MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA - Poglavlje IV
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Strategije uma za izbegavanje Sadašnjeg trenutka
 

GUBITAK SADAŠNJEG TRENUTKA: SUŠTINSKA ZABLUDA

Čak i ako potpuno prihvatim kako je vrijeme u konačnici privid, na koji će način to promijeniti moj životi Ipak ću i dalje morati živjeti u svijetu kojim upravlja vrijeme.

Intelektualno slaganje samo je još jedno uvjerenje i neće uvelike promijeniti vaš život. Da biste shvatili tu istinu, morate je proživjeti. Ako je svaka stanica vašega tijela toliko prisutna da osjećate kako vibrira životom, kad taj život u svakom trenutku osjetite kao radost Bića, tada se može reći da ste oslobođeni vremena.

Ali sutra ipak moram platiti račune, ipak ću ostarjeti i umrijeti kao i svi ostali. Kako, dakle, uopće mogu reći da sam oslobođena vremena?

Nije problem u sutrašnjim računima. Nije problem u rastvaranju fizičkog tijela. Problem je gubitak Sadašnjeg trenutka, ili bolje rečeno, suštinska zabluda koja puku situaciju, događaj ili emociju pretvara u osobni problem i patnju. Gubitak Sadašnjeg trenutka jest gubitak Bića. Osloboditi se vremena znači osloboditi se psihološke potrebe za prošlošću koja daje identitet i za budućnošću koja daje ispunjenje. Oslobođenje od vremena predstavlja najdublju preobrazbu svijesti koju možete zamisliti. U nekim rijetkim slučajevima taj pomak u svjesnosti dramatičan je i radikalan te se događa jednom. Kad se tako dogodi, najčešće se pojavljuje nakon potpune predaje usred teških patnji. Međutim, većina se ljudi oko toga mora potruditi.

Kad dobijete prvih nekoliko uvida u bezvremeno stanje svijesti, počet ćete se kretati tamo i natrag između dimenzija vremena i prisutnosti. Ponajprije ćete postati svjesni toga koliko vam je rijetko pažnja uistinu usmjerena na Sadašnji trenutak. Ali spoznaja da niste prisutni velik je uspjeh: ta spoznaja jest prisutnost - čak i ako u početku traje dvije sekunde prije nego što se izgubi. Tada, sve češće, odabirat ćete svijest usredotočenja na Sadašnji trenutak, umjesto na prošlost ili budućnost, a kad god shvatite da ste ga izgubili, bit ćete u stanju u njemu boraviti ne samo nekoliko sekundi, nego i duža razdoblja prema uobičajenom shvaćanju vremenu. Stoga, prije nego što se čvrsto usidrite u stanju prisutnosti, što znači prije nego što postanete potpuno svjesni, kretat ćete se neko vrijeme naprijed i natrag između svjesnog i nesvjesnog stanja, između stanja prisutnosti i stanja poistovjećenosti s umom. Izgubit ćete Sadašnji trenutak i vratit ćete mu se, uvijek iznova. Konačno će prisutnost prevladati.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 10% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.vbz.hr/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0514 sek. Broj pronadjenih pojmova: 8;   [ Isključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA