BESEDE - Poglavlje LVIII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Rad na duhovnom oslobađanju čovečanstva
 

Vapaj za slobodom

U čitavom svetu ljudski duh vapi za slobodom. Ljubav prema slobodi i potraga za njom su dve osnovne težnje čovečanstva. Medu svim rasama i u svim podnebljima, u svim zemljama i u svim vremenima, osnovni moto namučenog, od patnji obnevidelog čovečanstva, oduvek beše samo - sloboda! Malo je, međutim, onih koji zaista shvataju pojam istinske, apsolutne slobode. A mnogo onih koji, delimično razumevajući pojam slobode, teže jedino da sebi obezbede onu vrstu egzistencije koja će im pružiti osećaj slobode koja je samo relativna. Različiti ljudi teže različitim slobodama zavisno od toga šta u životu cene i šta smatraju vrednim.

Vrste slobode

Čovek u svim sferama života nastoji da ostvari slobodu, da živi po svom nahođenju. Kroz svoj imperativni zahtev da bude slobodan, on se obično vezuje za spoljašnjost života kome stremi. Otuda se onaj koji se poistovetio sa otadžbinom, bori da ostvari nacionalnu i političku slobodu. Onaj koji je zaokupljen ekonomskim ciljevima, bori se za ekonomsku slobodu. Onaj koji je nadahnut religioznim ciljevima, nastoji da ostvari slobodu religije. Osobe koje su snažno privučene društvenim ili kulturnim ideologijama, žude za slobodom kretanja i slobodnom razmenom ideja i informacija. Ali je malo onih koji shvataju da je najosnovnija sloboda, koja je, za razliku od mnogobrojnih relativnih sloboda, vredna sama po sebi - duhovna sloboda. Čak i da su svi spoljašnji uslovi slobodnog življenja prisutni, čovekova duša bi, u nedostatku spiritualne slobode, ostala bolno zasužnjena.

Granice slobode

Različiti tipovi spoljašnje slobode mogu se, silom prilika, ostvariti samo delimično. Sloboda koju za sebe zahteva jedinka, društvo ili država, mora se prilagoditi zahtevima drugih jedinki, društava ili država. Nacionalne, ekonomske, religiozne ili kulturne slobode vezane su za svet dualnosti. One postoje i opstaju kroz dualnost, pa su zato relativne i ograničene, a ne beskonačne. Relativna sloboda je uvek, u većoj ili manjoj meri, relativna. Čak i kada se, istrajnim ulaganjem napora, konačno ostvari, ona ne predstavlja trajno rešenje, jer spoljašnji uslovi nisu trajni - podložni su postepenom razaranja i nestanku.

Samo duhovna sloboda je neograničena

Samo je duhovna sloboda apsolutna i neograničena, i, kada se istrajnim ulaganjem napora jednom ostvari, ostaje večito. Premda se ispoljava kroz svet dualnosti, ona je utemeljena na spoznaji o neprikosnovenom jedinstvu svekolikog života. Najvažniji preduslov ostvarenja duhovne slobode je oslobođenost od želja. Želje su to što sputava čoveka, jer ga teraju da se vezuje za uslove pod kojima bi se, eventualno, mogle ispuniti. Da nema želja, ne bi bilo ni zavisnosti ni ograničenja. Duša je, želeći, dospela u ropstvo. Kada duša pokida okove želja koji je drže u stanju otuđenosti, ona će se ujedno osloboditi vezanosti za grubo, suptilno i mentalno telo. To je prava duhovna sloboda, ona sloboda koja sa sobom nosi krajnje ostvarenje jedinstva svekolikog života, i koja definitivno stavlja tačku na sve brige i sumnje.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0007 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA