BESEDE - Poglavlje LXVIII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Uslovi za sreću
 

Odeljak I - Prevazilaženje patnje kroz nevezivanje

Svako traga za srećom

Svako biće na svetu traga za srećom, a čovek tu nije nikakav izuzetak. Čovek naizgled žudi za mnogim stvarima, ali sve u svemu, sve što poželi ili preduzme je u cilju postizanja lične sreće. Ako je željan moći. to je zato što očekuje da će kroz nju ostvariti sreću. Ako teži sticanju novca, to je zato što misli da će time osigurati sebi uslove i sredstva koji obezbeđuju sreću. Ako traga za znanjem, zdravljem, lepotom, naukom, umetnošću ili literaturom, to je zato što smatra da njegovo ostvarenje sreće neposredno zavisi od toga. Ako se bori za svetovne uspehe i slavu, to je zato što se nada da će biti srećan kada ih ostvari. U svim svojim poduhvatima i nastojanjima čovek želi jednu jedinu stvar - da bude srećan. Sreća je krajnji motiv svih njegovih poduhvata, i snaga log motiva nagoni ga da čini ono što čini.

Naizmenično smenjivanje zadovoljstva i boli

Svako traga za srećom, no ipak, većina ljudi je utonula u neki oblik patnje. Ako, s vremena na vreme, čovek u svom životu i zasluži malo sreće, ta sreća niti je trajna niti je sasvim nepomućena. Ljudski život ne sastoji se od ciklusa nepomućene sreće. Staviše, on osciluje među oprekama bola i zadovoljstva, koje se smenjuju kao kišonosni oblaci i sjajne duge. Zadovoljstvo koje na trenutak unese svetlost u ljudski život ubrzo iščezne - baš kao i duga, koja se pojavi u punom sjaju samo da bi odmah zatim iščezla s horizonta. Ako ovi retki srećni trenuci i ostave nekakvog traga za sobom, to je onda samo u obliku uspomene na njih što još više pojačava bol zbog gubitka. Ovakva uspomena ostaje kao trajno naslede nakon uživanja u većini zadovoljstava.

Želja donosi dve vrste plodova

Čovek ne želi patnju, ali ona mu dolazi kao neumitna posledica samog načina njegovog traganja za srećom. Njegova potraga za srećom je vezana za ispunjenje njegovih želja, a to ispunjenje nikada nije sigurna stvar. Stoga, dok nastoji da ispuni svoje želje, čovek se istovremeno priprema i za patnju koja će ga snaći ukoliko se dogodi da one ostanu neispunjene. Jedno te isto drvo želja rađa dve vrste plodova: slatke plodove zadovoljstva i gorke plodove patnje. Kada se ovo drvo razlista, ono ne može doneti samo jednu vrstu ploda. Oni koji žele jednu vrstu voćke moraju biti spremni da okuse i onu drugu. Čovek očajnički traga za zadovoljstvom i kada ga dobije, strastveno prianja za njega. On na svaki način pokušava da izbegne nesreću koja se nadvija nad njim, a kada ga ona ipak sustigne, prihvata je teška srca. U suočavanju sa činjenicom da je njegovom zadovoljstvu suđeno da jednog dana prestane, njegove sklonosti i strasti gube smisao. A pošto očajavanjem i gnevom ne može ništa postići, preostaje mu još jedino patnja.

Promenljiva raspoloženja

Podstaknut različitim željama, čovek sa nesmanjenim žarom traga za zadovoljstvima ovog sveta. Njegovo uživanje u zadovoljstvima, međutim, nije potpuno, jer dok ispija čašu meda, on ujedno mora da proguta i čašu pelina. Opijenost zadovoljstvima je pomućena patnjom, koja je redovan pratilac otrežnjenja. Čovek je rob neobjašnjivih i neočekivanih raspoloženja i impulsa. Jednom je srećan i ushićen, a drugi put veoma nesrećan i potišten. Njegova raspoloženja se menjaju u skladu sa ispunjenjem ili neispunjenjem njegovih želja. Zadovoljenje nekih želja donosi mu trenutnu radost; ali ta radost nije trajna, već ubrzo dovodi do depresivne reakcije. On je bespomoćan pred usponima i padovima svojih raspoloženja i njihovom neprekidnom promenom.

Patnja prouzrokovana željama

Ispunjenje želja ne dovodi do njihovog prestanka; one se samo povuku neko vreme da bi zatim, sa još većom žestinom, ponovo krenule da dejstvuju. Kada je osoba gladna, ona svoju glad utoli hranom, ali ubrzo potom ponovo ogladni. A kada se prejede, iako je ispunila svoju želju, doživljava muku i nelagodnost. Isto je sa svim željama na ovome svetu; one mogu da pruže samo prolaznu sreću. U samom trenutku njihovog ispunjenja, radost koju one pružaju, već polako iščezava i nestaje. Svetovne želje zato nikada ne mogu doneti trajnu sreću. Baš suprotno, one neumitno izazivaju raznovrsne patnje. Onaj koji seje puno svetovnih želja, može biti siguran da će požnjeti mnoge plodove patnje. Želja je večiti uzrok velikih patnji; i to je zakon.

Nestajanje želja kao posledica patnje

Ako osoba doživi ili zamisli patnju koja je čeka nakon ostvarenja želja, žestina njenih želja znatno se smanjuje. Dešava se i to da se ona, usled duboke patnje, Čak i odvoji od svetovnog života, ali je ovo povlačenje, usled naviranja novih želja, samo privremeno. Mnoge osobe, pod uticajem snažne patnje inicirane željama, privremeno izgube interesovanje za svetovne stvari, ali ovo povlačenje, da bi dovelo do potpune oslobođenosti od želja, mora biti trajno. Postoje različiti oblici nevezanosti, ali svaki od njih ne mora biti trajan.

Privremeno neprianjanje

Neretko osobu duboko pogodi neki neobično upečatljiv doživljaj, kao što je prisustvovanje nečijoj samrti, sahrani ili kremaciji. Ovakvi doživljaji podstiču na razmišljanje, pa čovek tada u mislima dugo prebira o ispraznosti i uzaludnosti svetovnog postojanja. Pod pritiskom ovakvih doživljaja osoba spozna da i ona jednog dana mora da umre i ostavi sve svetovne stvari koje su joj tako prirasle srcu. Ali i te misli, kao i nevezanost koju privremeno donose, kratkog su daha. Uskoro bivaju zaboravljene, i osoba se ponovo vezuje za svet i njegove čari. Ovakav prolazan i trenutačan osećaj nevezanosti poznat je kao šmašan vairagya (shmashan vairagya), povlačenje u žalosti, jer ono najčešće nastaje kao posledica prisustvovanja nekoj kremaciji ili sahrani i ostaje u umu onoliko dugo koliko i taj prizor. Ovo raspoloženje nepristrasnosti i nevezanosti je iznenadno i kratkotrajno. Čini se da ono, dok traje, ima snažno dejstvo, ali zapravo ga održava jak utisak koji određeni doživljaji ostavljaju za sobom. Kada taj utisak izbledi, ubrzo u nepovrat odlazi i takvo raspoloženje, ne ostavljajući dubok trag u čovekovom opštem stavu prema životu.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0010 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA