[url=http://www.objaveforum.com/phpBB3/viewtopic.php?p=91293#p91293][img]http://www.objaveforum.com/phpBB3/images/quotebackarrow.gif[/img][/url][quote="Alphilda"][url=http://www.objaveforum.com/phpBB3/viewtopic.php?p=91151#p91151][img]http://www.objaveforum.com/phpBB3/images/quotebackarrow.gif[/img][/url][quote="talerman"]
Saturn je odskocna daska za dalji prodor prema Bogu, prema sferama Ogdobada, Osmog Neba, tamo gde je Kosmicki Um, za anticke pagane Hermes, za hriscanske gnostike Hristos, za judeo kabaliste Chokmah-Binah-Keter, a za hriscane Sveto Trojstvo...
U tom smislu, Uran, Neptun i Pluton jednostavano nisu na putu ljudskog duhovnog evolutivnog puta. To su lepe planete, interesantne, zanimljive, uzbudljive, bozanstvene, intrigantne, ali imaju tercijalni uticaj na ljudski razvoj (Mislim da im je Prota cak i podigao znacaj kada je rekao sekundarni).[/quote]
Ako vec prihvatimo da je Saturn odskocna daska za dalji prodor prema Bogu, sta su onda planete koje su iza Saturna?
Mislim da cemo se sloziti da svako negde ima svoj individualni put. U toj individualnosti moguce je i da planete koje za nekoga imaju tercijarni znacaj, za nekoga drugog imaju primarni.
Cak i ako je tercijarni, znacaj postoji, a zanemarivanje stvari koje imaju znacaj uvek nosi posledice.[/quote]
Alphilda, pa Saturn jeste odskocna daska za dalji napredak prema Bogu:
Uzmi na primer muzicku skalu: do (Zemlja), re (Mesec), mi (Merkur), fa (Venera), sol (Sunce), la (Mars), si (Jupiter), do (Saturn). Ovo nisam ja izmislio, vec je ovo ucenje izvedeno od neo-pitegorejanaca (poslednjih paganskih filozofa). Do Saturna je kraj prve oktave. Do Saturna znaci povratak Nasoj iskonskoj majci koja je na Saturnu, dok nas Do Zemlje vraca na podrucje nase ovozemaljske majke. Saturn je, naravno, mnogo vise od planete koju vidimo u njegovom fizickom obliku. Za nas ljude Saturn je jako bitan zato sto je to mesto iz koga krece nasa manifestacija u mentalnom, astralnom, etericnom i fizickom obliku. Zbog toga se i kaze za Saturn da je to nasa iskonska majka, pa se o njemu govori kao o planeti koja zna sve o nama (kao prava majka), koja je karmicka, kojom upravljaju andjeli sudbine, koja se povezuje sa vremenom, sa strogocom (kod Grka), ali i sa zlatnim dobom (kod Rimljana), tamo su 24 staraca koji nadgledaju sudbinu svakog od nas i tako dalje...
Ako se ide iznad Saturna, postoji samo duh (za nas ljude), a Saturn daje manifestaciju tom duhu (zato je, da ponovim ponovo, to nasa iskonska planeta).
Znaci, moglo bi se jos nasiroko govoriti o tome, pa cak i o mnogim bozanstvima i boginjama koji se vezuju uz Saturn.
Dakle, za nas ljude razvojni put se tice povratka nasoj iskonskoj planeti koja nas je i oblikovala, kako bi odatle iskoracili dalje u sferu duha.
Uran sigurno ima uticaja na nas (ali sekundarnog, rekoh ranije tercijalnog u zanosu). Ova planeta ima svakako mnogo veci uticaj na neke druge civilizacije u razlicitim oblastima Suncanog sistema. Svaka planeta je naseljena izvesnim visokim civilizacijama koje postoje na odgovorajucim nivoima postojanja koja su u skladu sa nivoima postignute svesti. Dakle, Uran svakako utice na stanovnike Urana, na Saturn (pa preko njega posredno i na nas), Neptun, Pluton i tako dalje u pravcima koji se udaljavaju od Sunca...
Ja sada ne znam kako drugacije da kazem nego da su mnoge stvari po pitanju Urana, Neptuna i Plutona ishitreno zakljucene.
Ja se slazem da astrologija ima duznost da bude u korak sa danasnjim vremenom, pa ne samo to, ona bi trebala da ide ispred modernog vremena, pa prema tome, trebalo bi da ukljuci u svoja istrazivanja svako novo astronomsko otkrice, ali joj je isto tako duznost da jasno zacrta granicu izmedju primarnih i sekundarnih uticaja, a to je svakako Saturn.
I sada naravno da su raniji posvecenici imali mnogo vise problema da dodju do podataka nego danas. Da bi renesansni mislilac dosao do nekih podatka o Hermesu, morao je da izucava rukopise pravoslavnih manastira na teritoriji danasnje Makedonije. Danas se mnogo lakse dolazi do podataka. Ali, sama potraga je deo znanja, pa i sire od toga.
Ti si jedan izuzetno valjan astrolog. Postujem te. Nemoj da se ljutis. Stavi zastavicu na Saturn. To ce ti mnogo olaksati dalja astroloska istrazivanja. I bice smislenija.