BESEDE - Poglavlje LXVII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Maja IV
 

Odeljak IV Bog i Maja

Bog je iznad dualnosti

Bog je beskonačan zato stoje iznad ograničavajućih oprečnosti dualnosti. On je iznad ograničenih aspekata dobra i zla, malog i velikog, ispravnog i neispravnog, vrline i poroka, blagostanja i bede; zato je On beskonačan. Kada bi Bog bio više dobar nego loš ili više loš nego dobar; kada bi umesto da je malen, bio veliki, ili umesto da je veliki, bio malen; kada bi bio manje pravedan, a više nepravedan, ili više pravedan, a manje nepravedan; kada bi imao više vrlina, a manje mana, ili manje vrlina, a više mana; kada bi bio češće srećan, a rede nesrećan ili rede srećan, a češće nesrećan - On bi onda bio ograničen a ne bezgraničan. Bog je beskonačan jedino zbog toga što je njegovo postojanje iznad domašaja dualnosti.

Beskonačno ne može biti druga strana konačnog

Sve stoje beskonačno nadilazi dualnost i ne može biti jedna od oprečnosti. Ono stoje uistinu beskonačno ne može biti deo konačnog. Ako bi se na Beskonačno gledalo kao da postoji uporedo sa konačnim, to onda više ne bi bilo beskonačno; postalo bi druga strana jedne oprečnosti. Bog, koji je beskonačan, ne može se podvesti pod dualnost. Zato je postojanje dualnosti samo privid, a različitost između beskonačnog Boga i konačnog sveta - iluzija. Samo je Bog stvaran; On je beskonačan, jedan i nema ničeg drugog osim Boga. Postojanje konačnog je samo privid, laž, iluzija.

Svet konačnih stvari je stvoren Majom

Kako je onda lažni svet konačnih stvari nastao? Zašto on uopšte postoji? Njega je stvorila Maja, ili princip Neznanja. Maja sama po sebi nije iluzija. Ona je stvaralac Iluzije. Maja nije laž. Ona je ta koja proizvodi lažne utiske. Maja nije nestvarna. Ona je ta koja proizvodi utisak da je stvarno nestvarno i da je nestvarno stvarno. Maja nije dualnost: ona je uzročnik dualnosti.

Iluzija konačnosti

Međutim., da bi stvari bile pristupačnije intelektualnom poimanju, uzećemo da je Maja beskonačna. Ona stvara iluziju konačnosti, a ipak sama po sebi nije konačna. Sve iluzije stvorene Majom su konačne, a čitav dualni univerzum, koji prividno postoji zahvaljujući Maji, takođe je konačan. Čoveku se može činiti da univerzum sadrži bezbroj stvari, ali ga to ne čini beskonačnim. U njemu postoji nesagledivo mnoštvo zvezda. Doista, mirijade zvezda nastanjuju svemir, ali ukupan zbir zvezda je ipak konačan. Isto tako, vreme i prostor mogu da izgledaju beskonačno deljivi, ali su ipak konačni. Sve Što je konačno i ograničeno pripada svetu Iluzije, iako se princip koji uzrokuje ovu Iluziju mora, na neki način, posmatrati kao ne-iluzija.

Maja nije ograničena prostorom i vremenomLjubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0007 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA