BESEDE - Poglavlje IX
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Uklanjanje sanskara III
 

Potiranje sanskara

Impresije potekle od Sadgurua preobražavaju život

Ljubav prema Sadguruu ili Savršenom Učitelju je naročito važna jer priziva kontakt s njim. Kroz taj odnos učenik od Učitelja prima impresije koje imaju posebnu moć poništavanja dejstva impresija iz prošlosti, što će u potpunosti izmeniti tok njegovog života. Onaj koji primi ovakve impresije može u potpunosti odbaciti ustaljeni način života i razmišljanja. Ovakav tip odnosa podiže duhovni nivo i preobražava čak i najizopačeniji način života. Moguće da je neka osoba vodila nehatan i razvratan život ne razmišljajući o ničemu drugom do o zadovoljavanju svojih svetovnih želja. Možda je bila i zaslepljena žudnjom za moći i posedovanjem, bez ijednog drugog cilja sem novaca i užitaka.

Međutim, čak će i jedna takva osoba, koja nije bila u stanju ni da zamisli oslobađanje od zemaljskih okova, uvideti da su sanskare koje je primila kroz odnos sa Sadguruom bile dovoljno snažne da sa njenih očiju zauvek uklone zastor koji je izatkao njen ustaljeni način razmišljanja i življenja, otvarajući joj potpuno nove vidike ka slobodnijem i uzvišenijem životu. Impresije primljene od Učitelja mogu biti podjednako delotvorne i u slučaju intelektualno i kulturno razvijene osobe, čije su vizije ipak omeđene, čija imaginacija u najboljem slučaju može pojmiti lepotu umetnosti i lepe reci, a čije se čovekoljublje ne može proširiti izvan okvira njene neposredne okoline niti prekoračiti granice otadžbine. Po primitku impresija od Učitelja i ona će biti uzdignuta i doživeti čari uzvišenijeg života.

Potiranje sanskara intervencijom Sadgurua

Sadguru poseduje moć da uzdigne učenika sa običnog intelektualnog nivoa svesti na nivo svesti gde glavnu ulogu igraju inspiracija i intuicija, a odatle na nivo spoznaje i prosvetljenja čiji je vrhunac uranjanje u Beskonačno. To se podudara sa učenikovim uzdizanjem iz zemaljske sfere u suptilnu sferu, iz suptilne u mentalnu sferu i, najzad, iz mentalne sfere u stanje Oslobođenosti. Ovaj poslednji korak označava potpuno poliranje svih sanskara - kako prirodnih tako i neprirodnih, kako pozitivnih tako i negativnih. U već navedenom primeru žice obavijene oko štapa, proces poliranja sanskara predstavljao bi postupak presecanja žice makazama. Brisanje svih sanskara, praćeno krajnjim oslobođenjem svesti od celokupne iluzije i svih okova, se ne može postići ni na koji drugi način osim milošću Sadgurua,

Neophodnost potpune samopredaje

Da bi intervencija Sadgurua bila delotvorna potrebno je da učenik sa Učiteljem uspostavi odnos potpune predanosti i otvorenosti. Potpuna samopredaja podrazumeva pokoravanje svim Učiteljevim nalozima. Ako sva vaša dela i želje usmerava Učitelj, a vi ga pokorno sledite, onda će on preuzeti odgovornost za vas. Prema tome, u slučaju potpune predanosti, odgovornost za vaše oslobođenje od sanskara se prenosi na Učitelja; a u tako stvorenim uslovima, Učitelj može u trenu da poništi sve vaše sanskare.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0064 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA