ONTOLOŠKE PRIČE
 
    
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Reči kritike
 

Dr Teoloških i Filosofskih nauka Žarko Gavrilović, protojerej

Kad god uzmem u ruke nečiji rukopis, osećam se kao da golim rukama uzimam žar ili vatru, ne znajući da li će me taj rukopis oduševiti, zagrejati ili opeći. Rukopis knjige pod nazivom Ontološke priče, koju su napisali Marija Remić i Milovan - Mića Jovanović, pre oduševljava, inspiriše i otvara široke vidike i perspektivu življenja, nego što sputava ili odbija.

Napisan iskričavim duhom iz koga izbijaju varnice optimizma i vere u budućnost, razbarušenog stila, sa humanističkom porukom koja poziva na veru u Boga i ljude, nudi poverenje u budućnost kolektivnu i individualnu, on – taj rukopis – unosi ljubav u ljude umesto mržnje koja vlada u ovim teškim i sumornim vremenima, savetuje veru namesto neverja i nepoverenja, teži pravdi i istini kao leku protiv nepravde i zabluda.

Ovakvi tekstovi zrače dobrotom i duhovnim vrednostima kojih smo se za vreme tiranije bezboštva i sebičnosti, takoreći odrekli. U ovom rukopisu, kao u kakvom rudniku zlata, naći ćemo mnogo materijala iz različitih oblasti duha; tu se nalaze pouke iz religije i nauke, psihologije i astrologije, istočnjačke i zapadnjačke teorije i prakse, sa ciljem da se sve shvati u svemu, pomiri sa svim i objedini u celinu. Zbog svega toga postoji mogućnost različitog tumačenja i ocene teksta, zavisno od stručnosti i zainteresovanosti čitaoca. Moram priznati da ja nisam stručan i kompetentan da dajem sud o sadržajima koji prevazilaze moje znanjem interesovanje. Ipak, čitajući pojedine delove teksta Ontološke priče, osećao sam istinsko zadovoljstvo.

Na pojedinim mestima, kada se autori bave principijelnim i načelnim tezama, uzvisuju se daleko nad svojim savremenicima, ali zato kada pokušavaju da elaboriraju i konkretizuju svoje teze - napuštaju te visine duha.

Tako, na primer, kada se autori zadržavaju u razmišljanju o onome što im se "otkriva", kada pokušavaju da sažmu i jasno formulišu ono "što im se kaže", daju lucidne poruke, iskazuju lepe i uzvišene misli, pokazuju istinski humanizam i teizam koji se međusobno ne isključuju niti bore, već se dodiruju, prepliću i dopunjuju.

I, obratno - tamo gde je misao zakovana u "objavu", gde se bez pogovora nudi kao neka definicija ili dogma, gde se nameće snagom autoriteta a ne s razloga razuma i dobrote - tada je nekako više skamenjena, manje prihvatljiva, pa i manje razumljiva i inspirativna. U tom smislu je ta objavljena misao više proročka a manje apostolska, više sintetička a manje jevanđelska. Uostalom, ja nikada nisam mogao da budem siguran kada autori upotrebljavaju ličnu zamenicu prvog lica množine - "mi" - da li pod tim podrazumevaju samo sebe ili neki viši autoritet koji im u vizijama i meditacijama otkriva istinu koju nam izlažu. I koliko god da je taj izraz "mi" pretenciozan, toliko je onaj drugi - "zapisivači" - krotak i skroman.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 20% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?AutorID=5118

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0058 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
    
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA