BESEDE - Poglavlje LIII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Reinkarnacija i karma IV
 

Odeljak lV Specifični uslovi inkarnacije

Razlike u polovima kao specifičan vid dualnosti

Upojedinjena duša ima svoj koren u beskonačnom, bezobličnom, bespolnom i nedeljivom biću Boga, koji je izvan svih oblika dualnosti ili evolucije. Dualnost i evolucija pojavljaju se sa nastankom upojedinjene duše, mada se neki posebni oblici dualnosti, kao što je razlikovanje polova i privlačenje zasnovano na polnosti, javljaju tek u kasnijim fazama evolucije. Gde god je subjekat i objekat, tu je i dualnost - odnosno, s jedne strane je centar svesti, ma kako prigušen i nejasan bio, a sa druge, njegovo okruženje. Seks je, pak, specifičan izraz životne energije i telesnog privlačenja koji podrazumeva razlikovanje oblika, te specifičnu vezanost psihe za oblike.

Polnost u podljudskim oblicima

U mineralnom carstvu ne postoje polne razlike. U biljnom svetu pojavljuju se razlike medu polovima sa posebnim biološkim funkcijama. Biljke nisu svesne svoje polnosti jer njihova rudimentarna svest ne uočava razlike među oblicima. Kontakt između muškog i ženskog pola kod biljaka i drveća (usled pričvršćenosti za podlogu) uspostavlja se posredno preko vetra, pčela itd.

Stoga se, sa stajališta evolucije formi, može reći da se diferencijacija polova javlja još na nivou biljaka i drveća; ali sa stanovišta njihove svesti, ne može se reći da postoje ikakve polne razlike jer svest sveta flore još nije obojena polnošću.

U evoluciji polne dualnosti, biljke se nalaze u sredini između mineralnog sveta u kome nema polnih razlika i ptica i životinja gde su se te razlike u potpunosti uobličile. Pre nego što se inkarnira u prvu ljudsku formu, duša dospeva do pune svesti i snage u svojoj poslednjoj životinjskoj formi, koju potom odbacuje da bi preuzela ljudsko telo. Reinkarniranju upojedinjene duše kroz ljudske forme prethodi njeno uzastopno inkarniranje u podljudskim formama.

Polnost oblikuje psihu

Kod životinja polnost ne samo da se izražava kroz različite telesne aktivnosti, već je to duboko ukorenjen faktor koji utiče na životinjsku svest. Nasleđujući i svoja tela i svoju svest od visoko razvijenih životinja, na primer od majmuna, ljudska bića takođe bivaju podvrgnuta polnim razlikama. Kod ljudi je polnost u toj meri razvijena da više ne utiče samo na telo. Ona suštinski utiče i na psihu, koja sada teži da se izrazi posredstvom tela, u muškom ili ženskom obličju.

Muške i ženske inkarnacijeLjubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0008 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA