Rale, ti si upravu, a Giba je također upravu. :D Koliko sam dosad uspjela da pohvatam konce u vezi sa svim atmosferskim pojavama na i oko planete, a posebno kad su u pitanju zemljotresi, njihovo porijeklo je višestruko i raznoliko. Pošto već godinama imam senzacije u tijelu (i svijesti) vezane za predstojeće zemljotrese, morala sam početi da pratim šta se ustvari dešava i zašto je povećan broj zemljotresa ali i drugih prirodnih nesreća. E, sad koliko su one svaki put baš "prirodne" o tome se da raspravljati.
Elem, da ne dužim, ako krenemo od premise da je SVE što postoji Svijest, te da postoji kako pojedinačna tako i kolektivna svijest, onda to možemo primjeniti i na kompletnu zemaljsku kuglu. Dakle, ono što većina ljudi na svijetu u ovom trenutku osvještava, a što podrazumijeva i njihove mentalne stavove i njihove emocije, odražava se na kolektivnu svijest. Možda ovo nije dobar početak objašnjenja, ali ljudska svijest itekako utiče na stvaranje zemljotresa, pa i drugih prirodnih nepogoda, poput jakih vjetrova, kiša, oluja, itd.. I to bi bio jedan od uzroka zemljotresa.
Drugi uzrok je onaj na koji smo i navikli svih ranijih godina - prirodni. Pomjeranje unutar zemljine kore, a najteži oblik ovih pomjeranja sa najvećim posljedicama je onaj kada se pomjeraju tektonske ploče i kada se pomiču rasjedi. Npr,. ja živim u gradu koji je sagrađen na jednom dijelu velikog rasjeda.
Treći uzrok je - vještačko izazivanje zemljotresa savremenom tehnologijom kojom raspolažu,koliko znam, ne samo Sjedinjene Američke Države, već i Rusija i Kina i još neke velesile.
Četvrti uzrok je - karmički, a koji je opet povezan sa onim prvim uzrokom kog sam spomenula. dakle, sve se dešava po nekom Božanskom/Kosmičkom redu ili planu kako to neki vole reći, pa su i prirodne nesreće, u koje spadaju i zemljotresi, na određen način "predodređeni".
I ima tu još nekih poveznica između svih pobrojanih uzroka, ali da više ne tupim, ovo su neka moja razmišljanja o uzrocima zemljotresa. I do njih ne bih došla da se gotovo svaki put kad će se desiti neki zemljotres bilo kod nas ili u svijetu počnem "tresti" ili "vidim" npr. veliko pomjeranje tla...Zbog takvih jakih ličnih doživljaja onog što se dešava na globalnom nivou sam i bila ponukana da malo pažljivije razmotrim to što mi se događa. Eto, toliko.