VAŠE TIJELO VAPI ZA VODOM - Poglavlje XIII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Najjednostavnije medicinske terapije
 

Ne može se logikom uvjeriti čovjeka krivog mišljenja koje on nije logikom stekao - Bacon

Vašem je tijelu kao apsolutni minimum dnevno potrebno šest do osam čaša od 2,25 dl vode. Alkohol, kava, čaj i pića s kofeinom ne računaju se kao voda.

Najbolje vrijeme za uzimanje vode (kako je klinički utvrđeno kod čira na želucu) je: jedna čaša pola sata prije obroka - doručka, ručka i večere - i slična količina dva i pol sata nakon svakog obroka. To je apsolutno minimalna količina koja je potrebna vašem tijelu. Da biste bili sigurni da vaše tijelo neće ostati prikraćeno, trebalo bi popiti još dvije čaše vode oko najtežih obroka ili prije odlaska na spavanje.

Žeđ bi trebalo utažiti u bilo kojem trenutku. S povećanjem unosa vode, mehanizam osjećaja žeđi postaje djelotvorniji. Vaše će tijelo možda tražiti od vas da pijete više od navedenog minimuma.

Podešavanje unosa vode prema obrocima sprječava da zbog unosa hrane dođe do zgusnuća krvi. Kada krv postane zgusnuta, ona izvlači vodu iz stanica s kojima dolazi u dodir.

Voda je najjeftiniji lijek za dehidrirano tijelo. Jednako jednostavno kao što dehidracija s vremenom dovodi do nastanka glavnih bolesti s kojima se danas suočavamo, dobro regulirani unos vode i neprestana briga o njemu spriječit će pojavu većine najvažnijih bolesti od kojih strahujemo u našem modernom društvu.

Pismo Williama Graya ovdje je navedeno kao primjer koji pokazuje da je voda jednostavno najbolji lijek za liječenje tolikog broja različito nazivanih komplikacija dehidracije. Kao što ćete vidjeti, g. Gray je vrlo inteligentan čovjek. Njegova zapažanja pružaju brojne uvide u moguće komplikacije kronične dehidracije u ljudskom tijelu. To je razlog zašto sam odlučio njegova zapažanja predstaviti u ovom poglavlju. Nadam se da će vam to pomoći da dobro zapamtite jednu jednostavnu činjenicu. U čaši punoj vode ima više prirodne čarolije nego u bilo kojem lijeku, kojeg će vas pranjem mozga uvjeriti da koristite za liječenje stanja koja sam objasnio u ovoj knjizi. A ja ne prodajem vodu!
Od: William E. Gray (Bill)
Za: dr. Batmanghelidj
2. studenog 1994.

Vašu sam knjigu prvi put pročitao prije godinu dana, kada mi ju je poklonio Marcel Thévoz. Otad se moje zdravlje znatno popravilo. Imam 52 godine i izvrsnog sam zdravlja. Nije bilo tako prije nego što su me vaša knjiga i Marcelova dobrota nadahnule da vodu učinim nerazdvojnim dijelom svog života. Većina ljudi smatrala me uspješnim i vrlo zdravim - imao sam normalnu težinu, neobičnu snagu i izdržljivost, bio sam uspješan sportaš, odlično sam se hranio (s puno povrća i integralnih žitarica i vrlo malo mesa, životinjskih prerađevina ili prerađene hrane).

Pa ipak se popis mojih boljki proteže na zadnjih pedeset godina i uključuje: čir na dvanaesniku (s 19. godina), loša probava, problemi s debelim crijevom i stolicom (od 19. do 51. godine), kronični i akutni problemi s leđima (od 13. do 51. godine), emocionalne bolesti i konfuzija (od 6. do 51. godine). Ti problemi su me zbunjivali, tim više što sam inteligentan, obrazovan i motiviran da pronađem njihova rješenja. Tražio sam rješenja ovih problema 35 godina. Tražio sam odgovore u dijetama, dodacima prehrani, vježbama, jogi, meditaciji, tradicionalnim religijama, duhovnosti, akupunkturi, tradicionalnoj medicini, kiropraktici, masaži, reikiju, uravnoteženju polarnosti, programu 12 koraka, i knjigama i tečajevima osobnog razvoja, kao što su Est i Hoffman Quadrinity Process.

Podrazumijeva se da sam mnogo puta čitao o važnosti uzimanja obilnih količina vode. Čak sam prije 6 godina odlučio investirati u filtar na principu obrnute osmoze, nadajući se da će me bolji okus vode motivirati da ju pijem u većim količinama. Unatoč tome, nikad nisam vjerovao u vrijednost terapije vodom. Dok nisam pročitao vašu knjigu, druga pića su mi se uvijek činila boljima, posebno čaj i kava. Dok sam čitao vašu knjigu imao sam kroničnu povredu živca u gornjem dijelu leđa koja me tijekom dvije godine povremeno sprječavala da igram golf ili racguetball. Snaga mojih ruku spala je na trećinu snage koju sam imao samo dvije godine prije toga. Proživljavao sam tjelesnu i duševnu krizu. Nikada u životu nisam bio pijan, niti sam ikada popušio više od pet cigareta u jednom danu. U to vrijeme nisam ni pušio ni pio alkohol. Pa ipak sam shvatio da me opsjedaju misli o kofeinu, pušenju i piću. Premda sam bio čest gost kiropraktičara, osteopata i masera, nisam imao potrebu otići kod liječnika duže od petnaest godina.

U očaju, otišao sam do liječnika koji mi je prepisao lijekove protiv stresa, analgetik i lijek za opuštanje mišića. Uzeo sam propisane doze lijekova i pao u polukomatozno stanje, nakon čega sam ih prestao uzimati. Nekoliko tjedana kasnije, Marcel je došao kod mene na ručak i poklonio mi vašu knjigu.

Nakon što sam tjedan dana pio 2-3 litre vode dnevno primijetio sam sljedeće:

Nestali su bolovi zbog ozljede živca i mogao sam početi vježbati.
Imao sam znatno manje problema s probavom i vjetrovima.
Moji jaki nagoni i prisilne radnje osjetno su oslabjeli ili nestali. Više se nisam morao boriti sa željom za pušenjem, pićem, prejedanjem ili suvišnim kofeinom.
Povećala mi se razina energije.
Popravilo mi se pamćenje i uspješnost u radu.

Slobodno me možete spomenuti kao primjer. Sa zadovoljstvom ću razgovarati o vodi s bilo kime i u bilo koje vrijeme.

William E. Gray
Obična voda iz slavine - osim ako ne postoje dokazi da je zagađena kemikalijama i teškim metalima kao što je olovo - prikladna je za upotrebu. Voda iz slavine zaštićena je klorom koji je sredstvo za ubijanje bakterija. "Flaširana voda" iz prodavaonica navodno je sterilizirana dodavanjem ozona prilikom punjenja. Čini se da ozon, ili "super kisik", ima baktericidna svojstva. Ako se koristi u predviđenom roku, flaširana voda može poslužiti kao alternativa vodi iz slavine. Ako mislite da bi vaša voda mogla biti zagađena, ili da sadrži tvari koje su opasne po zdravlje, spasite se te brige i ugradite malu jedinicu za pročišćavanje na slavinu u vašoj kuhinji.

Postoje vrlo djelotvorni filtri od ugljena ili keramike koji vas mogu poštedjeti gnjavaže kupovanja vode u prodavaonici i nošenja boca iz dana u dan.

Na kraju će filtriranje vode postati sasvim normalno i uobičajena praksa u naprednim društvima koja imaju običaj zagađivati svoju vodu za piće. S današnjim trendom propadanja bogatstava urbanih centara, opskrba vodovodnog sustava kvalitetnom pitkom vodom u jednom će trenutku postati preskupa i nemoguća. Neće biti praktično dostavljati vodu visoke kvalitete koja se koristi i za pranje i zalijevanje vrtova.

Kako bilo, kada se čovjek navikne na neku vodu koja nije iz slavine, ako mu je u kući ponestane, tijelo će neko vrijeme morati izdržati bez vode samo zbog razlike u okusu - što je samonametnuta sklonost. Obično se "loš okus" pripisuje kloru otopljenom u vodi. Većina akvizitera koji žele prodati pročišćivače naglašava činjenicu da voda iz slavine sadrži klor. Također ukazuju na kalcij otopljen u vodi koju često nazivamo "tvrdom vodom".

Ako napunimo bokal vodom i ostavimo ga da stoji u hladnjaku ili na kuhinjskoj polici, ishlapjet će klor otopljen u vodi, a nestat će i njegova mirisa. Voda će postati "slatka" i ugodna okusa. Svi restorani poslužuju takvu vodu - iz dobro rashlađenog bokala koji je napunjen neko vrijeme prije posluživanja. Što se tiče kalcija u vodi, ukoliko voda nije doista jako zasićena kalcijem, potpuno je prikladna za piće. Ne samo da je prikladna, nago je i jeftin izvor kalcija za potrebe tijela. Kalcij je već otopljen u vodi, i ne morate ići do apoteke po tablete kalcija radi prevencije osteoporoze koju prepoznajemo kod starijih ljudi.

Što mislite, kada i kako počinje osteoporoza? Doista, mnogo godina prije nego što to postane vidljivo. Kada se hidroelektrični izvori energije s vremena na vrijeme isprazne, koristi se energija koja je uskladištena u vezama između molekula kalcija u stanicama, a na kraju i iz kostiju. Kad se jedna molekula kalcija odvoji od druge, također se oslobađa i jedan ATP. ATP je jedinica za razmjenu energije. Slobodni kalcij sada je spreman za odbacivanje.

Kad se voda i kalcij uzimaju u njihovom prirodnom obliku, smanjuje se hitna potreba za oslobađanjem energije uskladištene u vezama kalcija. To je razlog zašto su kosti odličan izvor pričuvne energije. Tijelo je u stanju koristiti ovo skladište energije.

U svakom slučaju, čak i velika količina kalcija otopljenog u vodi vjerojatno neće imati nikakvog štetnog učinka. Čini se da tijelo posjeduje vrlo osjetljiv mehanizam za apsorpciju elemenata iz probavnog trakta prema potrebi. Najvjerojatnije je da čak i ako u vodi ima jako puno kalcija, on ne ulazi sav u sustav. Jedna nedavna studija (iz druge zemlje, i iz regije u kojoj je za piće dostupna samo jako tvrda voda) pokazala je da konzumiranje vode s puno otopljenog kalcija nije imalo nikakvih nepoželjnih učinaka na ljude koji ju nisu izbjegavali piti.

Kod ovog pristupa prevenciji bolesti čovjek se ne mora držati nekih strogih dijeta da bi kontrolirao ove ili one tegobe, sve dok pije vodu prije obroka. Međutim, preporučio bih ograničavanje količina masne i pržene hrane. Masne kiseline zamijenit će triptofan koji je vezan na albumin kako bi bio spremljen i zaštićen dok u krvi kruži tijelom. Jetra će napasti i uništiti triptofan ako njegov slobodni oblik u krvi prelazi 20% od njegovog ukupnog sadržaja.

S vremenom će uzimanje prevelikih količina masne hrane dovesti do iscrpljenja tjelesnih zaliha triptofana. Ovo je jedan od najvaž- nijih razloga zašto masna hrana šteti zdravlju.

Istovremeno, nisu sve masne kiseline štetne za tijelo. Štoviše, postoje barem dvije esencijalne masne kiseline koje su tijelu neprekidno potrebne i koje ono ne može stvoriti. To su alfa-linolenska kiselina, LNA, poznata kao Omega 3, i linoleinska kiselina, LA, poznata kao Omega 6. Ove masne kiseline potrebne su za izgradnju staničnih membrana, hormona i živčanih omotača u tijelu. Iako se druge masti koje uđu u tijelo koriste zbog svoje energetske vrijednosti, O-3 i O-6 se čuvaju i koriste samo za stvaranje hormona i izgradnju svih membrana u stanici i oko nje.

U liječenju bolesti koje su izazvane oštećenjem živčanih omotača (slika 10), moraju se redovno uzimati ove esencijalne masne kiseline. Najbolji izvor O-3 je sjeme lana iz kojeg se dobiva laneno ulje koje se prodaje na tržištu. Laneno ulje u svom sastavu također sadrži nešto 0-6. Najbogatiji izvori O-6 su šafranika i suncokretovo ulje. Laneno ulje je već na tržištu. Uskoro će na američko tržište stići i Udo's Choice (Udov Izbor).

Dr. Udo Erasmus, autor knjige Masti koje liječe, masti koje ubijaju (Fats That Heal, Fats That Kill), utemeljene na dugogodišnjem istraživanju, napravio je posebnu mješavinu esencijalnih ulja koja su tijelu potrebna za njegove razne programe izgradnje. Udo's Choice sadrži: laneno ulje, suncokretovo ulje, sezamovo ulje, ulja rižinih, pšeničnih i zobenih klica, lecitin, vitamin E i neke posebne trigliceride. Svakodnevno uzimanje šest do osam grama (jedna žlica) ove mješavine trebalo bi tijelo opskrbiti svim esencijalnim masnim kiselinama koje su mu potrebne. Više informacija o ovim uljima može se pronaći u njegovoj knjizi.

Opadanje kose, sterilitet, slabost, slabljenje vida, zaostajanje u rastu, ekcemi, oštećenja jetre, oštećenja bubrega i druga degenerativna stanja mogu također biti povezani s nedostatkom esencijalnih masnih kiselina u tijelu.

Dobar san: Imate li problema sa spavanjem tijekom noći? Pokušajte popiti čašu vode i nakon toga staviti prstohvat soli na jezik. Moje osobno iskustvo i promatranje drugih pokazali su da čovjek pada u san nakon nekoliko minuta. Po mom mišljenju, ta kombinacija mijenja razinu električnih pražnjenja u mozgu i izaziva san.

Zapamtite da sol ne smije doći u dodir s nepcem. To može izazvati iritaciju. Šalica jogurta navečer, prije odlaska na spavanje, također će pomoći. Ona djeluje kao da ste popili pilulu za spavanje.

Sprječavanje nesvjestice: Ako ste skloni nesvjesticama nakon tuširanja, morate shvatiti da zalihe vode u vašem tijelu nisu dovoljne da dođu do mozga kad su krvne žile otvorene zbog topline nakon vrućeg tuša. Uvijek popijte vode prije odlaska pod tuš. Pijte više vode i povećajte unos soli ukoliko vas hvata nesvjestica kada se uspravite.

Sprječavanje srčanog napada: Moj prijatelj je sada u bolnici, nakon što je imao srčani napad popraćen prestankom rada srca. Onesvijestio se u svom uredu i morali su mu davati umjetno disanje kako bi ga povratili. Sad ima neurološke komplikacije jer kisik nije stizao do mozga kad mu je srce prestalo kucati. Iz razgovora s njegovom obitelji postalo je jasno da je već nekoliko dana prije tog napada imao neugodne bolove u grudima koji su se protezali u lijevu ruku. Nije na to obraćao pozornost, misleći da će bolovi prestati sami od sebe. Njegova je greška dovela njega, a sada i njegovu obitelj, u velike emocionalne probleme i poteškoće s njim nakon napada.

Da je znao da su anginozni bolovi koji se protežu u lijevu ruku kasni pokazatelji kronične dehidracije, i da je počeo povećavati svoj svakodnevni unos vode, najvjerojatnije ne bi pretrpio tako katastrofalne i nepopravljive posljedice. Molim vas, zbog onih koji vas vole i brinu se zbog vas, sjetite se povećati svoj dnevni unos vode ako osjećate anginozne bolove. Također biste trebali početi vježbati - šećite, šećite, šećite!

Boja mokraće: Normalna boja mokraće ne bi trebala biti tamna. Bilo bi idealno da je gotovo bezbojna do svijetlo žuta. Ako postane tamno žuta, ili čak narančasta, znači da postajete dehidrirani. To znači da bubrezi rade pod velikim opterećenjem da bi izbacili otrove iz tijela u vrlo koncentriranoj mokraći. To je razlog zašto mokraća poprima tamniju boju. Tamna mokraća je dobar znak dehidracije.
Nade za izlječenje već nastalih bolesti

Ovo o čemu smo dosad govorili bilo je usmjereno na prevenciju bolesti. Iznio sam mišljenja utemeljena na znanstvenom istraživanju i kliničkim promatranjima, te popis bolesti koje su, čini se, uzrokovane kroničnom dehidracijom. Cilj toga bio je da vas podučim sprječavanju budućih bolesti. Međutim, možda već patite od negativnih posljedica dehidracije i htjeli biste okrenuti smjer razvoja već nastalih bolesti. Nadajmo se da niste došli do nepovratnog stanja i da se možemo nadati određenim poboljšanjima.

Dakako, ništa se ne može obećati. Možemo se samo nadati da je moguće uspostaviti obrazac ispravljanja. Nemojte zaboraviti da je u svakom razdoblju života naše tijelo proizvod niza kemijskih interakcija kojima upravlja vrijeme. Ako smo naoružani pravim znanjem, moći ćemo okrenuti neke reakcije, ali ne sve. Prije svega i iznad svega, nemojte misliti da ćete moći obrnuti situaciju ako se počnete "utapati" u vodi. Nije tako! Tjelesne stanice su poput spužvi; treba proći neko vrijeme prije nego što upiju vodu. Također nemojte zaboraviti da su neke od njih učinile svoje membrane manje propusnima za prolaz vode - u stanicu kao i izvan nje. Prvo mjesto koje će pokazati znakove "prejakog navodnjavanja" bit će pluća, ako vaši bubrezi ne uspiju izbaciti suvišnu vodu.

Ako vam bubrezi nisu oštećeni zbog dugotrajne i sve jače dehidracije koju će gubitak osjeta žeđi nametnuti tijelu, onda bez straha možete piti navedenu količinu vode.

Ako su i vaši bubrezi stradali zato što su morali koncentrirati i izbacivati "otrovne" kemikalije koje se stalno stvaraju u tijelu tijekom dugotrajne i progresivne dehidracije, onda morate biti vrlo oprezni. Do sada se sigurno već nalazite pod lijekovima i stručnim nadzorom. Ne smijete tek tako prestati uzimati lijekove i početi piti vodu umjesto ovih "kemijskih manipulatora tjelesnih procesa".

Trebali biste nekoliko dana točno mjeriti količinu vode koju inače pijete i količinu mokraće koju izbacite. Sada počnite piti jednu ili dvije čaše vode više od količine koju inače svakodnevno popijete. I dalje mjerite količinu izbačene mokraće. Ako se količina izbačene mokraće počne povećavati, onda možete povećavati i količinu vode koju pijete. Ako uzimate diuretike, sjetite se da je voda najbolji prirodni diuretik rade li bubrezi normalno. Po mom mišljenju, ignorantska je svaka "znanost" koja prepisuje uzimanje diuretika, umjesto povećanja unosa vode, pacijentu čiji su bubrezi u stanju stvarati mokraću.

U medicinskoj je praksi postalo moderno da se slobodno i nekritično koriste diuretici, blokatori kalcija, beta blokatori i lijekovi protiv kolesterola kod one vrste pacijenata čiji je tipični predstavnik g. Fox. Zašto? Jednostavno zato što se "medicinska znanost" razvila na beznadno krivoj paradigmi. Sami temelji "znanja" na kojima današnja medicinska praksa gradi svoju vjerodostojnost i dozvolu za primjenu, krivi su i ne uzimaju u obzir poremećaj metabolizma vode kao mogući uzrok nastanka bolesti u ljudskom tijelu.

Tako su mene učili medicini prije nego što sam otkrio svoje vlastito neznanje. Nakon što je pročitao moju knjigu, dr. Julian Whitaker je u svom časopisu Health and Healing koji se šalje na 550.000 adresa, u broju za listopad 1994., to priznao. Izjavio je: "U medicinskoj školi naučio sam da je voda nevažna za tijelo... Voda je neaktivna, jednostavno usputna...", i tako dalje. Čuo sam da on posjetitelje svoje klinike upućuje u kroničnu dehidraciju. Vaš liječnik naučio je ista pogrešna znanja o ljudskom tijelu i njegovim vapajima za vodom. Sada kad znate istinu, recite mu gdje je pogriješio u vašem slučaju.

Zamolite ga da nadzire vaše stanje kada počnete prilagođavati svoj dnevni unos vode i svoju prehranu. Ako ne bude shvatio o čemu govorite, podijelite s njim ovo što ste saznali o problemima povezanim s dugotrajnom kroničnom dehidracijom tijela. Nemojte odustati ako odbaci vaš zahtjev s obrazloženjem da vi niste upućeni u temu a ona ili on jest.

Tijelo neprestano nastoji zadržavati sol kako bi sačuvalo vodu u sustavu. Postupno povećanje količine mokraće omogućit će izbacivanje viška soli. Voda će to učiniti bude li se njen unos povećavao vrlo postupno. Kad je stvaranje mokraće ograničeno i dolazi do određenog oticanja nogu i očnih kapaka, povećanje unosa vode mora biti proporcionalno povećanju izlučivanja mokraće. Kad otekline oko očiju i gležnjeva počnu pokazivati znakove povlačenja, može se početi povećavati unos vode.

Najviše me zabrinjava neprimjetno nakupljanje vode u plućima. Zato inzistiram na točnom mjerenju unosa tekućina i izbacivanja mokraće, ako želite provjeriti djelovanje povećanja dnevnog unosa vode i smanjenog konzumiranja kave i čaja.
Prehrana bez soli je krajnja glupost

Sol je najosnovniji sastojak tijela. Redoslijed najvažnijih elemenata za preživljavanje ljudskog tijela je: kisik, voda, sol i kalij. Plinije je oko 75. godine naše ere nazvao sol "najvažnijim među ljudskim lijekovima". Bio je u pravu. Vidite, oko 27% soli u tijelu nalazi se u kostima u obliku kristala. Kaže se da su kristali soli prirodno sredstvo za učvršćivanje kostiju. Zato bi nedostatak soli u tijelu također mogao biti odgovoran za razvoj osteoporoze. Sol će se izvlačiti iz kostiju da bi se održala njena prijeko potrebna normalna razina u krvi. Nizak unos soli doprinosi povećanju kiselosti u nekim stanicama. Visoka kiselost u stanici može oštetiti strukturu DNA i biti začetnik stvaranja raka u nekim stanicama. Pokusi su pokazali da velik broj ljudi oboljelih od raka ima nisku razinu soli u tijelu.

Moja sljedeća knjiga, Abeceda raka i depresije (ABC of Cancer and depression), detaljno će objasniti važnost i primarnu ulogu vode i soli u sprečavanju raka. Ponovit ću: Kada tijelo počne zadržavati sol, ono to čini da bi zadržalo vodu. Iz te "edemske tekućine" ono može filtrirati određenu količinu vode i "ubrizgati" ju kroz staničnu membranu u neke od stanica. To je isti princip kao kod procesa pročišćavanja vode koji se koristi u postrojenjima za obrnutu osmozu koja proizvode vodu za piće u gradovima bez izravnog pristupa izvorima slatke vode.

Zato je nužno povećanje krvnog tlaka za stvaranje filtracijske sile. Potreban je oprez zbog mogućnosti da dođe do gubitka soli iz tijela kad se poveća unos vode, a unos soli ostane jednak. Nakon što nekoliko dana budete pili šest, osam ili deset čaša vode dnevno, trebali biste početi razmišljati o tome da dodate malo soli svojoj prehrani.

Počnete li noću osjećati grčeve u mišićima, sjetite se da vam počinje nedostajati sol. Bolovi u mišićima koji nisu bili izloženi naprezanju obično znače da u tijelu nedostaje soli. Također, vrtoglavice i nesvjestice mogu biti znak nedostatka soli i vode u tijelu. Dođe li do toga, trebali biste također početi uzimati više vitamina i minerala - vosebno ako ste na dijeti za mršavljenje ili se slabo hranite. Trebali biste u prehranu uključiti povrće i voće zbog njihovih vitamina i minerala topivih u vodi.

Iz prakse sam došao do pravila za dnevni unos soli. Na svakih 10 čaša vode (oko dvije litre), prehrani bi trebalo dodati oko pola čajne žličice soli na dan. U prosječnu čajnu žličicu stane šest grama soli. Pola žličice je oko tri grama soli. Naravno, morate biti sigurni da bubrezi stvaraju mokraću. Inače će tijelo početi otjecati.

Osjetite li da vam koža i gležnjevi počinju otjecati, ne paničarite. Nekoliko dana uzimajte manje soli, ali povećajte unos vode dok otekline u nogama ne nestanu. Trebali biste se i više kretati - vježbajte: mišićna aktivnost će uvući suvišnu tekućinu u krvotok, i dio soli će se izlučiti znojem i mokraćom. Nemojte predugo sjediti ili stajati u istom položaju.

Mrkve su, zbog beta karotena kojeg sadrže, nužan sastojak prehrane. Beta karoten je preteča vitamina A i apsolutno je neophodan za metabolizam jetre, osim što je važan za vid. Malo narančinog soka, zbog sadržaja kalija, također bi trebalo dodati tekućinama koje se unose u tijelo. Molim vas, zapamtite da više nije i bolje. Previše soka od naranče će izazvati probleme.

Ako je tijelo preopterećeno kalijem, povećat će se stvaranje histamina. Pomogao sam ljudima da se oslobode upornih napada astme jednim jednostavnim savjetom. Zatražio sam od njih da ograniče unos narančinog soka na jednu, najviše dvije čaše dnevno - a da pri tome, naravno, ostatak nadomjeste vodom. Na ovom mjestu u knjizi, htio bih vas informirati o tome da golema većina vrlo često korištenih lijekova na izravan ili neizravan način ima jako antihistaminsko djelovanje. Najjače vrste koriste se u psihijatriji i za liječenje pacijenata pod depresijom. Velik broj antidepresiva na tržištu također su i antihistaminici - u toj mjeri da neki gastroenterolozi koriste ove lijekove za liječenje pacijenata s čirom, zato što su jeftiniji. Na tržištu ih ima jako mnogo, i njihove su cijene, zbog konkurencije, niže nego kod tradicionalnih sredstava za blokiranje H2 koja su monopolizirala tržište.

Prenosim vam ovu informaciju kako bih vam ukazao na to da farmaceutska industrija zna za važnost aktivnosti histamina u ljudskom tijelu. Oni nisu tu da bi nas obavijestili o ulozi histamina u ljudskom tijelu; to su poslovna poduzeća zainteresirana za prodaju svojih proizvoda. Kad vam liječnik sljedeći put prepiše neki lijek, pitajte ga ima li antihistaminsko djelovanje.

Antihistaminski lijekovi snažno utječu na imunološki sustav tijela na razini koštane srži.
Zdravstveni sustav i naše dužnosti

Ako ste trpjeli zato što je na ranije zahtjeve vašeg tijela za vodom primijenjena "medicinska ignorancija", onda vaš liječnik postaje dužan nadzirati vaš povratak do zdravlja smanjivanjem upotrebe kemikalija za liječenje kronične dehidracije vašeg tijela. Trebali biste biti sigurni da je vaš liječnik postao svjestan ove informacije o metabolizmu vode i drugim tjelesnim signalima za unos vode koji se javljaju kada dehidracija počne mijenjati tjelesnu fiziologiju.

Vaš liječnik je odgovoran za vas, i kao takav, mora biti obaviješten. Vaša je dužnost pomoći vašem liječniku da postane svjestan ove promjene paradigme. Sada je vaša dužnost da pomognete promijeniti zdravstveni sustav tako da radi za vas, a ne za komercijalne i političke ciljeve njegovih direktora. Možda će biti potrebno donijeti propis o isključivanju dehidracije kao uzroka nastanka bolesti prije nego što se poduzmu bilo kakve farmaceutske ili invazivne procedure.

Procjenu lijekova koji će prilikom liječenja biti upotrijebljeni kao krajnja mjera trebalo bi provesti tek nakon što su pacijenti u potpunosti hidratizirani i nakon što prođe nekoliko dana prije početka testa. Naposljetku, voda koja se popije da bi se progutala pilula na dehidriranu osobu djeluje bolje i brže od kemijskog sastava lijeka! Objasnio sam da je "placebo" učinak koji viđamo prilikom ispitivanja lijekova najvjerojatnije rezultat određenih poboljšanja u neprepoznatoj dehidraciji koja je jedan od faktora nastanka bolesti.

Sada ste "u areni". Trebali biste upotrijebiti svoje znanje za dobrobit čovječanstva i pokušati uvesti promjenu paradigme o metabolizmu vode u tijelu u svakodnevnu medicinsku praksu.
Društvene uštede

Kad se opisana promjena paradigme u medicini u potpunosti usvoji i primijeni, uštedjet će se velik dio ogromnih i nepotrebnih troškova zaštite zdravlja i društvenih izdataka. Hipertenzija i s njom povezani kardiovaskularni poremećaji naciju koštaju više od 100 milijardi dolara godišnje. Bol u leđima pretvara se u godišnji društveni gubitak od 80 milijardi dolara. Reumatske bolesti zglobova pogađaju 20 milijuna starijih osoba i koštaju naciju više desetaka milijardi dolara svake godine - da nabrojim samo neke primjere.

Od približno 850 milijardi dolara potrošenih na zdravstvo, samo u 1992. godini, oko 50-60 posto je najvjerojatnije izazvano primitivnim greškama u vezi s kroničnom dehidracijom i s njom povezanim tjelesnim signalima koje bi trebalo shvatiti kao glavne indikatore žeđi u tijelu.

Jednostavan ispravak ove dugotrajne znanstvene pogreške može obrnuti proračunski deficit ove nacije. U svakom slučaju, promjena paradigme će također stvoriti mnogo zdravije društvo.

Procjenjuje se da će podivljali troškovi zdravstva u ovom društvu dosegnuti 1,6 bilijuna dolara do 2000. godine i porasti na 28% bruto nacionalnog proizvoda do 2010. Čak i uz takav rast troškova, barem 50 milijuna ljudi sebi neće moći priuštiti plaćanje rastućih troškova zdravstvenog osiguranja, i bit će lišeni odgovarajuće njege.

Promjena paradigme će obrnuti ovaj "neizbježni trend rasta troškova zdravstvene zaštite. Pozivam vas da podijelite informaciju iz ove knjige s vašim rođacima i prijateljima. Napravit ćete im uslugu. Time što ćete pozitivno odgovoriti na ovaj poziv, istovremeno ćete pomoći naciji da smanji troškove svog zdravstva za najmanje 60%. Zločin je da se krajem 20. stoljeća ljudska žeđ za vodom još uvijek liječi sporim otrovima.

Imam jednu molbu. Ako vam informacija iz ove knjige pomogne, molim vas da mi pošaljete kraći izvještaj o vašem stanju i o tome kako vam je povećani unos vode pomogao. Moramo dokumentirati što je moguće više informacija o kroničnoj dehidraciji. Ovo je vrlo mlada znanost. Potreban je doprinos svih koji testiraju informaciju. Vaše sudjelovanje poštedjet će druge sa sličnim problemima nepotrebnih patnji koje lokalna dehidracija može izazvati, a da ne bude prepoznata. Kao i pisma objavljena u ovoj knjizi, vaš doprinos može osvijetliti put drugima u budućnosti.
Na kraju

Na temelju navedenog fiziološkog pristupa pojavi bolesti, da nas je moguće zauzeti odlučan stav i unutar dva desetljeća na Zemlji okončati glavne bolesti izazvane dehidracijom. Javnost mora zahtijevati promjenu paradigme i sama usvojiti novu paradigmu da bi oslobodila čovječanstvo od svih pogrešnih "znanstvenih" koncepcija koje se i dalje održavaju u zdravstvenom sustavu radi zarade i širenja biznisa. Moji kolege u medicinskoj struci također moraju prestati liječiti signale tjelesne dehidracije nekritičnom upotrebom farmaceutskih sredstava i invazivnih procedura.

Godine 1990., predsjednik i svi članovi uprave Američkog udruženja liječnika primili su poziv od strane Zaklade za jednostavnost u medicini da podijele informaciju o promjeni paradigme o metabolizmu vode u tijelu sa svojim aktivnim kolegama u medicinskoj struci. Taj je poziv kasnije objavljen u izdanju časopisa Pojednostavljena znanost u medicini za 1991. godinu. Također je predstavljen na sljedećim stranicama, kao i prepiska s članovima AMA. Bit ćete informirani o nekim akcijama koje su poduzete da bi moja otkrića o kroničnoj dehidraciji stigla do vas preko članova AMA.

Ovo je poziv koji morate energično proslijediti svojim osobnim liječnicima i zaposlenima u zdravstvenom sustavu našeg društva. Sada je dostupno i više nego dovoljno znanstvenih informacija da bismo mogli zahtijevati nužne promjene u današnjoj strukturi zdravstvenog sustava. Molim vas, nemojte biti ravnodušni prema tuđoj patnji i boli. Zauzmite odlučan stav i prekinite današnji podmukli rad zdravstvenog sustava protiv onih koji još ne znaju da je kronična dehidracija osnovni razlog većine degenerativnih bolesti ljudskog tijela. Vidite, time što je odlučila prešutjeti otkriće da ljudsko tijelo ima velik broj sofisticiranih signala žeđi, AMA je pretvorila svoje početno neznanje o ovoj činjenici u podmuklu operaciju protiv javnosti. Čini se da na to upućuju i pisma objavljena na sljedećim stranicama.
PrepiskaC. John Tupper, dr. med.
Predsjednik Američko udruženje liječnika
535 North Dearborn Street
Chicago, IL 60610
24. srpnja 1990

Dragi đr. Tupper, čini se da današnji status kliničke medicine izaziva podosta kritike kod javnosti kojoj je potrebna zdravstvena njega, ali koja je nezadovoljna, kao i kod poreznih obveznika koji moraju snositi rastuće troškove zdravstvenog sustava. Članak Kathryn Welling u BARRON'S-u od 11. svibnja daje prognozu razvoja ovog problema u sumornoj budućnosti. Situacija ne mora biti tako potpuno beznadna. Sve što je potrebno da bi ta naizgled beznadna situacija postala puna nade i znanstveno blagoslovljenih mogućnosti, je jednostavna promjena paradigme u osnovnom razumijevanju fiziologije ljudskog tijela i njena primjena u praksi kliničke medicine. Slijede najvažnije točke ove promjene paradigme. Ljudsko tijelo ima velik problem povezan s normalnom regulacijom vode, koji je uzrokovan postupnim gubitkom osjeta žeđi. Taj primjer se u medicinskoj praksi sreće dovoljno često da ga nije potrebno objašnjavati. Ipak, priložili smo The Lancet Editorial od 3. studenog 1984. i članak Paddya Phillipsa od 20. rujna 1984., kako bismo isključili svaku sumnju po tom pitanju.

Ako je voda važna za ljudsko tijelo, onda njen gubitak mora ostaviti neke tragove koje treba razjasniti. Kod takvih stanja nedostatka vode, zanemarivanje složenih sustava primarnog unosa vode i njene raspodjele u tijelu i kemijsko prigušivanje pojedinih regulatora vode unutar istih sustava, nije u interesu klinički tretirane osobe, tim više što ti sustavi počinju stvarati tako jasne signale! Objavljeni sažetak mog izlaganja o neurotransmiteru histaminu i sadržaj publikacije Pojednostavljena znanost u medicini pokušavaju pokriti neke od detalja koji se tiču navedene diskusije.

Kao suosjećajni kolega, pozivam Vas da vrlo ozbiljno razmotrite predloženu promjenu paradigme. Također, s položaja vodstva i povjerenja koje su Vam ukazali vaši aktivni kolege iz struke, pozovite ih da prouče promjenu paradigme i primjene ju na njegu pacijenata. Moja klinička i teorijska proučavanja otkrivaju da će promjena paradigme - s potpune usmjerenosti znanstvene pažnje na otopljene tvari u tijelu, na proučavanje raznih poremećaja sustava uzrokovanih lošom regulacijom metabolizma otopine koji šalje signale - popločati put razvoju mnogih djelotvornih rješenja za glavne zdravstvene probleme u društvu.

Trenutno prihvaćena paradigma, koja liječniku dopušta da "maltretira" signale jednostavnog nedostatka vode u tijelu i njegovih projekcija koktelom farmaceutskih proizvoda, nije prikladna za rješavanje potreba i problema kronično dehidriranih bolesnika. Sigurno neće doprinijeti ni povećanju ugleda liječnika u klinikama. Štoviše - ona je do apsurda štetna za društvo u kojem svi nastojimo živjeti bez straha da će nas ugušiti porezi zbog kumulativnih posljedica naslijeđene elementarne pogreške u znanosti o fiziologiji. Ako je ispravna promjena paradigme profesionalno poželjna, sada je vrijeme za djelovanje i napuštanje pristranosti! Šutnja i oklijevanje kojima se gubi dragocjeno vrijeme, samozadovoljstvo, pa čak i emocionalna odbojnost prema promjeni paradigme kod pripadnika naše struke koji rade na klinikama i na položajima koji određuju politiku, samo će izazvati kritike javnosti u skoroj budućnosti.

Nadam se da moj ozbiljan entuzijazam oko poticanja kolega na usvajanje promjene paradigme odražava moju iskrenu profesionalnu dobru volju. Priznaje se da je ispravna promjena vrlo poželjna. Međutim, na temelju znanstvenih informacija do kojih je došla, Zaklada ne smatra da je nastavak statusa quo u praksi kliničke medicine u interesu društva. Zato Vas pozivamo da počnete stvarati program na temelju kojeg će članovi Američkog udruženja liječnika moći procijeniti i prihvatiti izložene promjene paradigme.

Želim Vam puno uspjeha u ostvarivanju novih mogućnosti kroz pristup zdravstvenim potrebama našeg društva na temelju znanstveno opravdane promjene paradigme. Vaši bi komentari pomogli razjasnili koji bi trebao biti sljedeći korak na putu i pravac uspostavljanja nove paradigme, tako potrebne javnosti.

Iskreno,
F. Batmanghelidj
Zaklada za jednostavnost u medicini
Sažetak, "Neurotransmiter histamin:
Alternativno gledište"
Pojednostavljena znanost u medicini, br. 1, travanj 1990.

Slijedi tekst pisma dr. C. Johna Tuppera, predsjednika AMA-e
Zaglavlje AMA-e
28. kolovoza 1990.
F. Batmanghelidj, dr. med.
Zaklada za jednostavnost u medicini
P. 0. Box 3267
Falls Church, VA 22042

Dragi dr. Batmanghelidj, ovo je odgovor na vaše pismo od 24. srpnja u kojem ste predstavili vašu koncepciju o regulaciji vode i problemima povezanim s nedostatkom vode u tijelu, posebno kod starijih osoba. Podijelit ću ovu informaciju s našim osobljem.

Hvala Vam što nas obavještavate o svojim aktivnostima.

Iskreno,
C. John Tupper, dr. med.
Nije mi se učinilo da ovo pismo pokazuje iskreno zanimanje za napredak medicine. Odlučio sam objaviti svoje pismo dr. Tupperu i njegov odgovor u časopisu Zaklade i poslati primjerak tog časopisa s popratnim pismom dr. Ringu, koji je tada izabran za predsjednika AMA-e.
Zaklada za jednostavnost u medicini

John J. Ring, dr. med.
Predsjednik
Američko udruženje liječnika
535 North Dearborn Street
Chicago, IL 60610

Dragi dr. Ring, drago mi je što Vam mogu poslati primjerak izdanja publikacije Pojednostavljena znanost u medicini za 1991. godinu. U 1990. smo pozvali Američko udruženje liječnika da počne razmatrati promjenu paradigme u istraživanjima ljudskog tijela, na način koji smo izložili. Smatramo da je odgovor dr. Tuppera, tadašnjeg predsjednika AMA-e, bio okolišan, neodlučan i bez sadržaja.

Odlučili smo objaviti pismo poziva i njegov odgovor u izdanju SMS-a za 1991. godinu. Sada je evidentirana činjenica da smo kroz promjenu paradigme AMA-i, kvalificiranom tijelu čiji zadatak i jest pronalaženje jednostavnijih načina liječenja, predstavili znanstveno utemeljena rješenja za neke od zdravstvenih problema. Odsad je na vama da opravdate razloge zašto AMA nije istražila i objavila moguća jednostavnija rješenja zdravstvenih problema koja bi procjena promjene paradigme mogla ponuditi narodu - narodu koji očajnički treba bolji i jeftiniji zdravstveni sustav, a mi, pripadnici medicinske struke, zakleli smo se da ćemo im ga pružiti.

Iskreno,
F. BatmanghelidjOd dr. Roya Schwarza primio sam sljedeće pismo sa zaglav- ljem AMA-e:
Američko udruženje liječnika
Liječnici predani zdravlju Amerike

M. Roy Schwarz, dr. med.
Potpredsjednik
Medicinska znanost i obrazovanje
11. rujna 1991.
F. Batmanghelidj, dr. med.
Zaklada za jednostavnost u medicini
P. 0. Box 3267
Falls Church, VA 22042

Dragi dr. Batmanghelidj, najljepša Vam hvala na vašem pismu od 21. kolovoza 1991. koje je bilo upućeno dr. Johnu J. Ringu. Časopis koji ste priložili, Pojednostavljena znanost u medicini, proslijedit ću radi informacije odgovarajućem znanstvenom osoblju ovdje u Američkom udruženju liječnika (AMA). AMA Vam zahvaljuje što nas izvještavate o svom radu.

Iskreno,
dr. med M. Schvrarz
Treba li uopće reći, ništa nije učinjeno da bi se spriječila upotreba kemikalija za liječenje kronične dehidracije ljudskog tijela. Ako ljudi ne počnu odlučno izražavati svoje negodovanje zbog nastavka ove podle operacije, društvo će nastaviti patiti od lošeg zdravlja i financijski će propadati zbog iskorištavanja.

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0039 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA