ONTOLOŠKE PRIČE - Poglavlje LXXVII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Stimulativna sredstva i duhovni razvoj
 

...budući događaji

U mnogim verskim ritualima su korišćena i koriste se razna pomoćna sredstva, nekada čak i opojne ili halucinogene droge. Ovaj način "uzdizanja" su koristili šamani i vrači Amerike, Sibira, Australije, a nekada je to rađeno u okviru posebnih javnih društvenih ceremonija u Haldeji, Egiptu, Grčkoj i Rimu...

Duhovno uzdizanje podrazumeva postizanje viših nivoa svesti (a ono se postiže osvešćivanjem i integrisanjem ukupnih psihičkih sadržaja). Korišćenje droga utiče na promenu aktuelnog nivoa svesti, ali to ne pretstavlja napredak jer čovekova svest najčešće biva preplavljena neosvešćenim i neintegrisanim sadržajima. Ovi sadržaji variraju u zavisnosti od ukupne strukture ličnosti, pa se tako i razlikuju iskustva koja pojedinci doživljavaju pod dejstvom droge.

Pri prolasku vremenske barijere koja deli pojavni svet od onostranog, mozak luči specijalnu supstancu koja pomaže ovaj prolaz i koja uvodi ukupnu telesnu strukturu u poseban režim rada (neku vrstu obamrlosti). Opojne i halucinogene droge imaju slično dejstvo, međutim, ako nesvesni sadržaji nisu osvešćeni i integrisani, oni takođe prelaze vremensku barijeru i "tamo" u obliku raznih utvara i nemani prate i plaše ovakvog putnika.

Putovanje u više nivoe svesti traži i podrazumeva dugotrajnu i iscrpnu pripremu, rad na samospoznaji i sticanju fizičkih i psihičkih sposobnosti sa ciljem da se izbegnu zamke koje mogu da se pojave na putu. Ove pripreme su nekada vršili sami posvećenici, nekada su im pomagali obučeni pojedinci ili su u ovakve ceremonije bile uključene čitave grupe i institucije, pa i crkve (naročito u drevnom Egiptu i Grčkoj). Oni su povremeno u strogo kontrolisanim uslovima koristili neku od halucinogenih droga, ali ne sa ciljem da se do povišenog stanja svesta stignu prečicom, već najčešće -da kroz izmenjeno stanje svesti testiraju sposobnost samokontrole i snagu volje. Onaj koji je i u takvom stanju zadržavao bistrinu uma i ostajao sposoban da se odupre iluzijama, ko je izdržao istinsko suočenje sa samim sobom i iz tog suočenja izašao nepovređen, bio je iniciran u tajna znanja i sticao je pravo i obavezu da ova znanja koristi i čuva. Sličnu svrhu su imali testovi u kojima je čovek, pod dejstvom alkohola ili posle dugog perioda nespavanja, morao da dokaže svoju izdržljivost i prisebnost...Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 20% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?AutorID=5118

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0043 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA