Od Gurdjijeva sam samo procitao i posedujem knjigu "Zivot je stvaran samo kada Ja jesam" i namervam da izucavam njegova dela, a pogotovu "4. put" od njegovog ucenika Uspenskog a cuo sam i za Moravljeva.
Ovo sto si izneo predstavlja, po meni, dobar opis kako je zapravo stvoren ovaj nas polarizovan Univerzum. Amitakh u svojim clancima na vise mesta pise kako u originalnoj Kreaciji ne postoje Prostor, Vreme, pa i Kretanje kao u nasem Univerzumu.
Zanimljiva je ciklicnost vremena, sve se odvija u velikim i malim ciklusima, pocev od smene godisnjih doba, pa do znakova Zodijaka. Po ovom konceptu ciklicnost je neophodna da ne bi doslo do samodestrukcje Univerzuma, tako da Univerzum mora s vremena na vreme propadati i obnavljati se, kao sto je i slucaj sa svim zivim bicima.
Fridrih Nice je takodje primetio da je svet jedno vecno vracanje istog, nedovrsena kuca bivstva..
Ne znam zasto bi Univerzum bio stvoren "zrtvom Boga", zasto bi se Bog zrtvovao na pocetku Kreacije? Primarna i jedina stvaralacka i pokretacka slia je bezuslovna Ljubav i eksperimentisanje i Igra.
Univerzum je kreiran u Prostoru, u Vremenu i zatim u Ravnoteži (sile izvedene iz ta 3 stanja su možda ta 3 božanska bića zaražena greškom po Amitakh). Ovo si lepo primetio, vrlo je moguce da su te 3 kreativne slie, koje su zarazene "Bozijom Greskom" upravo Prostor, Vreme i Ravnoteza.
Nas Univerzum je tako koncipiran da je Ravnoteza jedna sila koja tezi da sve veze i dovede u jedan balans, dok Vreme nastoji da to unisti, sto bi mozda moglo da se uporedi sa pojmm Entropije i Sintropije.
Tako se stvara privid da je Dobru i Zlu neophodan balans, i da prevaga jednog od ta 2 principa stvara suvisan potencijal koji se na kraju opet mora dovesti u ravnotezu delovanjem suprotne energije. O ovome pise Vadim Zeland u svojoj prvoj knjizi "Transurfing Realnosti- prostranstvo varijanti", mada se vidi da je dosta ideja pokupio upravo od Gurdjijeva i njegovih ucenika, kao i od Karlosa Kastanede, ipak dosta toga, po meni, objasnjava na jedan originalan nacin i vredi procitati njegove knjige.
Zanimljivi su zakoni broja Tri i Sedam, znaci bilo koji pokret u vremenu podleze devijaciji i broj Sedam sluzi za stvaranje velikih Ciklusa kako bi se oni obnavljali..
Ipak, sve ove informacije govore o odredjenoj nesavrsenosti i slozenosti naseg Univerzuma i svako ko tvrdi da je ovaj Univerzum savrsen je u krivu.

Tako je, Pi, 2 teme na kojoj sam se oglasio su spamovane, jedna je iz Sajentologije, a druga je o Kastanedi i to je zato sto se javljaju oni koji nisu nimalo kompetentni da o njoj diskutuju, jer nisu procitali nijedno delo tih autora i tako tema vrlo brzo krene u nekom sasvim pogresnom smeru i pretvori su u papazjaniju i zucnu raspravu...