BESEDE - Poglavlje XXIX
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Priroda ega i njegovo uklanjanje III
 

Odeljak III Oblici ega i njihovo razaranje

Ego živi kroz ideju ˝ovo je moje˝

Ego opstaje zahvaljujući svetovnim posedima kao što su moć, slava, bogatstvo, sposobnosti, postignuća i priznanja. Da bi utvrdio šta je ˝moje˝ on proglašava i uspostavlja granicu između ˝mojeg˝ i ˝tvojeg˝. Međutim, i pored svih svetovnih stvari koje svojata, ego se svejednako oseća ispraznim i nepotpunim. A da bi umirio svoj duboki nespokoj, baca se gorljivo na dalja prikupljanja. On svom posedu meri veličinu uporedujući ga sa posedom onih koji imaju manje, i zaključuje da su ovi, makar po toj jednoj stavci, manje kvalitetni od njega. Ego često traci svoje bogatstvo u raskalašnom življenju i nepotrebnom razmetanju, najčešće na tuđu štetu. Međutim, ostaje nezadovoljan bez obzira na sve svoje svetovne uspehe; i umesto da neguje neprijanjanje, zadovoljstvo nalazi u još naglašenijem svojatanju, u još većem isticanju razlike između sebe i drugih. Ego kao potvrda otuđenosti živi kroz ideju ˝moje˝.

Oblici ega

Ego, u želji da se oseća posebnim i jedinstvenim, sebe pronalazi ili u ulozi nekoga ko je bolji od ostalih, ili u ulozi nekoga ko je gori od ostalih. Sve dok postoji ego, u njegovoj pozadini je dvojnost; a sve dok postoji dvojnost, um ne prestaje da upoređuje i uočava razlike. Prema tome, čak i kada je osoba uverena u svoju jednakost sa drugima, to uverenje još uvek ne stoji na pouzdanim osnovama. To uverenje pre obeležava prelaz između dva stanja ega nego uvod u trajno poništenje granice između ˝ja˝ i ˝ti˝.

Ideja jednakosti

Ovaj prividni osećaj jednakosti može se formulisati na sledeći način: ˝Ja nisam inferiorniji ni superiorniji od ostalih˝. Možemo odmah uočiti da je ovo slučaj odričnog potvrđivanja ega. Krhku ravnotežu između ˝ja˝ i ˝ti˝ neprestano narušava preovladavanje kompleksa superiornosti ili kompleksa inferiorenosti. A ideja jednakosti se javlja da bi se ponovo uspostavila narušena ravnoteža. Odrično potvrđivanje ega kakvo se javlja u ideji o jednakosti je, međutim, posve različito od osećaja jedinstva kao glavne odlike duhovno slobodnog života. I premda je ideja o jednakosti u osnovi mnogih društvenih i političkih ideala, stvarni uslov za ravnopravan zajednički život je da se ta isprazna ideja o jednakosti nadomesti spoznajom o jedinstvu svekolikog života.

Dva kompleksa

Osećanja superiornosti i inferiornosti su reakcije jednog na drugo, a veštački stvoreno uverenje o jednakosti nastaje kao reakcija na oba osećanja. U sva tri načina ego nastavlja da potvrđuje, svoju otuđenost. Kompleksi inferiornosti i superiornosti najčešće se ne ispoljavaju istovremeno. Oni se, služeći se odgovarajućim objektima, ispoljavaju zasebno i naizmenično, što možemo uočiti na primeru osobe koja se ponaša nadmoćno prema podređenima, a udvorički prema nadređenima. Ali izbor bilo koje od dve mogućnosti ispoljavanja kompleksa kroz oprečno ponašanje samo još više pojačava ove oprečne komplekse umesto da ih rastvori do potpunog iščeznuća.

Kompleks superiornosti

Kompleks superiornosti javlja se u trenutku kada osoba sretne nekoga ko je u nekom pogledu slabiji od nje u smislu svetovnog poseda. Međutim, i pored toga što poseduje više, ego te osobe je neprestano suočen sa prizorom unutrašnje praznine. Ona se teši zabludom o svojoj vrednosti, razmećući se pred drugima veličinom svog imetka. Isticanje različitosti obično se ne zadržava na nivou teoretskog poređenja, već se proširuje na realni sukob sa drugima. Tako se, kao prirodna posledica potrebe da se nadoknadi ispraznost ego-života, javlja agresija.

Kompleks inferiornosti

Kompleks inferiornosti javlja se onda kada osoba sretne nekoga ko je na neki način znatno vredniji od nje u pogledu svetovnog poseda. Ali pokornost koju iskazuje pred njim vodi poreklo iz straha ili sebičnosti. Takva osoba nikada ne može biti iskrena i spontana zato što u njoj tinja skrivena ljubomora, pa čak i mržnja prema čoveku koji poseduje ono što bi ona radije imala za sebe. Sva ta usiljena spoljašnja pokornost samo je posledica kompleksa inferiornosti koji će naduvati ego do neverovatnih razmera. Ego će svoj osećaj ispraznosti pripisivati tobože manje vrednim posedima, koje smatra ˝svojim˝, umesto duboko ukorenjenom poroku da traži ispunjenje kroz ono što poseduje. Saznanje da je inferioran u materijalnom smislu će mu pružiti dodatni podsticaj da čini očajničke napore u pravcu sve većeg sticanja, pri tom ne birajući sredstva. I tako, produbljujući unutrašnje duševno siromaštvo, kompleks inferiornosti, kao i kompleks superiornosti, postaju značajni činioci rasprostiranja sebičnosti i haosa u društvu, kao i svih vidova neznanja karakterističnih za ego.

Predaja nije isto što i kompleks inferiornosti

Učenik će, stupajući u kontakt sa Savršenim Učiteljem u njemu prepoznati stanje Savršenosti lišeno ega, i dragovoljno mu se prepustiti. Učenik je primetio da je ego nepresušni izvor neznanja, uznemirenosti i sukoba; takođe je uvideo svoju nemoć da ga ukloni. Predanost učenika Učitelju valja razlučiti od kompleksa inferiornosti. Jer, predanost prati svest o tome da Učitelj predstavlja ideal i da je, kao takav, u osnovi identičan sa učenikovim uzvišenim Sopstvom. Predanost nije nedostatak samopouzdanja. Naprotiv, činom predanosti učenik iskazuje poverenje da će, uz Učiteljevu pomoć, konačno nadvladati sve prepreke. Priznavanje božanstvenosti Učitelja je način na koji uzvišeno Sopstvo učenika iskazuje svoje dostojanstvo.

Intervencija

Da bi ubrzao njihovo rastvaranje, Učitelj će namerno izazivati naizmenično ispoljavanje ova Učitelja dva kompleksa kod učenika. Ako se učenik nalazi na granici da izgubi srčanost i napusti traganje, probudiće u njemu duboko samopouzdanje. Ako je učenik dospeo do ivice da njime ovlada egoizam, Učitelj će ukloniti tu smetnju tako što će ga dovesti u situaciju da prizna i prihvati sopstvenu nemoć i ništavnost. Tako Učitelj koristi svoj uticaj da bi ubrzao učenikovo napredovanje kroz nivoe, odnosno, da bi ubrzao rastvaranje ega do potpunog iščeznuća.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0051 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA