SEME KOSMIČKOG ZNANJA 2 - Poglavlje XLV
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Bogočovek i zver
 

U čoveku je zver samo mogućnost, ali prokleto prisutna; Bog je sušta realnost, ali duboko zaboravljena.

Znao je da u čoveku živi Bog. On ga navodi na ljubav i stvaranje, on ga bodri i daje mu moć oprosta, on je najsjajniji uzlet čovekovog bića. Samo ga treba priznati i prizvati kroz sopstveno sećanje.

Znao je da u čoveku živi i zver. On je vasceli vek nosi sa sobom i povremeno hrani. Zver se halapljivo naslađuje njegovim strahom, mržnjom i osudom. Kada je dobro nahranjena ona je jača, a njen apetit se sve više povećava. Ona nagoni čoveka na svakakva nedela, ali da bi imala snage da bilo šta učini, pre toga mora biti nahranjena.

Bogočovek nije zaposeo zver, niti je zver zaposela bogočoveka. Bogočovek se suviše približio zveri, pa su se u eonima dugom vrtlogu oni spojili u jedno telo, telo čoveka, u kome je zver samo mogućnost, ali prokleto prisutna, a u kome je Bog sušta realnost, ali duboko zaboravljena.

U čoveku je Bog biće, a zver nebiće. Samo Bog ima snagu. Kada se njegova snaga koristi za dela mimo i protiv ljubavi, tada se ona daje nebiću i ono, iako mogućnost, postaje aktuelno. Tako se nebiće hrani bićem, jer što je zver jača, manje je Boga u čoveku.

Znao je i za zamku u koju su mnogi pre njega upali, kada su želeli i pokušavali da se od zveri rastanu. Svaki napad na zver je samo još više ojačava. Ljutnja, prezir i nemoć prema sebi samom, daju nebiću - zveri, njihovu moć. Poreći zver u sebi je laž, a to joj takođe pogoduje. Dakle, ostaje da se svako suoči sa svojom zveri, i da sam shvati da je ona nebiće, projekcija.

Znao je da će to biti teška borba i da je najbolje da se povuče u duboku osamu, u pustinju i da se tamo suoči sa nebićem koje je u njemu. Nije mario za to da li će se živ odatle vratiti. Nije imao drugih želja, sem da se suoči. Zver je sve to osetila i uznemirila se. Znala je, ako on umre u pustinji da i ona mora umreti sa njim, a da se iz ovog tela nije zasitila nikakvim Zlom.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 20% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?AutorID=5118

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0889 sek. Broj pronadjenih pojmova: 10;   [ Isključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA