BESEDE - Poglavlje XXXVI
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Tipovi meditacije IV
 

Odeljak IV Asimilacija Božanskih Istina OdsečakA Metodi opšte meditacije

Ograničenja filozofskog razmišljanja

Početak duhovnog života obeležen je i potpomognut opštom meditacijom, gde se učenik ne bavi isključivo odabranim predmetima iskustva, već nastoji da, u okviru svojih moći razumevanja, shvati i prihvati božanske Istine o životu i univerzumu. Kada učenik počne da se pita i razmišlja o konačnoj, svrsi života i univerzuma, može se reći da se upustio u takvu meditaciju. Mnoga dela iz oblasti filozofije rezultat su pokušaja da se dođe do intelektualnog poimanja prirode i svrhe života i univerzuma.

Čisto intelektualno poimanje Božanskih Istina slabašno je, nepotpuno i nepouzdano, dugujući tome što su iskustva, koja čine temelj filozofskih razmatranja - ograničena. Filozofska meditacija, koja se sastoji u slobodnom i nezavisnom razmišljanju, ne dovodi do ubedljivih i jasnih rezultata. Iz nje se često iznedre novi, međusobno različiti i oprečni filozofski sistemi ili pogledi na svet; no ipak, ona nije lišena svake vrednosti. Osim što u izvesnom stepenu dovodi učenika do spoznaje, takođe ga naoružava intelektualnom disciplinom koja ga opet osposobljava da primi i razume božanske Istine u trenutku kada dođe u dodir sa onima koji znaju.

Proučavanje objavljenih Istina

Plodonosniji vid opšte meditacije sastoji se u proučavanju objavljenih Istina o životu i univerzumu. Takav metod učenja i upijanja božanskih Istina započinje slušanjem ili čitanjem izlaganja samih Učitelja mudrosti. Besede ili zapisi Avatara i Savršenih Učitelja, prošlih ili savremenih, prikladan su predmet za ovaj vid opšte meditacije. Upijanjem božanskih Istina učenik biva podstaknut da dovede svoj život u sklad sa univerzalnom Božanskom promisli.

Vrednost slušanja

Božanske Istine najlakše se shvate i upiju onda kada ih Učitelj uživo prenosi učeniku. Lična komunikacija Učitelja i učenika poseduje moć i delotvornost kakvu drugi oblici informacija koje učenik dobija nikada ne mogu imati. To je moćna i živa reč iza koje stoje život i ličnost Učitelja. Većina svetih spisa naglašava potrebu slušanja božanskih Istina neposredno sa Učiteljevih usana. Ukoliko je učenik u prilici da stupi u kontakt sa živućim Učiteljem, metod opšte meditacije koji se zasniva na slušanju njegovih izlaganja o božanskim Istinama je nesumnjivo najbolji.

Prednosti čitanja

Međutim, učenik nije uvek u mogućnosti da kontaktira i čuje živućeg Učitelja. U takvim slučajevima čitanje ima svojih prednosti. Za većinu poklonika, meditacija na duhovne spise je najprikladnija jer su mu oni uvek pri ruci. Meditacija u vidu čitanja božanskih Otkrovenja je uvek izvodljiva, pa je njena prednost u tom smislu očigledna.

Odsečak B Čitanje kao meditacija

Nedostaci čitanja

Osnovni nedostatak meditacije na duhovne spise je taj što je većina pisanih tumačenja namenjena intelektualnom proučavanju, a ne meditaciji. Dešava se da metod meditacije nije prilagođen temi; ili postoji neka greška u samom metodu, što ga čini mehaničkim i suvim; ili je tema meditacije nejasna i nesvrsishodna.

Teškoće otklonjene pomoću specifične meditacije čitanjem

Svi nedostaci koji otežavaju meditiranje i čine ga neuspešnim mogu se uklonili posebnom meditacijom koja se pominje u ovom Odeljku. U ovom Odeljku, naš cilj nije da samo pojasnimo način kako se meditacija na duhovne spise može uspešno izvesti već i da pojasnimo osnovne božanske Istine. Uobičajene teškoće koje prate meditaciju na duhovne spise otkloniće se ovom specifičnom meditacijom tako što će se: uskladiti sam proces meditacije sa temom i drugim uslovima inteligentne meditacije; razraditi različite faze meditacije; izneti posebno pripremljeno kratko izlaganje o božanskim Istinama koje su tematski prikladne i značajne za meditaciju putem čitanja.

Tri stupnja meditacije na duhovne spise

Meditacija čitanja božanskih Istina sastoji se iz tri faze: 1. U prvoj fazi učenik mora da Čita izlaganje svakodnevno, istovremeno duboko razmišljajući o njemu. 2. U drugoj fazi čitanje više nije neophodno, ali se glavna tema izlaganja sada odvija u mislima, o njoj se neprekidno razmišlja. 3. U trećoj fazi, više nije potrebno da učenik naizust ponavlja rečenice izlaganja, pa se svaki unutrašnji dijalog i razmišljanje o glavnoj temi ovde završava, U ovoj fazi meditacije, um više nije zaokupljen nizom povezanih misli već ima jasan, neposredan i intuitivan uvid u uzvišene Istine date u izlaganju.

Tema za meditaciju

Pošto se inteligentna meditacija sastoji u dubokom razmišljanju o određenoj temi, sada je najbolje da kratko i jasno izložimo jednu zgodnu temu za meditaciju. Sažeti prikaz božanskih Istina koji će uslediti, obuhvata čitavu priču o kreaciji, kao i celovito tumačenje duhovne staze i cilja Samo-realizacije. Potrebno je da učenik inteligentno čita izlaganje i na taj način upija uzvišene Istine koje ono obznanjuje.

Sažeto izlaganje za meditaciju putem čitanja

Ovaj specijalni oblik meditacije je izuzetno podesan i delotvoran zbog toga što se čitanje glavne teme meditacije i razmišljenje o njoj mora odvijati istovremeno. Dalje, izlaganje teme je toliko sažeto i jasno da nema mogućnosti da se u meditaciju upletu nepozvane i nevažne misli. Veoma je teško, meditirajući o nekom podužem eseju ili knjizi, izbeći smetnje u vidu nevažnih misli, čak i ako se tekst zna napamet. Neusiljena meditacija o njima praktično je neizvodljiva. Velika je verovatnoća da će se nevažne misli pojaviti kada su u pitanju duže meditacije o apstraktnim idejama i nekim konkretnim predmetima iskustva. Ometajuće misli neće se pojaviti samo ukoliko se glavna tema meditacije sastoji iz kratkog izlaganja o uzvišenoj Istini. Ukoliko učenik bude meditirao po datim uputstvima o ovde izloženim božanskim Istinama, ne samo da će njegova meditacija biti spontana i laka, radosna i nadahnuta, već i izuzetno uspešna i delotvorna. Čineći lako, učenik će napraviti veoma važan korak ka ostvarenju svog životnog cilja.

Odsečak C Božanske Istine (Za meditaciju putem čitanja)

Putovanje Duše do Najvišeg Sopstva

Duša i njena iluzija

U stvarnosti je atma, ili duša, isto što i Paramatma, ili Najviše Sopstvo - jedno, beskonačno i večno. Duša je uistinu iznad grubih, suptilnih i mentalnih svetova. Ali ona doživljava sebe kao ograničenu jer se poistovećuje sa šarirom (sthul sharir ili grubo telo), pranom (sukshma sharir, ili suptilno telo), nosačem želja i životnih sila, i manasom (karan sharir, ili mentalno telo), sedištem uma. Duša je u svom transcedentalnom stanju jedna, bezoblična, večna i beskonačna - a ipak se poistovećuje sa pojavnim sve tom oblika, koji je mnogostruk, konačan i podložan razaranju. To je Maya, ili kosmička Iluzija.

Stanja pojavnog svetaLjubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0016 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA