SAVJETI O UMIRANJU i boljem životu - Poglavlje XI
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Stanja Uma
 

O neka bismo se oslobodili nesnosne patnje zbog smrti od raznih razloga
Jer ovo je grad pogrešnih predodžbi o promatraču i promatranom.
Iluzorno je tijelo sazdano od četiri nečista elementa
A svijesti samo što se nisu razdvojile.

Počnimo se što prije u životu upoznavati s kreposnim stanjima uma. Kad steknemo tu sposobnost, moći ćemo čak i u smrtnom času usmjeriti um prema vrlini. Pa ipak, dok umiremo, može nas smlaviti i onesposobiti bol zbog neke strašne bolesti, može nas snaći nenadana smrt u nesreći ili nas može netko ubiti, a možda svoj život ne uspijemo dovršiti zbog iscrpljenja zasluga - zato što smo utrošili sve zalihe dobre karme koja nas je održavala na životu. Pri takvim nam okolnostima počesto neće pomoći ni prethodno dugo prakticiranje kreposnih stanja uma (iako to nije neizbježno). Sama patnja može izazvati toliki strah da kre-posno kontempliranje postane nemoguće, osim u slučaju onih koji su vježbali do najvišeg stupnja te posjeduju silnu moć koncentriranog meditiranja. Zato je važno da već sada poželimo oslobođenje od takvog smlavljujućeg bola i straha, te da umremo opušteni; to omogućuje jačanje kreposnoga stava koji kultiviramo, i tako ćemo moći umrijeti bolje shvaćajući što se zbiva. Budući da pri smrti nastupa razdvajanje tijela i uma, važno je shvatiti narav svoga »ja« postavljenog prema skupu fizičkih i mentalnih agregata, baš kao i narav samih tih agregata.

Tijelo koje posjedujemo nečisti je entitet, stvoren iz četiri elementa, zemlje, vode, zraka i vjetra, podložno boli čak i zbog ništavnih uzroka, i svojevrsna iluzija kako zbog toga što je ovog časa tu, a već ga sljedećeg nema, tako i zbog toga što nam se čini da ono opstoji u sebi, iako je u stvarnosti prazno od svakog opstojanja u sebi. Time što nam se okupano čini čisto, a osim toga sretno, trajno i pod našom vlašću, to tijelo, izrazimo se tako, živi u gradu zabluda o naravi svijesti i njezinih objekata.

Grad pogrešnih predodžbi iz četvrte kitice aludira na cikličko postojanje. On je izgrađen djelima (karmom) izvršenim pod djelovanjem loših emocija. One pak izviru iz neznanja, što napose vrijedi za ideju o opstojanju u sebi, koja krivo shvaća narav nas i drugih, baš kao i stvari, jer zamišlja da one postoje vlastitim bivanjem. To znači da je baš neznanje najdublji izvor bolnog kruženja i kruženja u cikličkom postojanju.

Krivo shvaćanje opstojanja u sebi motivira karmu, i djela i predispozicije akumulirane iz tih djela, dakle pokretača cikličkog postojanja. Nama se čini da pojave koje nastaju zbog tog procesa pokretanog neznanjem opstoje u sebi, ali to nije tako, i stoga su one grad zabluda. Grad je cikličkog postojanja stvoren zabludom da subjekt i objekt, promatrač i promatrano, unutrašnje i vanjske pojave, postoje u sebi i po sebi, inherentno, vlastitim snagama.

Tom kiticom izričemo želju da nas u trenutku pred odvajanje od tog iluzornog tijela, sastavljenog od četiri elementa, ne obuzme smlavljujuća patnja, zato što bi to omelo uspješno vježbanje. Drugi uzroci koji ometaju vježbanje jesu požuda i mržnja, te oni predstavljaju golemu zapreku kreposnom odnosu prema životu.

Zaključni savjeti

1. Počnimo vježbati već sada, kako bi u trenutku smrti sila naše upoznatosti s vrlinom utjecala na naš stav.

2. Gledajmo u svom tijelu istinski grad zabluda, jer iako nam se ono, kad ga okupamo, pričinja čistim, baš kao i izvorom blaženstva, nečim trajnim i pod našom vlašću, ono to nipošto nije. Ono je stvoreno iz četiri elementa (zemlje, vode, vatre i vjetra), te je podložno bolu, a osim toga se već i samo od sebe mijenja iz časa u čas.

3. Nama se čini da ljudi i stvari postoje vlastitom silom, a neznanje prihvaća tu lažnu vanjštinu, što izaziva loše emocije: požudu, mržnju i još veću smetenost. Te loše emocije sa svoje strane zagađuju djelovanje tijela, govora i uma, perpetuirajući proces cikličkog postojanja. Moramo shvatiti da živimo u gradu pogrešnih predodžbi.

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0050 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA