BESEDE - Poglavlje XLV
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Čovek-Bog II
 

Odeljak II Stanje Čoveka-Boga

Od svih predmeta ljudskog proučavanja, Bog je najznačajniji. Ali čisto teorijsko znanje o Bogu neće odvesti poklonika daleko u njegovoj potrazi za smislom ljudskog postojanja, premda je bolje i intelektualno proučavati Boga Postajanje Bogom nego ostati u potpunom bogomračju. Tragati za Bogom, makar samo intelektualno, beskonačno je bolje od pukog skepticizma i ateizma. Bez sumnje je bolje osećati Boga nego tragati za Njim intelektualnim putem, iako je i takvo osećanje manje bitno od stvarnog iskustva Boga. Međutim, čak ni iskustvo Boga ne predočava Njegovu pravu prirodu, jer i u tom slučaju Bog, kao objekat iskustva, ostaje različit od samog poklonika bivajući nešto što je izvan njega. Pravu prirodu Boga poklonik spoznaje tek kada postigne jedinstvo s Njim, potpuno nestajući u Njegovom Biću. Prema tome, još uvek je bolje proučavati Boga nego ne znati ništa o Njemu; bolje je osetiti Boga nego proučavati Ga; bolje je doživeti iskustvo Boga nego osetiti Boga; a najbolje od svega je - postati Bog.

Konačno i čvrsto uverenje

Stanje Bogoostvarenja lišeno je sumnji koje razdiru umove zarobljenih. Zarobljeni se neprekidno kolebaju u pogledu pitanja ˝odakle˝ i ˝kuda˝. Bogoostvareni se, međutim, nalazi u samom srcu kreacije čiji izvor i svrhu vrlo dobro poznaje. Bogoostvarena duša zna da je Bog, isto tako pouzdano kao što običan čovek zna daje ljudsko biće a ne životinja. Za Bogoostvarenog to nije stvar sumnje, slepog verovanja, na gađanja, niti je posredi samoobmana. To je konačno i čvrsto uverenje zasnovano na kontinuiranoj Samospoznaji, uverenje kome nisu potrebni nikakvi spoljašnji dokazi i koga ne mogu poljuljati nikakva osporavanja. Niko i ništa ne može dovesti u pitanje njegovo spiritualno uverenje. Jer, ostvarena duša o sebi ne može misliti nikako drugačije osim kao o Bogu, baš kao što ni prosečna osoba ne može misliti o sebi nikako drugačije osim kao o ljudskom biću. Ali prosečna osoba misli da je ono što zapravo nije, a Bogoostvarena duša je spoznala sebe onakvu kakva jeste.

Slava Bogoostvarenja

Bogospoznaja je sam cilj celokupne kreacije. Sva zemaljska zadovoljstva, ma kako snažna, samo su blede senke beskonačnog blaženstva Bogoostvarenja. Sva svetovna znanja, koliko god sadržajna, samo su iskrivljeni odraz apsolutne Istine Bogoostvarenja. Sve ljudske mogućnosti, ma kako impozantne, čine samo jedan delić beskonačne moći Bogoostvarenja. Sve lepo, plemenito, divno, veličanstveno, dobro i inspiralivno u univerzumu, samo je beskrajno mali delić neprolazne i neizrecive slave Bogoostvarenja.

Cena Bogoostvarenja

Za večno blaženstvo, beskonačnu moć, neprolaznu slavu i apsolutnu Istinu Bogoostvarenja, plaća se ne mala cena. Upojedinjena duša mora da prođe kroz sve porođajne muke, bolove, i grčeve evolucije, reinkarnacije i involucije, pre nego što nasledi ovo bogatstvo skriveno u samom srcu kreacije. Cena koju mora da plati da bi stekla ovo bogatstvo jeste gubljenje zasebnog ega. Da bi se uplovilo u neograničeno prostranstvo Božestva, ograničena individualnost mora da nestane.

Svetovnom osobom vlada njena ograničena individualnost, i ona, pošto se poistovećuje se sa svojim ograničenim oblikom i imenom, sama sebi spušta veo neznanja koji prekriva unutrašnjeg Boga. Da bi neznanje iščezlo, ograničena individua mora da preda svoje ograničeno bivstvo. A kada ono side sa scene, ponevši sa sobom sve oznake ograničenog života, ono što preostaje jeste Bog. Predaja ograničenog bivstva je nestanak čvrsto ukorenjene zablude o zasebnom postojanju. To nije predaja nečeg stvarnog; to je kapitulacija lažnog pred nadmoćnom Istinom.

Dva aspekta Čoveka-Boga

Kada osoba prolazi kroz unutrašnje nivoe koji vode Bogospoznaji, ona sukcesivno prestaje da biva svesna grubih, suptilnih i mentalnih svetova, kao i svog grubog, suptilnog i mentalnog tela. Mali broj duša nakon Bogoostvarenja ponovo silazi, odnosno spušta se, i postaje svestan celokupne kreacije - kao i svojih grubih, suptilnih i mentalnih tela - a da pritom njihova Bogosvest nije ni na koji način ugrožena. Samo petoro njih deluju kao Savršeni Učitelji. Bog kao Bog po sebi nije svesno čovek, a čovek kao čovek po sebi nije svesno Bog. Čovek-Bog je svesno Bog i svesno čovek. Čak i onda kada povrati svest o kreaciji, Čovek-Bog ne doživljava ni najmanje narušavanje svog duhovnog položaja.

Čovek-Bog nije uhvaćen u zamku kreacije

Ono što je duhovno opasno za dušu koja se još uvek nalazi u okovima nije njena svest o kreaciji, već činjenica da je njena svest upala u zamku kreacije zahvaljujući sanskarama. Tako svest biva obavijena velom neznanja, koji je sprečava da uvidi svoju unutrašnju božanstvenost. Čoveka ne ugrožava njegova svest o telima, nego činjenica da se on, zahvaljujući sanskarama, poistovetio sa njima. Sanskare koče ostvarenje beskonačne Duše, koja je vrhunska Stvarnost i osnov svekolike kreacije. Samo u tom pravcu valja tragati za krajnjom svrhom čitave kreacije.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0007 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA