SAVJETI O UMIRANJU i boljem životu - Poglavlje XIII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Prelazna stanja
 

O neka bismo se sjetili uputa za vježbanje duše
U času kad liječnici od nas dižu ruke i ne pomažu obredi,
Kad prijatelji se već odriču nade u naš život,
Te nam ne preostaje da radimo išta drugo.

Prošlo se poglavlje bavilo poglavito dvjema preprekama primjerenom meditiranju pri umiranju, smlavljujućom patnjom i krivo shvaćenim prividima iz kojih niču požuda, mržnja i zbrka. Dok težimo da ih izbjegnemo, moramo istodobno stvarati i kreposne stavove prisjećanjem na vlastito vježbanje. Kad nestane svake nade u ovaj život, kad liječnici od nas dignu ruke, kad vjerski obredi nisu više ni od kakve koristi, pa kad su se čak i naši prijatelji i rođaci u dubini duše odrekli nade, onda moramo učiniti ono što nam pomaže. Sve dok smo pri punoj svijesti, moramo činiti sve što možemo da nam um ostane na putu vrline.

Da bi to bilo moguće, moramo se prisjetiti uputa o tome kako se stvaraju kreposni stavovi. Kao što ću obrazložiti uz kasnije kitice, te upute treba primijeniti (1) prije no što se pojavi jasno svjetlo smrti; (2) kad nam se ukaže jasno svjetlo smrti; (3) kad se jasno svjetlo smrti ugasi pa počne prelazno stanje; i (4) za trajanja prelaznoga stanja tako da možemo ostvariti posebne jogističke podvige. U tom trenutku se moramo jasno prisjetiti svih uputa što smo ih u skladu sa svojom inteligencijom i sposobnostima primili. U takvim trenucima izvodimo svoje vježbe na nivou koji smo već uspjeli doseći.

Naše vježbanje može uroditi silnim plodom i to djelovanjem sljedećih pet sila, a to su:

1. Sila upoznatosti. Često kultivirajte svoje uobičajene vježbe i na njih se naviknite, pa bilo da je riječ o kultiviranju namjere oslobađanja od cikličkog postojanja, bilo kultiviranju ljubavi i sućuti, nakane postizanja pro-svjetljenja za dobrobit drugih ljudi, ili kultiviranju stupnjeva Najviše joge tantre.

2. Sila usmjerivanja budućnosti. Mislite ovako: »Nastavljat ću svoje vježbanje u ovom životu, u prelaznom stanju i budućim životima sve dok ne dostignem buddhinstvo (prosvjetljenje).«

3. Sila zdravog sjemena. Skupimo silu vrlih djela (dobru karmu) i njome pokrećimo svoje vježbe.

4. Sila iskorjenjivanja. Zaključimo da sve pojave poput rođenja, smrti i prelaznih stanja postoje samo ovisnoone se ne odlikuju opstojanjem u sebi, pa ni u najmanjoj mjeri. Ugradimo taj zaključak u vjerovanje da je samoobožavanje neprijatelj, i to ovakvim razmišljanjem: »To što trpim patnju u cikličkom postojanju posljedica je samoobožavanja; korijen samoobožavanja polazi od zamišljanja da bića i stvari opstoje u sebi, a što nije istina.«

5. Sila želje. Neprestance ponavljajmo ovu želju: »Neka bih poslije smrti stekao tijelo koje služi kao potpora za vježbanje nauka u sljedećem životu. Neka bi se o meni brinuo savršeni duhovni vodič, i neka ne napustim vježbu.«

Tih je pet sila osobito korisno za podsjećanje da trebamo vježbati, čak i kad nam je to najteže. Kad postane jasno da se nekome bliži smrt, prijatelji se ne bi smjeli skupiti oko njega da pokušaju uspostaviti vezu, pri čemu samrtnika hvataju za ruku, zaplakano ga grle ili kukaju nad njegovim stanjem. To ne pomaže baš nimalo, već takvo ponašanje, naprotiv, služi samo stvaranju stanja žudnje u samrtnikovu umu, čime se potire svaka šansa za stvaranje kreposnog. Prijatelji bi mu morali pomagati stvaranjem pravih preduvjeta za poticanje vrline, i to tako da samrtnika podsjećaju na vjersku pouku i vježbanje, te mu to blago govore u uho sve dok ne prestane plućno disanje.

Ako, primjerice, samrtnik vjeruje u boga Tvorca, onda ga razmišljanje o njemu može utješiti, umiriti, smanjiti u njemu vezanost za ovaj svijet, strah i žaljenje. Ako pak vjeruje u ponovno rođenje, onda će razmišljanje o smislenom sljedećem životu u službu drugih ljudi uroditi sličnim plodom. Buddhisti bi trebali misliti na Buddhu i dobra djela u ovom životu posvetili plodonosnom novom životu.

I nevjernik može, na sličan način, razmišljati o tome kako je smrt sastavni dio života, te da ako se ona zbiva baš sada, od tjeskobe nikakva korist. Glavni je smisao svega toga postizanje umnoga mira kako se duševnim nemirom ne bi remetio proces umiranja.

ZAKLJUČNI SAVJETI

1. Korisno je shvatiti da će u jednom trenutku nestati svaka nada u nastavak ovoga života. Od tog nas časa više ni liječnici, ni svećenici, ni prijatelji, ni rođaci neće moći održati u ovom životu; od tada pa nadalje pomoći ćemo si moći samo sami.

2. Dok umiremo, moramo se prisjetiti duhovnih uputa u skladu s našom razinom vježbanja, pa ih provesti u djelo.

3. Moramo se zbližiti s vlastitom vježbom. Moramo biti odlučni to duhovno usmjerenje održavati u svim prilikama, pa ma kako da bile teške. Moramo činiti mnoga kreposna djela kako bi njihova akumulirana sila mogla utjecati na sve aspekte našega života i smrti. Moramo shvatiti da patnja niče iz samoobožavanja, te stoga moramo početi obožavati druge ljude. I moramo često poželjeti da svoje duhovne vježbe nastavimo i kroz buduće živote.

4. Kad netko umire, čuvajmo se da ga ne uznemirimo i to kako jačim vezivanjem za sebe, tako i poticanjem srdžbe i mržnje. Ne naričimo zbog njegova odlaska, nemojmo ga hvatati niti pred njim plakati. Pomozimo mu da smisleno ode, a to ćemo učiniti podsjećanjem na dublje meditacije.

5. Ako je to ikako moguće, zamolimo druge da isto učine za nas. Pobrinimo se da se kraj nas nađe netko tko će nam s vremena na vrijeme tiho govoriti u uho i podsjećati na specifični duševni stav koji bismo trebali izraziti.

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0029 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA