Moderatori: Svi aktivni urednici, Olivera
zvoncica napisa:Ne bi da copram, ali HTV i nije baš neki izvor objektivnih informacija...
A propos priloga iz Motovuna...
Tko je bio tamo, zna da je riječ o malom srednjevojekovnom gradiću na brdu (možda i starijem, vjerojatno) poznatom i kao obitavalištu Velog Jože (legenda, Dvigrad, tamo su doista ostaci starovjekovnog grada).
Ispod motovunskog brda su nepregledna, plodna polja koje autohtoni živalj obrađuje.
Nedavno se doznalo da su ogromnu površinu te zemlje kupili neki stranci preko osnovane tvrtke u HR s ciljem da tu izgrade apartmansko naselje s golf terenima.
U međuvremenu je i u parlament hr (sabor)negdje u isto vrijeme, stigao tzv. zakon o golfu na usvajanje. Svi su taj zakon ( veći dio javnosti, ali ne i sabor) proglasili otvorenim vratima za korupciju, "zakon o pljački" jer je omogućavao prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko (vidi cijene m2 u oba slučaja).
Mnoge su tvrtke kroz ovih 15 godina otkupljivale zemlju ili podnosile planove razvoja loklanim tijelima odlučivanja u kojima predlažu gradnju golf igrališta, kao jednog od vida razvoja koji garantiraju kroz svoja ulaganja a koji ima okmogućava da stave šapu na hektare vrijedne i plodne zemlj. Samo ja, a da ne spominem druge kolege, sam se napisala stotine tekstova o tome..i niti jedna od takvih tvrtki do sada nije krenula u izgradnju golf igrališta,( i to sam pisala) ali preko takvih planova "turističke" kompanije ali i ostale domognu se zemljišta jeftino, s ciljem da ga kasnije prenamjene u građevinsko i izgrade hotele i apartmane. Ili, jednostavno preprodaju jer je cijena nekretnina narasla za 10 puta. (sad je pala, da se zlonamjernici koji ovo čitaju ne bi poradovali - tržište vam je puklo.)
Takva je priča slična u i slučaju Motovuna. Gdje je btw prekrasna priroda...i još uvijek netaknuta.
Ne znam šta će biti dalje s ovim projektima. Ali, sigurna sam da će se uskro nešto više znati i o tome...
Vjerujem da će sada biti teže realizirati ove idiotske, jednostrane naume...
Povratak na KONKRETNE STVARI U VEZI ŽIVOTA U ZAJEDNICI
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju