Ovde ćemo nastaviti da darujemo znanja, i da nastavimo da ih sabiramo.

.
Moderatori: Svi aktivni urednici, Vera Bojičić
Virusi su acelularni, ultramikroskopski,organizmi nesposobni da se razmnožavaju van ćelije domaćina. Izvan ćelije domaćina oni ne pokazuju osobine živih bića, čak mogu i da kristalizuju. Kristalizovani virusi zadržavaju sposobnost infekcije ćelije.
Zrela virusna, vanćelijska, čestica sposobna da inficira ćeliju domaćina naziva se virion. Ulaskom u ćeliju virion postaje aktivan tj. virus.
Za viruse se u pravom smislu može reći da se nalaze između živog i neživog sveta. Prisustvo nukleinske kiseline i sposobnost da se ona menja (mutira) čime se virusi prilagođavaju promenama u spoljašnoj sredini kao i prisustvo proteina su svojstva živih bića. S druge strane, u odnosu na živi svet, virusi nemaju ćelijsku građu (acelularni su), niti sposobnost obavljanja metabolizma. Kako im sve to nedostaje oni se mogu razmnožavati samo unutar žive ćelije.
Nukleinska kiselina je ili DNK ili RNK, pri čemu oba tipa mogu biti i jednolančane i dvolančane. Nukleinska kiselina čini virusni genom (skup svih gena), koga čini jedna kopija gena. Zato se virusi mogu smatrati haploidnim organizmima. Virusni genom može sadržati od nekoliko gena do nekoliko stotina gena.
Virusi se razmnožavaju na način koji je jedinstven u živom svetu pa se naziva umnožavanje. Ćelija domaćin, po ulasku virusa u nju, proizvodi nekoliko desetina do nekoliko stotina virusnih nukleinskih kiselina i na hiljade proteinskih kapsomera, a nakon toga se ovi delovi spajaju u veći broj virusnih čestica.
Sazrevanje virusa je stvaranje nukleokapsida kombinovanjem nukleinske kiseline i proteina. Oslobađanje viriona iz ćelije domaćina može se vršiti na razne načine: razlaganjem (lizom) ćelije što dovodi do smrti ćelije, egzocitozom – pri kojoj virus od membrane ponese jedan deo kao svoj dodatni omotač i dr. Ova poslednja faza može kod nekih DNK virusa da izostane. Takvi virusi ugrade svoju DNK u DNK domaćina i deobom se prenose na potomačke ćelije (virusna DNK se replikuje zajedno sa DNK domaćina). Nazivaju se provirusi (latentni – mirujući virusi). Ugrađeni u DNK domaćina,
provirusi gube sposobnost infekcije, ali se u određenim uslovima (povišena telesna temperatura, pad imuniteta i dr.) ili spontano mogu ponovo aktivirati.
Litlneks napisa:Vera a ko stvara viruse ?
vera072 napisa:Doduše ovo znam jer si mi sinoć napisala svoje uvide iz kojih se to sve vidi, pa ako hoćeš?
Na kraju mi se pojavila slika osmougla , na koji je nadovezan još jedan osmougao , pa još jedan , ,.... pitala sam šta ti osmouglovi predstavljaju - dobila sam odgovor da osmouglovi predstavljaju kristale znanja . "
Litlneks napisa:Bravo CACO !!!
vera072 napisa:Na kraju mi se pojavila slika osmougla , na koji je nadovezan još jedan osmougao , pa još jedan , ,.... pitala sam šta ti osmouglovi predstavljaju - dobila sam odgovor da osmouglovi predstavljaju kristale znanja . "
Gledaj molim te, kako se ovo uklapa u sliku priče o virusima kao nosiocima znanja
Naravno ima i osmouglih, oni koji znanje čoveka nose koroz prostor su dijamanti c ugljenik koji zna strukturu da gradi a vodonik nosi svest.
Litlneks napisa:Dakle , potrebno je prvo doći do tog stanja svesti da bi bili u mogućnosti da : predpostavljamo sebe drugima , voleti druge , živeti za druge , za služenje , za predaju , rasplinuti se u Božanskoj ljubavi ,... i da to živimo !
A dok to ne postignemo , rešenje je , naučiti prvo sebe da volimo i prihvatamo ,,,,, jer ne možeš da daš drugima nešto što ti sam ne poseduješ .
Ključ = otvaranje srčane čakre ( prethodno spaliti i sa ljubičastim plamenom sagoreti sve negativnosti , tj. transformisati ih u energiju čiste ljubavi )
Caci i ja sam ovo dobio juče na uvid postavljajući pitanje na moje neke lične stvari iz života,dok sam negde oko 14h časova trčao... Ja dok trčim non-stop se povezujem i razgovaram... i da dodam još ovome gore dobio sam da treba raditi na sopstvenom svetlosnom telu...
Aleksandra-Caca napisa:A pun Mesec je kada očima ka Mesecu reflektujemo zrake svetla ,
sa sunca u našim grudima -
zapaliti unutrašnji plamen ....
Svetlost probuđenih duša isijava u koncentričnim krugovima .
Duše spavaju kad je mrak ,
a bude se sa prvim zrakom sunca
u zoru kad svanjava .
Čovek koji sjaji ,
on je sunce u suncu ,
koje sjaji
i budi zracima
i ostala uspavana sunca ...
Povratak na POTRAGA ZA SVEZNANJEM
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost