BESEDE - Poglavlje XXVIII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Priroda ega i njegovo uklanjanje II
 

Odeljak II - Ego kao potvrda otuđenosti

Ego kao prepreka duhovnoj emancipaciji

Ego je potvrda čovekove otuđenosti. On poprima razne oblike. Može se javiti u obliku kontinuiranog sebe-svesnog pamćenja kroz prisećanja kao što su: ˝Učinio sam ovo ili ono˝; ˝Osećao sam ovo ili ono˝; ˝Razmišljao sam o ovome ili o onome˝. Može poprimiti oblik sebičnih nadanja u vezi budućnosti i planiranja: ˝Uradiću ovo ili ono˝; ˝Osećaću ovo ili ono˝; ˝Razmisliću o ovome ili o onome˝. Ili pak, u sadašnjem vremenu, ego se, ističući svoju različitost i odeljenost od svih ostalih centara svesti, ispoljava kao snažan osećaj da je čovek zasebna jedinka. I mada privremeno igra korisnu ulogu centra svesti, ego, kao potvrda otuđenosti, predstavlja glavnu prepreku duhovnom izbavljenju i prosvetljenju.

Ego se hrani na osećaju otuđenosti

Svoju odeljenost ego potvrđuje kroz požudu, mržnju, ljutnju, strah ili ljubomoru. Osoba koja žudi za društvom i prisustvom drugih ljudi, zapravo je bolno svesna svoje otuđenosti i snažno doživljava svoje zasebno postojanje. Osećaj otuđenosti najoštriji je u slučaju velike i neutažive požude. Izražen je i u mržnji i u ljutnji, gde druga osoba biva odbačena i smatrana ne samo tuđincem, već i neprijateljem sopstvenog nabujalog ega. Strah je takođe prikriveni oblik otuđenosti i javlja se u vidu snažnog osećaja odvojenosti. Strah se spušta kao gusta koprena između ˝mene˝ i ˝tebe˝. Strah ne samo što potpiruje i produbljuje nepoverenje u drugog, već neizbežno vodi do sužavanja i povlačenja svesti, sve dok se drugo ljudsko biće u potpunosti ne istisne iz životnog konteksta. Stoga treba voleti bez straha, i to ne samo druge duše, već i samog Boga. Kroz strepnju od Boga ili Njegovih ispoljenja jača osećaj otuđenosti, dok kroz ljubav prema Bogu i Njegovim ispoljenjima osećaj otuđenosti postepeno nestaje.

Ljubomora jača ego

Osećaj otuđenosti najizrazitiji je u ljubomori. Najdublji imperativ duše jeste da voli i da bude istovetna sa drugim dušama. Tu svoju potrebu duša ne može da ispuni ako je potresaju požuda ili mržnja, ljutnja ili strah. U ljubomori, pored toga što ova duboka i imperativna potreba za poistovećivanjem sa drugim bićem ostaje nezadovoljena, kod osobe jača i uverenje da se neka druga duša uspešno sjedinila sa osobom za kojom je ova čeznula. U njoj se zatim rada dubok i beskompromisan otpor prema te dve osobe i prema njihovom odnosu koga je ljubomorna osoba nastojala da rezerviše samo za sebe. Sva isključiva osećanja kao što su požuda, mržnja, strah ili ljubomora čine život skučenim i doprinose ograničavanju i sužavanju svesti. Ona direktno postaju instrumentom potvrđivanja otuđenosti ega.

Slabljenje ega putem ljubavi

Svaka misao, osećanje i delo poteklo iz zamisli o nekakvom ekskluzivnom i zasebnom postojanju, sputava čoveka. Sva iskustva, bilo značajna ili beznačajna, i sva nastojanja, bilo dobra ili loša, opterećuju ga impresijama i produbljuju otuđenost njegovog ˝ja˝. Jedino iskustvo koje egu oduzima moć je iskustvo ljubavi, i jedino htenje koje ublažava osećaj otuđenosti je htenje da se bude jedno sa Voljenim. Požuda, mržnja, ljutnja, strah i ljubomora, sve su to oblici isključivosti koji produbljuju jaz između ˝mene˝ i ostatka života. Jedino sveobuhvatajuća ljubav može da premosti ovaj veštački stvoreni jaz i probije kroz barijeru varljive imaginacije. U istinskoj ljubavi ljubavnik isto tako čezne, ali on čezne da se sjedini s Voljenim. U doživljaju jedinstva sa Voljenim, odnosno kroz težnju da se ono postigne, slabi osećaj otuđenosti čovekovog ˝ja˝. Voleći, ˝ja˝ ne razmišlja o tome da zaštiti sebe, baš kao što se ni noćni leptir ne plaši da sagori u plamenu svece. Ego je potvrda otuđenosti od drugih, dok je ljubav potvrda jedinstva sa drugima. Otuda se ego može rastočiti samo istinskom ljubavlju.

Ego sačinjen od želja

Ego je natovaren raznovrsnim željama. Neuspeh u zadovoljenju želja ego doživljava kao neuspeh. Uspeh u prisvajanju željenog, ego doživljava kao uspeh. Nit ega je prisutna u ispunjenim i u neispunjenim željama. Ego će pred navalom želja navući masku ravnodušnosti i tobožnjim neželjenjem opet potvrditi svoju zasebnost. Međutim, kada dođe do prestanka želja, prestaje i težnja za zasebnošću. Prema tome, oslobođenje od svih želja utire put uklanjanju ega. Ego sačinjavaju raznorazne želje, a uništenje tih želja ravno je uništenju ega.

Koreni ega nalaze se u podsvesnom umu

Brisanje ega iz svesti je vrlo složen zadatak, pošto se koreni ega nalaze u podsvesnom umu, u obliku prikrivenih težnji koje nisu uvek prihvatljive eksplicitnoj svesti. Ograničeni ego eksplicitne svesti je mali deo celokupnog ega. Ego je kao santa leda u okeanu. Približno sedmina sante je iznad vodene površine pristupačna oku posmatrača, ali njen veći deo ostaje nevidljiv pod vodom. Isto tako se samo delić postojećeg ega manifestuje u svesti u obliku eksplicitnog ˝ja˝, a znatan deo ostaje da boravi u mračnim i maglovitim oblastima podsvesnog uma.

Heterogena struktura egaLjubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0171 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA