Nije mi bilo potrebno mnogo vremena da zaključim da u mojim mislima i djelima ima imitiranja,jer drugačije nisam naučen.
Međutim pitanje je možemo li se osloboditi nepotrebnih imitiranja ili su ona sastvani dio procesa saznavanja ?
Koliko je u ovom našem viertuelnom prostoru foruma prisutno imitiranje ?
Prenosim prevod djela predavanja Jiddu Krishnamurti-ja "Ko sam ja ?
Ko si ti ?
Da li je to važno pitanje ?
Ili, da li biste rekli ?
Ko sam ja ?
Ne „ko si ti“ ? Ko sam ja?
I ako vam kažem ko sam ja ?...ko sam ja ?
Šta je to bitno ?
To je samo iz radoznalosti ,zar ne ?
To je kao čitanje menija u prozoru .Vi idete tamo u restoran ,i jedete hranu.Li kad stojite napolju i čitate meni nećete zadovoljiti glad.
Pa...Da vam kažem ko sam ja ?...ko sam ja ? je zaista sasvim zaista bemisleno.
Pre svega, ja sam niko.Zar ne,to je sve.
Vrlo je jednostavno... ja sam niko.
Ali ono što je bitno je: „Ko Si Ti „? Šta si...Šta si ti ?
Kad se pitaju ,ko si ti ?
U tom pitanju se podrazumjeva.Ti si neko veoma velik ,zato,ja ću da te imitiram.
Način na koji hodaš,način na koji pričaš,način na koji pereš zube, ili šta god da je.
Ja ću da te imitiram.D ali je to deo našeg šablona.da li razumete?
Postoji, heroj, ili čovjek koji prosvjetljuje ,ili siromašni guru.Vidite ja ću da kopiram sve što radite .
To je postalo toliko besmisleno glupo.da li razumete ?
Detinjasto ...da imitirate nekoga.
I nismo li mi rezultat mnogo imitacija ? Religije su rekle...Ne koristite reč imitiranje,ali ...Da j sebe više ,predajte sebe .Sledite mene,Ja sam Ovo,Ja sam To.
Obožavj ne (Bogosluži mi),zar ne ?
Sve ovo... je ono što jesi.
U školi mi imitiramo.Molim vas i sticanje znanja je forma imitacije.
I naravno, tu je ...moda,kratke haljine,duge haljine,kratka kosa,duga kosa,brada,bez brade.imitiraj,initiraj,imitiraj.
I,takođe mi imitiramo iznutra,tako da svi znamo to.Ali da saznam ko si ti ? Ko si ti ? Ne „ko je govornik „ ...to je daleko važnije.
A da sznam ko ste... morate da se raspitate ,da se angažujete.
Vi ste ,priča čovječanstva .Da li je to stvarno .Ako je stvarno videćete da,to je čudesno...Vitalnosti,energija,lepota ljubav.
Zato što to... više nije mala osoba koja se bori u nekom uglu na zemlji ,vi ste deo ovog celo čovečanstva .To je ogromna odgovornost,vitalnost.lepota,ljubav...
Ali ,većina nas, neće videti ovo ...Kako smo ,...većins nas,zauzeti sami sobom.
Sa našim specifičnim malim problemima,specifičnim malim tugama...i tako dalje.
I da...zakoračiti iz tog uskog kruga ,čini se gotovo nemoguće.Zato što smo tako uslovljeni ,tako da programirani poput računara nemožemo naučiti ništa novo.
Rčunar može, ali mi nemožemo .Vidite tragediju toga.Mašina koju smo mi napravili ,računar.Mogu da nauče mnogo brže ,mnogo toga .Beskrajno više nego šta ja mogu ,nego što mozak može.A mozak ko je izmislio to .
To što je postala ultra inteligentna mašina .Gde smo mi ,naš mozak je malo,spor,..lutka..jer mi povlađujemo,mi slušamo,tu je guru,sveštenik,postoji bogataš,pratite? A kad se pobunite ...Kao što to revolucionari i teroristi rade,ipka je to vrlo površno.Promene obrazaca politike.Od takozvanog društva ...društvo je samo odnos između ljudi .
Mi govorimo o revoluciji .
Ne fizičkom obliku ,nego psihološka revolucija.U kojoj ne postoji ,u suštini konformizam.Moraš da nosiš pantalone ,jer si u ovoj zemlji .I stavite indijca u svoju odjeću .To nije saglasnost,to je ništa,djetinjasto .Ali iznutra ...Ne osjećaj sglasnosti .Usklađenost postoji, kad je tu poređenje .Ali,um,koji je...totalno oslobođen poređenja,to je...
Da biste saznali ,da opažate vašu cijelu istoriju,koja je deo vas .