Evo za trenutak sam kod prijatelja na netu pa mi je drago da vas vidim ovde o:>
Napisacu vam jednu lepu pricu kao mali pokloncic.
Četiri Žene
Jednom davno ziveo je jedan bogati kralj i imao četiri žene. Najvise je voleo četvrtu zenu i ukrasavao ju je raskosnim haljinama i najfinijim delikatesima. Davao joj je samo najbolje.
On je takodje jako voleo trecu zenu i pokazivao ju je susednim kraljevstvima. Ipak, znao je da ga ona moze napustiti u bilo kom trenutku.
Drugu zenu je takodje voleo. Ona je bila veoma poverljiva i uvek fina, razumna i strpljiva sa njim. Kad god bi se kralj suocio sa problemom, odmah bi se sa njom posavetovao i ona bi mu pomogla da prodje kroz teska vremena.
Kraljeva prva supruga je bila veoma lojalan partner i odrzavala ga je u svakom pogledu. Ipak, nije je cenio i zanemarivao ju je.
Jednog dana, kralj se razboleo i receno mu je da preostalo je malo vremena za zivot.
Pomislio je na svoj luxuzni zivot i zapitao se: "Sada imam cetiri zene samnom, ali kada umrem bicu potpuno sam."
Stoga, pitao je cetvrtu zenu "Voleo sam tebe najvise, ugadjao sam ti, cinio sam sta god da si pozelela i zasipao sam te velikom paznjom. Sada kada umirem, hoces li me pratiti i praviti mi drustvo? "
"Nema sanse. Jednostavno nije moguce da idem sa tobom." odgovorila je cetvrta zena i otisla je od njega bez ijedne vise reci.
Njen odgovor je zasekao poput ostrog noza njegovo srce.
Tuzan kralj je tada pitao trecu zenu, "Voleo sam te citavog zivota i dobro sam se brinuo o tebi. Bio sam tako vezan za tebe. Sada kada umirem; hoces li poci samnom i praviti mi drustvo?"
"Ne, nemogu!" odgovorila je treca zena. "Neko drugi ce me voleti i postati vezan za mene, bas kao sto si ti bio."
Njegovo srce je potonulo i postalo hladno.
On je tada pitao svoju drugu zenu, "Uvek sam ti se obracao za pomoc i uvek si bila tu za mene. Kada umrem, hoces li poci samnom i praviti mi drustvo?"
"zao mi je, nema nicega sto bih mogla da uradim da ti zaista pomognem," odgovorila je druga zena. "Najbolje sto mogu da uradim jeste da te otpratim do tvog groba."
Njen odgovor ga je pogodio poput groma i kralj je bio urnisan.
Tada je jedan glas doviknuo: "Ja cu poci s tobom. Ici cu sa tobom bez obzira gde da odes." Kralj je pogledao gore, i tu je bila njegova prva zena. Ona je bila veoma mrsava jer patila je od nedovoljne ishrane i zanemarivanja. Jako ozaloscen, kralj je rekao, "Trebao sam vise paziti na tebe dok sam imao prilike! Ti si bila zaista najbitniji deo mog zivota, ali te nikada nisam prepoznao."
I zaista, mi svi imamo cetiri supruge u nasem zivotu:
Nasa cetvrta zena je nase telo. Bez obzira koliko napora i vremena ulozimo u njega, napustice nas kada umremo.
Nasa treca zena je nas posed, ugled i bogatstvo. Kada umremo, sve ce otici drugima.
Nasa druga supruga je nasa porodica i prijatelji. Bez obzira koliko su tu bili za nas, najdalje sto mogu ici s nama je do nase smrti. Oni nas nemogu spasiti od smrti.
I nasa prva supruga smo mi, dusa, cesto zanemarena u trci za bogatstvom, moci i zadovoljstvima ovog sveta. Ipak, dusa je jedina stvar koja ostaje nakon sto sve u ovom svetu ode. Kultivisite svoj duhovni zivot ozbiljno, ojacajte i cuvajte ga sada. Nista drugo ne traje..
p.s. sve najbolje i pozdrav od najnizeg sluge slugu iz panceva