SAVJETI O UMIRANJU i boljem životu - Poglavlje VII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Pjesma pančen-lame
 

Pjesma od 17 kitica prvog pančen-lame vodič je kroz osebujne buddhističke tehnike svladavanja straha od smrti te iskorištavanja faza umiranja u svrhu duhovnognapretka.

Ja se pak nadam da će taj opis unutrašnjih, psiholoških doživljaja i psiholoških promjena sve one koji mare za smrt i dublje razine uma potaknuti na korisna razmišljanja, te da će znanstvenicima zainteresiranim za suradnju s buddhističkim učenjacima i joginima u pitanjima povezanim s umiranjem poslužiti kao dobar izvor informacija. Iako znanstvenici obično um smatraju proizvodom tijela, neki specijalisti već počinju razmišljati o umu kao o neovisnom entitetu koji može utjecati na tijelo. Očito je da snažni osjećaji, primjerice mržnja, mogu utjecati na tijelo, no danas se počinju vršiti pokusi povezani sa specifičnim tehnikama vježbanja uma, namijenjenih primjerice jačanju vjere, sućuti, sabranosti na jednu točku, razmišljanja o praznini, ili specijalnim meditacijama u nvingmanskoj tradiciji tibetskog buddhizma. Ti pokusi pokazuju da mentalno vježbanje može imati autonomnu funkciju te utjecati na tijelo, pa ga čak i učiniti neosjetljivim. Vjerujem da korisno može biti i savjetovanje s medicinskim sestrama, i to napose na odjelima za umiranje, o predznacima skore smrti.

Prvih sedam kitica pančen-lamine pjesme govore nam kako da pristupimo smrti. Poslije početne strofe koja nam govori o traženju pribježišta u Buddhi, Doktrini i duhovnoj zajednici (koju ćemo objasniti u ovom poglavlju), sljedeće dvije kitice (treće poglavlje) bave se važnošću vrednovanja trenutnog života kao prilike za vježbanje duha. One nam opisuju kako da tu dragocjenu priliku iskoristimo za razmišljanje o netrajnosti sadašnjosti, eda bismo oslabili svoju pretjeranu vezanost za efemerne doživljaje?* Četvrta i peta kitica (četvrto poglavlje) govore nam o stjecanju perspektive kojom možemo svladati i nesnosnu patnju koja znade nastupiti pred smrtni čas, baš kao i tlapnje koje se pojavljuju kad umiremo. Šesta i sedma kitica (peto poglavlje) propisuju nam kako da ostvarimo najpovoljnije uvjete za umiranje, i to tako da se prisjetimo što da vježbamo i ostanemo radosna srca.

Sljedeće tri kitice (šesto poglavlje) nadugo opisuju prikaze što se pojavljuju kroz prve četiri faze umiranja te nam govore kako da se kroz njih probijemo meditiranjem. Taj se odjeljak poziva na naše poznavanje urušavanja fizičkih elemenata koji podupiru svijest i s tim povezanim doživljajima. Oni postupno otvaraju put manifestiranju tri dublja, suptilna uma, kako je to opisano u kitici koja slijedi (sedmo poglavlje). To poglavlje izlaže strukturu uma i tijela prema Najvišoj jogi tantri. Dvanaesta i trinaesta kitica (osmo poglavlje) bave se vrhunskim doživljajem funda-mentalnog naravnog uma od jasnog svjetla. Ta je najdublja razina uma temelj sveg svjesnog života.

Posljednje četiri kitice (deveto i deseto poglavlje) opisuju prelazno stanje (poslije smrti i prije početka sljedećeg života) te pokazuju kako se trebamo postaviti prema često užasnim doživljajima koji nas znadu snaći u tom stanju. One potanko opisuju različite razine kojima učenici moraju težiti da bi ih one vodile na putu ponovnog rođenja.

Sve te kitice, uzete zajedno, obuhvaćaju čitavo područje priprema za smrt, te nas uče kako da uklonimo nepovoljne okolnosti, stvorimo povoljne, kako da se dok umiremo prepustimo duhovnoj vježbi, kako da se odnosimo prema prelaznom stanju između dva života, te napokon kako da utječemo na predstojeće ponovno rođenje.

Početak pjesme: Poslušnost Manjushriju Prije početka pjesme prvi pančen-lama najprije izražava štovanje i poslušnost prema Manjushriju, tjelesnom izrazu mudrosti svih buddha (prosvjetljenih). Pjesnik smatra da je Manjushri neodvojiv od njegova lame, to jest učitelja. A razlog zbog kojega iskazuje poslušnost Manjushri jest ovaj.

Bitni preduvjet za dobru smrt i dobro prelazno stanje između dva života, pa čak i postizanja buddhinstva (prosvjetljenja) kroz kontinuum života, jest uspješno vježbanje jasnog svjetla smrti. Postoje dva razreda vježbanja: jednim se vježba sućut, a drugim mudrost. Vježbanje jasnog svjetla koje se pojavljuje pri umiranju već je obuhvaćeno vježbanjem mudrosti; zbog toga je ono sadržano i u fazama naučavanja dubokog shvaćanja koje tvrdi da je pojavnost sukladna s prazninom opstojanja u sebi, a koje nam shvaćanje od našeg ljubaznog učitelja Shakvamuni Buddhe prenosi Manjushri. (I faze naučavanja o golemoj sućutnoj motivaciji i milosrdnim djelima također nam prenosi Shakvamuni Buddha, ali posredstvom Maitrevje i Avalokiteshvare.) I tako, budući da uspješno vježbanje umiranja i prelaznog stanja između dva života polazi uglavnom od mudrosti, prvi pančen-lama izražava štovanje Manjushriju:

Poslušnost guruu Manjushriju Pošto je izrazio poslušnost manifestaciji mudrosti, prvi pančen-lama počinje i samu pjesmu.

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0047 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA