
2.usmjeren na detalje
3.rukovodi se činjenicama
4.riječi i jezici
5.sadašnjost i prošlost
6.matematika i znanost
7.ima sposobnost shvaćanja
8.znanje
9.spoznaja
10.percepcija red/uzorak
11.poznaje naziv objekta
12.temeljen na stvarnosti
13.oblikuje strategije
14.praktičan
15.siguran


FUNKCIJE DESNE STRANE MOZGA

1.koristi osjećaje
2.usmjeren na "veliku sliku"
3.rukovodi se zamišljanjem
4.simboli i slike
5.sadašnjost i budućnost
6.filozofija & religija
7.može „ubrati" (tj.. značenje)
8.vjerovanja
9.cijenjenje
10.prostorna percepcija
11.poznaje funkciju objekta
12.temeljen na fantaziji
13.predstavlja mogućnosti
14.impulzivan
15.riskira


Lepo se vidi da razgovaraju dva pola, muski i zenski, Desna strana je zenska. Zenska strana je vise okrenuta Bogu, jer joj je uloga da bude druga. Da stvara i stvoreno sačuva.

Desna, ženska strana mozga moze da se desava i kod muskaraca kao dominantna, posto je sustina kod oba pola jednaka.

Rekla sam vec, da je vrhunska mudrost napraviti drugu, koja to zna da je druga, a zatim joj dati Kljuc Života u ruke da ga čuva i sačuva.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 01 Mar, 2009 09:37 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Zapravo sva ziva bica su zenskog pola a jedino Bog je muskog..
Ovo je priroda svih dusa.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 01 Mar, 2009 09:50 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Alaemyrus ::
Zapravo sva ziva bica su zenskog pola a jedino Bog je muskog..
Ovo je priroda svih dusa.


Bog Otac je muskog pola dok se pise Knjiga Života,
Budizam spada u religije koje se Knjigom Života bave.
Bog je dvopolno biće, dominantna je stvaralacka moć koja jos nije vidljiva ili aktivirana, a nalazi se svuda oko nas kao crna materija.

Ne moze se praviti podela na muskog i zenskog Boga tokom zivota. Taj dogadjaj se desava samo dva puta, na kraju i na pocetku.
Taman da sva bica imaju 99,9% zenske energije, nedostaje o,1% da bice bude kompletno, i tada je u pitanju dvopolnost.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 01 Mar, 2009 10:07 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Da, zapisano je u sastrama da se Krishna nalazi u obliku paramatme kraj svake duse u srcu.
Moze biti velicine od palca do malog prsta na saci (kada se realizuje u srcu).
Prisutan je u svakom atomu i tada je manji vise od 10 000tog dela vrha dlake s glave.
Pise da kada hoda u atomu treba mu vise od 6 sati da dodje do drugog kraja atoma.
Ali opet ostaje cinjenica da su sva bica zenskog pola dok je on muskog, zato je upravo i plavicastog tena.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 01 Mar, 2009 10:18 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Mislim da sam ovu temu zapocela bas zbog ovakvog tumacenja. Striktne podele na polove.
Polovi muski i zenski imaju istu sustinu, ali razlicitu funkciju, Ako nema polova nema ni postojanja.
Ovaj deo kga zoves Krisna i koji se nalazi u srcu je dusa koja pokrece i pripada polu stvaranja, zenskom polu.
Drugo je istina da ta iskra Boga u nama ide Ocu, muskom polu i posle svakoga zivota postaje deo njega.
Put kroz atom koji opisujes je taj put od centra ka obimu, mozgu u cijem se okviru odvija zivot koji se spoznaje.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 01 Mar, 2009 12:27 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Citat:
Četiri osnovna načela zena, u kojima je sažet pristup učenja su:

1. Poseban prenos mimo svetih tekstova.
2. Neovisnost o rečima i slovima.
3. Izravno ukazivanje na um.
4. Uviđanje vlastite prirode i postizanje budastva.”
_________________Ova nacela koja, misli, proizilaze iz Budizma, daju dobar prikaz pola stvaranja.
1.Sveti tekstovi se bave dosadasnjim spoznanjima kroz zivot. Pol stvaranja nosi buducnost i ide mimo tih tekstova
2. Samim tim i govor je neovisan o dosada recenom, jer uvek govori o nepoznatom,
3. Pol stvaranja uvek tezi tome da um preovlada, da se postigne svesnost i na to neprekidno ukazuje.
5. Uvidjanje vlastite prirode je njen put, put ka svesnosti
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 02 Mar, 2009 18:40 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Otkako sam pokrenula ovu temu, obracam posebnu paznju na zenski princip, pol stvaranja. Dolazim do zakljucka da je mnogo zabasuren, da se ne pominje, da mu se daju drugacija imena. Istina je dobro sakrivena i nije ni cudo sto se vrtimo u krug
Izgleda da ce ovo traganje kroz zemaljska znanja biti naj teze, ali necu da odustanem. Idemo u sustinu svim raspolozivim metodama, da spoznamo sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 03 Mar, 2009 19:59 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Citat:
To je sedam sila sedam nebesa kaosa. One su rođene kao dvospolci, prema besmrtnom uzoru koji je postojao prije njih i prema želji Pistis: kako bi slika onoga što je postojalo od početka moglo vladati do kraja.


Ovo su dogadjaji koji se odvijaju u Cvetu Života. Stvaraju se jednaka bica, dvopolna. Kaos se naziva slobodna volja koju svaki segment ima.
To prethodi stvaranju coveka (muskarca i zene) stvaraju se polovi da bi zivot poceo da tece.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 04 Mar, 2009 10:03 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Citat:
Poslije Erosa, vinova je loza izniknula iz te krvi izlivene na zemlju. Zato se u onima koji od nje piju rađa žudnja za tjelesnim sjedinjenjem. Poslije vinove loze, iz zemlje su izniknula stabla smokve i nara, kao i sve druge vrste drveća, imajući u sebi sjeme iz 110 sjemena moćnika i njihovih anđela.


Krv iz koje nikne, se cesto pojavljuje u pricama.
Meni je takodje privuklo paznju jer to je tacno. Vec sam napomenula da je Zemlja sposobna sama sve da obnovi bez nase pomoci. Razlog tome je sto je u coveka utkano svo znanje, pa i semenje.
Kada se delic krvi prospe na plodno tle, izniknuce nova biljka.
Uslovi gde je seme krvi posejano odredice i sta ce iznici,

Covek je naj veca baza podataka sa kojom se treba povezati da bi se koristila.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
FORMICA
Na duhovnom putu


Pridružio: 21 Feb 2009
Poruke: 38
Lokacija: MNE PG

 Poruka Poslao: 07 Mar, 2009 17:24 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Ona bića koja su dublje u nama su bespolna. Samo smo mi u fizičkom svijetu razdvojeni na polove. Takođe su i bića u astralu razdvojena na polpve. Kod razvoja fizičkog tijela svako tijelo je u početku žensko i tek poslije tri - četiri mjeseca muška tijela počinju da se razlikuju od ženskih. Tek potpunim spajanjem sa tijelom u trenutku rođenja postajemo muški ili ženski. To tako treba biti.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 12 Mar, 2009 19:36 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

FORMICA ::
Ona bića koja su dublje u nama su bespolna. Samo smo mi u fizičkom svijetu razdvojeni na polove. Takođe su i bića u astralu razdvojena na polpve. Kod razvoja fizičkog tijela svako tijelo je u početku žensko i tek poslije tri - četiri mjeseca muška tijela počinju da se razlikuju od ženskih. Tek potpunim spajanjem sa tijelom u trenutku rođenja postajemo muški ili ženski. To tako treba biti.


U pocetku postanju svega, sve je zenskog pola, to si u pravu jer tada je Bog Zena. Sve je na tom jednom mestu.
Stvaranjem seme stvaraju se identicne celije koje su jos uvek dvopolne, zenske.
Kada zapocne rast ili neka bude svetlost, sto je svera koju svetlost stvara veca, vidljivija su i sva bica koja iz nje nastaju. Dvopolnost je takodje posledica uvecanja. Dvopolnost je uvek prisuta i kada je sve zajedno u jednom polu.
Svaka od nastalih celija ima svoj put i razvitak, svaka ima teznju da se izmedju susednih poveze a na taj nacin postaju jace, stvaraju veliki mozak koji je Bog otac, dok se sve ne spoje. Tada je Bog Muskarac.
Bog je smo dvaputa vidljiv u celosti, jednom je mati a jednom otac, Izmedju on je jedno i drugo, oba pola.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » POTRAGA ZA SVEZNANJEM
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu
1, 2, 3  Sledeci
Strana 1 od 3

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka NAJDELOTVORNIJE TEHNIKE KOJE KORISTITE... 188 Aleksandra-Caca 220099 18 Jul, 2011 22:36 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka NOVO NA SAJTU 69 adminfob 126763 27 Mar, 2011 09:52 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka PUT SRCA... 89 Vakan Tanka 160145 23 Dec, 2010 05:49 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ZORAN IZ ZEMUNA - Čitaocima koje to zanima (2008.) 2294 Vesna 1859120 08 Nov, 2010 01:48 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka OSHO - citati 40 Akasha 105055 16 Nov, 2009 16:00 pm
Akasha Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ČITAOCIMA KOJE TO ZANIMA - Sezona proleće/leto 2009. 2184 Starcy 1559715 08 Okt, 2009 02:46 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ČITAOCIMA KOJE TO ZANIMA - 2009. 2462 Aleksandra-Caca 1797680 27 Mar, 2009 11:34 am
Vera Bojičić Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom