Evo nove teme.
S obzirom da ovo proucavam vec nekih 20 godina, mislim da ce biti zanimljivo da ja nesto prenesem vama, a da jos vise naucim od svih vas...
Dela i jedino dela su ona koja dele bica ...
Na ona koja imaju znanje i ona koja ga jos uvek nemaju...
Ono sto je meni najvise zanimljivo po ovoj temi to je kada sam citao iz jednog Vedskog spisa nesto i naisao na deo gde se opisuje to da moze da se koristi jedan KRISTAL koji apsorbuje valjda Solarnu energiju i moze obezbediti citavo domacinstvo sa energijom.. steta sto se ne secam gde sam to procitao pa nemogu da nadjem.. uglavnom to je bio jedan komentar tipa kako se od ljudi KRIJU mnoge tehnologije radi pohlepe.. od automobila koji idu na vodu, do veš mašina koje razbijaju molekule i ne treba im prašak za veš, pa je spomenut tu i taj kristal koji moze da napaja čitavo domaćinstvo..
takodje interesantna pomisao je i taj auto koji ide na vodu.. znaci mogao bi se napraviti neki generator struje koji radi na vodu.. mada kada bih nasao ono sa kristalom to bi bilo mnogo bolje resenje.. nema buke i ne trosi vodu o;>
Trebaću da naučim da stavljam slikice ovde (večna tema valjda )
Ali ok,evo u pisanoj formi:
Jedno je koriscenje SOLARNE ENERGIJE, vrlo jednostavno voda se zagreje na Suncanom kolektoru i koristi,kako za grejanje unutra,tako za kupanje il sta god... PITANJE dal neko zna za neki uredjaj koji bi temperaturu tople vode koristio za pravljenje el. energije?
Dalje VETRENJAČE... najlakse je napraviti vertikalnu i nakaciti generator na nju...korisno je napraviti usisnik vazduha i blokirati stranu koja se rotira kontra,gledacu da nacrtam model ovoga.. jedino ne znam koliko bi ovo bilo glasno dok radi...
Treca ideja VAZDUH ZEMLJA,.. koristi se velika ANTENA (npr 30 metara zice koja ide okolo razapeta po drvecu il vec) sa druge strane uzemljenje a izmedju sistem koji lovi nakupljen elektricitet na anteni,kada je dovoljno veliki napon on baci varnicu ka zemlji... varnica po varnica napuni akumulator.
Sistem ZEMLJA ZEMLJA,.. ukupni razliciti metali u zemlji po nekim tvrdnjama daju dobre napone... cak opasne po zivot...
I naravno, MAGNETNI GENERATORI su tu... kao mogucnost da se savladaju, pitanje je gde i za koje pare nabaviti magnete koji su velicine ping pong lopte i imaju silu privlacenja i odbijanja od po nekih 40 kilograma(da bi se odvojili ako su razlicito postavljeni ili da bi se priblizili ako su istim polom okrenuti jedan ka drugom)...?
Mene interesuje takodje i ovo u vezi istog projekta : Dal' je neko pravio OGLEDALA ? I koliko bi novca trebalo a se unutrasnjost veceg bureta napravi u ogledalo? Jednostavno mnogo bezbednije od sociva za rad ,a jednako dobro sakuplja Suncevu energiju
Inace socivo od metar precnika topi staklo za pet sekundi,..dakle temperature su izuzetne.
I tako, svako dobro ljudi .
Istina je moj mac,istina je moj stit
u dobroti lezi snaga,sto je dobro to je lepo.
Postoje Toplotne pumpe... Island 70% domacinstva zagreva njima; radi na principu klime , imash na Googlu, heat pump ili ukucaj toplotne pumpe ; dobra ushteda ali se koristi elektrichna energija znachi 1kw pravi 4kw od podzemnih voda...
Morash da zagreješ vodu do tačke ključanja da bi pravio Parnu turbinu tj. koristiš toplotnu energiju da bi dobio električnu...
Bolje rezultate možeš da praviš sa freonom jer mu niža temperatura treba da predje u gasovito stanje...
pogledao sam malo toplotne pumpe ,ali izgleda da one samo sluze za ZaGrEVaNje prostorija,to jest trose energiju da bi grejale...
ako imas nesto o tome kako se toplota moze pretvoriti u elektricnu struju i puniti na primer akumulator(seme,grafik,sajt sa dobri objasnjenjem,snimak) posalji mi na vatrenikrug@hotmail.com ili ovde stavi :)
dobra je ideja da se koristi gas za parni motor :)
samo mislim da je freon jako stetan po Ozon zar ne? Radije bih uzeo neki neskodljivi... takodje mi treba neka ideja da uz minimalni utrosak sakupljenu vodenu paru koja se kondezovala i vratila u vodeno stanje vratim u cilindar pod pritiskom...
(gde se greje voda do tacke isparavanja)
mada za sada mi se cini da je jedini nacin za ovo da se ima veci rezervoar(dakle ideja parnog motora za dobijanje struje) koji se duzi period ispustati vodu na potrebno mesto i tako dobijati struju
a kondezovati na drugom mestu te posle na primer pola sata rada,ili tri sata(zavisno od rezervora,skloniti grejanje,napuniti rezervoar da :) fino je to resenje ;)cak i da nestane vode,imam samo uzarenu cevku.. cak ni to valjda ne bi bio toliki problem...
Pa naravno uzima se toplota od vode koja je na temperaturi 100-150 C, rekao sam ti i rade na principu klime...
Možda ne bi bilo pametno da petljash 's gasnim turbinama jer ti za to treba cela skalamerija .
Što ne bi uzeo da koristiš Teslin trofazni motor i samo mu prebaciš na režim generatora i dobijaš elektrichnu energiju; za to možeš da koristiš snagu vetra(vetrenjache) , vode ali protochne (vodenice) i možeš uskoro da postanesh snabdevač električnom energijom ...
Coca Cola je prve godine prodala samo 4 flašice...
Koliko sam ja skonto posle niza godina celu tu pricu-nije problem u tome kako dobiti energiju, nego kako je na efikasan nacin uskladistiti i sacuvati.
Dugo nisam pratio sta se desava sa razvojem akumulatora i samih akumulatorskih baterija.
Pretpostavljam da su sada zbog mobilnih telefona daleko dogurali...
E to je onda pravi raj kada uspemo da "uskladistimo energiju " jednog vetrovitog (suncanog ) dana za narednih dvadeset...
ne znam,
ako imas negde šeme Toplotne pumpe daj, ja ono sto sam nasao prikazuje samo da vodi povecava pritisak(kompresorom) i to vodu zagreje,...
i ta zagrejana voda greje kucu,to je jedino sto sam pronasao,a naravno lakse je koristiti vec toplu vodu jer se manje zagreva...
Nisam nasao da pravi struju na neki nacin :(
Ovako sto se predloga tice:
Vetar: cesto bude bucna masina koja se napravi al to je manji nedostatak,veci je to sto nema uvek vetra...
Protocna voda...
nije losa ideja zaista ali meni od male koristi jer gledam da se preselim u centar nekog sela,mala sansa da ce neki potok da ide kroz moj plac ;)
Solarna je ono,oko dve trecine godine dostupna ;) zato se najvise na nju baziram u ideji :)
da tacno je skladistenje energije je ono pitanje ali ima dosta pluseva u medjuvremenu koji su se desili .na primer ako koristimo racunar il nesto,stari monitor je veliki potrosac a novi led ,pa manje od desetog dela energije trosi...
ima novih led sijalicica njih 50 ne trose 20 vati a neonke koje su vece malo idu lepo na 20 i 40 vati (vise mi se dopadaju stare dugacke nego ove kao sijalice,ne cini mi se da ta manja razvija osvetljenje iako isto trosi... vece svetlece telo je po meni ipak bolje
i tako sto se tice frizidera,dobro ga je na primer drzati u prostoriji koja je dublje ukopana u zemlju i koja se ne greje... uraditi stvarno dobru izolaciju kuce i tako smanjiti potrebu za grejanjem i eto ,mozda bi se i doslo do neke racunice odrzivosti alternativnim izvorima energije
Mislim da su sve one stvarcice i uredjaji koji se koriste na jedrilicama i jahtama vrlo pogodne za ono sto nama treba...
jedino ne znam njihove cene. Isto sam razmisljao da i od automobila moze sve da se iskoristi jer je mali napon i sve ide na akumulator...
Npr. klima za auto, muzika, grejanje preko tople vode, svetlo itd...