PARABOLE ISUSA IZ NAZARETA - Poglavlje I
 
    
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Parabole - prvi deo
 

1. U to vreme dođoše mnogi bolesni i sakati Isusu pitajući ga: "Ako o svemu znaš, reci nam zašto patimo i zašto nas muče ove opake bolesti? Zašto nismo zdravi kao i ostali ljudi? Učitelju, izleči nas da i mi možemo postati snažni i da ne bismo morali provoditi dane u jadu i bedi. Mi znamo da je Tvoja moć velika i da lečiš sve vrste bolesti. Oslobodi nas od Satane i od velikih muka koje nam zadaje. Učitelju, smiluj se na nas."

2. A Isus odgovori: "Srećni ste vi koji ste gladni istine, jer ću vas ja hraniti hlebom mudrosti. Srećni ste vi što tražite, jer ću vam ja otvoriti vrata života. Srećni ste vi što bi da sa sebe odbacite Sataninu moć, jer ću vas ja uvesti u carstvo anđela naše Majke, gde nema pristupa moć Satanina.

3. I u čudu ga upitaše: "Ko je naša Majka i ko njeni anđeli? I gde je njeno carstvo?"

4. "Vaša Majka je u vama i vi ste u njoj. Ona vas je rodila; ona vam je dala život. Ona je bila ta koja vam je dala telo i njoj ćete ga jednoga dana vratiti. Srećni ste vi kad upoznate nju i njeno carstvo, i ako primite anđele svoje Majke, i ako ispunjavate njene zakone. Zaista vam kažem: onaj koji čini ove stvari nikada neće biti bolestan. Jer snaga vaše Majke je iznad svih. I ona razdire Satanu i njegovo carstvo i vlada svim vašim telima i svim živim bićima."

5. "Krv koja teče u vašim venama, rođena je iz krvi naše Zemaljske Majke. Njena krv pada iz oblaka, izvire iz utrobe zemlje; žubori u planinskim potocima; naširoko teče u ravničarskim rekama; spava u jezerima; huči moćno u olujnim morima."

6. "Vazduh koji udišemo rođen je iz daha naše Zemaljske Majke. Njen dah je azurno plavetnilo u nebeskim visinama, on huji na vrhovima planina; šapuće u šumskom lišću; valja se preko žitnih polja; san je u dubokim dolinama; žarka je vrelina u pustinji."

7. "Čvrstina naših kostiju stvorena je od kostiju naše Zemaljske Majke, od stenja i kamenja što se golo uzdižu na planinskim vrhovima ka nebesima, što kao divovi, leže usnuli na planinskim kosama, kao kipovi postavljeni u pustinji, i tajanstveno je u dubinama zemlje."

8. "Nežnost našeg tela je rođena iz tela naše Zemaljske Majke, koje postaje žuto i crveno u plodovima drveća, i hrani nas iz brazda polja."

9. "Naša utroba je rođena iz utrobe naše Zemaljske Majke i skrivena je od naših očiju kao nevidljive dubine zemlje."

10. "Videlo naših očiju, slušanje naših ušiju stvoreno je od boja i zvukova naše Zemaljske Majke, koji nas obavijaju kao talasi mora ribu, kao kovitlavi vazduh pticu."

11. "Zaista, zaista vam kažem: Čovek je Sin Zemaljske Majke, i od nje je Sin Čovečiji primio čitavo svoje telo, kao što je telo novorođenčeta rođeno iz utrobe njegove majke. Zaista vam kažem: vi ste jedno sa Zemaljskom Majkom; ona je u vama, a vi ste u njoj. Ona vas je rodila, u njoj živite, i njoj ćete se ponovo vratiti. Poštujte zbog toga njene zakone, jer niko ne može dugo živeti ni biti srećan - osim onog koji poštuje svoju Zemaljsku Majku i poštuje njene zakone. Jer vaš dah je njen dah; vaša krv je njena krv; vaše kosti su njene kosti; vaše meso njeno meso; vaša utroba njena utroba; vaše oči i vaše uši su njene oči i njene uši."

12. "Zaista vam kažem: ako propustite da se držite samo jednog od svih tih zakona, naudite li samo jednom od svih delova vašeg tela - bićete potpuno izgubljeni u podmuklim boleštinama i biće plača i škrguta zuba. Kažem vam, ako ne sledite zakone vaše Majke, ni na koji način nećete se osloboditi smrti. A onaj koji se drži zakona svoje Majke, uz njega će ona i biti . Izlečiće sve njegove boleštine i on neće nikad biti bolestan. Ona će mu dati dug život, i štitiće ga od svih napasti: od vatre, od vode, od ujeda otrovnih zmija. Jer vaša Majka vas je rodila i održala život u vama. Dala vam je svoje telo i ona je ta koja vas leči. Srećan je onaj koji voli svoju Majku i mirno leži u njenim nedrima. Jer vaša Majka vas voli čak i kad se odvratite od nje. A koliko će vas tek voleti ako joj se ponovo vratite? Zaista vam kažem: ogromna je njena ljubav, veća od najvećih planina, dublja od najdubljih mora. A one koji vole svoju Majku - ona nikada ne napušt. Kao što kokoška štiti svoje piliće, kao lavica svoju mladunčad, kao majka svoje novorođenče, tako isto Zemaljska Majka štiti Sina Čovečijeg od svih opasnosti i svih zala."

13. "Jer zaista vam kažem: nebrojene opasnosti i zla vrebaju Sinove Čovečije. Beelzebub, vladar svih đavola, izvor svih zala - vreba u telu svih Sinova Čovečijih. On je smrt, gospodar svake bolesti i uzimajući na sebe prijatno obličje, on kuša i mami Sinove Čovečije. Obećava on bogatstvo i moć, blistave palate i odeću od srebra i zlata, mnoštvo slugu, moć i slavu, blud, pohotnost, proždrljivost i opijanja, razuzdan život, lenčarenje i zaludne dane. I on mami svakog, onim čemu je srce najviše naklonjeno. I onoga dana kad Sinovi Čovečiji već postanu robovi svih tih zaludnosti i odvratnosti, on kao naplatu duga, grabi od Sinova Čovečijih sve one stvari kojim ih je obilato obdario. Uzima njihov dah, njihovu krv, njihove kosti, njihovo telo, njihovu utrobu, njihov vid i sluh. I dah Sina Čovečijeg postaje kratak i roptav, pun bola i mirisa koji zaudaraju na zlo, kao dah nečistih zveri. I njegova krv postaje gusta i na zlo miriše, kao močvarna voda; ona se zgrušava i crni, kao noć smrti. I njegove kosti postaju tvrde i čvornovate, one iznutra omekšavaju i pucaju nadvoje, kao kamen koji padne na stenu... I njegovo telo postaje debelo i vodeno, ono trune i raspada se svo u odvratnim krastama i čirevima. A utroba njegova postaje puna gadnih nečistoća sa glibavim potocima raspadanja koji polako otiču, a gomile užasnih crva se tamo legu. I na kraju njegove oči postaju škiljave, dok ih mračna noć ne prekrije, a njegove uši postaju zatvorene kao tišina groba. Zbog toga mu se oduzimaju svi darovi Zemaljske Majke: dah, krv, kosti, telo, utroba, vid i sluh, - a posle svega, život kojim je Zemaljska Majka krunisala njegovo telo."

14. Ali ako se grešni Sin Čovečiji pokaje zbog svojih grehova i ispravi ih, i vrati se ponovo Zemlji Majci, i ako dela po zakonima njenim i oslobodi samog sebe od kandži Satane odupirući se njegovim iskušenjima, tada će Zemaljska Majka s ljubavlju ponovo primiti svog grešnog Sina i poslaće mu svoje anđele da bi ga služili. Zaista vam kažem: kad se Sin Čovečiji odupire Satani koji boravi u njemu i ne izvršava njegovu volju, istog časa se tu nađu Majčini anđeli kako bi mu svim svojim snagama služili i oslobodili Sina Čovečijeg od Satanine moći."

15. "Jer ni jedan čovek ne može služiti dva gospodara. Jer ili on služi Beelzebubu i njegovim đavolima ili služi našoj Zemaljskoj Majci i njenim anđelima. Ili služi smrti ili služi životu. Zaista vam kažem: srećni su oni koji izvršavaju zakone Života i ne lutaju stazama Smrti. Jer u njima snage života postaju sve jače i oni uzmiču od nevolja smrti."

16. I svi oni koji su bili oko Isusa slušaše Njegove reči zadivljeni, jer njegova reč beše snažna i on ih je poučavao sasvim drugačije od sveštenika i književnika. I mada je sunce već zašlo, oni nisu odlazili svojim kućama. Posedaše oko Isusa i upitaše ga: "Učitelju, koji su zakoni života? Ostani sa nama još malo i pouči nas. Mi hoćemo da slušamo Tvoje učenje tako da možemo biti izlečeni i da možemo postati pravedni."

17. I Isus sam sede u sredinu između njih i reče: "Zaista vam kažem: niko ne može biti srećan osim onog koji čini po zakonu."

18. I ostali odgovoriše: "Mi svi izvršavamo zakone Mojsija, našeg zakonodavca, baš onako kako je napisano u svetim spisima."

19. A Isus odgovori: "Ne tražite zakon u vašim spisima, jer zakon je Život, dok su spisi mrtvi. Zaista vam kažem: Mojsije nije primio svoje zakone od Boga napisane, već ih je primio kroz živu reč. Zakon je živa reč živog Boga živim prorocima za žive ljude. U svemu što je život zakon je zapisan. Naći ćete ga u travi, u drvetu, u reci, u planini, u pticama nebeskim, u ribama morskim, ali tražite ga prvenstveno u vama samima. Jer zaista vam kažem: sve žive stvari su bliže Bogu nego spisi koji su bez života. Bog je tako sazdao život i sve žive stvari, da one mogu, preko večno žive reči, poučavati čoveka zakonima istinitog Boga. Bog nije napisao zakone na stranama knjiga, već u vašem srcu i vašem duhu. Oni su u vašem duhu, vašoj krvi, vašim kostima, vašem telu, vašoj utrobi, vašem vidu, vašem sluhu i u svakom i najmanjem delu vašeg tela. Oni su prisutni i u vazduhu, u vodi, u zemlji, u bilju, u sunčevim zracima, u dubinama i u visinama. Svi vam onigovore kako da razumete jezik i volju Boga živoga. Ali vi zatvarate svoje oči tako da ne možete videti, i zatvarate uši da ne možete čuti. Zaista vam kažem: spisi su dela čovečija, ali život i sva njegova mnoštva su delo našega Boga. Zbog čega ne slušate reči Boga koje su zapisane u Njegovim delima? I zbog čega studirate mrtve spise koji su delo ruku čovečijih?"

20. "Kako možemo bilo gde čitati Božje zakone osim u spisima? Gde su zapisani? Čitaj nam ih odande gde ih vidiš, jer mi ne znamo ništa više od spisa koje smo nasledili od naših praotaca. Reci nam zakone o kojima govoriš, da čuvši ih, možemo biti izlečeni i postati pravedni."

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0038 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
    
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA