BESEDE - Poglavlje X
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Dobro i zlo
 

Procenjivanje iskustva putem oprečnosti

Ljudski um ne samo da prolazi kroz iskustva, on ujedno neprestano vrši njihovu procenu. Neka iskustva smatra prihvatljivim, a neka neprihvatljivim; neka iskustva mu donose sreću, a neka patnju; neka doživljava kao prijatna, a neka kao neprijatna. Za neka iskustva veruje da ga ograničavaju, a za druga da ga ispunjavaju i oslobađaju. Za neka iskustva misli da su dobra, za druga da su loša. Ove oprečnosti je stvorila ljudska imaginacija u trenutku kada je spoznala život sa lične tačke gledišta.

Prihvatljivo i neprihvatljivo

Čovekova koncepcija o tome staje prihvatljivo a šta nepri¬hvatljivo evoluira i menja se u skladu sa prirodom želja koje dominiraju u datom trenutku. Sve dotle dok i poslednja želja istrajava u njegovom umu, čovek je prinuđen da meri svoje iskustvo prema njoj, razvrstavajući ga dvojako: na ono što pomaže ispunjenju želje, te je stoga prihvatljivo, i na ono koje osujećuje njeno ispunjenje, te je stoga neprihvatljivo. Umesto da se suoči sa životom bez iščekivanja, vezivanja ili odbijanja, um uspostavlja standarde, deleći život na suprotnosti - na ono što smatra prihvatljivim i na ono što smatra neprihvatljivim.

Čak i dobro proishodi iz želje

Od svih suprotnosti koje je ljudski um stvorio, suprotnost između dobra i zla je u duhovnom smislu najznačajnija. Ona se zasniva na čovekovoj težnji da oslobodi um od svih okova koje mu nameću želje. Loša su ona iskustva i dela koja ga još čvršće stežu u okove želja, a dobra su ona koja ga oslobađaju iz njih. Međutim, obzirom da i dobra iskustva i dobra dela proishode iz želja, ona čoveka vezuju jednako kao i loša iskustva i loša dela. Svaka vezanost potpuno nestaje tek nakon prestanka svake želje. Prema tome, istinska sloboda dolazi tek kada se dobro i zlo uravnoteže i tako srastu jedno u drugo da više ne pružaju mogućnost izbora ograničenom ˝ja˝ satkanom od želja.

Čovek kreće sa životinjskim sanskarama

Premda je u ljudskim bićima svest u potpunosti razvijena, u njoj preovladavaju rđavi elementi, jer je svest na podljudskim stupnjevima evolucije uglavnom delovala pod uticajem ograničavajućih težnji kao što su požuda, pohlepa i ljutnja. Dela i iskustva začeta i podržana takvim egocentričnim težnjama, ostavljali su utiske u umu koji se razvijao, a on ih je ˝pamtio˝ isto kao što filmska traka beleži kretanje glumaca. Zato je čoveku lako da bude rđav, a teško da bude dobar. Životinjski svet, iz koga je izronila ljudska svest, uglavnom je ograničen životinjskim strastima, životinjskom pohlepom i životinjskom jarošću - iako neke životinje umeju da razviju i neke dobre osobine kao što su požrtvovanost, ljubav i strpljenje. Jer kad bi sve nataložene životinjske sanskare bile rđave, bez ijedne dobre, pojava dobrih svojstava u ljudskoj svesti ne bi bila moguća.

Neophodnost negovanja dobrih sanskara

Mada su neke životinjske sanskare dobre, većina ih je loša, pa se tako na samom začetku ljudska svest nalazi pod uplivom nagonske sile koja je prevashodno negativna. Od samog početka evolucije čoveka, zadatak oslobađanja sastoji se u negovanju i razvijanju dobrih sanskara, tako da one mogu poklopiti i poništiti dejstvo nataloženih loših sanskara. Razvoj dobrih sanskara biva podstaknut prelaženjem kroz ona iskustva i vršenjem onih dela koja su u suprotnosti sa onima koja pretežu u životinjskom svetu. Naspram požude je ljubav, naspram pohlepe je velikodušnost, a naspram ljutnje - tolerancija ili strpljenje. Usmeravajući pažnju na ljubav, velikodušnost i toleranciju, čovek može iskoreniti požudne, pohlepne i ljutite težnje.

Zato se glavnom postupku oslobađanja od sanskara mora pridružiti dodatni postupak odricanja od zla u korist dobra. Ali bilo da je osoba dobra ili zla, ona će uvek zavisiti od delovanja njenih sanskara. Sa tog stanovišta su i svetac i grešnik ono što jesu u skladu sa zakonima koji deluju u univerzumu. Ijedan i drugi isto počinju i isto završavaju.

Grešnik i svetac

Grešnik ne treba da nosi pečat večitog poniženja, a svetac ne treba da bude tast zbog svojih moralnih postignuća. Nijedan svetac, ma kako velik, nije dosegao visine moralnih vrlina a da prethodno nije vodio moralno izopačen život; i niko nije toliko rđav da ne bi mogao da se popravi i postane dobar. Svaki čovek, makoliko da je posrnuo, može postepeno bivati sve bolji i bolji, sve dok ne postane najsvetliji primer za ćelo čovečanstvo. Uvek postoji nada; niko nije sasvim izgubljen i ne treba očajavati. Ali, činjenica je da nema drugog puta do božanstvenosti osim kroz odricanje od zla u korist dobra.

Ograničeno ja postoji i ti dobrim i u lošim sanskarama

Postepen razvoj dobrih osobina povlaci za sobom ljubav, plemenitost i mir. Dobre sanskare, prikupljene iskazivanjem ovih svojstava, poklapaju i time uravnotežavaju loše sanskare požude, pohlepe i ljutnje. Kada se postigne potpuna ravnoteža i poklapanje dobrih i loših sanskara, tada dolazi do njihovog naglog iščeznuća, a svest izranja iz stanja ropstva u stanje Oslobođenosti. Da bi bankovni račun bio ugašen, dobit se mora poklopiti sa dugom. Ali, obično preteže ili dobit ili dug, pa račun tako i dalje ostaje tekući.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0059 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA