FONTANA MLADOSTI - Poglavlje XI
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
OČARANOST I PRAKTIČNO VJEŽBANJE
 

dr. Birgit Petrick-Sedlmeier

Autorica je učiteljica Yoge i član uprave Stručnog saveza njemačkih učitelja Yoge (BDY). Sljedeća dodatna uputstva preuzeta su iz njenog priloga u svesku "Iskustva sa pet Tibetanaca? (Wessobrunn 1991, Integral).

Ovdje spomenute varijante vježbi i pomoć nastale su zbog činjenice da veliki dio učenika Vogepati od civilizacijskih oštećenja, što se, na primjer, izražava kao slabost leđa. Može se zaključiti da bi se ta opažanja mogla prenijeti i na druge ljude (usporedi s člankom u Spiegelu "Narodna bolest -bolovi u leđima: bolovi u križima", br. 23/1991); dakle i na one koji otkrivaju "Tibetance" kao idealni energetski program za sebe.

Taj aktualni dodatak možda neće vježbanje učiniti jednostavnijim. No on proširuje mogućnosti za nježnije tjelesne konstitucije. Onaj tko slijedi uputstva, moći će lakše odlučiti, što mu odgovara - i time za sebe stvoriti individualnu verziju vježbi pet "Tibetanaca".

Kao i svaka vježba i serija pet "Tibetanaca" zahtijeva od vremena do vremena kontrolu iskusnog pedagoga. Razlog je taj, što i na prvi pogled tako "uspješna" serija skriva u sebi opasnosti za vježbača, ako on ne zna njome pravilno postupati. Ovdje treba na prvom mjestu spomenuti probleme sa štitnjačom kao i slabosti (lordoze) u predjelu zatiljka i lumbalne kralježnice koji se pojačavaju kada se vježba nefiziološki odnosno nepravilno. Što u tom kontekstu znači "ispravno"? To prije svega znači odgovarajuće postupanje sa samim sobom, pažljivo promatranje vlastitog vježbanja, poznavanje vlastitih mogućnosti. Budući da se sve to vježbaču tek postepeno otvara tijekom njegove prakse, korisno je imati pismeni materijal u kojem je s najvećom mogućom točnošću i dovoljnom opširnošću opisan slijed vježbi i, ako je potrebno, ponuđeno nekoliko alternativa, tako da se struktura vježbi može doista doživjeti na vlastitom tijelu.

Pogledajmo te nadopune:

PRVI "TIBETANAC"

Samo okretanje i nije takav problem, koliko njegov završetak i zato zahtijeva neka uputstva kao što je, na primjer, ovo: Ako želimo završiti vrtnju, ostanimo stajati s malo razmaknutim stopalima i spojimo dlanove pred tijelom (u visini grudne kosti) i promatrajmo palčeve. To pomaže da ponovo steknemo ravnotežu.

DRUGI "TIBETANAC"

Najčešća je pogreška kod te vježbe podizanje nogu i istodobno podizanje donjeg dijela leda. To slabi leda. Dakle, treba paziti da čitava leda ostanu na tlu, a da se podignu samo noge. Ako poticaj za to dolazi od peta, tada pomaže ako se pete potisnu prema naprijed; kod toga se nožni prsti pomiču u smjeru cjevanice. Taj izlazni položaj aktivira mišiće koji istežu noge. Još jedna pomoć pri dizanju nogu su šake. Kada ih se stavi ispod stražnjice, lakše je dignuti noge u okomit položaj. Ako netko pati od jake lordoze, trebao bi obavezno najprije postaviti stopala i tada podignuti noge. U tom slučaju nikako se ne bi smjelo noge spuštati ispružene, nego opet najprije postaviti stopala na tlo, pa zatim spustiti noge.

TREćI "TIBETANAC"

U klečećem položaju nožni prsti moraju biti uspravljani; slika to, doduše, pokazuje, no mnogi vježbači ne paze na to i tako dolaze u još veću opasnost da se sagibaju unatrag iz područja slabinske kralježnice - koja je kod većine ljudi i tako najslabiji i najugroženiji dio - a ne iz grudne kralježnice.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.esotheria.com/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0760 sek. Broj pronadjenih pojmova: 6;   [ Isključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA