SAVJETI O UMIRANJU i boljem životu - Poglavlje XX
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Vatra Moćne Žene
 

O neka bismo se zadubili u samo na jedno usmjerenu duboku meditaciju
U uznesenoj mudrosti združenog naravnog blaženstva i praznine
Dok traju četiri praznine nakon taljenja Mjesecu sličnog bijelog sastojka
Na vatri gromu slične Moćne Žene.

Jogini pomoću tehnika koncentriranja stvaraju unutrašnju toplinu, takozvanu Moćnu ženu (ili Tumo, na tibetskom jeziku), koja se središnjim kanalom uspinje sa svog glavnog sjedišta u solarnom pleksusu. Ta unutrašnja toplina tali bijeli sastojak u spletu kanala u tjemenu (Kotaču velikog blaženstva). Metaforički gledano, taj esencijalni bijeli sastojak uspoređujemo s Mjesecom te ga zovemo umom prosvjetljenja.

Kako se taj bijeli sastojak tali, pa se spušta u središnjem kanalu, i tako postupno stiže do kanalskih kotača grla, srca, pupka i tajnog dijela tijela, mi doživljavamo četiri razine radosti - radost, najvišu radost, izvanrednu radost i urođenu radost.

Te su četiri radosti egzaltirane mudrosti velikog blaženstva. Te radosne mudrosti kao svoj objekt promišljanja uzimaju prazninu, te stoga velimo da se blaženstvo i praznina udružuju. Kroz meditativnu mudrost velikog blaženstva u Najvišoj jogi tantri, kad zahvaljujući karmi, u trenutku smrti sviće jasno svjetlomajka, to je svjetlo moguće preobraziti u svijest duhovnog puta (jasno svjetlo-di-jete).

Želja u toj kitici pjesme prvog pančen-lame, posljednjoj koja se bavi stanjem smrti, usmjerena je baš prema postizanju tog stanja.

Čovjek koji svakodnevno vježba Najvišu jogu tantru zamišlja pojavljivanje osam znakova smrti, fatamorgane, dima, krijesnica, plamena svjetiljke na maslac, jarkog bijelog priviđenja, jarkog narančasto-crvenog jačanja priviđenja, jarkog crnog skoro, dosegnuća, i jasnog svjetla - i sve to povezuje s razmišljanjem o praznini.

Sve se to događa u okviru triju svijesti o zbivanju: Najprije prepoznajemo znak koji se upravo pojavljuje, zatim prethodeći mu znak, te napokon sljedeći u nizu. Primjerice: »Pojavljuju se krijesnice. Dim se upravo izgubio. Sad će se pojaviti plamen.« Iako se tih osam znakova pri meditiranju ne pojavljuju i stvarno, osim kod naprednih jogina, ipak te tri svijesti o zbivanju održavamo radi zbližavanja s tim znakovima. U potpuno zrelom meditiranju, kad dostignemo razinu i stvarnog kultiviranja, mi ostajemo u stanju meditativne koncentracije nad prazninom, pa se znakovi pojavljuju sami od sebe.

BOŽANSKA JOGA

Kod vježbanja u tradiciji Tantra, duhovni razvoj ubrzavamo maštom. Božanska joga od nas traži:

(1) da zamislimo kako je naš um (iako obično ugnjavljen lošim emocijama) um čiste mudrosti kojeg motivira sućut;

(2) da zamijenimo privid našeg običnog tijela (sazdanog od krvi, mesa i kostiju) tijelom izniklim iz mudrosti koju pokreće sućut; i

(3) da razvijemo osjećaj čistog jastva utemeljenog na čistom zamišljanju uma i tijela u idealnom okolišu, i to kao potpuno zaokupljenje pomaganjem drugim ljudima. Tako ćemo predočiti sebe kao čovjeka koji posjeduje Buddhino tijelo i njegove sposobnosti, koji obavlja njegove poslove i živi u njegovu ambijentu. U svemu je tome bitna baš mašta. Meditiramo li o sebi zamišljenom u tom idealnom stanju, meditiranje započnimo razmišljanjem o praznini, te pritom razvijmo što je više moguće svijest o praznini opstojanja u sebi. Jer baš se iz te svjesnosti i pojavljuje božanstvo. Um, koji shvaća prazninu, pojavljuje se kao božanstvo, preuzimajući pritom i njegov ambijent, sposobnosti i djela sućuti.

U tom je smislu božanska joga spoj mudrosti i sućutne motivacije, pa svješću shvaćamo prazninu, ali se i pojavljujemo i u obliku sućutnog i aktivnog božanstva. U posebnom načinu vježbanja božanske joge, koji nailazimo u Najvišoj jogi tantri, i primjenjujemo šest puta na dan, slično već navedenom postupku najprije razmišljamo o praznini, poslije čega se pridružujemo već onoj razini razumijevanja praznine koju smo dosegli postupnim otkrivanjem osam znakova smrti. U konačnoj fazi, pomoću uma jasnog svjetla mi shvaćamo i prazninu - ili svijest koja oponaša takvo stanje uma - kao temelj iz kojeg ćemo izniknuti u idealnom, sućutnom obliku, kao božanstvo. Spolno udruživanje i duhovni put učeniku koji je stekao čvrstu sućut i mudrost, na njegovu duhovnom putu kao tehnika za strogo fokusiranje svijesti i izražavanje fundamentalnog naravnog uma jasnog svjetla, može poslužiti i spolni snošaj.

Njegova je svrha aktualiziranje i produživanje trajanja dubljih razina uma, kako bi se njihova moć iskoristila za jačanje shvaćanja praznine. Snošaj sam po sebi nema baš ništa s kultiviranjem duha, ali ako je netko postigao visoku razinu vježbanja motivacije i mudrosti, onda nas čak i spajanje dvaju spolnih organa, takozvani snošaj, ne odvraća od čistog ponašanja.

Kako nam spolni snošaj pomaže na tom putu? Budući da su sposobnosti grubljih razina uma vrlo ograničene, dok su dublje, suptilnije razine mnogo moćnije, napredni učenici moraju doseći baš do potonjih nivoa. Da bismo to postigli, grublje svijesti moramo oslabiti i privremeno obustaviti, a da bismo to postigli, moramo izazvati dramatične promjene u tokovima raznih oblika unutrašnje energije. Iako se kratke verzije dubljih razina umu pojavljuju dok kišemo i zijevamo, njih očito ne možemo produžiti.

Osim toga, da bismo mogli iskoristiti njihovu pojavu u dubokom snu, potrebno nam je prethodno iskustvo s izražavanjem tih dubljih razina. Zahvaljujući tome, za tu nam svrhu može poslužiti i seks. Zahvaljujući posebnim tehnikama koncentriranja u orgazmu, vrsni učenici mogu produžiti ta vrlo duboka, suptilna i moćna stanja pa ih iskoristiti za shvaćanje praznine. Ako, međutim, spolnom činu pristupamo samo u uobičajenom mentalnom kontekstu, onda od njega nemamo baš nikakve koristi.

Otac pokojnoga Sekonga Rinpochava bio je i veliki učenjak i dobar učenik. Živio je u samostanu Ganden, podosta na jugoistok od Lhase, ali je njegov glavni lama Trin Ngawang Norbu živio u samostanu Drepung zapadno od Lhase. I tako je otac Serkonga Rinpochaya obično živio u Lhasi, pa bi svakog dana rano ujutro krenuo na dugo pješačenje do Drepunga, gdje bi svom lami donio vodu, pomeo mu stan, pa povremeno preko dana primio i pouku, nakon čega bi se vratio u Lhasu.

Jedne je večeri Serkongov otac naišao na djevojku i prekršio zavjet. Zbog toga mu je bilo strašno žao, pa je sljedećeg jutra sav u suzama otišao u Drepung, ali kad je stigao do lamine sobe, lama je već obavio ceremoniju otkupljenja. Njegov učitelj Trin Ngawang Norbu mu je rekao: »Popustio si napasti, ali je sve u redu. Sad ćeš tantru vježbati s družicom.« To je samo po sebi bilo neobično, no još je neobičnije bilo to što se poslije njezine smrti u samoj kosti njezine lubanje pojavila mantra božice Vajravogini.

U isto je doba živio i još jedan lama, Tabung Rin-pochav, koji je prakticirao s družicom. Jednog povoljnog dana tog mjeseca, baš kad je regentu i još nekim drugim starijim lamama poput Trijanga Rinpochava (koji će postati mojim mlađim tutorom) davao pouku, održan je ritualni koncert u kojem su svirala i dva glazbala nalik na flautu. Dva su svirača lijevom i desnom rukom, ali u obratnom položaju, zatvarala rupice, pa kad su se pogledali, najednom su zasvirali sasvim različite melodije. Sad su svi prisutni prekinuli zapjevanje i gromoglasno se nasmijali tom čudnom tonu. Kad su, međutim, pogledali Tabunga Rinpochava, opazili su da on sjedi sasvim nesvjestan svega što se dogodilo, i to unatoč tome što nije zaspao. Tek je kasnije regent shvatio da je baš u tom trenutku Tabung Rinpochav primao pouku s ravnine čiste pojavnosti.

Nekako je baš u to doba trinaesti dalaj-lama pokrenuo istragu o tome koji su lame autentični, i pritom ih pozamašan broj i istjerao, no ipak je u slučaju te dvojice, oca Serkona Rinpochava i Tabunga Rinpochava, napravio iznimku. Tako je i službeno priznao njihove izvanredne sposobnosti i posebno pravo da tantru prakticiraju s družicom. To znači da su oni zahvaljujući tome došli do nekih dubljih iskustava, iako mi nije poznato da je igdje zabilježeno da su to oni i sami tvrdili.

ZAKLJUČNI SAVJETI

1. Učenici najviše razine mogu jasno svjetlo-majku, koje zahvaljujući karmi sviće u smrtnom času, preobraziti u svijest duhovnog puta.

2. Na nižim razinama, oni koji svakodnevno vježbaju božansku jogu Najviše joge tantre zamišljaju pojavu osam znakova smrti u okviru trostruke svijesti o zbivanju, pri čemu prepoznaju znak koji se pojavljuje, znak koji mu prethodi i onaj koji tek dolazi. Mi trebamo uvježbavati čitav taj osmeročlani niz, ali ga i popratiti razmišljanjem o praznini.

Svaki od tih članova ima tri dijela, osim prvog i posljednjeg, koji imaju samo po dva:

Pojavljuje se fatamorgana.

Sad će osvanuti dim.

Pojavljuje se dim. Upravo je prošla fatamorgana.

Sad će osvanuti krijesnice.

Pojavljuju se krijesnice.

Upravo je prošao dim.

Sad će osvanuti plamen.

Pojavljuje se plamen.

Upravo su prošle krijesnice.

Sad će osvanuti jarko bijelo priviđenje.

Pojavljuje se jarko bijelo priviđenje.

Upravo je prošao plamen.

Sad će osvanuti jarko narančasto-crveno jačanje.

Pojavljuje se jarko narančasto-crveno jačanje.

Upravo je prošlo jarko bijelo priviđenje.

Sad će osvanuti jarka crnina.

Pojavljuje se jarka crnina.

Upravo je prošlo jarko narančasto-crveno jačanje.

Sad će osvanuti jasno svjetlo.

Pojavljuje se jasno svjetlo.

Upravo je prošla jarka crnina.

U posebnoj meditativnoj tradiciji Najviše joge tantre, takozvanoj božanskoj jogi, učenici postignutu razinu razumijevanja praznine udružuju s postupnim razotkrivanjem osam znakova smrti. Zatim pomoću uma jasnog svjetla shvaćaju prazninu ili svijest koja oponaša takvo stanje uma, kao temelj iz kojega niču u idealnom, sućutnom obliku, kao božanstvo.

4. Visoko napredni učenici koji posjeduju čvrstu sućut i mudrost mogu se poslužiti i spolnim snošajem kao sredstvom za jako fokusiranje uma i izražavanje fundamentalnog naravnog uma jasnog svjetla. Unutar tog najdubljeg uma oni shvaćaju prazninu opstojanja u sebi i to na dramatično jak način.


Reagiranje na prelazno stanje

Oni koji odluče »Umrijet ću« prestaju se bojati.
Kako bi se mogli bojati čak i slike smrti!

Buddha

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0032 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
Moji tekstovi
 
Dodaj novi tekst
 
Recycle Data (Tekstovi)
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA