BESEDE - Poglavlje LII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Reinkarnacija i karma III
 

Odeljak III Postojanje i sećanje na prošle živote

Mostovi rađanja i smrti

Osobe koje imaju direktan pristup natčulnim istinama u vezi sa životom duše i njenim reinkarnacijama, zahvaljujući svojoj sposobnosti da ne zamagljeno opažaju stvari, znaju daje takozvano rođenje samo inkarnacija upojedinjene duše u gruboj sferi. Neprekinuto trajanje duše prelama se kroz dve najvažnije tačke: rođenje i smrt. To su mostovi preko kojih život prelazi iz jednog u drugi tip postojanja. Rađanje i smrt imaju podjednak značaj za uzvišeniji život duše, a međufaza između smrti i ponovnog rođenja potrebna je isto koliko i međufaza između rođenja i smrti.

Ono što nalaže intuicija

U onima koji smatraju daje smrt okončanje individualnog postojanja, ili u onima koji misle daje sa rađanjem tela otpočelo njihovo postojanje, nastupiće konflikt između pogrešnih pretpostavki i onoga što nalaže razborita intuicija. Nepravedna raspodela sreće i nesreće u od nosu na materijalna bogatstva, gledano sa individualnog stanovišta pravednosti, naizgled se kosi sa racionalnošću i pravednošču celokupne šeme univerzuma. Svako ko želi da vidi život kao otelovljenje večne i božanske namere, nailazi na nepremostivu prepreku pošto uvidi da na ovom svetu vrli povremeno duboko pate, dok rđavi imaju na raspolaganju sve pogodnosti ovoga sveta.

Otvorenost da se prihvate dublja objašnjenja

Čovekov um sklon je da prema životu zauzme stav prepun gorčine, prožet okorelim cinizmom, ukoliko ne raspolaže dubljim tumačenjem ove pojave. To je umnogome gore čak i od lične tuge čiji je uzrok nečija smrt. Na svu sreću, čovekov um poseduje i urođenu sklonost da povrati čvrstu veru u vrednost i razložnost života i vremenom će prihvatiti ona objašnjenja koja su u skladu sa dubljim duhovnim težnjama i zakonima.

Posledica sticanja novog mozga

Još je manje onih koji imaju direktan pristup istini o reinkarnaciji, nego onih koji imaju direktan pristup istini o besmrtnosti individualne duše. U mentalnom telu individualne duše nalaze se očuvana sećanja na sve prošle živote, ali su nedostupna svesti prosečne osobe jer su obavijena gustom koprenom. Kada duša obuče novo fizičko telo, ona dobija i nov mozak, a funkcionisanje normalne budne svesti u bliskoj je vezi sa moždanim procesima. U svesti se, pod normalnim okolnostima, mogu javiti samo sećanja 12 sadašnjeg života. To je zbog toga što novi mozak ne dopušta da u njega prodru sećanja na iskustva koja su sticana posredstvom drugih mozgova u nekim ranijim životima.

Sećanje na prošle živote

Retke su prilike kada, uprkos otporu mozga, u san procure neke scene iz prošlih života koje se u kontekstu sadašnjeg života ne mogu objasniti. Snevač, na primer, vidi u snu nekoga koga ranije nikada nije sreo. Nepoznate osobe koje se pojavljuju u snovima najčešće su upravo one osobe sa kojima se snevač susretao u bivšim životima. Međutim, takvi snovi, naročito ako su učestali, ne mogu se smatrati opipljivim pokazateljima prošlih života. Oni naprosto govore da su se u rad imaginacije umešale informacije koje potiču iz prošlih života. Pravo sečanje na prošli život je jasno, pouzdano i postojano koliko i sećanje iz sadašnjeg života. Kada se seti, osoba više ne sumnja u to da je u nekoliko ranijih života živela u društvu mnogih drugih osoba. Kao što ne sumnja u već proživljeni deo sadašnjeg života, tako ne sumnja u svoje prošle inkarnacije.

Javljanje sećanja na prošle živote

Broj osoba koje se mogu setiti svojih prošlih života zanemarljivo je mali u odnosu na veliku većinu koja je toliko duboko ogrezla u sferu grube egzistencije da čak ni ne naslućuje postojanje natčulnih činjenica. Sve dotle dok je svest sputana fizičkim telom i moždanim procesima, naviranje ovakvih sećanja je uslovljeno ograničenjima mozga. Tek kada se svest oslobodi ograničenja koja joj nameće mozak, moguće je oživeti i integrisati sećanja na prošle živote koja su sva uskladištena u mentalnom telu. A to podrazumeva određeni stepen neprianjanja i razumevanja koji poseduju samo duhovno uznapredovale individue. Doduše, pouzdana i jasna sećanja na prošle živote mogu se javiti i tragačima koji tek prolaze kroz unutrašnje nivoe svesti i koji još uvek nisu postigli spiritualnu savršenost.

Gubitak sećanja na prošle živote ne utiče na duhovni razvojLjubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0007 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA